План уроку виробничого навчання "Приготування та подача гарячих напоїв – кави."

Про матеріал

Мета уроку:

1.Закріпити і перевірити набуті знання уміння і навички, які учні здобули теоретично, технології приготування гарячих напоїв, торгових вирахувань на уроках виробничого навчання.

2. В ході заняття відтворити типові ситуації, які виникають при приготування та подачі гарячих напоїв.

3. Навчитися правильно підбирати столову білизну, барний посуд і прибори до відповідного замовлення.

4. Дотримуватись правил санітарії та гігієни, правил безпеки праці під час виконання виробничих завдань.

5. Розвивати самостійність та навички приготування власних гарячих напоїв.

6. Формувати відповідальність та дотримування дисципліни під час виконання виробничих завдань.

7. Розвивати інтерес учнів до обраної професії бармен.

8. Виховувати культуру спілкування, вимогливість та навички підприємницької діяльності.

Перегляд файлу

 

 

ПЛАН УРОКУ

Тема уроку: приготування та подача гарячих напоїв – кави.

Мета уроку:

1.Закріпити і перевірити набуті знання уміння і навички, які учні здобули теоретично, технології приготування гарячих напоїв, торгових вирахувань на уроках виробничого навчання.

2. В ході заняття відтворити типові ситуації, які виникають при приготування та подачі гарячих напоїв.

3. Навчитися правильно підбирати столову білизну, барний посуд і прибори до відповідного замовлення.

4. Дотримуватись правил санітарії та гігієни, правил безпеки праці під час виконання виробничих завдань.

5. Розвивати самостійність та навички приготування власних гарячих напоїв.

6. Формувати відповідальність та дотримування дисципліни під час виконання виробничих завдань.

7. Розвивати інтерес учнів до обраної професії бармен.

8. Виховувати культуру спілкування, вимогливість та навички підприємницької діяльності. 

Навчально-виробничі роботи:

  • підбір столової білизни, столового посуду та приборів;
  • попередня підготовка сировини до приготування гарячих напоїв;
  • приготування гарячих напоїв;
  • естетичне оформлення гарячих напоїв;
  • подача гарячих напоїв відвідувачам.

Матеріально-технічне і дидактичне забезпечення: столова білизна, столовий посуд, столові прибори та додаткові прилади для приготування та оформлення гарячих напоїв.

Тип уроку: практичний.

Місце проведення: бар - лабораторія кухарів ДНЗ  професійно-технічного училища №38.

ХІД УРОКУ

  1. Організаційна частина:
  • перевірка наявності учнів:
  • перевірка зовнішнього вигляду учнів: відповідає вимогам.
  1. Вступний інструктаж:

- повідомлення теми і мети уроку: Тема уроку: приготування гарячих напоїв, естетичне оформлення та подача їх.

Мета уроку:

  • Ми навчимося дотримуватись правил поведінки при приготуванні гарячих напоїв.
  • Ми відпрацюємо з вами практичні навички приготування гарячих напоїв, оформлення та їх подавання.
  • Навчимося правильно підбирати столову білизну, столовий посуд і прибори до відповідного замовлення.
  • Пригадаємо та будемо дотримуватись правил санітарії та гігієни, правил безпеки праці під час виконання виробничих завдань.
  • Закріпимо вміння орієнтуватися у виробничих умовах.
  • Відноситися до роботи з відповідальністю та дотримуванням трудової дисципліни.

-   актуалізація опорних знань, вмінь та навичок учнів:

1. Які коктейлі ми готовили на попередньому уроці? Технологія приготування їх.

2. Приготування одного із виду змішаних безалкогольних коктейлів та шарових коктейлів. (Учні готують коктейлі).

 

Коктейль «Поплавок»

 

Про Батьківщину кави та легенди її виникнення нам розповість учениця професійно технічного училища. (Учениця  розповідає історію та легенди її виникнення).   

  • інструктаж учнів по темі:

Перш за все звернемо увагу.

Різновидність кави є в тому що кава існує двох видів: заварна та розчинна. Заварна кава готується в спеціальних апаратах, де дрібно змелена кава під тиском просочується гарячою водою. В результаті чого екстративні та ароматичні речовини переходять у розчин.

(Показ відеоролика приготування кави «Експресо»).

 

Ця кава подається відразу після приготування. Ця кава може також готуватися за допомогою турки на вогні.

 

 

Кава подається на замовлення відвідувачів та може бути: слабка, міцна та дуже міцна.

Заварна кава у турочках подається разом із гущею без проціджування. На малому підносі гостеві підносять : турку з кавою, блюдечко з ложечкою та кавову чашку з блюдцем. Окремо подається кип’ячена охолоджена вода в склянці. Все можна поставити перед гостем, який сам собі наливає каву. Ця кава називається «кава по-східному».

До кави ми можемо пропонувати гаряче молоко, вершки, лимон, цукор, печиво та шоколад.

  

 

Запитання до учнів:

  • Як обрати найкращу каву?
  • На що потрібно звернути увагу щоб купити якісну каву?

Немає нічого кращого з ранку, ніж чашечка гарячої ароматної кави. Але як зварити смачну каву? Багато прихильників цього напою навіть не здогадуються. 

Насамперед , це гарний настій. Адже не даремно всі кухарі світу говорять – у вас поганий настрій, не підходьте до плити від вашого настою буде залежати те що ви приготовити, в чесності й ваша кава.

(Показ відеоролика малюнки на каві).

 

Різновидність кави дуже велика. Тому сьогодні на виробничому навчанні я хочу показати приготування таких видів кави: кава по королівські та кава «рояль».

 

 

Кава «рояль»                                                  Кава по королівські                            

 

Учитель повинен навчити учня так, щоб було у кого вчитися. Сьогодні, наші учні пригадали свої теоретичні та попередні практичні завдання, тому складіть всі свої уміння і навички в один букет так,  щоб здивувати своїми шедеврами і щоб ми, всі присутні, на відкритому уроці могли у вас повчитися, тому що це і є результат нашої праці. 

  1. Текучий інструктаж:

виконання практичної роботи:

  • організація робочого місця бармена;
  • правильний підбір столової білизни та столового посуду, приборів;
  • дотримання особистої гігієни та санітарії при роботі;
  • дотримання техніки безпеки бармена при роботі;
  • підготовка складових частин гарячих напоїв;
  • правильне прибирання столового використаного посуду;
  • дотримання правил етикету з відвідувачами.
  • Цільові обходи робочих місць;
  • Перевірити готовність учнів до роботи, організація робочого місця;
  • Перевірка правильності користування навчально-технічною документацією;
  • Перевірка якості виконання робіт;
  • Перевірка дотримання техніки безпеки;
  • Індивідуальна робота з невстигаючими учнями.
  1. Заключний інструктаж:
  • аналіз якості виконання робіт;
  • розбір типових помилок, недоліків, шлях їх усунення;
  • демонстрування кращих робіт;
  • домашнє завдання: підготуватися до наступного заняття, тема «Приготування гарячого шоколаду та капучіно».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Інструкційно-технологічні картки.

Кава «по-румунськи»

Для приготування однієї порції кави «по-румунськи» Вам знадобиться:

  • 1 чайна ложка кави
  • 1 чайна ложка цукрової пудри
  • 0,5 чайної ложки какао-порошку
  • небагато ванілі або ванільного цукру.

Спосіб приготування: Змішайте каву, цукор і какао і засипте в джезву. Налийте воду і поставте на невеликий вогонь. Нагрійте, але до кипіння доводити не треба. Зніміть з вогню і додайте ванілі. Дайте каві трішки охолонути і подайте до столу.

Кава «Африка»

Для приготування кави по цьому рецепту Вам знадобиться:

  • 100 мл води
  • 15 г кави
  • 5 г какао
  • цукор
  • 10 мл коньяку
  • 1 г кориці

Спосіб приготування: У кавнику змішати каву, какао, корицю й цукор. Залийте гарячої водою і доведіть до кипіння. У приготований напій додайте коньяк.

Кава «Мисливська»

Для приготування кави по цьому рецепту Вам знадобиться:

  • 4 чайні ложки кави
  • 100 г шоколаду
  • 50 г цукру
  • 1 л води

Спосіб приготування: Зваріть каву разом із шоколадом і цукром або заваріть її в термосі. Якщо каву готувати в термосі, то спочатку його треба нагріти, двічі сполоскати гарячою водою. Приготована кількість напою повинна заповнити весь обсяг термосу, тобто в термосі 0,5 л не можна заварювати склянку кави. Вона вийде несмачною. Засипану в термос каву залийте окропом і витримайте 5 хвилин під щільно закритою пробкою.

 

Кава «На Багамах»

Для приготування кави «На Багамах» Вам знадобиться:

  • 1 чашка холодної міцної кави
  • 1/2 склянки ананасового соку
  • 1 кулька ванільного морозива
  • шматочки ананаса

Спосіб приготування: Змішайте каву з ананасовим соком і залийте цією сумішшю кульку морозива в келиху або високій склянці. Прикрасьте шматочками ананаса, подайте соломинку й ложку з довгою ручкою. Час приготування займає 3 хвилини.

 

 

Кава «Віденська зі спеціями»

Для приготування кави «Віденська зі спеціями» Вам знадобиться:

  • 1 паличка кориці
  • 2 гвоздички
  • 2 горошини духмяного перцю
  • 300 мл гарячої кави
  • збиті вершки

Спосіб приготування: Зварити чорну каву і відразу всипати спеції. Дати настоятися протягом 4 хвилини, розлити в чашки і прикрасити збитими вершками. Рецепт розрахований на дві порції.

Кава «Рояль»

Для приготування кави «Рояль» Вам знадобиться:

  • 1 шматочок цукру-рафінаду
  • 1 чашка дуже гарячої чорної кави
  • коньяк або ром

Спосіб приготування: Шматок цукру-рафінаду покласти в ложку з довгою ручкою і тримати її над чашкою дуже гарячої чорної кави. Цукор залити невеликою кількістю коньяку або рому й почекати, поки він зігріється від пари, що йде від кави. Потім просочений алкоголем рафінад запалити в ложці, щоб палаючий цукор капав у чашку. Коли полум’я почне спадати, влийте вміст ложки в чашку.

 

Кава «Мокко-Актив»

Для приготування кави» Мокко-Актив» Вам знадобиться:

  • 2 склянки води
  • 40-50 г кави
  • сік лимона
  • 2-3 ст. ложки меду

Спосіб приготування: Готують дуже міцну чорну каву( на 0,5 л води 40-50 г натуральної кави) і в гарячому вигляді її профільтровують через лійку зі стерильною ватою або фільтрувальним папером, додають сік лимона і 2-3 ст. ложки бджолиного меду. Пити рекомендується маленькими чашечками.

Кава «Наталі»

Для приготування кави» Наталі» Вам знадобиться:

  • 2 ч. ложки меленої кави
  • 2 дольки шоколадки
  • 2 ст. ложки збитих вершків

Спосіб приготування: Зварити каву по-турецьки. Дрібно мелену каву довести до кипіння в турці, потім перелити в чашку, де й осяде гуща. Натерти дольки шоколаду на дрібній тертці і додати їх у чашки з кавою. Зверху покрити каву шаром збитих вершків.

Кава «Ескімо»

Для приготування кави «Ескімо» Вам знадобиться:

  • Кава мелена – 60 г
  • морозиво – 400 г
  • шоколад розтоплений – 5 столових ложок
  • гаряча вода – 400 г

Спосіб приготування: Готують каву по-турецьки, проціджують і охолоджують. Змішують з морозивом і шоколадом (вручну або в міксері) і наливають у високі келихи. Подають з сухими тістечками. П'ють за допомогою соломинки.

Мікс-кава «Аня»

Для приготування кави по цьому рецепту Вам знадобиться:

  • 1 чашка міцної кави
  • 1 чашка вершків
  • 1 чарка коньяку
  • невелика кількість кави дрібного помелу
  • банан
  • колотий лід.

Спосіб приготування: Пpоціджену каву, коньяк і вершки змішайте в міксеpі. Отриману суміш pозлийте в келихи. Банан почистіть, поріжте скибочками, обваляйте в меленій каві і додайте в бокали. Покладіть в напій шматочки льоду.

«Бананова кава з морозивом»

Для приготування Вам знадобиться:

  • 150 мл міцної охолодженої кави
  • 1 банан
  • 3 ст. ложки цукру
  • 100 г ванільного морозива

Спосіб приготування: Банан крупно нарізати й з'єднати з кавою та цукром у блендері. Коли рідина стане однорідною, покласти морозиво й збивати до одержання однорідної маси. Розлити по келихах.

Кава глясе «Малина»

Для приготування на 4 порції Вам знадобиться:

  • 200 мл малинового сиропу
  • 500 мл кави
  • 10 шматочків цукру
  • 100г збитих вершків
  • Лід

Спосіб приготування: У келихи для шампанського покласти кубики льоду. Потім послідовно в кожний келих влити: 50 мл малинового сиропу, 125 мл солодкої міцної холодної кави й 25г холодних збитих вершків.

 

 

 

 

 

 

 

doc
Додано
19 серпня 2018
Переглядів
2340
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку