Південно-африканська республіка. Презентація.

Про матеріал
Південно-африканська республіка (ПАР). Розбір країни по всім критеріям. Матеріал для уроків з географії для 10 класу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Південно-Африканська Республіка (ПАР) Підготувала: учениця 10-А класу Матрос Лілія

Номер слайду 2

Географічне положення. Країна розташована на півдні Африки. Межує з Мозамбіком, Свазілендом, Ботсваною, Намібією, Лесото і Зімбабве. На заході ПАР омивається водами Атлантичного океану (довжина узбережжя 872 км), а на півдні й сході — водами Індійського (2082 км). Територія - 1 221 тис. кв. км, у 5 разів більша, ніж територія Великобританії, і дорівнює території Німеччини, Франції та Італії разом узятих.

Номер слайду 3

Корисні копалини. Надра країни багаті на різноманітні корисні копалини. Унікальними є родовища марганцю (12,2 млрд. т — 82% світових), платини (30 тис. т — 82%), хрому (3 млрд. т — 58%), золота (33,7 тис. т — 53%), ванадію (13,9 млн. т — 50%), а також флюориту (47 млн. т), деяких різновидів азбесту, за запасами яких ПАР посідає перше місце у світі. Крім цього, ПАР лідирує в Африці за запасами кам’яного вугілля, урану, залізної руди, титану, сурми, свинцю тощо. Наявні величезні поклади алмазів (250 млн. каратів — 40% світових запасів), передусім ювелірних (найбільші у світі родовища Кімберлі, Фінч, Прем’єр тощо). Багатими є родовища піриту, рідкісних і рідкоземельних металів, гіпсу, цементної сировини, глини та ін.

Номер слайду 4

Водні ресурси. Загальні запаси відновлюваних водних ресурсів (ґрунтові і поверхневі прісні води) становлять 51,4 км³. Станом на 2012 рік в країні налічувалось 16,7 тис. км² зрошуваних земель. Річки заходу і центральної частини країни належать басейну Атлантичного океану — басейн Оранжевої та інших; сходу і півдня — Індійського океану — басейн Лімпопо.

Номер слайду 5

Земельні ресурси Земельні ресурси Південно-Африканської Республіки (оцінка 2011 року):придатні для сільськогосподарського обробітку землі — 79,4 %,орні землі — 9,9 %,багаторічні насадження — 0,3 %,землі, що постійно використовуються під пасовища — 69,2 %;землі, зайняті лісами і чагарниками — 7,6 %;інше — 13 %.

Номер слайду 6

Лісові ресурси У країні нараховується16 тис. видів рослин. Унікальною є флора на південному заході (район Кейптауну). Подекуди збереглося сріблисте дерево, квітка якого є національним символом країни. Ліси займають лише 3% території ПАР. На південному та східному узбережжях збереглися невеликі ділянки з капським самшитом, червоним і залізним деревом, а також подокарпусом та ін. Значну територію займають савани.

Номер слайду 7

Клімат Для країни характерний тропічний клімат на півночі, субтропічний — на півдні. На плоскогір’ях середні температури літніх місяців становлять +18°...+27°С, зимових — від +7° до +10°С. На південному заході протягом 5—6 місяців можливі заморозки, трапляються також посухи. Найбільше опадів випадає на сході (1000—2000 мм на рік), мінімум — на Атлантичному узбережжі (менше 100 мм на рік). Сухий період припадає на зиму (травень — вересень).

Номер слайду 8

Рекреаційні ресурси. Природно-рекреаційний потенціал ПАР є потужним: сприятливий клімат, чудові мальовничі ландшафти, велика кількість національних парків (Калахарі-Гемсбок, Крюгера, Натал, Глухлуве) і заповідників (Фалдам, Джайантс-Касл, Мкузе, Сент-Люсія тощо). У країні є і чудові морські курорти.

Номер слайду 9

Найвідоміші музеїу Кейптауні — Національна галерея Південної Африки

Номер слайду 10

Найвідоміші музеїв Йоганнесбурзі — Музей Африкана

Номер слайду 11

Найвідоміші музеїМузей на- скельного живопису

Номер слайду 12

Культурний центр Голд-Ріф-Сіті — в Йоганнесбурзі

Номер слайду 13

Населення. ПАР — єдина африканська країна, більшість населення якої є етнічними європейцями (бури й англійці). Населення ПАР у 2004 р. становило 44,3 млн. осіб. Порівняно з 1980 р. кількість населення збільшилася майже на 13 млн. осіб, що зумовлено високими темпами природного приросту населення.

Номер слайду 14

Населення. Офіційними проголошено 11 мов основних груп населення країни, однак послуговуються переважно англійською й африкаанс, основою якої є нідерландська мова. Чорне населення розмовляє мовами чотирьох основних груп — нгуні, сото-тсвана, тсонга, венда. Біле населення поділяється на дві мовні групи: понад 50% розмовляє на африкаанс (здебільшого нащадки голландських, французьких і німецьких поселенців), для решти рідною є англійська мова.

Номер слайду 15

Національний і релігійний склад. Етнічний склад населення ПАР різноманітний. Понад 75% населення становлять народи банту (зулу, коса, тсвана, педі, суто, тсонга, свазі, ндебеле) і малі етнічні групи (бушмени та готтентоти). Мешкають також 8,6% метисів — нащадки від шлюбів європейців з африканцями. Серед білих переважають африка- нери (нащадки голландців, французьких протестантів (гугенотів і німецьких переселенців), які прибували до країни з 1652 р. і англо-африканці (13%). Азійське населення представлене нащадками завербованих для роботи на ЦУК´ рових плантаціях індійців.

Номер слайду 16

Національний і релігійний склад. Протягом 80-х — на початку 90-х років XX ст. більше половини негроїдного населення мешкало у 10 бантустанах, які було створено урядом білої меншості, щоб позбавити африканців громадянства ПАР. У кожному бантустані про. ЖИ вало одна чи кілька етнічних груп на чолі з вождем. Урядвизнав незалежність 4 бантустанів (Бопхутхатсвани, Сіс- кею, Транскею і Венди), однак жодний не отримав міжнародного визнання. У 1994 р. країна стала державою багато- расової демократії і всі бантустани було ліквідовано. Майже 29% африканців дотримуються своїх традиційних вірувань, однак більшість сповідують християнство (68%), переважно протестанти, католики, є прихильники ісламу (2%).

Номер слайду 17

Трудові ресурси. Загальна кількість працездатного населення країни у 2004 р. становила 176,6 млн. осіб, з яких на частку чоловіків припадає понад 60%. Майже 30% зайняті у сільському господарстві, 25% — у промисловості, решта (45%) — у сфері послуг. Рівень безробіття зменшився з 37% у 2001 р. до 26% у 2004 р. Істотним є надходження до ПАР робочої сили із сусідніх африканських країн.

Номер слайду 18

Форма правління. ПАР — президентсько-парламентська республіка. Президент є главою держави і Кабінету міністрів. Він обирається Національною асамблеєю (нижньою палатою парламенту) із депутатів на 5 років і очолює виконавчу владу разом із віце-президентом. Законодавча влада належить двопалатному парламенту, який формується із Сенату (кожний з дев’яти провінційних законодавчих органів обирає по 10 сенаторів) і Національної асамблеї (400 депутатів, з яких 200 обираються за списками загальнонаціональних партій і 200 — за списками провінційних партій), що обирається на 5 років.

Номер слайду 19

Форма правління. Участь у міжнародних організаціях. ПАР є державою- засновницею ООН, учасницею Британської Співдружності. У 1994 р. вступила до Африканського Союзу і Співтовариства розвитку Півдня Африки.

Номер слайду 20

Господарство. Нині ПАР має потужну національну економіку, ВНП якої утричі перевищує показники таких відносно розвинутих країн континенту, як Нігерія і Єгипет. Економіка ПАР базується на виробництві високоякісних промислових товарів, що забезпечують майже чверть ВНП. У країні розвинута інфраструктура, масштабною є діяльність фондової біржі. ВНП країни у 2004 р. становив 491,4 млрд. дол., або 11 100 дол. надушу населення. Сфера послуг надає 65% національного прибутку, промисловість — 31%, сільське господарство — лише 4%. 

Номер слайду 21

Провідна галузь. У ПАР після Другої світової війни створено потужну чорну металургію і обробну промисловість, яка переважає гірничовидо- бувну за вартістю продукції і кількістю зайнятих. Ця галузь країни є експортною і найбільшим постачальником іноземної валюти. ПАР експортує до 85% продукції, що становить половину загального експорту країни. Найважливішим районом галузі є Вітватерранд (Ранд) у провінції Гаутенг, де видобувають золото, уран тощо. У 1867 р. було відкрито алмазні родовища у долині р. Вааль, а в 1870 р. на місці сучасного м. Кімберлі розвідано найбільше у світі родовище алмазів, тому саме видобувна промисловість є рушійною силою розвитку країни.

Номер слайду 22

Сільське господарство. За світовими стандартами продуктивність землеробства ПАР невисока. Частково це пояснюється примітивними методами обробітку земель. Іншими чинниками є ерозія ґрунтів та недостатня кількість опадів. У країні обробляється лише 12-15% земель, 10% з яких відрізняються високою родючістю, однак навіть родючі землі потерпають від раптових паводків і змивання родючого шару. Ерозія ґрунтів досягла найбільших масштабів в колишніх бантустанах. У сільськогосподарських районах нерідкі засухи, які є основною причиною нестійких врожаїв в окремі роки.

Номер слайду 23

Сільське господарство. Найбільша частка в загальній вартості сільськогосподарської продукції доводиться на кукурудзу - основу раціону чорного населення. Важливе місце займає пшениця, що вирощується переважно в Західно-Капській провінції. У менших кількостях вирощується овес, жито, ячмінь, кафрське і звичайне сорго. У загальній вартості сільськогосподарської продукції друге місце після кукурудзи займають фрукти. Велика їх частина йде на експорт. У прибережних районах провінції Квазулу-Натал обробляється цукрова тростина.

Номер слайду 24

Сільське господарство. В ПАР розвинене м'ясне і молочне виробництво. Баранина, свинина і м'ясо домашньої птиці забезпечують внутрішнє споживання.

Номер слайду 25

Транспорт і зв'язок. Оскільки в ПАР немає судноплавних річок, внутрішнє транспортне сполучення здійснюється за допомогою автомобільних шляхів, залізниць а також літаками транспортної авіації.

Номер слайду 26

Транспорт і зв'язок. Головний промисловий центр країни Йоганнесбург розташований за 1290 км від Кейптауна і приблизно за 480 км від Річардс-Бея і Дурбана, основних портів країни. Таким чином, транспортування вантажів до морських портів здійснюється залізницею або автотранспортом.

Номер слайду 27

Транспорт і зв'язокІнші важливі морські порти країни - Іст-Лондон, Мосселбай, Порт-Елізабет і Салданья. Провідна авіакомпанія "Саут Афрікен еруейз" забезпечує авіаперевезення всередині країни і за рубежем. Міжнародні аеропорти розташовані поблизу Йоганнесбургу, в Кейптауні та Дурбані. Facebook

Номер слайду 28

Зовнішні зв'язки Експорт:золото,сировина мінерального походження, включаючи вугілля, чорні метали і вироби з них,платина,продовольство,а також алмази,електроенергія,машини та обладнання.

Номер слайду 29

Зовнішні зв'язки Імпорт:машини,устаткування і транспорті засоби,хімічні продукти,мінеральне паливо,чорні метали.

Номер слайду 30

Зовнішні зв'язки Основні торговельні партнери - Німеччина, США, Великобританія та Японія.

Номер слайду 31

Дякую за увагу!

pptx
Додано
17 травня 2020
Переглядів
3209
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку