Поезія Еміля Январьова

Про матеріал
Мета: (формувати компетентності): предметні (знати творчу біографію Емі́ля Ізра́їльовича Январьо́ва; розповідати про поета; аналізувати вірші); ключові (сприймати явища події в зіставленні, порівнювати їх; аналізувати життєву ситуацію з позиції сучасника); загальнокультурні ( розвивати відчуття естетики поетичного образу).
Перегляд файлу

Дата:_________          Клас:11       У.літ         Урок№ 26

                            Урок літератури рідного краю

                        Тема. Поезія Еміля Январьова 

Мета: (формувати компетентності): предметні (знати творчу біографію  Емі́ля Ізра́їльовича Январьо́ва; розповідати про поета; аналізувати вірші); ключові (сприймати явища події в зіставленні, порівнювати їх; аналізувати життєву ситуацію з позиції сучасника); загальнокультурні ( розвивати відчуття естетики поетичного образу).

Обладнання: портрет Е.Январьова, презентація «Життєпис та література діяльність»; https://www.youtube.com/watch?v=dpfeqBKo1s4, смайлик «Радість», пісня «Трамвайчик», фото Євгенія Васюкова «Спілка письменників у Миколаєві», ватман, кольорові маркери, ножиці,клей.

                                                       Перебіг уроку

І. Організаційний момент.

 

Вправа«Малюнкове вітання». 

    Прикріплюю на дошці смайл «Радість» і бажаю всім учням гарного настрою, легкого засвоєння теми.

Вправа «Комплімент». 

- «Ти мені подобаєшся, тому що ти дуже добрий», учень повертається до сусіда і продовжує комплімент: «Ти мені подобаєшся, бо ти серйозний» і т.д.

 

ІІ.Мотивація авчальної діяльності

-Місто корабелів важко назвати русифікованим, адже воно було «російським» від початку свого заснування фаворитом Катерини ІІ Григорієм Потьомкіним і досі ніжно плекає історію морських перемог імперії та спогади про велич адміралів російського флоту. Тому досить дивовижно бачити сьогодні зародки україномовної поезії в місті, яке ще не сповна оговталося від кораблебудівної слави ХІХ—ХХ століть та промовляє до нас переважно російською. Молоді миколаївські поети й поетки свідомо обирають українську мовою віршування. На когось вплинули Революція Гідності та події в зоні АТО, вчитель чи туга за Батьківщиною.

-Сьогодні у нас урок літератури рідного краю, то яка мета сьогоднішнього уроку?

 

ІІІ. Актуалізація навчальної діяльності

-Назвіть прізвища сучасних письменників Миколаївщини

( До сучасного складу Миколаївської обласної організації НСПУ входять 24 літератори: Надія Агафонова, Дарина Березіна, Наталія Білецька, Лілія Бондаренко, Катерина Голубкова, Олег Дорош (Олег Гордій), Світлана Іщенко, В'ячеслав Качурін, Ксана Коваленко (Оксана Євзікова), Ганна Король, Дмитро Кремінь, Сашко Обрій та ін..)

C:\Users\user\Downloads\загруженное~\1-10.jpg

Спілка письменників у Миколаєві. Фото Євгенія Васюкова

 

-Миколаївщина славиться своїми літературними талантами. Творчість наших поетів, прозаїків, публіцистів відома не тільки в Україні, а й далеко за її межами. Сьогодні ми поговоримо про письменника, прізвище якого відоме кожному миколаївцю. Він залишив нам у спадок не лише поетичні збірки, публікації в пресі, а й сценарії до документальних фільмів, авторські програми на телебаченні, п’єси та пісні на його вірші.

-Хто це? Дізнаєтеся, розгадавши цей QR КОД http://qrcoder.ru/code/?%C5%EC%B3%EB%FC+%DF%ED%E2%E0%F0%FC%EE%E2&4&0

-Ім'я Еміля Їзраїльовича Январьова(1931-2005) -поета, журналіста, почесного городянина м. Миколаєва, багаторічного керівника літО "Рефлектор", одного з засновників Миколаївської організації Спілки письменників - добре відоме миколаївцям. Його справжнє прізвище — Штемберг пам'ятають не всі. Його перші вірші були надруковані в миколаївських газетах «Південна правда» та «Бугская заря» з 1948 по 1952 рр. під своїм власним прізвищем Штемберг, а потім взяв псевдонім Январьов. Він народився в цей січневий (январский) день у 1931 році в нашому місті, став Январьовим- Январевым та назавжди залишився в історії нашого краю... Запам'ятався він миколаївцям і як ведучий популярної телевізійної передачі «Поле зору» на обласному телебаченні про культурне життя краю ...У співпраці з Аровим створив сценарії документальних фільмів «До свиданья, корабли» та «Незримый пассажир» (про А. М. Топорова)...

Роздуми про сенс життя, конкретних людей і життєві ситуації у віршах поета. Відвертість, щирість, віртуозне володіння технікою віршування. Публіцистичні статті, есе, рецензії, робота на телебаченні. Еміль Январьов – почесний громадянин міста Миколаєва. Оскільки  про цю людину говорити годинами,то  на уроці складемо якнайповніший портрет письменника, об΄єднавшись в чотири групи. Кожна група мала дослідити одну грань його життя і творчості.

І група -Життєпис письменника . Формування світогляду ;

ІІ група –Літературна діяльність;

ІІІ група –Робота на телебаченні;

ІV група – Нагороди і звання .

  V група- Творчі зв’язки Еміля Январьоваз поетами В. Качуріним, Д. Кременем, В. Бойченком, К. Голубковою.

Кожна група повинна підготувати 2 картинки – символи, які відображали б або життя Еміля Январьова, або певну сторінку його творчості.

Ми до кінця уроку маємо скласти ментальну карту  «Еміль Январьов»

ІІІ. Вивчення нового матеріалу

Група І  «Життєвий шлях. Формування світогляду»

 

 Група ІІ     «Літературна діяльність»

-Перші вірші були надруковані в миколаївських газетах «Південна правда» та «Бугская заря» у 1948 році. До 1952 року друкувався під своїм власним прізвищем Штемберг, а потім взяв псевдонім Январьов.

  •     З 1955 року почав постійно друкуватися в збірниках «День поэзии», альманахах, журналах «Юность», «Радуга».
  •     У 1967 році у видавництві «Советский писатель» вийшла друком перша збірка віршів «Переправа». Потім одна за однією виходять збірки поезій «Настоящее время» (1971), «Действующие лица» (1972), «Открытый урок» (1975), «Корабельные баллады» (1977), «Школа взрослых» (1979), «Почерк» (1981), «Мера сил» (1984), «Эхо на площади» (1987), «Новый адрес» (1989), «Ольвийский причал» (1991), «Стихи мои младше меня» (2000), «Стечение обстоятельств» (2001).
  •     У спіавторстві з поетом М. Владимовим написав драму «Це було в Миколаєві» (1960).
  •     Один із організаторів Миколаївської обласної організації Національної спілки письменників України. Є. Январьов активно підтримував творчу молодь, ініціював вступ обдарованих до організації, ініціював низку видавничих проєктів. Зокрема, відроджено літературні журнали, підготовлено літературні антології про Миколаїв, надруковано твори відомих місцевих авторів, організовано наукові конференції, а також постійні і досить популярні зустрічі письменників змешканцями міста й області.
  •     У 1997 році в миколаївському видавництві «Возможности Киммерии» вийшла поетична збірка «Документ», за яку Е. Январьову присуджена Всеукраїнська літературна премія ім. М.Ушакова (1999).

 

  •     Був одним із авторів Миколаївського літературно-художнього альманаху «Письмена». Також був ведучим рубрики «Журнальний столик» у міській газеті «Вечірній Миколаїв».
  •     Після смерті Е. Январьова у видавництві ЧП «Гудим» вийшла книга «Подлинник», до якої увійшли вірші, написані в останні роки життя. Також вийшла книга його публіцистики «Журнальный столик».

-Пропоную відпочити та переглянути  відео-пісню «Трамвайчик»

Слова Е. Январьова, К. Голубкової, музика Є. Долгова. 

 

ТЛ. Телевізійна студія — це система створення телевізійної програми, місце, де відбувається запис телепередачі або вихід в прямий ефір. По суті телестудія — це складно влаштований комплекс приміщень, програмно-апаратних засобів для проведення відео-, аудіозапису, за допомогою яких створюється телевізійна програма, а також трансляція телевізійної програми (в запису або в прямому ефірі).

Група ІІІ          Робота на телебаченні

З 1994 року Е. Январьов був ведучим популярної телевізійної передачі «Поле зору», що пропагувала культурні цінності рідного краю, досягнення українського і світового мистецтва.

Група ІV     Нагороди і звання

 

Група VІ     Творчі зв’язки Еміля Январьоваз поетами В. Качуріним, Д. Кременем, В. Бойченком, К. Голубковою. Драма «Це було в Миколаєві», написана у співдружності з поетом М. Владимовим.

В історії м. Миколаєва Еміль Январьов – єдиний поет такого таланту і масштабу, чиє життя і доля, біографія і творчість, все від і до! - були пов'язані з рідним містом.

Тільки тут, Еміль Ізраїльович відчував себе затишно, і цей домашній затишок з ніжністю передавав у віршах. Просто і доступно, а головне, настільки щиро і відверто, що кожен читач сприймає сказане поетом за своє особисте. Відчуйте і ви!

"Этот город"

Этот город не втиснете в ритм баллад,

Изведете впустую пыл.

В этом городе я горевал стократ

И однажды счастливым был.

Я желал ему всяческого добра.

Э, да что распинаться тут!

Я и создан, видать, из его ребра

И ветрами его продут.

 Муза

Под весенним бурлящим дождем
я шептал монолитному небу,
что забыл, для чего я рожден,
на какую такую потребу.
И хотя лопотали листвой
освеженно дубы и березы,
ликовал за моею спиной
неразгаданный заговор прозы.
...Отодвинув мирские дела,
безразлична к базарному шуму,
ты меня повела, повела
в чисто поле на чистую думу.
Средь простора великого, средь
простодушных цветов яркоглазых
приказала сквозь тучи прозреть
пресловутое небо в алмазах.
Повелела глядеть веселей,
к отступленью пути отрубила
и о замысле жизни моей
так напомнила, как протрубила.

 *   *   * Чем-то живопись эта меня утешала
и в кругу своего притяженья держала
серебристо-сиреневой дымкой своей.
Сам художник задерганный был и заросший,
и не в духе с утра, и клонился под ношей
осужденья семьи, и родни, и друзей...
Были краски его так легки, сокровенны,
что мерцаньем своим очищали от скверны,
брали за руку, в горние сферы вели.
А художник, задымленный серой щетиной,
ни судьбой, ни месткомом родным не щадимый,
оставался на тверди греховной земли.

*   *   *Среди этих районных певцов,
чья звезда, затуманясь, маячит,
может, будущий ходит Рубцов
и стихи в старом плащике прячет.
Пусть блажит, пусть глядит в полутьму,
окрыляемый скорбью невольной.
Ради бога простите ему
простодушие рифмы глагольной!

 Відео «Еміль Январьов і Наталя Кухар-Онишко (сайт «Літературний Миколаїв»).

«Чи знаєте,ви»?

-що вулиця  Миколи Вінграновського згідно з Законом України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» від 09 квітня 2015 року № 317-VIII, у м. Миколаєві вулицю Котовського перейменовано у вулицю Январьова.

VІ.Закріплення вивченого матеріалу.

Ми з вами склали ментальну карту поета.

V. Рефлексія.

Назвіть одним словом емоції, які отримали сьогодні на уроці.

 

 

docx
Додано
28 листопада 2021
Переглядів
419
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку