Плата для макетування - методична розробка для гуртка Радіоконструкторів

Про матеріал
Плата для макетування - методична розробка для гуртка Радіоконструкторів При конструюванні різних радіосхем для настроювання та перевірки працездатності схеми доводиться проводити макетування. Багато радіоаматорів роблять також, проте для радіоаматорів-початківців це буде підказкою. Автор для цієї мети застосовує плату, виготовлену з фольгованого склотекстоліту, показану на фото 1. Плата застосовується багаторазово. Технологія виготовлення плати така: 1. Розкреслити плату з одностороннього фольгованого склотекстоліту товщиною 1,5...2 мм на комірки розміром 10×10 мм (8×8 мм). 2. Зробити поздовжні та поперечні канавки за допомогою різця, пилкою по металу або машинкою кутошліфувальною («болгаркою»). 3. Зачистити наждачним папером "острівці". 4. Покрити плату рідкою каніфоллю (спирт 96%, або розчинник 647). 5. Залудити «острівці» плати легкоплавким припоєм. 6. Промити плату спиртом чи розчинником від каніфолі. Так, наприклад, на платі розміром 140 × 60 мм виходить 14 × 6 = 84 «острівці». Автор для виконання канавок користується «болгаркою», при цьому для безпеки під час роботи частина плати затискається в лещатах, які необхідно утримувати рукою і плата буде в горизонтальному положенні (див. фото 1). Для виготовлення плати для макетування витрачається 15-20 хвилин.
Перегляд файлу

1

 

Плата для макетування - методична розробка для гуртка

Радіоконструкторів

 

   При конструюванні різних радіосхем для настроювання та перевірки працездатності схеми доводиться проводити макетування. Багато радіоаматорів роблять також, проте для радіоаматорів-початківців це буде підказкою. Автор для цієї мети застосовує плату, виготовлену з фольгованого склотекстоліту, показану на фото 1. Плата застосовується багаторазово. Технологія виготовлення плати така:

1.  Розкреслити плату з одностороннього фольгованого склотекстоліту товщиною 1,5...2 мм на комірки розміром 10×10 мм (8×8 мм).

2.  Зробити поздовжні та поперечні канавки за допомогою різця, пилкою по металу або машинкою кутошліфувальною («болгаркою»).

3.  Зачистити наждачним папером "острівці".

4.  Покрити плату рідкою каніфоллю (спирт 96%, або розчинник 647).

5.  Залудити «острівці» плати легкоплавким припоєм.

6.  Промити плату спиртом чи розчинником від каніфолі.

Так, наприклад, на платі розміром 140 × 60 мм виходить 14 × 6 = 84 «острівці». Автор для виконання канавок користується «болгаркою», при цьому для безпеки під час роботи частина плати затискається в лещатах, які необхідно утримувати рукою і плата буде в горизонтальному положенні (див. фото 1).

           Для виготовлення плати для макетування витрачається 15-20 хвилин.

image       На один острівець можна припаяти до чотирьох деталей (3 деталі і 1 провідник).

       Дві        радіодеталі,       або провідник і радіодеталь, можна спаяти «навісу».

       Місткість плати для макетування залежить від

розмірів плати

                                                                                                                                  склотекстоліту.    Якщо     для

схеми недостатньо однієї плати,                                         Фото 1                                   то можливо застосувати відразу              дві плати, встановивши їх поряд.

2  

            У радіокружках такі плати, крім основного призначення, можливо        використовувати у змаганнях зі швидкісного збирання радіосхем. Так, до        Наприклад, мультивібратор НЧ збирається за 10 хвилин, а приймач прямого підсилення 2-V-3 збирається за 18 хвилин. Це найкращий результат отриманий на  практиці, акуратність монтажу до уваги не бралося: схеми повинні "заробити".

 

Література:

1.  Автор: Бабин Дмитро Святославович, Інтернет, https://radioelectronics-ur5ydn.jimdofree.com/радіоелектроніка-дляюних/плата-для-макетування/  

  

Автор: Бабин Дмитро Святославович

    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

pdf
До підручника
Фізика 7 клас (Засєкіна Т.М., Засєкін Д.О.)
До уроку
РОЗДІЛ 1. ФІЗИКА ЯК ПРИРОДНИЧА НАУКА
Додано
31 грудня 2022
Переглядів
105
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку