Плоскі черви (Platyhelminthes)

Про матеріал
Загальна характеристика типу: Тришарові багатоклітинні тварини Двобічна симетрія тіла Несегментовані Ацеломічні (паренхімні) Центральна нервова система на передньому кінці; дуже проста нервова сітка; ганглії Органи чуття: світлочутливі вічка, органи рівноваги (статоцисти), нюху, дотику (сенсіли — нерухомі війки, до яких підходять нервові закінчення) — розвинені переважно у видів, що живуть вільно. Видільна система утворена розгалуженими трубочками, які закінчуються полум'яними клітинами (протонефридії) Сплощені в дорсовентральному напрямку. Ротовий отвір і сліпо замкнутий травний канал, диференційованій на два відділи — глотку і розгалужений кишечник. Гермафродити, статева система добре розвинена. Запліднення внутрішнє, може бути перехресне або самозапліднення. Звичайно є личинкові стадії (у паразитичних) — непрямий розвиток. А у вільноживучих — прямий. Є шкірно-м'язовий мішок. Дихальна система відсутня. Кисень надходить до клітин через покриви тіла. Плоскі черви живуть у прісних і морських водоймах, у вологій підстилці тропічних лісів, ведуть паразитичний спосіб життя. Для них характерне плоске двобічно-симетричне листоподібне або стрічкоподібне тіло. За рівнем організації плоскі черви стоять дещо вище кишковопорожнинних. У них є покривна, м'язова, травна, видільна, нервова, статева системи органів, що розвиваються з трьох зародкових листків (ектодерми, ентодерми, мезодерми). Відомо близько 15 тис. видів плоских червів. Найчисельнішими є класи Турбелярії, Трематоди і Цестоди. Вільноіснуючі плоскі черви — переважно хижаки. Паразитуючі черви живляться або шляхом всмоктування живильних речовин за допомогою ротової присоски, або вбирають їх всією поверхнею тіла осмотичним шляхом. Вільноіснуючі плоскі черви пересуваються поповзом або вплав. Цьому сприяють шкірно-м'язовий мішок і війки. Паразитуючі черви при пересуванні можуть користуватися присосками (пересуваються за типом гусениці-землеміра). Стрічкові черв'яки використовують перистальтику шкірно-м'язового мішка. Плоскі черви є найпримітивнішими двосторонньо-симетричними тваринами
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Плоскі черви

Номер слайду 2

Тип Плоскі червиблизько 12 тис. в. Клас Війчасті черви, близько 3, 5 тис. в. Клас Сисуни, близько 4 тис. в. Клас Стьожкові черви, близько 3,5 тис. в.

Номер слайду 3

Загальна характеристикавідсутні органи травлення;слабо розвинена мускулатура, нервова система;відсутні органи чуття;анаероби;гарний розвиток видільної та статевої системи;висока плодючість;гермафродитизм; кілька личинкових стадій; цикл розвитку зі зміною хазяїв. Яйце Ціп’яка бичачого

Номер слайду 4

Клас Війчасті черви. Планарія молочно-біла

Номер слайду 5

Особливості внутрішньої будови Планарії молочно-білої

Номер слайду 6

Клас Сисуни. Печінковий сисун

Номер слайду 7

Цикл розвитку Сисуна печінкового

Номер слайду 8

Клас Стоьжкові черви. Бичачий ціп’як. Щодня з кишечника хазяїна Ціп’яка бичачого з 1 г екскрементів виходить від 170 тис. до 5 млн. яєць

Номер слайду 9

Загальна характеристика. В організмі людини паразитує 32 види цестоднайбільші серед усіх червів; забарвлення молочно-біле;тіло стрічкоподібне, сегментоване;відділи тіла: головка (сколекс), шийка і довге тіло (стробіла);стробіла складається із сегментів (члеників, проглотиди); 3-4 - сотні - тисячі;є органи прикріплення (4 присоски, хобот з гачками або присмоктувальні щілини)Ціп’як свинячий

Номер слайду 10

Бичачий ціп’як Довжина тіла – 10 - 20 м

Номер слайду 11

Цикл розвитку Бичачого ціп’яка

Номер слайду 12

Клас Стоьжкові черви. Свинячий ціп’як

Номер слайду 13

Цикл розвитку Свинячого ціп’яка

Номер слайду 14

Стоьжак широкий. Розміри тіла – до 15 м

Номер слайду 15

Порівняння циклів розвитку паразитів{16 D9 F66 E-5 EB9-4882-86 FB-DCBF35 E3 C3 E4}Назва паразита. Остаточний хазяїн. Проміжний хазяїн. Як відбувається зараження?Печінковий сисун. Велика рогата худоба, людина. Малий ставковик. Стояча вода, циста. Бичачий ціп’як, свинячий ціп’як. Людина. Велика рогата худоба, свиніПогано прожарене м’ясо

Номер слайду 16

Профілактика зараження Стьожковими червамивживати м’ясо, рибу після ветеринарного контролю та ретельно приготовлене;закрите утримання тварин;дотримання правил особистої гігієни;гігієна при контакті з тваринами.

pptx
Додано
2 лютого 2022
Переглядів
647
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку