Мета уроку:
1.Закріпити і перевірити набуті знання уміння і навички, які учні здобули теоретично, технології приготування гарячих напоїв, торгових вирахувань на уроках виробничого навчання.
2. В ході заняття відтворити типові ситуації, які виникають при приготування та подачі гарячих напоїв.
3. Навчитися правильно підбирати столову білизну, барний посуд і прибори до відповідного замовлення.
4. Дотримуватись правил санітарії та гігієни, правил безпеки праці під час виконання виробничих завдань.
5. Розвивати самостійність та навички приготування власних гарячих напоїв.
6. Формувати відповідальність та дотримування дисципліни під час виконання виробничих завдань.
7. Розвивати інтерес учнів до обраної професії бармен.
8. Виховувати культуру спілкування, вимогливість та навички підприємницької діяльності.
ПЛАН УРОКУ
Тема уроку: приготування та подача гарячих напоїв – кави.
Мета уроку:
1.Закріпити і перевірити набуті знання уміння і навички, які учні здобули теоретично, технології приготування гарячих напоїв, торгових вирахувань на уроках виробничого навчання.
2. В ході заняття відтворити типові ситуації, які виникають при приготування та подачі гарячих напоїв.
3. Навчитися правильно підбирати столову білизну, барний посуд і прибори до відповідного замовлення.
4. Дотримуватись правил санітарії та гігієни, правил безпеки праці під час виконання виробничих завдань.
5. Розвивати самостійність та навички приготування власних гарячих напоїв.
6. Формувати відповідальність та дотримування дисципліни під час виконання виробничих завдань.
7. Розвивати інтерес учнів до обраної професії бармен.
8. Виховувати культуру спілкування, вимогливість та навички підприємницької діяльності.
Навчально-виробничі роботи:
Матеріально-технічне і дидактичне забезпечення: столова білизна, столовий посуд, столові прибори та додаткові прилади для приготування та оформлення гарячих напоїв.
Тип уроку: практичний.
Місце проведення: бар - лабораторія кухарів ДНЗ професійно-технічного училища №38.
ХІД УРОКУ
- повідомлення теми і мети уроку: Тема уроку: приготування гарячих напоїв, естетичне оформлення та подача їх.
Мета уроку:
- актуалізація опорних знань, вмінь та навичок учнів:
1. Які коктейлі ми готовили на попередньому уроці? Технологія приготування їх.
2. Приготування одного із виду змішаних безалкогольних коктейлів та шарових коктейлів. (Учні готують коктейлі).
Коктейль «Поплавок»
Про Батьківщину кави та легенди її виникнення нам розповість учениця професійно технічного училища. (Учениця розповідає історію та легенди її виникнення).
Перш за все звернемо увагу.
Різновидність кави є в тому що кава існує двох видів: заварна та розчинна. Заварна кава готується в спеціальних апаратах, де дрібно змелена кава під тиском просочується гарячою водою. В результаті чого екстративні та ароматичні речовини переходять у розчин.
(Показ відеоролика приготування кави «Експресо»).
Ця кава подається відразу після приготування. Ця кава може також готуватися за допомогою турки на вогні.
Кава подається на замовлення відвідувачів та може бути: слабка, міцна та дуже міцна.
Заварна кава у турочках подається разом із гущею без проціджування. На малому підносі гостеві підносять : турку з кавою, блюдечко з ложечкою та кавову чашку з блюдцем. Окремо подається кип’ячена охолоджена вода в склянці. Все можна поставити перед гостем, який сам собі наливає каву. Ця кава називається «кава по-східному».
До кави ми можемо пропонувати гаряче молоко, вершки, лимон, цукор, печиво та шоколад.
Запитання до учнів:
Немає нічого кращого з ранку, ніж чашечка гарячої ароматної кави. Але як зварити смачну каву? Багато прихильників цього напою навіть не здогадуються.
Насамперед , це гарний настій. Адже не даремно всі кухарі світу говорять – у вас поганий настрій, не підходьте до плити від вашого настою буде залежати те що ви приготовити, в чесності й ваша кава.
(Показ відеоролика малюнки на каві).
Різновидність кави дуже велика. Тому сьогодні на виробничому навчанні я хочу показати приготування таких видів кави: кава по королівські та кава «рояль».
Кава «рояль» Кава по королівські
Учитель повинен навчити учня так, щоб було у кого вчитися. Сьогодні, наші учні пригадали свої теоретичні та попередні практичні завдання, тому складіть всі свої уміння і навички в один букет так, щоб здивувати своїми шедеврами і щоб ми, всі присутні, на відкритому уроці могли у вас повчитися, тому що це і є результат нашої праці.
виконання практичної роботи:
Інструкційно-технологічні картки.
Кава «по-румунськи»
Для приготування однієї порції кави «по-румунськи» Вам знадобиться:
Спосіб приготування: Змішайте каву, цукор і какао і засипте в джезву. Налийте воду і поставте на невеликий вогонь. Нагрійте, але до кипіння доводити не треба. Зніміть з вогню і додайте ванілі. Дайте каві трішки охолонути і подайте до столу.
Кава «Африка»
Для приготування кави по цьому рецепту Вам знадобиться:
Спосіб приготування: У кавнику змішати каву, какао, корицю й цукор. Залийте гарячої водою і доведіть до кипіння. У приготований напій додайте коньяк.
Кава «Мисливська»
Для приготування кави по цьому рецепту Вам знадобиться:
Спосіб приготування: Зваріть каву разом із шоколадом і цукром або заваріть її в термосі. Якщо каву готувати в термосі, то спочатку його треба нагріти, двічі сполоскати гарячою водою. Приготована кількість напою повинна заповнити весь обсяг термосу, тобто в термосі 0,5 л не можна заварювати склянку кави. Вона вийде несмачною. Засипану в термос каву залийте окропом і витримайте 5 хвилин під щільно закритою пробкою.
Кава «На Багамах»
Для приготування кави «На Багамах» Вам знадобиться:
Спосіб приготування: Змішайте каву з ананасовим соком і залийте цією сумішшю кульку морозива в келиху або високій склянці. Прикрасьте шматочками ананаса, подайте соломинку й ложку з довгою ручкою. Час приготування займає 3 хвилини.
Кава «Віденська зі спеціями»
Для приготування кави «Віденська зі спеціями» Вам знадобиться:
Спосіб приготування: Зварити чорну каву і відразу всипати спеції. Дати настоятися протягом 4 хвилини, розлити в чашки і прикрасити збитими вершками. Рецепт розрахований на дві порції.
Кава «Рояль»
Для приготування кави «Рояль» Вам знадобиться:
Спосіб приготування: Шматок цукру-рафінаду покласти в ложку з довгою ручкою і тримати її над чашкою дуже гарячої чорної кави. Цукор залити невеликою кількістю коньяку або рому й почекати, поки він зігріється від пари, що йде від кави. Потім просочений алкоголем рафінад запалити в ложці, щоб палаючий цукор капав у чашку. Коли полум’я почне спадати, влийте вміст ложки в чашку.
Кава «Мокко-Актив»
Для приготування кави» Мокко-Актив» Вам знадобиться:
Спосіб приготування: Готують дуже міцну чорну каву( на 0,5 л води 40-50 г натуральної кави) і в гарячому вигляді її профільтровують через лійку зі стерильною ватою або фільтрувальним папером, додають сік лимона і 2-3 ст. ложки бджолиного меду. Пити рекомендується маленькими чашечками.
Кава «Наталі»
Для приготування кави» Наталі» Вам знадобиться:
Спосіб приготування: Зварити каву по-турецьки. Дрібно мелену каву довести до кипіння в турці, потім перелити в чашку, де й осяде гуща. Натерти дольки шоколаду на дрібній тертці і додати їх у чашки з кавою. Зверху покрити каву шаром збитих вершків.
Кава «Ескімо»
Для приготування кави «Ескімо» Вам знадобиться:
Спосіб приготування: Готують каву по-турецьки, проціджують і охолоджують. Змішують з морозивом і шоколадом (вручну або в міксері) і наливають у високі келихи. Подають з сухими тістечками. П'ють за допомогою соломинки.
Мікс-кава «Аня»
Для приготування кави по цьому рецепту Вам знадобиться:
Спосіб приготування: Пpоціджену каву, коньяк і вершки змішайте в міксеpі. Отриману суміш pозлийте в келихи. Банан почистіть, поріжте скибочками, обваляйте в меленій каві і додайте в бокали. Покладіть в напій шматочки льоду.
«Бананова кава з морозивом»
Для приготування Вам знадобиться:
Спосіб приготування: Банан крупно нарізати й з'єднати з кавою та цукром у блендері. Коли рідина стане однорідною, покласти морозиво й збивати до одержання однорідної маси. Розлити по келихах.
Кава глясе «Малина»
Для приготування на 4 порції Вам знадобиться:
Спосіб приготування: У келихи для шампанського покласти кубики льоду. Потім послідовно в кожний келих влити: 50 мл малинового сиропу, 125 мл солодкої міцної холодної кави й 25г холодних збитих вершків.