Поради батькам у вихованні підлітка

Про матеріал

Підлітковий вік є дуже складним. Саме в цьому випадку всім потрібні поради, а особливо батькам. Вони потребують чи не найбільшої допомоги, тому ця розробка ідеально підійде для проведення батьківських зборів.

Перегляд файлу

Поради батькам у вихованні підлітка

Доброго дня, шановні батьки! Рада вітати вас! Сьогоднішня зустріч надасть можливість кожному присутньому активно включатися в процес обговорення і бути безпосереднім учасником зборів, які допоможуть краще пізнати себе і своїх дітей.

Період з 10-11 років до 14-15 років називають підлітковим, або середнім шкільним. У цей час під впливом інтенсивного функціонування залоз внутрішньої секреції збільшується збудженість центральної нервової системи підлітка, що виявляється у підвищеній дратівливості, надмірній образливості, нестриманості. Але цього може не бути, якщо дорослі виявляють чуйність, тактовність і турботу. Для нас цей період дуже важкий. У цей час проявляється прагнення до самостійності та властивих дорослим форм поведінки. Стосунки з дорослими стають складнішими. Нерозуміння змін, що відбуваються з дітьми, призводить до прояву негативізму, неслухняності. Якщо тиск з боку дорослих посилюється, це, відповідно, збільшує опір підлітка. Визначають різні напрямки поведінки підлітка з дорослими:

 

ТРИ ОСНОВНІ СКЛАДНОСТІ ПІДЛІТКОВОГО ВІКУ

Складності підліткового віку є серйозною педагогічною проблемою. Їх перша об’єктивна основа – у значній різниці між вимогами суспільства до дітей і дорослих, різниці в їх обов’язках і правах. Відомо, що “доросле” життя складніше, ніж життя дітей, і далеко не всі дорослі люди можуть підтримувати гармонійні відносини з оточуючими. Підліткам же доводиться у відносно короткий період опанувати цю сферу у всій її складності.

Ускладнення соціального буття підлітків проходить у період швидкої фізіологічної перебудови організму. Підлітки стають емоційно нестійкими, вразливими.

Таким чином, другою об’єктивною основою складності підліткового віку є виключно швидкий темп змін, які відбуваються в цей період: у фізичному і психічному стані підлітка, у характері реакції на зовнішні подразнення і т. п. Можна сказати, що підлітки і дорослі живуть у різному масштабі часу, а звідси виникають відмінності в оцінках одних і тих самих подій, явищ. Дійсно, з підлітком починають відбуватися зміни, зміст, а головне, необхідність яких для нього не завжди зрозумілі. Підлітки стають дуже чутливими до зауважень щодо їх зовнішності. Слід підкреслити значення великих відмінностей в індивідуальних темпах розвитку підлітків: відмінності в ступені зрілості між учнями одного класу можуть досягати 3-4 років.

Третьою об’єктивною основою складності підліткового віку є накопичення до цього віку дефектів виховання, які раніше виразно не проявлялися внаслідок недостатньої самостійності дитини і відносно неширокої сфери її діяльності та спілкування. Адже багато з того, що робить дитина, вона робить за бажанням дорослих; система внутрішніх побажань формується в ній поступово. Підліток ж все в більшій мірі повинен діяти, виходячи із своїх внутрішніх побажань, а діяльність його оцінюється навколишніми суворіше, ніж діяльність дитини.

 

Виховання підлітка – дуже складне завдання. У цьому віці діти, з одного боку, вже перестали бути залежними від вас малюками, а з іншого – ще не перетворились на дорослих молодих людей. Ця перехідна фаза приносить проблеми як батькам, так і самим підліткам. Проте за допомогою терпіння й корисних порад ви зможете успішно подолати цей період життя дитини й перетворити вашого підлітка на впевнену молоду людину.

Будьте не батьком, а другом

Час балувати дитину минув! Будьте більше другом, ніж батьком. На цьому етапі дуже важливо, щоб ваша дитина усвідомила, що ви любите її та дбаєте про неї. Замість того щоб виносити догани за помилки, продемонструйте підлітку, що ви розумієте ситуацію й завжди готові його підтримати. Це одна з найкращих порад про виховання підлітків, яку вам варто прийняти.

Поважайте особистий простір підлітка

Секрети складають більшу частину життя підлітка. Як батьку вам необхідно знати всі таємниці життя вашої дитини, але іноді їй необхідно надавати особистий простір та уникати втручання в її світ. Нехай ваша дитина приходить до вас тоді, коли він/вона дійсно потребує цього.

Підготуйте себе до особливостей підліткового періоду

Підліток – це вже не дитина, тому треба певною мірою готувати себе до його виховання. Читайте книги або пригадуйте свої підліткові роки й те, як ви справлялися зі змінами у вашому житті. Чим більше ви дізнаєтесь, вивчите й проявите емпатії, тим краще зможете зрозуміти вашого підлітка та його проблеми.

Дисциплінуйте, а не карайте

Коли ви намагаєтесь установити певні стандарти поведінки підлітка, не будьте нав'язливими. Обговоріть з дитиною дисциплінарні моменти й візьміть до уваги її думку. Поясніть, чому необхідно встановити правила дисципліни та яку користь вони принесуть їй. Дуже важливо дати підлітку можливість висловити свою точку зору перед установленням будь-яких дисциплінарних правил.

Прищеплюйте почуття відповідальності

У деяких культурах підліток вважається вже дорослим. Це сприятливий час, щоби зміцнити його почуття відповідальності. Спробуйте покласти на нього більше домашніх обов'язків, а також надайте йому можливість самому справлятися з ними. Це повинно вселити в підлітка почуття відповідальності та впевненості в собі.

Знайдіть час для систематичного довірливого спілкування з підлітком

Підлітки, як відомо, народ украй нетовариський, тому батьки просто зобов'язані забезпечити систематичне спілкування з дитиною. Незалежно від напруженого робочого графіка й ділового способу життя, батьки повинні знаходити час вільно спілкуватися зі своїми дітьми і співпереживати їх життєві перипетії. Це може бути будь-який час: під час сніданку, удень або в кінці дня за вечерею.

Дійте превентивно, з урахуванням прогнозу розвитку подій

Шукайте відповідний час, щоби порозмовляти з вашою дитиною про важливі для неї запитання, які вона часто не у змозі поставити, або просто соромиться зробити це. Це може бути тактовна розмова про музичні переваги або серйозне обговорення таких тем, як період статевого дозрівання чи інтимне життя. Намагайтеся чітко відповідати на запитання підлітка, не намагайтесь ухилитись або давати завуальовані відповіді.

Будьте свідомими й обережними

Необхідно надати підлітку особистий простір, але в той же час важливо взяти за правило дізнаватись (непомітно дізнаватися) про ті місця, які він відвідує, і про його компанію. Це не означає, що ви повинні шпигувати за своїм підлітком і підслуховувати його розмови. Ви повинні бути відкритим до спілкування, щоб дитина не боялася звертатись до вас.

Будьте милосердними і співчутливими

Перед тим як суворо відчитати підлітка, постарайтесь поставити себе на його місце. Будьте розсудливими, дотримуйтеся правил і дисципліни. Важливо бути привітним, терплячим і здатним зрозуміти. Намагаючись дисциплінувати підлітка, ніколи не застосовуйте силу й не завдавайте фізичну шкоду його здоров'ю. Дослідження довели, що озлоблені та скривджені підлітки зазвичай виростають неповноцінними й навіть жорстокими дорослими.

Будьте гідні наслідування

Навіть у підлітковому віці діти наслідують батьків просто тому, що батьки – це єдина константа в їх мінливому світі. Якщо існує невідповідність між тим, що ви кажете, й тим, що ви робите, підліток легко визначить фальш. Тому завжди намагайтесь бути прикладом для наслідування – тим, кого підліток з радістю копіює.

Виховання підлітка вимагає більше турботи, ніж будь-який інший період виховання. Хто завгодно може надати підлітку їжу й дах, але тільки турботливі батьки, які розуміють і підтримують, здатні вказати йому правильний шлях. Тому будьте максимально обережними та дбайливими при вихованні підлітка, дуже скоро він стане дорослим, і у вас почнуться кращі часи!

 

 

Чи правильна Ваша позиція щодо дитини

   1. Ви дивитеся фільм, а Ваша донька вимагає переключити телевізор на концерт рок-музики. Що ви зробите:

а) виконаєте прохання і слухаєте концерт разом;

б) відповідаєте, що їй доведеться почекати, доки закінчиться фільм;

в) обіцяєте купити для неї портативний телевізор;

г) згодом купуєте касету з фільмом, а доньці дозволяєте слухати музику.

   2. Ви бачите в своїх дітях:

а) людей, рівних Вам;

б) тих, хто може допомогти Вам ще раз пережити дитинство;

в) маленьких дорослих;

г) тих, хто постійно потребує Вашої допомоги.

   3. Яку зачіску Ви носите:

а) яка більш за все Вам пасує;

б) яка відповідає останній моді;

в) яка копіює зачіску зірки.

   4. Як Ви одягаєтесь:

а) вдягаєтесь як зірка, що подобається Вашій доньці, сину;

б) Ви намагаєтесь наслідувати Вашу доньку чи сина, вважаючи, що це призведе до більш тісних стосунків;

в) вибираєте той одяг, що Вам найбільше пасує;

г) наслідуєте молодіжну моду, це надає Вам відчуття молодості.

   5. Як Ви вчините, коли побачите, що Ваш син одяг у вухо сережку:

а) Ви вважаєте, що це його особиста справа;

б) станете насміхатись над його жіночністю;

в) скажете, що це модно, аби син не вважав Вас старомодною;

г) купуєте такі ж сережки і одягаєте їх.

   6. Син чи донь включає дуже голосно музику:

а) закриваєте вуха ватою і робите свою справу;

б) зменшуєте звук;

в) терпите, адже тек бажає дитина;

г) говорите, що музика буквально “б’є” Вас по вухах.

   7. Під час непорозуміння з дітьми Ви:

а) дуже рідко говорите, що вони помиляються, бо боїтесь, що не будуть з Вами радитись;

б) погоджуєтесь змінити позицію, бо подальша розмова марна;

в) залишаєте останнє слово за дітьми, не бажаючи з ними сваритись;

г) погоджуєтесь з ними, якщо вони праві.

   8. Діти запросили в гості однолітків:

а) залишаєте їх самих, хай займаються чим хочуть;

б) складете їм компанію;

в) запитуєте гостей, чи вважають вони своїх батьків такими ж сучасними, як Ви;

г) Ви не заважаєте дітям, але при цьому не даєте їм забути, що Ви поряд.

   9. Поговоримо про Ваш вік:

а) Ваші діти знають скільки Вам років;

б) Ви намагаєтесь не підкреслювати різницю у віці;

в) приховуєте свій вік від дітей;

г) наполягаєте на тому, що Ви старші і знаєте краще.

   10. Свої відносини з дітьми Ви будуєте так:

а) ставитесь до них, як до дорослих;

б) ставитесь до них, як до малої дитини;

в) намагаєтесь бути їхнім приятелем;

г) ведете себе так, як це належить батькам.

Підрахуйте свої бали, користуючись таблицею:

 

№ питання

А

Б

В

Г

1

3

0

2

1

2

3

2

1

0

3

0

2

1

3

4

2

3

0

1

5

0

1

2

3

6

1

0

2

3

7

3

1

2

0

8

1

3

2

0

9

1

3

2

0

10

2

1

3

0

 

За сумою балів Ви можете визначити Вашу позиція, щодо власних дітей:

 

22-30

Ви, мабуть думаєте, що весело проводите час зі своїми дітьми, намагаючись бути з ними на рівних у всьому. Але це тільки зараз. Пізніше Ви можете поплатитись. Ви взяли на себе роль приятеля, забувши про роль наставника. В результаті, як вважають психологи, у дітей підсвідомо підвищується нервовість. Вам необхідно зрозуміти, що різницю у віці нічим не можна подолати, Ваша призначення – бути опорою для власних дітей.

10-21

Ваші діти знають, як правильно себе поводити. Ви в усьому їм потураєте, а потім, коли потрібно, Ви намагаєтесь ввійти в роль батька. Рано чи пізно, будете наполягати на своєму і це викличе у дітей розпач, гнів і непокору. Але це можна змінити – перестати виконувати роль приятеля, для того щоб показати дітям зразок відповідної поведінки.

0-9

Так тримати! Ви намагаєтесь зрозуміти і оцінити потреби і настрої дітей, іноді піддаєтеся спокусі проступитися. У цьому немає нічого поганого, тому що, судячи з усього, Ви достатньо розумні та добре знаєте, як будувати відносини з дітьми на Ваших, а не на їхніх умовах.

 

 

docx
Додано
15 серпня 2018
Переглядів
1040
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку