План-конспект кроку на тему "Види рухів. Середння швидкість руху"

Про матеріал
Даний матеріал допоможе в організації та проведенні уроків в 7-ий клас НУШ по темі механічний рух, види рухів середння швидкість руху. Наведений план уроку та основний матеріал. Є завдання для самостійного виконання.
Перегляд файлу

Урок

Тема: Види рухів. Середня швидкість нерівномірного руху.

Мета: Ознайомити учнів з поняттям середньої швидкості нерівномірного руху. Порівняти особливості рівномірного й нерівномірного рухів.

Обладнання: металевий жолоб, кулька, іграшковий автомобіль, штатив.

Тип уроку: урок вивчення нового матеріалу.

Хід уроку

1. Організаційний момент

Привітання.

Перевірка домашнього завдання.

2.    Актуалізація опорних знань.

1.    Що називається рухом?

2.    Що таке траєкторія; шлях? 

3.    Що називається швидкістю?

4.   Назвати формули швидкості; шляху; часу рівномірного прямолінійного руху?

5.    В чому вимірюється шлях; час; швидкість?

3. Вивчення нового матеріалу

Запитання до учнів: “ Навести приклади рівномірного руху, який ви зустрічали в житті. ” Після відповіді учнів звертаємо увагу  на те, що прямолінійний рівномірний рух зустрічається досить рідко. Він є частинкою нерівномірного руху на малій частині траєкторії. Наприклад якщо взяти рух автомобіля на прямолінійній частині дороги то спочатку його швидкість збільшується, а  в кінці дороги зменшується.

Рух тіла зі змінною швидкістю називається нерівномірним. 
Демонструємо нерівномірний рух тіла на прикладі руху кульки по похилому жолобу вгору-вниз; рух заводного іграшкового автомобіля. Звертаємо увагу учнів на різну швидкість руху на різних ділянках траєкторії, і що під час нерівномірного руху за однакові  проміжки часу тіло проходить різні шляхи.

Розглянемо рейс автобуса.  Нехай за перші 10 хв він проїхав 7,5 км, далі  була зупинка 5 хв, потім він за 10 хв проїхав ще 10 км, зупинка 10 хв, вертався автобус назад протягом 15 хв. Потрібно звернути увагу учнів, що і на ділянках рух теж нерівномірний. В житті нас мало цікавить швидкість руху автобуса, а більше цікавить коли він буде на нашій зупинці. Щоб це розрахувати вводять поняття середньої швидкості.

Середньою швидкістю називають фізичну величину, яка характеризує нерівномірний рух і чисельно дорівнює відношенню шляху, пройденого тілом, до проміжку часу, за який цей шлях пройдено.

Середню швидкість розраховують за формулою:

                                      

S - весь шлях, який пройшло тіло (складається із шляхів на окремих ділянках).

t - весь час руху, включаючи зупинки.

Для  нашого автобуса: S=7,5+10+17,5=35(км),

t=10+5+10+10+15=50(хв)=3000(с).

Тому середня швидкість:  V=3500/3000=11,7(м/с) 

Середня швидкість показує з якою швидкістю має рухатись рівномірно тіло, щоб за той же час пройти ту ж відстань. Середню швидкість не можна розглядати, як середнє арифметичне значень швидкостей.

 

4. Закріплення нового матеріалу 

1.Який рух називається нерівномірним? 

2. Що таке середня швидкість?

3. Для чого вводять поняття середньї швидкості? 

4. Як обчислюють середню швидкість? 

Задача 1. Піднімаючись в гору, лижник проходить шлях, який дорівнює  5 км, із середньою швидкістю 5,4 км/год. Спускаючись із гори зі швидкістю    10 м/с, він проходить 2 км шляху. Визначте середню швидкість руху лижника на всьому шляху.

Задача 2. Автобус перші 4 км шляху проїхав за 12 хв, а наступні 12 км — за 18 хв. Визначте середню швидкість автобуса на кожній ділянці шляху і на всьому шляху.  

5. Завдання додому

§ 6, 7 вправа № 2.  

 

1

 

docx
Пов’язані теми
Фізика, 7 клас, Розробки уроків
До підручника
Фізика 7 клас (Бар’яхтар В.Г., Довгий С.О., Божинова Ф.Я., Горобець Ю.І., Ненашев І.Ю., Кірюхіна О.О.; за редакцією Бар’яхтара В.Г., Довгого С.О.)
До уроку
§ 12. Нерівномірний рух
Додано
14 жовтня
Переглядів
46
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку