Підсумковий урок з розділу: "Країни Азії", 10 клас

Про матеріал
Підсумковий урок з розділу: "Країни Азії" представлений у формі географічної вікторини. Вікторина складається із розділів: "Впізнай країну", "Традиційні страви азіатської кухні", "Видатні особистості Азії".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Віртуальна подорож країнами АзіїВікторина

Номер слайду 2

Впізнай країну

Номер слайду 3

Ця країна має лише один часовий пояс, попри величезні розміри, хоча знаходиться відразу в 5 часових поясах. Однак після громадянської війни 1949 року вони перейшли на єдину часову систему. Зроблено це, щоб надати населенню почуття згуртованості. Однак коли в столиці встає сонце в 6 ранку, в інших містах його не видно протягом кількох годин.

Номер слайду 4

Китай

Номер слайду 5

Назва цієї країни, в буквальному перекладі з грецької, означає «Острівна Індія». На цих островах налічується близько 130 діючих вулканів, щодня відбувається близько чотирьох невеликих землетрусів, і країна розташована між найактивнішою сейсмічною зоною на Землі, що робить її найгарячішою точкою у Вогняному кільці. Назвіть країну.

Номер слайду 6

Індонезія

Номер слайду 7

Це архіпелаг з 7 107 островів, що лежать в Тихому океані. Це єдина країна Південно-Східної Азії, яка не має зі своїми сусідами загальних кордонів на суходолі. Ця країна була першою в Південно-Східній Азії, яка взяла участь в Олімпійських іграх і виграла медаль в 1924 році.

Номер слайду 8

Філіппіни

Номер слайду 9

Країна займає друге місце у світі з виробництва кави, поступаючись пальмою першості Бразилії, при цьому самі мешканці кави практично не п’ють. Весь урожай йде на експорт. Днем народження кожного жителя цієї країни вважається Новий Рік.

Номер слайду 10

В’єтнам

Номер слайду 11

Єдине острівне місто-держава на планеті. Оскільки країна майже не має власних природних ресурсів, тож змушена їх імпортувати з інших країн. Навіть прісна вода частково купується і надходить по дамбі від сусідів. Щоправда, основну частину питної води місцеві жителі продукують, використовуючи різноманітні сучасні технології: використання опадів; опріснення морської води та фільтрація стічних вод. У країні проживає близько 100 тисяч доларових мільйонерів (майже 3% від загальної кількості населення).

Номер слайду 12

Сінгапур

Номер слайду 13

Євразійська країна, що тягнеться від півострова Мала Азія (Анатолія) в західній Азії до Фракії (Румелії) в балканському регіоні південно-східної Європи. Тому саме завдяки своєму стратегічному розташуванню славиться унікальним поєднанням східних і західних традицій.

Номер слайду 14

Туреччина

Номер слайду 15

ЇЇ назва походить від річки, що протікає через більшу частину країни. На думку деяких археологів, саме тут виникли одні з перших в Азії поселень людей. Ця земля подарувала світові бавовняну тканину, шахи, а також такі великі науки, як алгебра і геометрія. А ще, саме в цій країні, з’явився перший університет.

Номер слайду 16

Індія

Номер слайду 17

Найвисокогірніша країна в світі, 40% території знаходиться на висоті понад 3000 м. Має єдиний в світі прапор, у якого не прямокутна форма, складається з двох трикутників.

Номер слайду 18

Непал

Номер слайду 19

Коли ми чуємо назву цієї країни відразу згадуємо такі досягнення інженерії, як швидкісний поїзд, культурні символи, храми, гастрономічна досконалість, багата історична спадщина, адже нанотехнології тут дивовижним чином поєднуються зі стародавніми традиціями, а деякі звичаї діють нарівні з законами. Також є третьою за величиною економічною державою у світі та дуже помітною фігурою в економічному та культурному секторах.

Номер слайду 20

Японія

Номер слайду 21

Численні хмарочоси і фонтани, штучні острови і поїзди, якими керують комп’ютери, «виросли» буквально за 50 років посеред випаленої сонцем пустелі. Сьогодні тут — справжній оазис. Усе це завдяки нафті та арабським шейхам. Саме в цій країні розташована найвища будівля заввишки 828 м та зі 163 поверхами — знаменита Бурдж-Халіфа, будівництво якої коштувало 1,5 млрд доларів.

Номер слайду 22

Об’єднані Арабські Емірати

Номер слайду 23

Маленьке азійське королівство, що загубилося на просторах великого континенту, біля підніжжя Гімалаїв. Самоназва — Друк Юл, що в перекладі означає «країна дракона-громовержця». Столиця лежить на висоті майже 2,5 кілометра над рівнем моря і є однією з самих високогірних столиць світу.

Номер слайду 24

Бутан

Номер слайду 25

Маленька держава, розташована в близькосхідному регіоні, єдина серед арабських країн, на території якої немає жодної пустелі. Її символом є кедр. Ці чудові дерева колись покривали значну частину території , але безконтрольна вирубка привела до того, що нині дерев залишилося мало. До речі, саме кедр зображений на державному прапорі.

Номер слайду 26

Ліван

Номер слайду 27

Традиційні страви азіатської кухніАзійська кухня полонила світ, коли він так жадібно прагнув нових смаків і вражень. У той час, коли традиційна європейська кухня дедалі менше вражала гурманів, яскраві, вибухово-смачні азійські страви стали ковтком свіжого повітря. Китайська, японська, тайська, в’єтнамська кухні знайшли мільйони шанувальників у всьому світі.

Номер слайду 28

Це найпоширеніша страва з начинкою із м'яса та овочів у Китаї. Найчастіше в якості м'яса виступає свинина, а найпопулярніший овочевий наповнювач - пекінська капуста. Вони подаються в будь-яку пору року та на будь-який прийом їжі - сніданок (найчастіше), обід та вечерю. В ресторанах їх часто подаються по 10 штук прямо в бамбуковій пароварці, в якій вони готувалися. Традиційно подають з соусами для мокання, серед яких на першому місці соус, приготовлений зі суміші соєвого соусу, чорного рисового оцту, часнику або імбиру. Назвіть їх.

Номер слайду 29

Китайські пельмені

Номер слайду 30

Не тільки у Туреччині, але й у деяких магазинах України можна побачити величезні таці з різнокольоровими кубиками. Кажуть, що ці «шматочки насолоди» вперше приготував кухар Бекір Ефенді для 17 дружин султана Абдула-Хаміда II. Мета турецького правителя була простою – підняти настрій своїм коханим чимось смачненьким та відволікти їх від постійних чвар. Вперше його виготовляли із цукру, крохмалю та рожевої води. Зараз смак може бути медовим, полуничним, апельсиновим та іншим. Назвіть ці солодощі.

Номер слайду 31

Рахат лукум

Номер слайду 32

У цій страві традиційно використовують рисове борошно. Так тісто виходить дуже ніжним. Далі, для приготування кляру, використовують газовану воду. Умочуючи основний продукт в кляр, смажать на розігрітій арахісовій олії по кілька хвилин з кожного боку до золотистої скоринки. Готову страву посипають цукровою пудрою. То що готують таким чином китайські господині?

Номер слайду 33

Банани в клярі

Номер слайду 34

Історію всесвітньо відомої страви прийнято вести від 1330 р., коли в розпорядженні правителів Імперії Юань (1279–1368) з’явилася унікальна книга "Іньшань чжен яо" (кит. 饮 膳 正要, Найважливіші принципи їжі і напоїв). Через те що високопоставленим їдцям особливо до вподоби був птах з ніжною хрусткою скоринкою, придворні кулінари зробили все можливе, щоб практика її отримання не давала збоїв. Наприклад, почали використовувати для попередньої підготовки мед або цукор, карамелізація яких прямо сприяла бажаному результату. А потім освоїли ще й підшкірне введення повітря — така "хірургічна операція" готової скоринки м'ясним соком дала свій результат. Назвіть цю страву.

Номер слайду 35

Качка по-пекінськи

Номер слайду 36

В кожній країні, зокрема Китаї, Японії та Індії є свої особливості приготування цього напою, всюди є свої традиції і цей процес проходить по-різному, але у всіх них одна мета - досягти гармонії людини з природою. Цє неймовірний ритуал гармонії душі й тіла. Завдяки ній розумієш наскільки мала чаша людських радощів і наскільки мудрі ті, хто вміє її заповнити.

Номер слайду 37

Чайна церемонія

Номер слайду 38

Видатні особистості АзіїПерський філософ, математик, астроном і поет. Автор циклу філософських чотиривіршів, як правило філософського змісту. Мені нагадують людські серця. Крихке й тоненьке серце олівця —Зламати легко, застругати важче,Списати неможливо до кінця.

Номер слайду 39

Омар Хайям

Номер слайду 40

Англійський поет і прозаїк. Світову популярність здобув завдяки поезії про британських солдатів, що перебувають на службі в колоніях, та пригодницьким оповіданням, що стали класикою дитячої та підліткової літератури. Юність провів переважно в Індії, що стала екзотичним тлом для його найвідоміших творів: роману «Кім» та фантастичних оповідань «Книга джунглів». 1907 року став лауреатом Нобелівської премії з літератури «за спостережливість, яскраву фантазію, зрілість ідей і видатний талант оповідача».

Номер слайду 41

Редьярд Кіплінґ

Номер слайду 42

Духовний лідер Тибету. Лауреат Нобелівської премії миру в 1989 році. Кожен ранок, прокинувшись, розпочинай з думок: «Сьогодні мені пощастило – я прокинувся. Я живий, у мене є це дорогоцінне людське життя, і я не стану витрачати його даремно».

Номер слайду 43

Далай-Лама

Номер слайду 44

«Віддай свої руки, щоб служити, і своє серце – щоб любити» Жінка з величезним, чистим серцем, наповнена любов'ю Бога і несуча її в найтемніші і найбрудніші куточки. У XX столітті вона стала не просто символом милосердя, але разом зі своїми послушницями являла реальну силу, з якою не могли не рахуватися навіть сильні світу цього. Нею захоплювалися, перед нею схилялися, її боготворили.

Номер слайду 45

Мати Тереза

Номер слайду 46

Гонконзький майстер бойових мистецтв, актор і режисер, який знявся у понад 150 фільмах. Він відомий своїм акробатичним стилем бою, комічним виконанням та інноваційними трюками.

Номер слайду 47

Джекі Чан

pptx
Додав(-ла)
Hromylo Svitlana
Додано
14 листопада 2023
Переглядів
528
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку