Пізнавальна хвилинка на ГПД "Чому у зебри з'явилися смуги?"

Про матеріал
Даний матеріал може стати у нагоді вихователям груп подовженого дня та класним керівникам при підготовці до проведення пізнавальних заходів.
Перегляд файлу

Пізнавальна хвилинка на ГПД «Чому у зебри з’явилися смуги?»

-Діти,відгадайте загадку і ви зрозумієте, про кого сьогодні буде йти мова.

Родичами в нього поні,
Статні, гарні, добрі коні
Чорно - біла одежина,
В смужечку боки і спина. (Зебра)

-Пригадайте з уроків ЯДС, на якому материку мешкає зебра, і в якій природній зоні?

-А чи замислювалися ви над тим, чому зебра має таке незвичайне забарвлення? Як ви гадаєте, навіщо їй такі смуги? Висловіть свої припущення.

Зебра- це тварина, що виглядає майже міфічно, але вона є членом родини коней. Зебри живуть в Африці; їхня висота до плечей -120см(таким чином вимірюють коней-від землі до плечей).

Зебри живуть родинами, об’єднуючись у стада до 1000 особин.

Існують 3 види зебр. Вони відрізняються розміщенням смуг на тілі. Зебра Греві має тонкі темні смужки та білий животик. Гірська зебра має товстіші смуги, а 3 дуже великі смуги перетинають її боки ззаду. Зебра Берчеля має широко розміщені смуги,що починаються знизу, посередині живота тварини та перетинають її боки. Іноді є дуже тонкі смужки між товстими.

Колись існував ще четвертий вид зебри, який мав назву квагга. Ця зебра значно відрізнялася своїм виглядом від інших. Смуги квагги розташовувалися лише на голові, шиї та передній частині тіла; її спина була коричнева. На них часто полювали й вбивали, тому вони зникли.

Для чого ж зебрі смуги? Вони допомагають збити з пантелику хижаків, що полюють на тварину,- таких як леви, що залюбки перетворили б зебру на свій обід. Через це її важче спіймати.

Деякі кольори тварин можуть співпадати з кольором тла. Наприклад, комахи зеленого кольору можуть проводити більшість свого часу на зеленому листі. Це допомагає їм немов би розчинитися в своєму оточенні; хижак може не помітити їх.

Інші тварини, такі як деякі види деревних жаб та змій з каймою, можуть мати те,що носить назву « руйнівного забарвлення». Зебра належить до таких тварин. Уявіть собі звичайного чорного коня. Через його суцільний колір його силует виділяється на більшості видів тла. Ви легко бачите вигини спини та форму його тіла. Мало сумнівів,що це кінь.

Але зебра збиває з пантелику. Чорно – білі смуги руйнують, розбивають чіткі контури тіла тварини, приховуючи її справжні форми. Коли зебра рухається, малюнок стає ще більш оманливим. Тому загрозливий лев може бути невпевненим,чи це насправді його обід.

Звідки походять ці смуги? Науковці вважають, що зебра походить від коне подібного пращура,який не мав смуг. Вони мають різні уявлення про те, як міг виглядати пращур зебри без смуг. Але багато стверджує, що він був темного кольору або чорний. (Отже, відповідаючи на давнє запитання: зебра ймовірно,- тварина чорного кольору з білими смугами, ніж навпаки.)

Ось яким чином могли еволюціонувати смуги зебри: через випадкове відхилення деякі лошата чорних коней народилися зі світлішими смугами. Ці смуги слугували захисним забарвленням, а отже, були перевагою. Таким чином, саме смугасті тварини часто виживали та народжували смугастих лошат. Це ще один приклад природного відбору.

З покоління в покоління з’являлося все більше смугастих тварин. Таким чином утворилося декілька чітких видів тварин, яких ми називаємо зебрами.

Матеріал використано з книги Кеті Уолард «Чому це так».

docx
Додав(-ла)
Щербина Тетяна
Додано
22 березня 2023
Переглядів
289
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку