Посібник "Виховні години для творчого вчителя"

Про матеріал

Посібник містить докладні розробки виховних заходів у 4 класі , а також мультимедійні презентації до них. Матеріали посібника сприятимуть організації системи виховання учнів 4 класу і допоможуть класному керівникові зробити це на сучасному , якісному рівні з використанням інноваційних методів. Посібник рекомендовано вчителям початкових класів, вихователям груп продовженого дня, педагогам організаторам.



Перегляд файлу

Виховні години для творчого вчителя

Укладач: І.О. Вінніцка вчитель НВК «ЗОШ І-ІІст.- ДНЗ» с.Калагарівка

Рецензенти: Р.Б.Мельничук методист з початкової освіти Гусятинського районного методичного кабінету; В.П.Романів директор НВК«ЗОШ І-ІІст.- ДНЗ».

Посібник містить докладні розробки виховних заходів у 4 класі , а також мультимедійні презентації до них. Матеріали посібника сприятимуть

організації системи виховання учнів 4 класу і допоможуть класному керівникові зробити це на сучасному , якісному рівні з використанням інноваційних

методів. Посібник рекомендовано вчителям початкових класів, вихователям груп продовженого дня, педагогам організаторам.

Рекомендовано методичною радою

Гусятинського методичного кабінету (протокол №1від 19.02.2015р.)

Зміст

1.Годинна спілкування «Моя рідна Україна»…………………………….………..4

2.Бесіда «А совість тобі нічого не підказала»

(за оповіданням В . Сухомлинського)……………………………………………...8

3.Усний журнал «Лісовою стежиною»………………………………………..…..12

4.Бесіда «Всі професії потрібні»……………………………………………….….19 5.Виховна година «День пам'яті жертв Голодомору»……………………….…..23

6.Етична бесіда «Подарована радість»……………………………………….…...27

7.Гра- подорож «Заповідні місця мого краю»……………………………….…...32

8.Заняття «Школа прав дитини»………………………………………….……….42

9.       Бесіда «Шкідливі звички»………………………………………….…………...49

10.  Година – реквієм «Небесна Сотня в вирій полетіла..» ………………..……..56

11.Година народознавства «Що ми знаємо про зиму»……………………….….66

12.Година народознавства «Український віночок»……………………..………..73

13.Усний журнал «Україна – єдина країна»……………………………………..82

14.Виховна година «Іду з дитинства до Тараса»………………………..………..90

15.Лекторій «Мова моя солов’їна»…………………………….……………….....97

16.Година класного керівника «Свято наших імен»…………………………......99

1.Годинна спілкування «Моя рідна Україна»

Мета. Розширити знання учнів про рідну Батьківщину, її багатства і красу; ознайомити з цікавими фактами; формувати пізнавальний інтерес школярів, бажання вивчати культурну спадщину  України; виховувати почуття патріотизму.

Обладнання. Мультимедійна презентація №1

Хід бесіди

І.Організаційна частина. Робота із слайдом 1

Учитель

Країн на світі є багато, Одна лиш є  для нас своя.

Слова звучать мої крилато Українська квітучая земля.

Вона оспівана піснями,

Вона уславлена в віршах. Вона колиска Кобзарева.

Відгомін славний козакам

ІІ. Робота із слайдом 2

Учитель

-Так, справді країн на світі є багато, але  для нас наймиліша своя рідна Україна. Це колиска славного Кобзаря, Івана Франка і Лесі Українки. Це земля гетьманів і козаків. А ще Україна – це могутні ліси, широкі лани  і полонини. Ми з вами українці ,наші батьки, діди , прадіди також українці. Але що ми знаємо про нашу Батьківщину?Сьогодні ви дізнаєтеся про цікаві факти , про найвизначніші події і наймальовничіші куточки нашої держави. Отже, я вам пропоную дізнатися  10 найцікавіших фактів про Україну

ІІІ.Робота із слайдом 3

Учитель

-Чи знаєте ви , що Україна – найбільша країна, територія якої повністю знаходиться в Європі.

Загальна площа  - становить 603 700 кв.км, що складає 5,7 % території Європи і 0,44 % території світу. Отже, можна з впевненістю  сказати, що Україна- це найбільша країна Європи.

ІV. Робота зі слайдом 4

Учитель

-Наступний цікавий факт. Кожен народ вивчає і славить свою мову .Я думаю , що ви як маленькі українці також з цікавістю вивчаєте свою мову. Українська мова мелодійна, ніжна і багата. Вона у 1934році зайняла третє місце по милозвучності.

Наша мова належить до східнослов'янської підгрупи слов'янської гілки індоєвропейської сім'ї мов і найближчою до неї є білоруська. В українській мові багато слів і граматичних форм спільних з російською і польською мовами. Нині вона входить до другого десятка (а вірніше посідає 21 місце) найпоширеніших мов світу, нею розмовляє близько 45 млн. людей. Це мова не лише тих, хто мешкає в Україні, а і мільйонів українців, розпорошених далеко по всіх континентах.

V. Робота зі слайдом 5 Учитель

Більшість  українських слів починається з літери «п». Найчастіше використовується в мовленні буква «о», найрідше «ф». В українській мові слова, які починається з цієї літери, в більшості випадків запозичені з інших мов.

Найдовшим словом в українській мові є назва одного з пестицидів"дихлордифенілтрихлорметилметан". У ній міститься тридцять літер. Найбільшу кількість синонімів має слово "бити". Згідно з "Коротким словником синонімів української мови" їх нараховується 45.

VІ. Робота зі слайдом 6

Учитель

Омиває нашу Україну Чорне і Азовське моря. Саме в одному із них, а точніше в Чорному виявили єдину в світі підводну річку. ЇЇ довжина сягає 37 морських миль. За допомогою автоматизованого підводного апарату вчені визначили, що у цієї річки є пороги і справжні водоспади. Крім того, там виникли класичні річкові береги і заплава. Жолоб, утворений плином цієї підводної річки, місцями має глибину до 35 метрів.

Річка утворена проникненням через протоку Босфор більш солоної води Мармурового моря до менш солоного середовища Чорного моря. З цієї причини вода в річці має надзвичайно високу концентрацію солі.

VІІ. Робота зі слайдом 7.

Учитель

Найкоротша головна вулиця серед усіх столиць світу, але одна із найкрасивіших- Хрещатик у Києві. ЇЇ довжина всього 1225метрів. Хрещатик — головна вулиця Києва, знаходиться у Печерському та Шевченківському районах, місцевість Бессарабка Зараз Хрещатик став обов'язковим місцем в програмі відвідування міста приїжджими. В суботу, неділю та в дні державних свят, рух транспорту вулицею перекривають. Тут постійно відбуваються концерти під відкритим небом, а 24 серпня щороку відбуваються військові паради.

VІІІ. Робота зі слайдом 8.

Учитель

Найдовша в світі гіпсова печера «Оптимістична» є в Україні. Знаходиться вона на Тернопільщині. Сумарна  картографована  довжина її сходів становить 240, 5 км.

Вона являє собою складний за своєю будовою горизонтальний площинний лабіринт гротів, ходів і галерей різної форми і розміру, закладений у 20 – метровому пласті темно-бурого (у верхній частині) і жовтувато-сірого (у нижній частині) гіпсу.

 ІХ. Робота зі слайдом 9.

 Учитель

В Україні є найбільші в світі запаси марганцевої руди- 2,3 мільярда тон або близько 11% від всього світового запасу.  Марганцеві руди почали використовуватися в кінці 18 ст. для виготовлення фарб і медичних препаратів.

Х. Робота зі слайдом 10. Учитель

У 1710 році український гетьман Пилип Орлик  представив «Пакти і

Конституції прав і свобод Запорізької Січі», які призначалися для поділу влади на три гілки і регулювали права та обов’язки держави і громадян. Вважається, що цей документ є першою конституцією у світі.

Документ складався з 16 параграфів, в яких розглядалися питання кордонів, виборчого права, панівної релігії, статусу Києва та Запорізької Січі, а також фінансові, економічні, військові та інші питання. Визначальною рисою Орликової Конституції, яка, власне, робить її однією з найдемократичніших серед усіх тогочасних подібних державних актів, є пункти, що обмежували гетьманську владу на користь старшинської ради – своєрідного козацького парламенту, до якого мали увійти не лише генеральна старшина й полковники, а й представники Запорожжя та полків – від кожного по одній заслуженій особі.

ХІ. Робота зі слайдом 11.

Учитель

Українці винайшли літак з найбільшою вантажопідйомністю в світі Ан- 255 «Мрія» створенийкиївським КБ імені Антонова. Спочатку він був розроблений для транспортування космічних апаратів, але зараз використовується виключно для вантажних перевезень.

У довжину “Мрія” сягає 84 метрів, у висоту – 18,2 м, розмах його крил становить 88,4 метра, їх площа – 905 м². Літак здатний летіти з крейсерською швидкістю 800 км/год (і максимальної 850 км/год) при сумарній масі 640 тонн.

Щоб хоча б приблизно собі уявляти габарити Ан-225, наведу невелику статистику: у вантажному відсіку літака можна перевозити 50 легкових автомобілей / 16 десятитонних універсальних авіаційних контейнерів / моновантаж вагою до 200 т (всілякі генератори, турбіни, самоскиди “БелАЗ”, “Комацу” , “Юклід” та їм подібні).

ХІІ. Робота зі слайдом 12.

Учитель

Українці вміють гарно співати, грати на музичних інструментах. Тому і саме український інструмент – трембіта є найдовшим у світі. ЇЇ довжина може сягати 4 метри.

Тремб таіі — народний духовий мундштуковий (дульцевий) музичний інструмент, рід дерев'яної труби без вентилів і клапанів, інколи обгорнутої березовою корою.

Споконвіку трембіта була єдиним засобом зв'язку чабана з селом: за трембітовими звуками люди дізнавалися про місцеперебування ватага з отарою, про те, як триває випас маржини (худоби). Особливі звуки інструмента попереджали про небезпеку. Вживалася трембіта і для подання сигналів про початок та закінчення робочого дня. Цей інструмент супроводжував гуцульські обряди і свята. У Карпатах за давньою традицією жодні урочистості не відбувалися без трембіти — цієї, на перший погляд, довгої дерев'яної труби з яворовим мундштуком та нехитрою, здається, навіть спрощеною мелодією. Саме трембіта сповіщала про народження в сім'ї дитини. Поклик цього інструмента припрошує людей на весілля. Трембіта плакала, коли проводжали людину в останню путь. З приходом у гори радіозв'язку й телебачення, ці функції трембіти майже втрачені. Нині вона слугує здебільшого мистецтву — часом її включають до оркестру, на фестивалях етнографічної музики.

ХІІІ. Підсумок бесіди. Робота зі слайдом 13.

Величний, славний, дивний край Той край, що ми зовемо- Україна.

Ліси, поля, річок безкрай.

Все це моя найкраща- Батьківщина

2.Бесіда «А совість тобі нічого не підказала»

(за оповіданням В . Сухомлинського)

Мета. Розкрити дітям зміст поняття "совість", "муки сумління»;розвивати здібності розуміти і аналізувати вчинки інших людей; вчити розбиратися у людських недоліках, представлених у  літературних творах;допомогти дітям зазирнути у свій внутрішній світ й "поговорити " із своєю совістю. Обладнання. Мультимедійна презентація №2

Хід бесіди

І.Вступне слово вчителя. Робота зі слайдом 1

Учитель

Добро твори дитино завжди Так каже Бог, так має бути. Роби лиш так щоби усюди Твої діла хвалили люди.

-Ви , напевно неодноразово чули такі поняття як «совість», «сумління», «каяття». Але що ж вони означають? Якою повинна бути людина? Як вона має ставитися до інших і як реагувати на зло, погані вчинки? На ці всі питання ми маємо знайти сьогодні відповідь разом з вами.

ІІ. Робота зі слайдом 2

Учитель

-Пропоную  послухати оповідання В.Сухомлинського «А серце тобі нічого не підказало?» та «Образливе слово»

А серце тобі нічого не наказало?

Андрійко прийшов зі школи і побачив заплакану матір. Він поклав книжки й сів за стіл. Чекає обіду.

-   А тата відвезли в лікарню, - каже мати. - Занедужав батько.

Вона чекала, що син занепокоїться, стривожиться. Та син був  незворушний, спокійний.

Мати великими очима дивилась на Андрійка.

-   А нам завтра до лісу йти, - каже Андрійко. - Завтра ж неділя. Учителька наказала, щоб усі прийшли до школи о сьомій ранку.

-   То куди ж ти підеш завтра? - запитала мати.

-   До лісу... Як наказала вчителька.

-   А серце тобі нічого не наказало? - спитала мати й заплакала.

Образливе слово

Одного разу Син розсердився і згарячу сказав Матері образливе, грубе слово. Заплакала мати. Схаменувся Син, жаль стало йому Матері. Ночей не спить — мучить його совість: адже він образив Матір.

Йшли роки. Син-школяр став дорослою людиною. Настав час їхати йому в далекий край. Поклонився Син Матері низько до землі й говорить:

— Простіть мені, Мамо, за образливе слово.

— Прощаю, — сказала Мати й зітхнула.

— Забудьте, Мамо, що я сказав вам образливе слово.

Задумалась Мати, геть посмутніла. На її очах з'явились сльози. Каже вона синові:

— Хочу забути, Сину, а не можу. Рана від колючки загоїться й сліду не залишиться. А рана від слова заживає, проте слід глибокий зостається

ІІІ. Обговорення оповідання «А серце тобі нічого не наказало?». Робота зі слайдом 3. Учитель

- Ось ви прослухали дві історії. І давайте спробуємо розібратися, у яких дітей є совість, хто живе за совістю, а у кого совість відсутня. І як ви розумієте взагалі поняття «совість» , «каяття»

(Висловлення дітей)

За тлумачним словником совість- це усвідомлення і почуття моральної відповідальності за свою поведінку, свої вчинки перед самим собою, людьми, суспільством; моральні принципи, погляди, переконання. Синонімом  цього слова є сумління.

-Щодо першого оповідання , то я хочу сказати, що такі ситуації , коли діти так само як і Андрійко забуває про своїх рідних- нерідкість. Батьки після народження дитини стараються її оповити опікою, любов’ю. Дають дитині все те, чого вона хоче. Звичайно тоді малюк до цього звикає і часом не помічає, що дорогі йому люди жертвують собою, йдуть на все лиш би їхньому нащадку було добре. Кожен з вас мусить розуміти , що і любов,і піклування має бути з обох сторін.

Якщо людина зробила щось погане, починає себе звинувачувати й сварити, кається, жалкує про скоєне, то кажуть, що у людини (в серці) є совість, прокинулася, заговорила совість. Коли у людини є совість, вона розуміє, що поступила неправильно і некрасиво.  Чим повинно бути наповнене серце, щоб жити за совістю, за правилами честі?

(Відповіді дітей)

ІV. Робота зі слайдом 4

Учитель

-Перед вами добрі і погані якості людини, пропоную вам їх розприділити. Хороші помісти у біле серце, а погані у чорне.

Милосердя

Щедрість

Совість

Заздрість

Доброта

Чесність

Жадність

Гординя

Злість

Гнів

Безсоромність

Любов до ближніх

Лінивство

Справедливість

Шанобливість

V. Читання приказок та прислів’їв. Робота зі слайдом 5

Учитель

-В народі кажуть.

Совість без зубів, а гризе.

Від людини сховаєш, від совісті не сховаєш.

Говори по справі, живи по совісті Від людини втаїш, а від совісті не втаїш.

Страшно буває тому, в кого совість нечиста.

Совість - це наглядач і суддя доброчинства

VІ. Обговорення оповідання «Образливе слово» . Робота зі слайдом 6

Учитель

-Кожна людина , починаючи з дитячого віку повинна пам’ятати, що слово- це зброя. Ним можна людину окрилити, порадувати, підбадьорити, а можна і жорстоко образити, скривдити. Тому аналізуючи оповідання «Образливе слово» треба сказати, що головний герой образивши свою матір ще в дитинстві, залишив в її серці велику рану на все життя.

Так, дуже радує кожну людину тепле і привітне слово, сказане дитиною. А коли діти чемні, ввічливі, привітні, виховані, то на серці радісно і спокійно, бо знаєш, що така дитина — це дуже хороша і мудра людина.

VІІ. Читання приказок та прислів’їв. Робота зі слайдом 7

Учитель

-Прочитайте прислів’я про силу слова Будь господарем своєму слову.

Слово — не горобець, вилетить — не спіймаєш.

Від меча рана загоїться, а від лихого слова — ніколи.

Від теплого слова і лід розмерзається.

Гостре словечко коле сердечко.

Шабля ранить тіло, а слово — душу.

VІІІ. Підсумок бесіди. Робота зі слайдом 8

Учитель

- Існує прекрасна традиція серед людей - це один день на рік, коли всі люди просять один у одного прощення. Цей день так і називається - Прощена неділя.

Можливо, вдома хтось із вас і дотримується такої традиції.

 Буває і так, що ми втрачаємо Божий дарунок, коли не хочемо робити добра собі й іншим людям. Хтось із нас сердиться, ображається, лінується, не слухається батьків і не допомагає їм, отже, зло також знаходить місце в душі. Але наш Творець не залишає нас, він дав нам у душі особливий голос. Цей голос підказує нам, що добре, а що погано. Він є в душі кожної людини і називається совістю. Совість спонукає соромитися лихих вчинків і перемагати зло добром. Совість у нашій душі — це неначе вогник свічки , коли совість не спить — світло в душі людській. Якщо ми не забуватимемо про неї, питатимемо її: "Чи добре те, що я роблю?", то совість наша ніколи не згасне. А якщо не берегти її — будемо злими, байдужими до людей, ледачими, і вогник погасне, у душі запанує пітьма, і ніхто не підкаже, як робити добро і не чинити зла.

3.Усний журнал «Лісовою стежиною»

Мета. Розширити знання дітей про різноманітність природи; навчити бачити красу в найменшому листочку;узагальнити знання дітей про живу природу, про її користь для людей;розвивати спостережливість, інтерес до навколишнього середовища; виховувати любов до природи.

Обладнання. Мультимедійна презентація №3.

Хід заходу

І.Організаційна частина. Робота зі слайдом 1

Учитель

-Дорогі діти, ми з вами сьогодні побуваємо в осінньому лісі. Але зробимо ми це не виходячи з класу. Отже, заплющіть оченята і уявіть що ви потрапили в ліс. Там кожен листочок, кожне деревце вміє розмовляти. Тож, давайте вислухаємо ліс…

ІІ. Квіткова галявина. Робота зі слайдом 2.

Учитель

Такі прекрасні квіти восени.

Вони і жовті, і червоні , й рожеві. Ні дощ, ні буйнії вітри Не знищать їх красу чудову.

-Перше , що ми побачили, це чудові квіти. А як ви думаєте що могли б нам розказати квіти, коли б вміли говорити?

Відповіді дітей групи «Квіткова галявина»

Осінь. Яскраве сонечко поступається дошкульному вітру, а той мовби нагадує – час подбати про теплі речі, бо незабаром зима. І тільки осінні квіти, не зважаючи на погоду, дарують нам свою ніжність, ще раз підкреслюючи, що кожна пора року має свою красу і неповторність.

Красивими і водночас дуже сумними є легенди про походження квітів, особливо осінніх.

Одними з найпоширеніших у нас є айстри, хоча родом вони з Північної Америки. Їх забарвлення надзвичайно різноманітне, тоненькі пелюстки зазвичай асоціюються із зіркою. Тож, не дивно, що в більшості легенд айстри ведуть своє походження від зірок.

Колись індіанці Північної Америки розповідали, що один молодий мисливець, безтямно закоханий у найвродливішу дівчину племені, пообіцяв подарувати їй зірку з неба, якщо вона погодиться одружитися з ним. Ввечері, коли на небі спалахнули зорі, всі чоловіки племені зібралися подивитися, як хвалькуватий наречений виконає обіцянку. Юнак підняв лук і вистрілив. А через мить високо в небі розсипалася на палаючі іскри срібляста зірка. Розгнівався Бог на смертного, що насмілився збивати з неба зірки, адже якщо всі наслідуватимуть його приклад, на небі нічого не залишиться! І наслав Бог на землю страшну бурю. А коли вона стихла, сміливця, який збив з неба зірку, вже не знайшли. Тільки схили навколишніх пагорбів густо рясніли красивими променистими квітами. Відтоді індіанці називають їх айстрами або „зірками, що падають”.

Небагато можна назвати квітів, що так швидко б і так міцно заволоділи симпатіями садоводів, як хризантема. Зовсім нещодавно вона була улюбленою квіткою тільки в Китаї та Японії. Національною квіткою і символом імператорської влади вважається хризантема в Японії. Зображення цієї красуні мають право носити виключно члени імператорської родини.

Китайська легенда про хризантему розповідає, що колись жив імператор, який не боявся нічого, крім старості. І повелів він виготовити ліки, що могли б подовжувати молодість. Хитрий лікар розповів, що на далеких островах ростуть квіти, які мають чудодійну силу. Та дістати їх може тільки людина із чистим серцем. Оскільки ні імператор, ні лікар не годилися для такої роботи, владика вирішив послати на острови три сотні молодих людей, сподіваючись, що серед них знайдуться „чисті серця”. На островах прибульці й знайшли хризантему – квітку, що звеселяла серце і молодила душу. Молоді люди вирішили не повертатися назад. Вони і заснували нову державу – Японію. І хризантему зробили своєю улюбленою квіткою. На честь хризантеми навіть названо дев’ятий місяць китайського року.

Жоржина... Батьківщиною цієї квітки є гірські райони Мексики, Перу та Чілі. Ацтеки здавна додавали в їжу дикі жоржини, а порожні стебла використовували як... водопровідні труби. Ці квіти вирощували для прикрашання храмів Сонця та обрядів сонцепоклоніння.

Існує така легенда. В ній говориться, що в давні часи жоржина була царською квіткою і росла тільки в саду біля царського палацу. Можливо, жоржина так би і залишилася полонянкою, якби не закоханий садівник Георгій. Не зважаючи на сувору заборону, юнак подарував квітку нареченій, а потім посадив жоржини біля її будинку. Розгніваний цар занапастив юнака, та жоржина вже вирвалась на волю і стала улюбленою в народі.

Учитель

-Ми люди, часто не помічаємо тієї краси, нищемо її необдумано. А вони, ті квіти чарують нас. Всі ми знаємо що ці квіти прекрасні і намагаємося задовольнити свої естетичні потреби їх зриваємо, а що ж буде далі, коли виростуть наші діти вони цієї краси вже не побачать???Отже люди подумайте про своє майбутнє і збережіть бодай маленьку частину для майбутнього покоління!!!!

ІІІ. Діалог з деревами. Робота зі слайдом 3.

Вони стоять у золотім вбранні І дуб, й береза , і кленок.

Немовби в палаці королі Позолотили свій листок.

-Далі зайшовши в ліс ми побачимо величні дерева. Деякі з них вже живуть дуже довго, бачили вони , напевно вже багато.

Відповіді дітей групи «Деревознавці»

1.В народі існує така легенда про походження верби. Покохала дівчина козака, але волоцюгу — без хати i роду. Коли засне мати, то й біжить вона опівночі до парубка над ріку під вербу. 

Та ось поїхав козак y похід, залишивши дівчину з тугою та смутком в серці. Щодня бігала вона на пагорб, що за селом. Довго стояла на вершині, вдивляючись y шлях, що зникав за обрієм, визирала, чи ми- лий не їде. Та як не було козака, так i нема, a дівчина карі очі видивляє, сльози ллє. А мати свариться на неї, що не береться до роботи.

Одного разу під вечір дівчина, як завше, пішла на пагорб. Мати вернулася з роботи стомлена i, не заставши дочки вдома, спересердя закляла її словами: «А бодай ти вже i не вернулася більше» — i дівчина, як стояла — та й стала на горбі тополею.

2.Існує стара легенда про дуб. Красивий парубок покохав молодицю. Хотіли вони одружитися та кляті вороги на Русь набігли. І пішов парубок землю рідну захищати. Просив він дівчину, щоб пам’ятала та чекала його. Проте, не витримала молодиця і віддала своє серце іншому. Повернувся парубок додому і заплакав з відчаю. Не став їй докоряти, а лише просив Бога зробити його дубом в її садочку. Щоб виходила вона в садочок і слухала, як він плаче, щоб кожного мандрівника міг він своїми гілками вкрити і розповісти про свою долю. І зробив його Бог дубом в тім садочку, і тепер, кожен раз коли відпочиваєш під дубом, чуєш розповідь про долю того парубка.

3.А про походження берези кажуть так. Русалки не повинні були у давні часи при світлі дня показуватися над озером. Як тільки перші промені сонця пробивалися над озером - русалка мала піти у свій прохолодний дім. І рік за роком так і жила собі одна юна русалка. Але одного разу загралася русалка і не встигла сховатись. Побачила вона Бога всемогутнього сонця Хорса і полюбила його. І йому запала в душу її вдумлива краса. Потягнувся він до неї своїми променями. Спочатку зігріваючи, а потім обпалюючи. Спробувала було піти від нього русалка, але не відпустив її Хорс. І Русалка перетворилася на дерево.

Зелень волосся обернулася листям, гілками вгору зметнулися руки, тонкий стан обернувся стволом, а ніжна шкіра білою корою, з обпеченими плямами на ній від поцілунків-променів бога Сонця.

Учитель

-Потрібно пам’ятати, що дерева це не лише окраса лісу чи парку, а це й ще «зелені легені». Саме вони нам дають кисень. Люди все частіше вирубують для своїх потреб вікові дерева, забуваючи про те що ми зменшуємо їх кількість.

ІV. Гніздечко птаха. Робота зі слайдом 4.

Вони щебечуть нам завжди Маленькі щирі співуни.

Пташки, пташата, пташечки

Співають нам і восени

-В лісі нас зустрінуть своїм щебетанням пташки. Їх там багато, кожен з них має своє гніздечко, свою пташину сім’ю.

Птахи символізують повітряну стихію, а повітря, як відомо, легке й може проникати всюди. Птахи сполучають світ земний і небесний (а водоплавні — аж три світи: ще й водну стихію на додачу). Вони володіють таємницями чарівного зілля, живої та мертвої води, знають напрямок грозових і градових хмар. Прилітають на подвір’я, де щойно народилася дитина, й віщують немовляті майбутню долю. Як душі Пращурів, вони знають усе.

1.Символіка лебедя досить складна. Червоний лебідь у світовій міфології слугував символом сонця, чорний – злих сил. Проте найпоширенішим є образ білосніжного (білого) лебедя. За міфами, у нього перетворювався Зевс, син Аполлона Кікн (вміщений потім, за міфами, у сізір’я Лебедя). Сам Аполлон їздив на колісниці, запряженій лебедями. Один із найголовніших божеств староіндійців Варуна (бог космічних вод, справедливості) також ставав лебедем. У євреїв лебідь вважався “нечистим” птахом. Священним птахом був він і в бурятів, якутів. Лебеді завжди були в упряжці Купайла. Один із найголовніших язичницьких богів Білобог, за повір’ями, міг перевтілюватися у білого лебедя, тому волхви під страхом смертної кари забороняли полювання на нього. Лебеді завжди були в упряжці Купайла.

2.Жайворонок. Розповідають, що, коли Див створив землю, він хотів скликати всіх небесних богів, щоб ті помилувалися на справу його рук. Кликав, кликав їх Див знизу, навіть втомився, а вони все не чують. Тоді підняв він камінчик і кинув його так високо, що докинув до самого неба. І у вишині камінчик раптом перетворився на маленьку сіру пташку, яка дзвінко заспівала – і привернула увагу богів. Глянули вони на землю – і захопилися справою рук Дия. Почали так голосно кричати від захоплення, що пташка каменем впала з висоти – якщо б не крильця, розбилася б вщент!

З тих пір жайворонок то парить високо-високо, то різко опускається з пронизливим криком. Але там, у блакитній височині, він співає так солодко, що навіть Боги не можуть залишитися байдужими до цього співу. А про людей і говорити нічого!

3.За легендами, лелека походить від людини, яка згрішила колись проти Бога і тепер, у пташиній подобі, старанно спокутує свою провину. Найпоширенішою версією перетворення людини на лелеку є історія гадючого мішка: “Кажуть, бусол — з чоловіка. Бог усіх гадів у мішок зібрав і дає чоловікові: “На цей мішок, однеси до моря і вкинь у воду. Як нестимеш, не розв’язуй і не заглядай у мішок, що там є”. Йде той чоловік з міхом до моря – кортить подивитися. Розпустив того мішка, гад так і поліз, так і поліз із нього! А Бог і каже: “Не хотів мене слухати, пустив гадюччя по всіх усюдах, іди ж та збирай…”. От тоді й став той чоловік буслом”.

На зиму лелеки відлітають до далекої країни за морем. Там вони нібито плюскаються в озері й перетворюються на людей. Навесні вони купаються в іншому озері й повертаються додому птахами.

4. Одним з найшановніших, так би мовити, в Україні птахів є ластівка. Це - Божа пташка , створена вона Богом із землі. Благословив її Господь за те, що, коли розпинали Христа, ластівки крали цвяшки . Якщо ластівка в'є під чиєюсь стріхою гніздо, то це передвіщає щастя тій родині . Розоряти гніздо ластівки або бити їхні яєчка - гріх: все обличчя у винних всіється веснянками, подібно до цяток на ластів'ячих яєчках . Більше того, ластівка, щоб відомстити, попсує корову, для чого пролетить під коровою тричі - молоко почервоніє і його стане так мало, що навіть теля пропаде з голоду . Хто розорить гніздо ластівки і вб'є її пташенят, у того вона спалить хату, принісши з поля вогню .

Учитель

Ви знаєте, що є птахи, які відлітають на зиму від нас-перелітні. Є й такі, які зимують витримуючи великий холод і крім того голод.  Птахи – це наші друзі, а ми з вами повинні бути друзями птахів , оберігати їх, допомагати їм взимку.

Бережіть птахів, оберігайте їх і вони сторицею віддячать вам.

Гадаємо, що ви всі любите природу й оберігаєте її і наших вірних друзів птахів! Пам'ятайте:«Найдорожче для пташки – це воля». Наша любов повинна бути безкорисливою.

1.Бережіть птахів.

2.Не руйнуйте їхні гнізда.

3.Допомагайте їм взимку, розвішуйте годівнички.

4.   Оберігайте їх від хижаків.

5.   Не шуміть в лісі весною, коли вони висиджуємо пташенят.І тоді птахи будуть розвеселяти вас чарівним співом! V.В гостях у тварин. Робота зі слайдом 5.

Учитель

Тварини - менші наші друзі.

Вони великі і малі,

Вони приносять користь людям

І мають право жити на Землі

-Завжди вважали , що тварини це наші друзі. Вони можуть служити вірою людині, вони приносять нам користь і вони є повноправними мешканцями нашої Землі.

1.Одна із легенд свідчить, що собака створений з глини  і колись був без шерсті. Він є найближчою до людини твариною і єдиним його вірним і надійним другом. Зліпивши першу людину й лишивши її просушуватися на сонці, Господь приставив сторожувати собаку наказавши собаці стерегти и, а Сам пішов Собі. Ось собака стеріг, стеріг, замерз і заснув . Йшов мимо злий дух, угледів людину і наділив її різними хворобами. Повертається Бог побачив що сталося і до собаки: "Як же ти не встеріг?" -- "А я, -- каже, -- Господи, змерз та й заснув. Дай мені шерсть, тоді вірно стерегтиму". Бог дав йому після того шерсть, а людина так і зосталась назавжди вже з хворобами.

2.Кіт створений Богом. Він -- тварина добра і друг людини, що оберігає його від усього злого . В народі про походження кота розповідають таке. Змія перекинувшись на мишу, плила через море, аби наробити людям в одному із сіл багато шкоди. Пресвята Діва, побачивши це, кинула Свою рукавицю. З цієї рукавиці зробився кіт, який в ту ж хвилину з’їв мишу. Від тоді і ведуться коти і завжди поїдають мишей, щоб ті людям шкоди не робили.

3. Особливістю коня, яка впадає в око, між іншим, є те, що він безперервно їсть і ніколи не наїдається. Особливість ця є наслідком прокляття коня. Коли Господь народився на землі, то покладений був у ясла. Віл не тільки не торкався до жодної стеблинки сіна з ясел, але ще й зігрівав Богодитину своїм диханням. А кінь, що стояв з другого боку, повисмикував усе сіно, яке лиш було в яслах. Тоді Пресвята Богородиця промовила: "Тож будеш ти, добрий волику, завжди ситим у Бога; а ти, коню, будеш завжди голодним, хоч і їстимеш досхочу". І дійсно, ці слова Богоматері справдилися: кінь, скільки не їсть, завжди голодний; а віл, якщо голодний, може задовольнитися ремиґанням

VІ. Підсумок бесіди. Зроби добро і тобі віддячать. Робота зі слайдом 6.

Учитель

Зроби добро і тобі віддячать

1.Посади деревце в саду і доглядай його. Колись воно дасть плоди.

2.Зроби гніздечко пташці і вона виведе пташенят.

3.Нагодуй бездомну тваринку і ти отримаєш найвірнішого друга.

4.Зроби годівничку біля свого вікна і тебе щоранку розбудять чудові співи пташок.

5.Люби світ, в якому ти живеш, бережи його!

4.Бесіда «Всі професії потрібні»

Мета. Узагальнити знання дітей про різноманітність професій, потрібність їх у суспільстві; ознайомити з маловідомими або невідомими професіями; викликати почуття поваги до трудівників та прагнення сумлінно працювати; сприяти розвитку трудової активності і працьовитості школярів, віру у свої сили, та бажання здобувати знання.

Обладнання. Мультимедійна презентація №4.

Хід заходу

І.Організаційна частина. Робота зі слайдом 1. Учитель

Продзвенів уже дзвінок.

Каже: «Учні на урок».

Ми сьогодні попрацюєм , В світ професій помандруєм. І дізнаємось багато

І подумаємо ким стати.

-А почнемо ми з того, що пригадаємо які професії нам уже відомі, розглянувши знаряддя праці майстрів.

(Кухар, вчитель, лікар, водій, хлібороб, міліціонер)

Дуже багато професій є в наш час у світі. І кожна професія відкриває свої двері для нових працівників. Кожна з них цікава, має свої особливості. І коли людина обирає професію перед нею стоїть нелегкий вибір. Адже розмаїття професій манить до себе, але потрібно вибрати лише одну. ІІ. Робота зі слайдом 2.

Відколи живе людство – існує і проблема вибору роду занять, трудової діяльності, професійної кар’єри. Вчені ще не з’ясували  точно, коли вперше з’явилося слово “професія”, але пошуки різновиду праці, життєвого вибору, що утвердив людину на Землі як найцінніше, найдосконаліше творіння природи, підтверджують найдавніші пам’ятки вчені. У тлумачному словнику сказано , що «професія»-  (лат. professio — офіційно вказане заняття, спеціальність, від profiteer — оголошую своєю справою), рід трудової діяльності (занять) людини, що володіє комплексом спеціальних теоретичних знань і практичних навиків, придбаних в результаті спеціальної підготовки, досвіду роботи. Змінювався світ, мінялися і потреби людства. Мінялися і професії. На сьогоднішній день існують і такі професії про які нам мало відомо.

ІІІ. Робота зі слайдом 3.

Учитель

Дуже багато професій є в наш час у світі. І кожна професія відкриває свої двері для нових працівників.

Учень :

В країні нашій стільки справ

І все таке цікаве,

А я ще й досі не добрав, Яка ж найкраща справа?

 Учень :

Літак між хмарами водить,

У шахті працювати,

Хліба ростить, сади садить,

Будинки будувати …

Учень :

Просторі стеляться путі,

Навкруг широкий обрій. Нам все відкрито у житті Аби учились добре.

Учитель

Як бачимо , щоб отримати якусь професію необхідно наполегливо вчитися. Адже будь яке підприємство беручи на роботу працівника хоче , щоб він володів усіма знаннями , які необхідні для роботи. Гра «З’єднай прислів’я»

Бджола мала,                                                               а й та працює.

Без діла жить —                                                           тільки небо коптить.

Без діла слабіє сила.

Без сокири не тесляр —                                             без голки не кравець.

Без труда нема плода.

Будеш трудиться —                                                    будеш кормиться.

Де руки й охота,                                                          там скора робота.

ІV. Робота зі слайдом 4.

У теперішньому світі відкриваються нові виробництва, компанії, змінюються і потреба в кадрах. Тобто тих професій , які існували з давніх давен не достатньо.

Зараз існує безліч професій, про які можливо навіть ніхто і не чув.

Тітестер - дегустатор чаю, оцінює по 50-60 зразків на день. Він має оцінювати чай за смаком, кольором листя, ароматом заварки.

Баер - людина, що закупає речі для модних магазинів.

Грінкіпер - цей спеціаліст доглядає за полем для гри у гольф.

Маркшейдер - маркшейдерія - наука, що дає змогу точно знаходити своє місцезнаходження під землею.

Пастіжер - спеціаліст з виготовлення перук, штучних вусів, борід та бакенбардів.

Піт-бос - керівник середньої ланки у казино. Ця людина контролює все, що відбувається в ігровому залі.

Сомелье - він знає все про вина та церемонію винопиття: як правильно відкрити пляшку, налити, подати до потрібної страви і що при цьому слід сказати. Стрінгер - позаштатний кореспондент, який працює, як правило, в екстремальних умовах: це зони воєнних дій, стихійних лих, масових заворушень.

Актуарій - спеціаліст зі страхування, що займається розробкою науково обґрунтованих методів вирахування тарифних ставок з довготривалого страхування життя.

Телепузик - людина у костюмі "телепузика" або іншого казкового персонажа, з якою фотографуються діти.

V. Робота зі слайдом 5.

Розгадування кросворда

Кросворд

1.Хто виконує ролі в театрі? (актор)

2.   Хто керує робітниками на заводі? (інженер)

3.   Хто видає у бібліотеці книжки?(бібліотекар)

4Хто проектує окремі будинки і цілі міста? (архітектор)

5. Працює в магазині? (продавець)

6 Пише статті до газети, бере інтерв’ю? (журналіст)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

VІ. Підсумок бесіди. Робота зі слайдом 6.

Вчитель

Спитай у тата чи у мами, Які професії у них.

Професій в світі є чимало, Сповна їх вистачить на всіх.

Та є одна поміж професій,

Якої вчаться всі в житті, Яка для кожного найперша, Якої вчитиметесь ви.

Учитель, лікар чи геолог,

Письменник, слюсар чи шахтар – Всі називають головною Одну професію – школяр!

Бо всім відомо, що без школи,

Без знань, що мусиш там набуть, Не станеш у житті ніколи Тим, ким в дитинстві мрієш буть.

5.Виховна година «День пам'яті жертв Голодомору»

Мета: навчити сприймати  різні життєві ситуації; розвивати цікавість до минулого свого народу; виховувати правильне ставлення до історії Українського народу.

Обладнання. Мультимедійна презентація №5.

Хід заходу

І.Організаційна частина. Робота зі слайдом 1.

Вчитель

-Голод… Як ви розумієте значення цього слова? Напевно, нам людям сучасного світу важко це пояснити. Для нас голод – це тимчасова потреба організму, яку ми задовольнимо через певний час, через годину , чи дві. Ми харчуємося тим чим хочемо, можемо собі дозволити з’їсти і м’ясо , і печиво, і солодощі, і навіть найдорожчі делікатеси. А уявіть собі голод , коли потреба в їжі є, а от самої їжі немає. Немає ні зараз , немає ні потім, ні за день. Немає нічого ані найменшого огризка хліба або сухарика.  Саме такий голод панував по всій території України у 1931-1932р.

Отже, як це було… ІІ. Робота зі слайдом 2.

Вчитель

-Усі ми знаємо , що Україна славиться своїми врожаями, родючими чорноземами, хлібами.

1932-1933 рік видався досить урожайним. Влітку колосилося колосся, сади поля городи вродили гарно. Запасів зерна мало би хватити аж до наступного року. ІІІ. Робота зі слайдом 3.

Вчитель

-Але у ті роки тодішня влада під керівництвом Сталіна почала масово відбирати у людей, тобто, конфісковувати будь який урожай або їжу.

Селян почали насильно заганяти до колгоспів. Колективізація передбачалася в силовій  формі. Починаючи з лютого 1930р. у людей почали масово відбирати корів, коней, дрібну худобу й птицю. В результаті селяни почали різати велику рогату худобу, що призвело до скорочення її поголів'я майже на 15млн. голів.

Крім того, план здавання продуктів колгоспами був такий високий, що людям майже нічого було видавати. Колгоспники жили за рахунок своїх присадибних ділянок. Але й тут надвисокі податки змушували селян розпродавати майно, худобу й залишати села. В 1928-1931рр. кількість селянських господарств в Україні зменшилось на 352 тисячі. Ця обставина теж далася взнаки в 19321933рр., під час голоду. ІV.Робота зі слайдом 4.

Вчитель

-Допомога не приходила. Ніхто звідти не міг виїхати. Туди ж не завозилися ніякі види продуктів. Це було щось схоже на в’язницю. Військові на кордонах нікого не випускали. І не було в них ні жалю, ні совісті. Взагалі не було нічого людського. Бо як може людина, якщо вона дійсно людина, а не людиноподібна істота, викидати з поїздів дітей, котрі якимось чином дісталися залізничних станцій і у «собачих будках» під вагонами або у тамборах вагонів намагалися виїхати за межі вражених голодом районів. Або як можна було викидати прямо на ходу з тих же поїздів людей, що купили на останні гроші хліб і везли своїм голодним родичам. При цьому хліб конфісковувався. Третина всіх померлих від голоду - це діти.

V.Робота зі слайдом 5.

Вчитель.

  -Люди пухли від голоду, вимирали цілі села.  Наступила голодна зима. Хліба не стало вже до Нового року. Голодуючі сім'ї їли кукурудзяні качани, стебла, просяне лушпиння, стручки акації, сушену солому, трави, гнилі кавуни і буряки, а також м'ясо домашніх тварин і дохлих коней.Їли навіть власних дітей,одне одного. Деякі збожеволілі сім'ї поїдали своїх найменших діточок, щоб вижити самим. Навесні 1933 року зареєстровано 10 тисяч судів над людоїдами.

VІ.Робота зі слайдом 6.

  Вчитель

- А ось яким було меню того страшного лихоліття, завдяки якому українці виживали. Меню відтворене на основі спогадів свідків того старшного голоду:

Хліб, до складу якого були висівки проса та гречки, замішані на воді.

Відварена дерев’яна стружка, обспебена з барильця, в якому колись зберігалося сало.

Випарені в казанах старі кістки тварин, шкіряне взуття та підошви.

«Млинці» з кропиви, каша з іншого буряну.

Кінський гній, бо в ньому інколи були цілі зерна пшениці.

Делікатесом були жолуді, слимаки.

Учениця   

Спіте, дітки, спіте, любі.

І не просинайтесь!

Вже не буде мучить згуба.

Забере Вас пташка райська. Спіте міцно, спіте, діти… Янгол божий на порозі.

Вже не буде їсти хтітись.

І не будуть пухнуть нозі.

Спи, синочку, горе – паску. Засинай, навіки, доню. То моя остання ласка

З материнської долоні.

Натопила маковинням.

Затулила лядку й комин.

І в тумані темно – синім Заспівала колискову. Спіте міцно, спіте, діти… Янгол божий на порозі.

Вже не буде їсти хтітись.

І не будуть пухнуть нозі.

Спи, синочку, горе – паску. Засинай, навіки, доню. То моя остання ласка

З материнської долоні.

Ще пограймось навперейми.

В піжмурки з бідою.

Лельки!

Заховаємось од неї.

У сиру земельку…

Учень   

Бозю!

Що там у тебе в руці?!

Дай мені, Бозю, хоч соломинку...

Щоб не втонути в Голодній Ріці.

Бачиш, мій Бозю, я ще – дитинка.

 

Таж підрости хоч би трохи бодай.

Світу не бачив ще білого, Бозю.

Я – пташенятко, прибите в дорозі.

Хоч би одненьку пір’їночку дай.

 

Тато і мама – холодні мерці.

Бозю, зроби, щоби їсти не хтілось! Холодно, Бозю.

Сніг дуже білий,

Бозю, що там у тебе в рці?..

VІ.Робота зі слайдом 7.

  Вчитель

-Медики стверджують, що здорова людина може голодувати не більше восьми тижнів.

Симптоми, що з'являються через пару днів після голодування: слабкість , помутніння свідомості , дратівливість .Кажуть що в людини, яка відчуває голод загострюються відчуття.

Після 8-10 днів голоду організм цілковито переходить на програму заощадження енергії. Всі важливі функції організму виконуються, так би мовити, в економному режимі: знижуються частота серцебиття, тиск і температура тіла. Це дуже нагадує той стан, в якому перебувають тварини під час зимового сну. Через деякий час від людини залишаються тільки шкіра й кістки, діти стають схожими на старих людей. Людина помирає, коли припиняють функціонувати органи.

VІ.Підсумок бесіди.Робота зі слайдом 8.

  Вчитель

  -Життя людське — найсокровенніший дар Божий, і кожне — дорожче над усі цінності земні й небесні, і кожне має зберегтися в пам'яті поколінь і нинішніх, і грядущих, бо ми люди. Ніколи не пізно... Покаятися і стати на шлях істини і любові, бо голоси мучеників із тридцять третього, що померли насильницькою жахливою смертю, волають до наших сердець і розуму, щоб сказати пекуче слово правди.

   Тому ми сьогодні згадуємо цю трагічну сторінку історії українського народу та даємо обіцянку передати знане прийдешнім, щоб світла пам'ять спокутувала несправедливе замовчування минулого.

Нехай у ваших душах залишиться цей маленький вогник свічечки, як спомин про тих, кого сьогодні немає серед нас, які померли страшною смертю, дай, Боже, щоб це ніколи більше не повторилось!

6.Етична бесіда «Подарована радість»

Мета: навчити дітей бачите хороше в усьому, радіти кожному прийдешньому дню,  бути спостережливими, уважними до природи; розвивати любов і повагу до оточуючих, доброту і милосердя.

Обладнання.Мультимедійна презентація №6 Хід заходу

 І.Організаційна частина.Робота зі слайдом 1.

Учитель.

Сьогодні дощ і вітер свище, За хмари сонечко зайшло. Кущі схилилися ще нижче, І десь поділося тепло. На двір не вийдеш погуляти, Бо під ногами плюскотить.

І сірий сум повзе до хати...

Так гірко робиться в цю мить. Дощ за вікном і злий вітрище Зриває лист й несе увись. Ти до вікна присядь поближче І пильно-пильно придивись. Дерева вмиті і чистіші, Зазеленів яскраво луг. Тож придивіться ще пильніше На все, на все, що є навкруг. І ти побачиш справжнє диво У квітах, що вологи ждуть. Поглянь, як крапельки красиво В калюжі свій танок ведуть. Природа мудра і чарівна,

Приваблива у кожну мить.

То незбагненна, часом дивна...

І треба нам її любить.

- Ми, люди- частинка природи. І хоча ми любимо сонечко, тепло і гарну погоду, але є дні , коли падає дощ, холодно, завірюха чи заметіль.Ці всі явища і погодні умови  не залежать від нас.Часом може здаватися, що дощ- це погано, але насправді і він буває чудесним.А морозяна зима не така страшна , якщо на неї подивитися іншими очима.Природа різнобарвна, дивовижна і прекрасна.Її треба любити будь-якою.

ІІ.Робота зі слайдом 2.

1.Перегляд відеоролика «Подарована радість»

2.Бесіда про переглянуте.

-Як можна охарактеризувати двох хлопчиків?

-Чому радів Андрійко?

-Чи потрібна була для Андрійка причина , щоб радіти?

-Чому маленький хлопчик був засмучений?

-Який в нього був вигляд?

-Чим захотів поділитися Андрійко з маленьким хлопчиком?

-Що він йому подарував?

-Як змінився настрій хлопчика?

ІІІ.Робота зі слайдом 3.

Учитель

-Часто буває , що люди без причини похмурі і невеселі. У них поганий настрій і самопочуття.Можливо навіть відчуття втоми або нездужання.Такі люди погіршують і іншим настрій своїм виглядом або словами.Що ж потрібно робити щоб покращити настрій такому «дутикові»? Можна саме ось так , як Андрійко «подарувати радість».Підбадьорити, заспокоїти або просто поспівчувати або вислухати.Ні в якому разі не можна залишати таку людину на самоті.Тому що поганий настрій може бути початком хвороби.Діти , у яких постійно поганий настрій стають занадто роздратованими, відмовляються від навчання і ігор.Найкращими способами розвеселити таку людину – це:

пограти з ним в ігри, почитати цікаву книгу, подивитися улюблений мультик, погуляти в парку

VІ.Робота зі слайдом 4.

Учитель

А краса живе в усьому На Землі і в Небесах.

В світлі сонечка ясному, У замріяних лісах,

У степу, на хлібній ниві, Там, де пташка п’є росу... І, щоб ви були щасливі, Вчіться бачити красу.

Вчіться слухати і чути Пташку в хорі веснянім. І для себе світ відкрити, І себе знайти у нім.

-Що ж означає бачити красу?

-Природа неповторна, прекрасна.Достатньо вийти на вулицю з друзями і  вам одразу стане веселіше. Спів пташок, шум дощу, скрипіння снігу під ногами, ранкова роса на ногах, веселка за вікно- це все явища природи. І кожне по- особливому чаруюче.

V.Робота зі слайдом 5.

Учитель

-Пам’ятайте, що якшо ви бачите зажурену людину , не скупіться на гарні слова, підбадьорте її, подаруйте їй радість. Адже ваша усмішка може окрилити , може заспокоїти.

  Доброта — це чутливе, дружнє ставлення до людей; привітність, ласка, прихильність. Таке визначення подається в тлумачному словникові української мови. Доброта — це ще й співчуття, щирість і щедрість людської душі і велика любов. Але добра людина з прихильністю і з любов’ю ставиться не лише до людей, а й до рослин і тварин. Адже всі ми — частинка живої природи. Всім однаково боляче, коли нас ударять, всім однаково образливо, коли нас принижують. Тому добра людина не образить, не принизить і не завдасть нікому болю. Недаремно ми наділені розумом, вміємо мислити, розуміти, говорити, співчувати, любити.

Учень.

З чим порівняти нам добру людину?

З небом безмежним в погідную днину,

З сонцем, що сяє і всіх зігріває, З ніжністю мами, що нас обнімає.

І з джерельцем, що дає до водиці

Спраглим вустам у жару притулиться, З ніжним теплом і усмішкою тата, І з вітерцем, що злітає крилато.

З хлібом духмяним, що з печі виймають, З веснами ще, як сади зацвітають,

З чистими росами, ніжними квітами.

І з вечорами, що йдуть з оксамитами.

З теплим світанням, що ллє промінцями. З чуйністю, ласкою й казкою мами.

Учениця.

Роби добро — добром тобі воздасться. І словом й ділом в світ його неси.

І матимеш від того стільки щастя,

Тепла, любові, світла і краси, Що світ нараз веселкою заграє, І засиніють чисто небеса. І серденько від щастя заспіває, Відчуєш і побачиш чудеса. Душа теплом наповниться по вінця І ласкою чарівно зацвіте.

Немає в світі кращого гостинця,

Як зрозуміти правило просте — Твори добро! І йди вперед сміливо З теплом душі і ласкою завжди. Бо це і є те найцінніше диво, Яке тебе закриє від біди.

VІ.Робота зі слайдом 6.

Учитель

-Кажуть , що серце роброї людини має яскраво червоний колір, а жорстокої темний.Будьте добрими людьми, вмійте бачити прекрасне всюди, даруйте оточуючим любов, вмійте співчувати.Наш світ прекрасний, неповторний, чудесний, потрібно лише навчитися бачити його, сприймати і любити. Тоді про вас скажуть- Хороша людина.

VІІ.Підсумок бесіди.Робота зі слайдом 7.

Учитель

-В усі часи люди вчилися жити справедливо, шукали добро і вірили в нього.

Намагалися робити благородні вчинки, вірили в щастя. Вислови відомих людей: «Думай добре, роби добре – і буде добро».

П. Білецький – Косенко

«Досконалість людини – це здатність давати добро і користь ближньому».

  Григорій Сковорода

«Криниця без води – просто яма, так і людина без доброти – сама тільки оболонка».

«Перед розумним треба схилити голову, а перед добрим серцем стати на коліна».

 Й. Гете

«Раз добром нагріте серце – вік не охолоне».

 Т.Г .Шевченко

7.Гра- подорож «Заповідні місця мого краю»

Мета: поглибити знання учнів про рідний край Гусятинщину, його символи, історію, видатних людей; розвивати логічне мислення, вміння порівнювати, аналізувати, узагальнювати і критично оцінювати історичні факти, робити висновки, відстоювати власну позицію; виховувати почуття патріотизму та національної гордості, любов до рідного краю, розуміння своєї причетності до подій, що відбуваються в нашому районі, формувати переконаність у нетлінності духовних скарбів України.

Обладнання.Мультимедійна презентація №7

Хід заходу

 І.Організаційна частина.Робота зі слайдом 1

Учитель

Гусятинщина- край мій рідний Він чистий, славний і привітний. Гусятинщина- моя земля Колиска- це моя свята.

Це край, де люди голосисті, Ліси, гаї і землі колосисті. Там Збруч могутній протікає, Він Наливайка пам’ятає.

Для кожної людини милий той край, де вона народилася, провела дитинство.Для нас, таким рідним місцем є Гусятинщина ІІ. Робота зі слайдом 2.

Учитель

Отож, Гус тинський рай няі       оі — район у східній частині Тернопільської області. Утворений у січні 1940.Площа — 1 тис. км². Населення — 64,7 тис. осіб . Наш край багатий на родючі землі, природні заповідники, рідкісні рослини і тварини, лікарські рослини, могутні ліси і голубі озера та ріки.

Вітер рідного Поділля не тільки колисав колиску всесвітньовідомого поета Богдана Лепкого. Гусятинщина з давніх- давен і до сьогодні живе на стрімких перехрестях віків. До нас, сучасників, цей вітер доносить і відгомін

Трипільської культури, і молитви язичників-старовірів,і тупіт коней нападниківкочівників,і пам’ять про звитяги Северина Наливайка, і людську вдячність винаходу Пулюя, і таємничий шепіт неопалимої купини, і дзвони древніх храмів… Чується у ньому й фестивальне розмаїття «Пісенних Медоборів»,і сила Новозбручанських мінеральних вод, і течія легендарного Збруча, зі згадки про якого розпочинаються усі розмови про нашу Гусятинську землю.

Для когось Гусятинщина – край, в якому він народився, для когось – край,де він живе,для іншого – край,де довелось бути гостем…

Але кожному,хто хоча б раз доторкнувся до нього , назавжди залпам’ятається його краса, історія та яскраві перспективи.

ІІІ. Робота зі слайдом 3.

Учитель

Насамперед, давайте дізнаємося чому ж Гусятин має таку назву.Від чого вона походить.

Давно це було, ще коли наші предки-слов'яни жили племенами, на чолі яких були найрозумніші та найвпливовіші люди — старійшини, кoтpі чесно та розумно розподіляли між родами племені землі для обробітку й угіддя для полювання і скотарства...

Так-от: в одному із таких племен жив чоловік на прізвище Ус, який був головою роду. Ус відзначався глибоким розумом, щирим серцем, працелюбністю та винахідливістю. Часто до його думки прислухались нaвіть на paді старійшин. Але один недолік мав Ус: був у нього дуже крутий норов. Вже як надумає щось зробити, то дуже важко переконати його в чомусь іншому.

І от якось здалося Усoві, що на долю його роду припали землі менш родючі, ніж у сyсідніx родів, та й пасовиська не тaкі, як у них. Обурився Ус і звернувся до старійшини із просьбою перерозподілити землі між родами. Зібрав старійшина раду, повідомив про вимоги Уса, але всі члени ради визнали Усову скаргу безпідставною і відмовили йому у просьбі. Не зміг гордовитий Ус пережити цього. Де ж таке бачено, щоб йому, Усoві, відмовили? Прийшовши додому , Ус дав дружині та трьом донькам-красуням наказ готуватися до від'їзду. Як тільки не вмовляли його yсі члени роду змінити рішення — Ус був невблаганний. Рано-вранці, коли ще нaвіть сонячне проміння спало, вирушив Ус із своєю сім’єю у дорогу. От їдyть вони круторогими волами день, їдyть другий, третій, а на четвертий день зупинилися у мальовничій долині на березі річки Збруч, що тихо котить свої води, вилискуючи на сонці, мов золото, увінчана зеленорутими бережками, які то стеляться pівнeсeнькo і низесенько майже на одному pівні з водою, то пнуться високо вгору, утворюючи неприступні гордовиті кручі. А ген за річкою височать чарівні гори Медобори, покриті буйними лісами та зеленими луками. Мальовнича долина, яка нагадувала квітколоже запашної величезної квітки, повільно переходила у пагорби, що з yсіx стopін, наче пелюстки, обступили її. Схили пагорбів пестило сонце з висоти, ніби вимовляло з подивом: "Чому тaкі родючі землі пестять тільки мої руки-промінці, чому їх не торкаються руки людини? " Спостережливий Ус перехопив грайливий погляд сонця, по-змовницьки підморгнувши йому, почав будувати з глини помешкання для своєї сім'ї.

Усoві доньки та дружина хоч і дуже сумували за родиною, яку покинули, настільки були захоплені казковою навколишністю, що залюбки погодились залишитись тут, аби заснувати нове поселення.

"Батьку, — сказала одного разу найстарша донька, яка дуже любила догоджати Усoві, — давайте назвемо наше поселення Усятин, адже ідея заснувати його тут була Вамою".. Усoві справді припала до вподоби така пропозиція, і він з гордістю повідомляв yсіx, хто проїжджав біля їхнього поселення, що зветься воно Усятин.

А середуща донька Уса була щедра на витівки та пустощі. І от одного разу, зручненько вмостившись на колінах у батька, пустуючи і грайливо намотуючи його довгі вуса на свій тендітний пальчик, вона прощебетала: "Татусечку, ріднесенький, а давайте добавимо до назви нашого поселення тільки однуєдину літеру "В”), яка говоритиме про те, що у вас довгі-довгі вуса і свідчитиме, що Ви прислухались до моєї примхи, бо любите мене більше від yсіx!” Ус і справді дуже любив свою середущу доньку, бо своїми веселощами вона завжди розвіювала його поганий настрій. От з тих пір і почали називати поселення у мальовничій долині Збруча Вусятин.

Наймолодша Усова донька відзначалась глибоким розумом, тонкою спостережливістю і спокійною вдачею. Вона ніколи не любила підлабузнюватись до батька, чимось йому улещувати. Дівчинка захоплювалась природою, спілкувалась з нею. Ії часто можна було зустріти у лісі під густою кроною дерев, замилувану мрійливою музикою зелених верxoвіть, чи побачити, як вона на березі річки, припавши щокою до землі, вслухається у шепіт трав, перемішаний із мелодійним дзижчанням комах.

— Батьку, — мовила наймолодма донька тихим несмілим голосом, — Ви завжди говорили, що людина повинна перебувати в гармонії з природою... — Так, — ствердно хитнув головою Ус і зацікавлено подивився на дочку, очікуючи почути від неї щось добре та розумне.

— Батьку, ідея утворити ту поселення безперечно належить Вам, отже, і названо його по-праву Вашим імeнeм. Але гляньте довкола! Якби не ця зваблива краса природи, якби не щедрість матінки-землі, то Ви, напевне, і не зупинились би тут?.

— Напевне, ні, — задумливо відповів Ус. — їхали ми багато днів, перед нами відкривались різні чудові краєвиди природи, але тільки цей затишок, саме цей мальовничий куточок припав найбільше до серця, торкнув струни душі моєї. — От бачите, Батьку, виходить, що половина заслуги в тому, що саме тут утворилось поселення, належить Вам, а половина — Природі.

— Виходить, що так, доню...

— Батьку, погляньте довкола! Який чудовий килим утворила трава, що зветься гусятник! Тож давайте об’єднаємось з природою! І нехай у назві нашого поселення буде частинка від рослини гусятник, яка найбільше тут поширена, а частинка від Вашого прізвища...

— Нехай зветься наше поселення Гусятин, — одноголосно вигукнули всі, захоплені розумом та розсудливістю наймолодшої доньки.

Ось тому історики твердять про те, що назва Гусятина видозмінювалась так:

Усятин — Вусятин — Гусятин.

Ось тому і проживають сьогодні в Гусятині тaкі розумні, щирі серцем, працелюбні, але гордовиті люди. Вони успадкували риси першого поселенця Уса.

ІV.Робота зі слайдом 4.

Учитель

У нашому районі:

2 міста (Копичинщі та Хоростків),

2 смт (Гримайлів і Гусятин) та 60 сіл.

Архітектурні пам'ятки, меморіали і пам'ятники видатним діячам:

Онуфріївська церква (16 ст.),

костьол Бернардинів (1610), синагога (17 ст.),

руїни замку (початок 19 століття) , пам’ятник Северину Наливайку , монумент Незалежності в Гусятині,

церква Воздвиження Чесного Хреста (1630) у місті Копичинці, церква св. Параскеви (1512) у с. Крогулець, замок (17 ст.) та костел (1731) у селі Сидорів,

синагога, руїни замку (19 ст.) й пам'ятник А. Міцкевичу (1898) у смт Гримайлів, пам’ятник Івану Пулюю в Гримайлові;

церква св. Параскеви (XVII ст.), дерев'яна с. Козина;

Ганнозачатївська церква з дзвіницею (XVII ст.), дерев'яні с. Волиця церква святого Димитрія (1648) і пам'ятник М. Заборовському (1832) у селі Суходіл тощо.

V.Робота зі слайдами 5,6.

В Онуфріївській церкві, яка перебудована з мечеті в XVI ст. переплелися елементи подільської і молдавської архітектури. Розташована на високій терасі над Збручем синагога, побудована у ХVI—ХVII ст. За радянських часів вона була перетворена в краєзнавчий музей. У 1848 р. на північ від Гусятина, в пересохлій частині русла Збруча, була викопана унікальна язичницька статуя, що отримала назву Збручанський ідол. Ідол, якого спочатку називали антихристом з Збруча, зроблений з рифових вапняків у ІХХ ст., які складають товторові гряди Тернопільщини. Багато років він є окрасою експозиції Краківського археологічного музею в Польщі.

У 1610 році Олександр Валентій Калиновський, в майбутньому - подільський воєвода, збудував у Гусятині дерев'яні костел і кляштор для отців-бернардинів. Протягом 1623 - 1625 році його син Марцин Калиновський спорудив мурований костел Св. Антонія і монастирські келії, де оселилися 12 ченців. У 1648 році храм і монастир частково знищили козаки. За часів турецької навали у 1672 році ченці виїхали з Гусятина і повернулися сюди лише у 1690 році. У 1975 році проведено реставрацію храму. Тоді ж були розібрані надбудовані у 1910 році стіни костелу та влаштовані тонкостінні залізобетонні склепіння, що повторювали форму втрачених, а дах було перекрито черепичним дахом. За часів перебудови храм повернули римо-католикам і після часткового завершення ремонтних робіт освятили у листопаді 1990 року під титулом Св. Антонія.

Найцікавішою пам'яткою Гусятина, що збереглася до наших днів, безумовно є синагога, розташована у міському парку. Збудована орієнтовно на початку XVII ст., разом інші міськими спорудами того часу: замком, костелом і церквою, синагога була пристосована для оборони. Про оборонне значення будівлі нагадують ключеподібні бійниці, до яких вели сховані в мурах в північнозахідному розі будівлі сходи. Ці сходи збереглися і донині. Залишки гарматних бійниць можна побачити і у першому ярусі, товщина якого становить 1,76 - 2,16 метри.

Руїни замку в Гусятині. Поруч з костелом, на колишньому Ринку стояла хрещата ратуша, збудована разом з оборонним ансамблем міста у XVII ст. Вона мала підземелля та великий заїжджий двор. Ратушу було знищено совітами у 1956 - 1957 році.

У 1992 році тут встановлено пам'ятник уродженцю Гусятина, керівнику

селянсько-козацького повстання 1594-1596 рр. Северину Наливайку (архітектор С. Калашник, скульптор К. Сікорський).

До 10-ї річниці Незалежності України поруч на центральній площі збудовано монумент Незалежності: восьмигранну колону висотою 8 метрів із фігурою Ангела-провісника волі заввишки 2,5 метри (скульптор М. Обезюк).Зараз це місце , де збираються жителі для різних масових заходів.

Воздвиженська церква в Копиченцях з дзвіницею з 1630 року, розташована на так званому Кутці (так місцеві називають). Влітку 2013 р. їй почали повертати автентичний вигляд: купол храму вже перекритий ґонтом, тривають ремонтні роботи.

В селі Крогулець збереглася дерев'яна церква Параскеви з дзвіницею (XVIIIст.). Саме в цьому храмі служив батько Богдана, Миколи та Левка Лепких - отець Сильвестр, відомий також як письменник Марко Мурава.

С дорівський з мокиі       аі розташований в селі Сидорів, приблизно сімома кілометрами південніше районного центру Гусятин Тернопільської області. Він стоїть на високому пагорбі, що омивається з трьох боків річкою.

Побудовано замок з пісковику та вапняку в 40-х роках XVII століття Мартином Калиновським з відомої та могутньої на той час родини Калиновських. Замок мав 7 веж і досить витягнуту з півночі на південь форму. Довжина замку з півдня на північ 178 метрів, а з заходу на схід лише 30 метрів. Замок був сильно пошкоджений під час турецької навали 1672 року, потім відновлювався, але вже с початком XVIII століття втратив своє оборонне значення, занепав і потроху руйнувався аж до наших часів.

Костел в с.Сидорів та кляштор домініканів 1714 року почав будуватиcя за ініціативою і сприяння кам'янецький каштелян Марцін Калиновський, закінчив його син Людвік Калиновський. Костел збудований за формою родового гербу Калинова. Архітектором костелу був кам'янецький комендант Ян де Вітт.Чудотворний образ Матері Божої (латинського обряду; знаходився в костелі до 1945 р.) вивезли до Варти Болеславецької (Польща). В 1994 р. було зроблено для Сидорова копію цієї ікони.Діяли філії українських товариств «Просвіта», «Січ», «Сокіл», «Луг» .

Замок в Гримайлові було закладено в першій половині XVIIстоліття завдяки родиніЛудзіцьких (Ludzickich) які володіли ним до кінця XVII століття і неодноразово разом з ним ділили катастрофи. Відомо, що в часи воєн козацьких і турецьких особливо в роках 1651 і 1675, замок кілька разів був знищений. Відреставрований утримувався в цілості до XIX століття, як резиденція наступних власників

Напроти паркової брами в Гримайлові стоїть пам'ятник Адаму Міцкевичу у вигляді романтичного кам'яного хаосу з меморіальною таблицею, насипаний у соту річницю смерті поета. Біля нього росте ясен, посаджений у 1898 році - т.зв. ясен Міцкевича. Колись на вершечку монументу сидів ще й бронзовий орел, пташка давно щезла.

Ще в Гримайлові стоїть пам'ятник місцевому уродженцю Івану Пулюю, вченому-винахіднику рентгенівських променів, поруч, біля паркової брами - сторожка. 2 лютого 1845 року в Гримайлові, у вкрай побожній родині народився Іван Павлович Пулюй, майбутній дійсний член НТШ, професор Вищої технічної школи в Празі, ректор її електротехнічного факультету, першого в Європі.

У 1892 саме Іван Павлович опублікував схему-опис трубки, що випромінює Хпромені, які згодом були названі рентгенівськими. Він першим у світі зробив "рентгенівський" знімок скелета. А ще Іван Пулюй разом з Пантелеймоном Кулішем вперше переклали біблію українською мовою. Ім'я Пулюя носить перша на Гусятинщині гімназія, відкрита у 1996р.

Церкву св. Параскеви в Козині було зведено в XVII столітті. Це хатній тип святинь .В 1864 р. храм було відремонтовано – і  в 1994 році теж.Церква діюча, греко-католицька. Поруч з храмом стоїть мурована споруда, 12 залізних сходинок на другий ярус виведуть до дзвонів і старих кутих хрестів.

Ганнозачатївська церква з дзвіницею (XVII ст.)с. Волиця. В крихітному селі  неподалік від Хмельницького Сатанова є древня-предревня дерев'яна Аннозачатьєвська церква хатнього типу з дзвіницею, теж з дерева. Побудована вона XVI - XVII століття.Ця святиня була реставрована місцевими жителями у 1990 р.

Дмитрівська церква в Суходолі в центрі села зведена у 1909 році на цвинтарі.

VІ.Робота зі слайдами 7.

На спільному засіданні комісій Гусятинської райдержадміністрації та районної ради у 2008 році визначили 7 чудес Гусятинщини.Ними стали Франкові скелі, озера Вікнини,

Хоростківський дендропарк,

Гора Богит з капищем та Збруцьким ідолом,

Гримайлівський старовинний парк, Гусятинські мінеральні води, вертикальна печера «Перлина».

VІІ.Робота зі слайдами 8.

У Вікні, 1883-1884рр. жив Іван Франко, опрацьовуючи родинний архів громадського діяча, мецената, депутата віденського парламенту Івана Федоровича.Саме в цьому селі існують камінні скелі – то Франкові.

Розповідають, що не раз він приїжджав до панів Федоровичів. Так от, Франка пан запросив, щоб той довів до ладу господарські книги. А сам всім панам хвалився, що рятує народного письменника від голодної смерті. Так то було, чи ні, а богу дякувати, жив у нас Франко якийсь час. В будні дні працював над паперами, а вільну хвилину ходив по хатах, балакав з людьми, любувався нашими килимами. А по неділях ходив на сю скалу і довго сидів там і щось писав.І називають ці скелі Франковими.

 Є у Медоборах  карстові озера, що не мають … дна. У найлютіші морози вони не замерзають і світяться, як вікна. Озерцята знаходяться поблизу с. Вікно Гусятинського району. Їх плеса, облямовані вапняковими породами, діаметром 9 м., а глибиною 4 м. За чисту кришталеву воду з фіолетовим відтінком, яка постійно витікає з них, у народі їх називають "Вікнини". До нині збереглися тільки дві „вікнини”: Синє і Безодня. Діаметр їх плес сягає дев'яти метрів, глибина - чотирьох. Вода в озерцях надзвичайно прозора - видно чашоподібне вапнякове дно з якого фонтаном пробивається кришталево чиста вода. Коли дивитися у воду іншого озерця, то відчувається якась неймовірна глибінь і, здається, що доторкаєшся до чогось древнього і таємничого. Можливо, такі відчуття й думки виникають від того, що за легендами озера не мають дна. Існує також переказ, що хтось, упіймавши рибу, вчепив їй дзвіночок і випустив у вікнину. Через деякий час її зловили у Збручі, біля села Тарноруда, що за 25 км звідти. За іншим переказом - бика, що втопився в озері, виловили знову ж таки в річці за багато кілометрів.

«Зелена скарбівня Поділля» — Хоростківський державний дендрологічний парк — пам’ятку садово-паркового мистецтва всеукраїнського значення, який знаходиться у місті Хоросткові, Гусятинського району, Тернопільської області (65 км від обласного центру) і підпорядкований Тернопільській державній сільськогосподарській дослідній станції Української Академії аграрних наук. Заснований дендропарк в 1972 році (на площі 18 га) автором цих рядків, на громадських засадах та підтримці дирекції дослідної станції. Це прекрасний зразок садово-паркового мистецтва, чудовий приклад для будівництва нових парків, один із найчарівніших куточків рідного краю, зелена перлина Поділля і всієї України.

Кам’яного бога давніх слов’ян — Світовида — знайшли у Збручі, поміж селами Личківці та Городниця, що на Тернопільщині, в 1848 році. Дата його народження — IХ століття. Одностайності в думці, що саме втілено в статуї, науковці ще не дійшли. За однією версією це — відображення релігійного світогляду наших предків. Верхній ярус займають боги Макош із рогом достатку, божество гармонії, краси і любові — Лада з перснем, Перун — громовержець і сонячний Даждьбог. У середньому — земні люди. А в нижньому — бог скотарства і підземних сил Велес, який тримає на плечах землю.

Збруцький ідол — витвір унікальний. На відміну від інших кам’яних скульптур, знайдених під час розкопок у межиріччі Збруча і Дністра, в Побужжі, він чотириликий. Його «побратими» могли похвалитися хіба що одним, двома чи від сили трьома обличчями.

За іншою версією, ідол — своєрідний календар. Адже його обличчя чітко дивилися на чотири сторони світу, поділений він на три горизонтальні частини, а отже, у ньому «закладені» дванадцять місяців...

Бог тиі (Бох т, Бох туі        иі ) — 1) гора у Медоборах; 2) давньослов'янське язичницьке городище-святилище 9—13 століть.

Недалеко від Богита в річці Збруч 1848 р. був знайдений так званий Збручанський ідол.

Гримайлівський ландшафтний парк — пам'ятка садово-паркового мистецтва місцевого значення. Розташований Гримайлів .

Заснований у І половині 19 століття у ландшафтному стилі. Тут був розміщений замок Волянського (збереглася кам'яна стіна).

У Гримайлівському парку встановлено пам'ятник Тарасу Шевченку.

Ростуть дерева, кущі (з них 7 екзотів) 17 видів.

Є багато дерев-гігантів: клен несправжньоплатановий (діаметр 120 см, вис. 22 м), ясен звичайний (діаметр 130 см, вис. 24 м), липа дрібнолиста (діаметр 150 см, висота 20 м) та ін.

 "Новозбручанська" вода, що в нашому краї позитивно впливає на функцію нирок, підвищує добовий діурез, посилює клубочкову фільтрацію первинної сечі і виведення азотних шлаків, кальцію, натрію, калію, хлоридів і пошкоджених білків. Корисно впливає мінеральна вода і на роботу печінки: посилює жовчо-видільну функцію жовчних кислот, знижує вміст холестерину.

 Перлина — карстова порожнина (шахта), геологічна пам'ятка природи державного значення. Розташоване поблизу села Крутилів  Назва пов'язана з тим, що там знайдено печерні перлини — кульки з кальциту діаметром 10-12 мм. Тут також є сталактити, сталагміти та інші натічні утворення.

На відміну від інших печер Поділля, «Перлина» утворена в товщ. і риф. вапняків Товтрового кряжу.

Єдина відома на Поділлі вертикальна печера, має форму колодязя глибиною 11 м, що продовжується похилим тріщинним ходоміз невеликими уступами. Загальна глибина — близько 40 м.

Має наукову й естетичну цінність.

VІIІ.Підсумок бесіди.Робота зі слайдами 9.

Учитель.

Перегортаючи останню сторінку нашого журналу  ми повинні підвести підсумки.У світі є багато цікавих місць, красивих куточків,величних міст і мальовничих сіл, але для кожного з нас наймилішишою є наша маленька Батьківщина- Гусятинщина.Наш край багатий на визначні місця.Кожне село нашого краю має свої пам’ятки культури.Ми повинні берегти їх, створювати нові, передавати їх нашим нащадкам.Архітектурні пам’ятки, меморіали- це мовчазні свідки минулого, вони розповідають нам про подвиги наших предків, про нашу історію.

Учень.

Пройдуть роки, спливуть тумани,

Над світом знов зійде зоря,

Та не зітруть і урагани

Величні пам’ятки і славні імена.

Вони розкажуть  про героїв, Опишуть подвиги, бої. А ми будемо знати й пам’ятати І берегти ці обереги мовчазні.

-Ви сьогодні переконалися, що наша земля- неповторна, квітуча, унікальна і багата.На Гусятинщині є все , що потрібно людині.Славний наш край своїми куточками.Ми маємо чим пишатися.Основне наше завдання і надалі досліджувати нашу історію, знати і пам’ятати про подвиги славних земляків.Примножувати і збагачувати культурну спадщину нашого краю.

8.Заняття «Школа прав дитини»

Мета: познайомити учнів з основними положення Конвенції ООН «Про права дитини» ;розширити знання дітей про їхні особисті права, підвести учнів до розуміння того, що необхідно не лише знати свої  права, але й сумлінно виконувати свої  обов’язки;прагнути розуміння необхідності виконувати правила поведінки в школі;виховувати повагу до вчителів, однолітків та людей , що є старшими за віком.Сприяти розвитку мислення, уяви, пам’яті і самостійності.

Обладнання.Мультимедійна презентація №8, Конвенція ООН «Про права дитини»

Хід заходу

 І.Організаційна частина.Робота зі слайдом 1.

Учитель

Знову дзвоник нам заграв На урок нас всіх зібрав. Тож давайте поспішати Наш урок розпочинати.

Учитель

Кожна людина –неповторна, унікальна.Всі люди рівні між собою.Немає кращих чи гірших.Усі люди мають однакові права. Сьогодні ми маємо познайомитися із своїми правами та обов’язками. Навчимося поважати один одного.На уроці мені буде допомагати «Словникар»- він пояснить вам значення деяких слів.

Психогімнастика «Я частинка твоя, світе»

Діти стають у коло усміхаються один одному і промовляють такі слова:

-Я (називають своє ім’я)- неповторний, я радію, що я живу на цьому світі.Світе , я твоя частинка

ІІ.Робота зі слайдом 2.

Учитель

1989 року представники урядів розвинутих країн, у тому числі й наша Україна, яка на той час перебувала у складі Радянського Союзу, підписали Конвенцію про права дитини.А 27 лютого 1991 року Верховна Рада України затвердила цю Конвенцію.

Учень «Словникар»

Конвенція — це угода, договір між державами з певних питань. У даному випадку — з питань прав дітей. Підписавши цей документ, уряди домовилися охороняти права дітей, які живуть на територіях цих держав.

Право - це сукупність встановлених або санкціонованих державою загальнообов’язкових правил поведінки, дотримання яких забезпечується заходами державної дії.

У Конвенції визначено, що дитиною вважається людина, якій ще не виповнилося 18 років, що всі діти народжуються вільними і рівними у своїх правах і що не можна їх піддавати дискримінації через національну, етнічну, релігійну, расову ознаки, а також через стать, політичні переконання.

Які ж права дитини визначені Конвенцією? (Читаю учням основні положення Конвенції про права дитини.)

«Дитина незалежно від її раси, національності, кольору шкіри, статі, мови, релігії, етнічного чи соціального походження, майнового стану, стану здоров'я, незалежно від її батьків та її законних опікунів має право:

—    на життя;

—    на ім'я та набуття громадянства;

—    знати своїх батьків;

—    на збереження своєї індивідуальності;

—    підтримувати взаємини з обома батьками, якщо ті розлучилися;

—    висловлювати свої погляди і думки з усіх питань;

—    одержувати і передавати інформацію (за винятком певних обмежень);

—    на свободу думки, совісті й релігії;

—    на свободу об'єднань і товариств у мирних цілях;

—    на особисте і сімейне життя, недоторканність житла, таємницю кореспонденції;

—    на захист від посягань на особисте життя, честь і гідність;

—    на повноцінне і достойне життя, на піклування з метою догляду за нею;

—    на користування благами соціального забезпечення;

—    на освіту, відпочинок і дозвілля;

—    на рівень життя, необхідний для фізичного, розумового, духовного, морального і  соціального розвитку дитини;

—    на захист від економічної експлуатації і від виконання будь-якої роботи, яка може  завдавати шкоди її здоров'ю чи розумовому, фізичному, духовному, моральному,  соціальному розвитку;

—    на захист від незаконного зловживання наркотиків, психотропних речовин, від   усіляких форм сексуальної експлуатації та сексуальних розбещень;

—    на гуманне поводження, на захист від незаконного чи свавільного позбавлення   волі, свободи;

—    на негайний доступ до правничої допомоги і на таке поводження, яке сприяє розвитку у дитини почуття гідності й значущості, зміцнює в ній повагу до прав людини і її свобод, сприяє виконанню нею корисної ролі в суспільстві.

Учень

Вірш «Я маю право на землі»

Я маю право на землі Творити, дихати, учитись. Примножувати багатства всі її, Своєю Україною гордитись.

Боротися за неї і за честь стоять,

Безкрайнії поля її любити,

І щовесни журавликів із вірою зустріти.

На золотаве сонце в небесах,

Що щедро Україну зігріває,

На соловейка спів в гаях

І на любов батьків безмежну і безкраю.

ІІІ.Робота зі слайдом 3.

Учитель

Усі діти в нашій країні захищені, мають свої особливі права.Але потрібно пам’ятати , що у кожної дитини є також обов’язки.

Учень «Словникар»

Обов’язок – те , чого треба беззастережно дотримуватися, що що слід безвідмовно виконувати відповідно до вимог суспільства.

Учитель

Обов’язки кожної дитин

-Поважати і слухатися батьків -Старанно вчитися.

-Дотримуватися правил дорожнього руху.

-Берегти природу, пам’ятки культури.

-Дотримуватись правил особистої гігієни.

-Дотримуватись моральних норм поведінки.

-Виконувати посильну хатню роботу за дорученням батьків.

-Дотримуватися розкладу дня й ощадливо використовувати час.

Інсценізація оповідання С.Баруздіна «Твоя робота» Беруть участь : син, мама, тато.

Сидить син учить уроки.Тато замислився над якимось кресленнями.Мама щось пише.Деякий час всі мовчки працюють.

Син( відкладаючи підручник, сердито) Набридло мені вчитися.Сиди зубри.Не буду більше.Дуже потрібно!Я й так все знаю!Книжку прочитати можу.Слова на папері написати також вмію.І цифри складаю.Чого ж іще?Не піду більше до школи!

Мама( продовжує працювати)А що ж ти будеш робити?

Син Як- що? Працювати буду.

Мама Ким же?

Син Чи мало ким? Ну хоча б, як ти, лікарем.

Мама Дуже добре.Тоді , може, ти мені допоможеш? У мене дуже багато справ.Боюся, що не встигну.

Син Давай допоможу.А що мені робити?

Мама Ось карточки хворих. Візми – но кілька й напиши докладно історії їх хвороб.Ось тут угорі діагноз.Пиши.

Син Ні, я не можу. Я ж хворих не слухав. Ти слухала, ти й пиши.

Мама Гаразд.Тоді ти пиши ось тут на цьому аркуші рецепт- ліки хворому на грип.

Син Добре (Бере аркуш) А як їх виписувати? Які ліки потрібні?

Мама Писати рецепт потрібно латинськими літерами.А які ліки потрібно від грипу, ти сам мусиш знати.Ти ж лікар.

Син Так… мм… да…ох.(Крутить аркуш)Знаєш , мамо, мені така робота щось не дуже подобається.Я краще, як тато, на завод піду, буду працювати майстром на заводі автомобілів.

Тато(Відривається від креслень) Дуже добре, синку.Я оце зараз над одним кресленням думаю.Йди до мене, допоможеш розібратися.(Син підходить).Ось перед тобою креслення нової машини- легкового автомобіля.В ньому є помилки.Подивися, які і скажи.

Син Помилки? Ось тут на цьому аркуші?

Тато Так. Тут.

Син А де ж вони?

Тато Ось тобі й треба знайти.А то зроблять за такими кресленнями робітники автомобіль, а він навіть з воріт заводу не виїде.

Син Я ці помилки шукати не вмію.От якби букви були неправильно написані, зміг би.У нас в класі Петько Єршов замість : «Петя» написав «Путя».Я перший його помилку знайшов.А тут я не знайду.

Тато Тоді я сам попрацюю, помилки виправлю.А ти відпочинь.

Мама Справді, відпочинь.Посидь онде на дивані, склавши руки.(Батьки мовчки працюють.Син сидить на дивані)

Син (Після деякої мовчанки)Весь час відпочивати нудно.Краще я піду уроки повчу.(Починає щось писати)Ой, виходить!Знаєте, що , я , мабуть, знову до школи піду.Може 12 балів одержу.

Тато От і молодець, це зараз твоя найголовніша робота.

ІV.Робота зі слайдом 4.

Учитель

Давайте проведемо «Казкову правову вікторину» і на прикладі героїв відомих вам казок спробуємо роз’яснити статті Конвенції про права дитини.

Ситуація 1.

Мачуха зранку до вечора примушує Попелюшку працювати.Бідній дівчинці заборонено брати участь у іграх та забавах сестер.

-Яке право порушено стосовно Попелюшки?

(Право дитини на відпочинок і розваги) V.Робота зі слайдом 5.

      Cитуація 2.

«Я Зайчисько, я маленький, хат ку мав собі гарненьку, та прийшла коза рогата, і нема у мене хати»

-Яке право порушено стосовно Зайчика у казці «Коза –дереза»

(На особисте і сімейне життя, недоторканність житла) VI.Робота зі слайдом 6.

Ситуація 3.

Ми всі знаємо що в казці «Червона шапочка». Вовк з’їв дівчинку, яка принесла частування своїй бабусі.Чи порушив вовк права Червоної Шапочки і які?

(Так, право на життя) VII.Робота зі слайдом 7.

     Ситуація 4.

Баба Яга викрадає Івасика Телесика й відносить його за тридев’ять земель у тридесяте царство.

-Які права порушено злодійкою?

(Дитина має право не розлучатися з батьками, має право на сім’ю) VIII. Робота зі слайдом 8.

    Учитель

Щоб перевірити чи ви запам’ятали свої права і обов’язки.Давайте проведемо таку гру «Допоможи Юркові зібрати урожай»

Ви маєте зібрати яблука, на яких написано ваш обов’язок у кошик з надписом «О».А ті яблука, де надписано ваше право покласти у кошик з надписом «П» IX. Підсумок бесіди.

  Учитель

Ось і закінчилося наше заняття.Я думаю, що ви пригадали свої права, дізналися,  що таке обов’язок.

Хочеш людино справжньою стати, Наші закони навчись поважати. Навчись їх виконувать завжди і всюди, Тоді і тебе поважатимуть люди.

9.Бесіда «Шкідливі звички»

Мета: пропагувати здоровий спосіб життя,дати поняття про те, що таке погані звички якої шкоди вони з організму, формувати вміння сприйматиоцінкусвоїх вчинків.Розвивати правильні погляди на життя і вміння дотримуватися принципової позиції щодо ласного здоров’я.Виховувати хороші звички, які сприяють зміцненню здоров’я

Обладнання.Мультимедійна презентація №9, малюнки дітей на тему «Здоровий спосіб життя»

Хід заходу

 І.Організаційна частина.Робота зі слайдом 1

Учитель

Великий вчений Монтень казав

«Життя саме по собі – ні благо, ні зло: воно вмістилище і блага, і зла, дивлячись по тому, на що ви самі його перетворите».

Я можу лише погодитися з цими словами, адже природа нас обдаровує при народженні здоровим організмом.А ми, люди не цінуємо того- найціннішого дару, отруюючи його шкідливими звичками І.Робота зі слайдом 2.

Учитель

На жаль, діти інколи не лише не виробляють добрих звичок( щоранку роблять зарядку, дружать зі спортом, люблять воду, загартовують свій організм, щоб стати здоровим і сильним), а навпаки, набувають дуже шкідливих, згубних для організму звичок.І навіть не здогадуються , що вони завдають собі шкоди.

Сьогодні до нас прийшов лист від всім відомої шкідниці – пані Шапокляк.Вона звертається до вас.

Шкідливі поради пані Шапокляк

Від світанку до зорі Радять дітям лікарі Алкоголю не вживати.

Цигарок до рук не брати

І не їсти блекоту,

Не вживати наркоту.

Я ж вам, пані Шапокляк, Раджу все робить не так! Дам поради залюбки — Все робити навпаки! Це ж і весело, й цікаво, І для діток є забава.

Нащо вам здоровим бути?

Треба зразу все забути:

І поради лікарів,

Й застереження батьків. Та й не тільки вчителі

Вчать дітей на цій землі.

Я умію теж навчити!

Нащо вам здоровим жити? Йдете в школу — закуріть, І диміть, диміть, диміть! Замість чаю пийте пиво І хворійте всі щасливо. Як дитина занедужа, Це чудово дуже-дуже!

Бо не треба в школу йти,

Можна в ліжечко лягти, День і ніч у нім лежати І тихесенько вмирати.

Нащо сонце променисте, Нащо вам повітря чисте? Коли можна покурити, Віку трохи вкоротити.

Бути хворим так приємно.

Всі тоді говорять чемно. На твою велику втіху, Твоїм рідним не до сміху. А тебе ніхто не вчить,

Як на білім світі жить.

Ще у мене є порада.

Дітям я сказати рада.

Нащо вам здоров 'я мати?

Краще хворим пролежати. Бо ж не треба з дітьми гратись, Ні гулять, ні розважатись.

Ані в той футбол ганяти,

М'яч в ворота забивати, Їжте блекоту й дурман, В голові носіть туман. Бо дурним приємно бути, Можна геть усе забути. І усім наперекір Покурити йдіть у двір.

Там на вас давно чекають І дурман в руках тримають. Ви спиталися у мами, Чи і я роблю так само? Ні! Звичайно, не роблю, Я себе завжди люблю.

Знайте, пані Шапокляк

Робить все завжди не так, Як говорить вам робити. Бо вона ще хоче жити. Гарно жити й процвітати Та міцне здоров 'я мати. Діти, це ви прочитали,

Добре все запам’ятати

І зробіть усе не так,

Як вам радить Шапокляк. Раджу дітям залюбки Все робити навпаки. І послухати батьків, Лікарів і вчителів.

Правильно у світі жити

І себе завжди любити. Бо добро найбільше в світі — Це здоров’я ваше, діти! Щастячка шукать дарма, Як здоров’ячка нема. Доки діточки малі,

Їх навчають вчителі, Лікар дасть пораду й тато. Добрих є людей багато.

А найкраще завжди мама Діток вчить добру так само. Щоб здорові з юних літ Й мудрі діти йшли у світ. Але є і Шапокляк, Що підкаже щось не так. Хтось-таки з шляху зіб’ється, А вона над ним сміється. Та щоб вам спокійно жити, Треба все, як слід робити. Поки ви ще невеличкі,

Виробляйте добрі звички, Щоб здоров ’я зберегти І щасливими рости!

-Чи можемо ми дотримуватися порад цієї «мудрунки»?

-Чого не можна робити ні в якому разі? -Чому?

ІІ.Робота зі слайдом 3.

Учитель

До шкідливих звичок відносять

Тютюнопаління

Алкоголізм

Наркоманія

ІІI.Робота зі слайдами 4, 5.

А розпочнемо ми з тютюнопаління.Що ж є такого в сигаретах, що губить наш організм?

Вчені довели. Що кожні 10 секунд у світі помирає одна людина внаслідок вживання тютюну!Найбільшої шкоди тютюн завдає підлітковому організму.Люди, які курять мають великий ризик захворіти на рак легень.Крім того закуривши сигарету є велика ймовірність отримати залежність.Тому краще не починати взагалі курити.

Багато хто починає курити просто з цікавості чи за компанію, а потім не знаходить сили кинути це.Бо ж тютюн це наркотик.Не секрет, що чимало підлітків хоча б раз пробували курити.Здавалося б, що тут такого: багато хто з дорослих курить… Але це не так.Чадний газ , що утворюється під час горіння , у крові вступає в хімічну взаємодію з гемоглобіном, що як ви знаєте, переносить кисень.Вміст кисню в крові курців різко падає, а значить погіршується кровопостачання головного мозку. Саме тому в курців – початківців паморочиться голова.Нікотин руйнує діяльність нервової системи, серця, легень, печінки, органів травлення, знижує гостроту зору та слуху.

Мовою цифр:

1)Одна викурена цигарка нейтралізує в ньому 25 міліграмів вітамінів.

2)Одна викурена цигарка коштує курцям від 5 до 15 хвилин життя.

3)Смертельна доза нікотину для людини 50- 75 мг.Випалюючи 20 -25 сигарет за день людина дістає смертельну дозу.

4)Щороку в Україні від куріння вмирає близько 100 тис. осіб.

ІV.Робота зі слайдами 6, 7.

Алкоголь негативно впливає не тільки на того, хто зловживає цією речовиною, а й на майбутнє покоління.Якщо людина знаходиться під впливом алкоголю протягом тривалого часу, біохімічні процеси мозку змінюються.Організм прагне підтримувати процеси функціонування нервової системи.Таким чином формується звичка, стан, у якому алкоголь вже не має такого ефекту, що раніше.Тоді мозок не може працювати без підтримки і стимуляції алкоголем. І виникає , як наслідок, алкогольна залежність.Така людина є не приємною іншим.

Відомо, що п’яні люди жорстокі, неконтрольовані.Часто вони навіть не пам’ятають про свої вчинки наступного дня.Вчені довели, що алкоголізм- це важка хвороба, яка потребує довгого лікування.

Найгірше є те, що починається все з пива чи вина.На думку багатьох воно не завдаст великої шкоди.Але такі люди сильно помиляються.Випивши одного разу пиво, захочеться ще, а потім і ще.

Основою сп’яняючої дії будь- якого напою був алкоголь- етиловий, або винний, спирт.

Мовою цифр:

90% всіх злочинів скоюються в нетверезому стані.

Доза 385 г чистого алкоголю є смертельною для дорослої людини.

Щороку в Україні від алкоголізму помирає 40 тисяч людей.

Кожна четверта смерть європейського чоловіка від 15 до 29 років пов'язана з алкоголем.

Щороку в Європі помирає від причин, обумовлених алкоголем, близько 55 тис. молодих людей.

Від алкогольної залежності у світі страждають 140 мільйонів осіб, в Україні - 1 млн.

Зі станом алкогольного сп'яніння пов'язано: 20% - побутових травм; 40-60%, дорожніх травм та пригод; 50% - усіх тілесних ушкоджень; 20% -виробничий травматизм.

Склянка пива прискорить серцебиття до 100 і більше ударів на хвилину.

Цироз печінки серед питущих у дев'ять разів частіше, ніж у тих, хто не п'є. V.Робота зі слайдами 7, 8.

Наркоманія- це хвороба , яка забирає у людини життя.

Отже, наркоманія- це хвороба, яка виникає внаслідок вживання наркотичних речовин та призводить до глибокого руйнування    

організму.За останні 10 років смертність від вживання наркотиків у шість разів збільшилася у 12 разів.Середня тривалість життя наркоманів 4- 4,5 роки. Це найважча хвороба, яка веде без сумніву до смерті.

Фізіологічні ознаки наркомана:

-   блідість шкіри;

-   розширені або звужені зіниці, що почервоніли або мутні очі;

-   уповільнена, незв'язна мова;

-   втрата апетиту, схуднення або надмірне вживання їжі;

-   хронічний кашель;

-   погана координація рухів (похитування або спотикання );

-   безпричинне порушення, млявість;

-   підвищена працездатність;

-   наростаюча байдужність до всього, погіршення пам'яті й уваги;

-   відходи з будинку, прогули в школі по незрозумілих причинах;

-   труднощі в зосередженні на чомусь конкретному;

-   безсоння;

-   хвороблива реакція на критику, часта й різка зміна настрою; - підвищена стомлюваність;

-   небажання спілкуватися з людьми, з якими раніше був близький;

-   зниження успішності в школі;

-   постійні прохання дати грошей;

-   пропажа з будинку цінностей, книг, одягу, відео- і аудіотехніки;

-   часті телефонні дзвінки;

-   самоізоляція, відхід від участі в справах, які раніше були цікавими;

-   часта брехня, спритність, облудність;

-   відхід від відповідей на прямі запитання, схильність складати небилиці;

-   неохайність зовнішнього вигляду;

-   схильність до прослуховування специфічної музики;

-   проведення більшої частини часу в компаніях асоціального типу

Очевидні ознаки:

-   сліди від уколів, порізи, синці;

-   папірці й грошові купюри, згорнуті в трубочки;

-   маленькі, закопчені ложечки;

-   капсули, пухирці, бляшані банки;

-   пачки ліків снотворної або заспокійливої дії.

VI. Підсумок бесіди.Робота зі слайдом 9.

«Щоб міцне здоров'я мати, Треба промінці зібрати».

Народна мудрість говорить, що здоров'я прибуває краплинами, а зникає пудами. Ці краплини здоров'я прибувають завдяки використанню цілого ряду умов.

Що ж це за умови, ми зараз з вами і дізнаємося прочитавши їх на промінчиках нашого сонечка .

1.Перший промінчик "Режим дня".

2.Другий промінчик "Гімнастика. Активний відпочинок".

3.   Третій промінчик "Чистота - запорука здоров'я".

4.   Четвертий промінчик "Їжа - джерело росту і здоров'я".

5.   П'ятий промінчик "Навколишнє природне середовище і здоров'я"

6.   Шостий промінчик "Веселий настрій і здоров'я".

10.Година – реквієм «Небесна Сотня в вирій полетіла..»

Мета: Розширювати поняття учнів про Небесну сотню про події в Україні у грудні 2013 — лютому 2014 року, про Україну як країну, в якій ми живемо, і від нас залежить її сьогодення і майбутнє. Розвивати прагнення бути господарем свої держави. Виховувати любов до Батьківщини, бажання бути активним її громадянином.

Обладнання.Мультимедійна презентація №10.

Хід заходу

 І.Організаційна частина.Робота зі слайдом 1.

Учитель

Ми живемо з вами, діти, в чарівному, надзвичайно красивому краю, який зветься Україна. Природа нашого краю дуже різноманітна і цікава. Ось погляньте на карту. Тут є гори Карпати і Кримські, безмежні поля і степи, озера, ріки і моря Чорне і Азовське, вікові ліси. Не злічити на ній джерел і струмочків, які живлять нас і нашу землю цілющою життєдайною водою. Це наша держава, державна територія, в оточенні інших більших і менших держав. А що ж таке державна територія? (Відповіді учнів).

Державна територія — це частина земної кулі, яка знаходиться під суверенітетом певної держави.

 А що таке суверенітет? (Відповіді учнів).

 Суверенітет — це незалежність, самостійність держави в її зовнішніх та внутрішніх справах. Все це означає, що ми — незалежна вільна держава, яку ніхто не гнобить, не принижує, не нав’язує свого способу життя, іншої культури та поведінки. Це сьогодні ми незалежні і вільні, але так було не завжди. Були різні часи в нашій історії, коли ми були під гнітом інших держав, які прагнули захопити територію України для свого збагачення і поневолити її народ. Тоді нас і принижували, і гнобили, нав’язували свою мову, культуру, правила поведінки. Та тільки душа справжніх українців залишалася світлою в усі часи і люди боролися за свою волю і незалежність.На жаль, і зараз наша країна бере участь у військових діях, мусить захищати свої кордони.

Цей рік – надзвичайно важкий для нас і для України. З чого все почалося? Чому? Ким? На ці питання ми сьогодні спробуємо відповісти.

ІІ.Робота зі слайдом 2.

Учитель

З часу приходу Януковича до президентської влади в 2010 році, й протизаконними змінами в Конституції в Україні постійно зростали протестні настрої. Він відчував підтримку з боку Росії.Зростання протестних настроїв у суспільстві фіксувались багатьма соціологами. Як зазначали фахівці:

«Порівняно з жовтнем 2012 року, кількість людей, які готові виходити на вулиці, зросла на 5% і значно зменшилась кількість тих, хто точно не збирається протестувати, — з 51 до 36%».

21 листопада 2013 року, за кілька днів до Вільнюського саміту східного партнерства, Кабінет Міністрів України вирішив призупинити процес підготування до укладання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським

Союзом. Розпорядження про це було офіційно оприлюднене Прем'єр-міністром України Миколою Азаровим

Протести розпочалися 21 листопада 2013року як реакція на рішення Кабінету

Міністрів України про призупинення процесу підготування до підписання Угоди про асоціацію між Україною та Євросоюзом і значно поширилися після силового розгону демонстрації в Києві вночі 30 листопада. У рамках поняття протестів кінця 2013 року відбувалися зокрема мітинги, демонстрації, студентські страйки. Акції на підтримку Євроінтеграції переросли у всенародну Революцію гідності.

Грудень 2013 по Україні прокотилися протести по всій Україні. У кожному місті люди почали виходити на свої Євромайдани.Протестуючи проти влади Президента Януковича.

22 січня 2014 року під час протистоянь на вулиці Грушевського перші загиблі.

Були вбиті вогнепальною зброєю Сергій Нігоян, вірмен за походженням, та Михайло Жизневський, білорус. Отримали поранення й померли наступного тижня в лікарнях Роман Сеник та Олександр Бадера.

Фінальним і найбільш драматичним етапом революції стали події у Києві 18-20 лютого, в ході яких загинуло близько сотні протестувальників і кілька сотень було травмовано. Їх згодом охрестили Небесною сотнею.

Вранці 18 лютого протестувальники розпочали ходу до Верховної Ради де депутати мали розглянути зміни до Конституції України щодо обмеження повноважень Президента. Натомість за вказівкою голови Верховної ради В. Рибака канцелярія ВРУ відмовлялася реєструвати цей документ, що викликало обурення протестувальників і призвело до зіткнень з силовиками. Протягом 18 лютого в ході зіткнень протестувальники були відтіснені до Майдану Незалежності, більше 20 осіб було вбито вогнепальною зброєю.

Протягом 19 лютого протестувальники втримували позиції на Майдані

Незалежності, тоді як силові структури розпочали підготовку до

"антитерористичниої операції". Переговори лідерів опозиції з Януковичем залишились безрезультатними. Незважаючи на блокування під'їздів до Києва та блокування роботи метрополітену, киянам та громадянам з різних міст України вдалося прийти на підтримку протестувальникам і зосередити на Майдані до 30 тисяч осіб.

Вранці 20 лютого протестувальники перейшли у контрнаступ, і незважаючи на значні втрати, змогли зайняти Український Дім, Жовтневий палац та відтіснити силовиків до урядового кварталу. Ряд силовиків заявили про перехід на бік протестувальників. Учень

Палає Київ у вогні, горять сталеві БТРи там на межі-передовій, народ боронять волонтери. Палають шини і серця, ніхто не хоче помирати, Перед екраном матері і там, і там їхні солдати.. Там у шоломі зі щитом, стоїть з Франківщини хлопчина, з червоним на грудях хрестом, поранених несе дівчина. Стоїть із Харкова Андрій, Сашко тримає оборону, він тут вже 48 днів,

як сам приїхав з Краснодону. Ось знову хвиля йде атак, усе змітають водомети, морозно трошки: «-2», горять позаду вже намети… Всіх щільно взяли у кільце, здається ОСЬ (!)

наш дух зламають

Та хтось із права затягнув, народний гімн усі співають. Тримати крепко треба щит, бо там позаду наші діти, батьки стоять і матері, нема куди нам відступити. Лунає вибух поруч десь, то світло-шумова граната це «Беркут» мило передав, нам подарунок від Ґаранта. І ще учора ти і я , були звичайні активісти.

А вже сьогодні, всі ми тут:

БАНДФОРМУВАННЯ-ТЕРОРИСТИ.

Дивись Франківщина і Львів вже захопили самі владу і Тернопілля – молодці, дали відпір бандитським гадам! По ліву сторону, під щит, знову граната залітає, і мій колега «екстреміст», на неї стрімко так, лягає! Та, що ж ти робиш брате мій?! Знімаю з нього «балаклаву», лице криваве, очі, біль… Дівочі коси розгортаю… Та, що ж це люди за війна? Де бій приймають ненависний, ті хто міцний бронежилет, вибрав сьогодні, ніж намисто. Хто замість плаття та цяцьок, вже надіває «балаклави»

і так хоробро за щитом, стоїть під натиском навали? Ви й досі кажете, що ми, стоїм тут всі за якісь гроші? А може й в морзі хлопчаки, лежать за них, мої хороші? А може й це мале дівча, якому вже добу не спиться, стоїть бо радісно їй жить, під панським катом і молиться?

ІІІ.Робота зі слайдом 3.

Учень

Майдан… з Героями іде прощання… Тисячі людей зібралися в цю мить.

Для когось на землі вона передостання,

А хтось в землі сирій вже мирно спить…

 Учень

Вже не побачить батько, не зустріне мати…

Живого сина в світі більше вже нема…

Прийшли у путь останню проводжати

Своїх Героїв… вічная їм честь й хвала…

 Учень

Ридають всі… не стримати гірку сльозу…

Покотились сльозі по щоках і обороні…

Сотники, що полягни,- не встануть з сну,

Не посивіють у майбутньому вже скроні…

 Учень

Не побачить дівчина ще юна і кохана

Героя свого на яву, а тільки в сні…

А когось вже не побачать діти й мама… Когось дружина не побачить… ні…

 

Не збудуться мрії заповітні та бажання…

Хтось одружитися хотів, а хтось дітей, Розбили вщент усі надії й сподівання,

Кулі, що були вийняті з голів й грудей

Пройшов вже рік після тих страшних подій.Що в нас змінилося? Багато! Ми стали на рік старші , хтось народився, хтось одружився, хтось отримав якісь нові нагороди.А хлопці – оті молоді юні ангели вже рік в землі.А як жилося тим матерям, дружинам, дітям, котрі вже рік оплакують своїх чоловіків?

Не плачте , мамо.Ваш син у небесній сотні.Йому вже не болять рани.Він прийде , коли ви спатимете, і розкаже, як любить Вас. Не плач, дружино. Дай і нам поплакати.Не плачте, рідні.Дайте поплакати всій Україні.Вже не тече кров з ран

Вашого сина. Не пече йому у грудях більше.Вже у сотні своїй небесній стоїть Він на варті. По праву руку від Бога.А по ліву – його побратими.Андрійки, Васильки, Іванки , Устими. Назари – ті , хто нині названий сотнею небесною.

ІV.Робота зі слайдом 4.

Учитель

Це біль великий для кожного, хто є українцем. Тому що Україна не пам’ятає, щоб за сучаснсті було стільки загиблих.Найгірше те , що це не була війна і вбиті не були солдатами, більше того, вони навіть не мали чим захищатися.Вони не мали ні зброї, ні бронижелета, нічого.Лише віра в серці і велика любов до України. То тільки умовно сотня, а їх набагато більше. За словами тих людей, що були на майдані, вони не мали жодного сумніву в перемозі.Ті юнаки, що йшли на барикади в ті страшні дні, не мали страху в своїх серцях.У кожного за плечима лише молитва і віра в перемогу.

Коли перед очима зринають кадри із пораненими та вбитими героями, проглядаючи фотографії Небесної Сотні, дивлячись їм у вічі, ми розуміємо, що вислів «душу й тіло ми положим за нашу свободу» став для сучасної історії української нації не просто словами з гімну. Небесна Сотня віддала життя за кожного з нас!

Трагічні події на Майдані показали нам найгірше в людях. Але це був також час, коли відбулося багато чудових проявів людяності. Герої були всюди – до, під час та після подій. Шок і печаль смерті принесли зміни і нас зміцнили. Ми завжди будемо згадувати наших Героїв бо «Герої не вмирають».

Учень

Пливе кача по Тисині…

Люлі-люлі моїй дитині…

 Спи спокійно, мій синочку,

 Тобі я вишила сорочку Жовто- блакитними ниткамиЩоб пам ятав свою ти маму..

Чужі люди, підождіте!.

 Яму брати не спішіте!..

Єдиний син у домовиніЛюлі -люлі моїй дитині..

І заплаче Божа Мати, Тебе вже буде колисати..

Не плачте ви, мої дружочки.

Вдягніть у мамину сорочку!.

Життя віддав я УкраїніПливе кача по Тисині..

На моїм лежиш ти серці

І не зможеш там умерти…

Люлі-люлі,мій рідний сину..

Пливе кача по Тисині… V.Робота зі слайдом 5.

Із життя пішли п’ятеро вихідців із Тернопільщини.Назар Войтович, Устим Голоднюк, Олександр Капінос, Ігор Костенко, Василь Мойсей.

Олександр Капінос

с. Дунаїв Кременецького району

(10.03.1984 — 19.02.2014)

На 200-й день Кобзаревої весни він готувався зустріти своє 30-річчя. А ще готувався стати на весільний рушничок із нареченою, яку зустрів на Майдані в Києві…

«Сашко був активним громадським діячем, — згадує сільський голова Дунаєва Євгенія Лісова. — У 2009 році за його ініціативи й підтримки ми одні з перших на Кременеччині відкрили пам’ятний знак борцям за волю України. Організовував Сашко і культурно-просвітницькі заходи в селі. Розучував із молоддю народні танці, разом із хлопцями обладнали спортзал, який вечорами штукатурили, білили, аби довести до пуття, на літо планував встановити турніки. Навчився грати на бандурі, гітарі, баяні, ще декількох музичних інструментах. Завжди брав участь у святкуваннях державних урочистих дат. А навесні Сашко планував одружитися. Не судилося…»

Олександр Капінос закінчив у Львові Національний лісотехнічний університет. Очолював громадські патріотичні організації. У 2012 році 16 днів голодував біля Українського дому в Києві на знак протесту щодо ухвалення закону про регіональні мови.

За офіційною версією, отримав поранення від вибуху гранати під час атаки силовиків поблизу Будинку профспілок. За іншою — працівник київської міліції із помпової рушниці впритул вистрілив гумовою кулею в голову, з якої збили попередньо каску. Помер у лікарні після операції — не витримало серце.

Ігор Костенко

с. Зубрець Бучацького району

(31.12.1991 — 20.02.2014)

…Того дня сестра купила квиток на футбольний матч, на який треба було летіти до Дніпропетровська. І якби поклик серця не переважив поклик професії…

«Вчителі ніколи не кликали його по прізвищу, а все «Ігорку!», — розповідає колишній класний керівник Стефанія Тупичак. — Він вирізнявся серед учнів школи начитаністю. Дуже любив історію та географію. Учні його поважали, бо він ніколи нікого не підводив — ні товаришів, ні вчителів. Допитливий, врівноважений, доброзичливий. Такі діти рідко трапляються у школі. Які ми тільки заходи не проводили — він завжди брав участь. У Львові в університеті він захопився футболом. А потім ми дізналися, що наш Ігорко почав працювати журналістом в інтернет-виданні «Спортаналітика». Зранку йшов на пари, а після обіду — на роботу, вчився і працював водночас».

Після закінчення Зубрецької дев’ятирічки Ігор навчався в Бучацькому колегіумі імені святого Йосафата. Опісля подався у Львівський національний університет (географічний факультет). Закінчив би магістратуру, якби не дві кулі, що обірвали життя ровесника незалежної України.

Василь Мойсей

с. Зубрець Бучацького району

(23.03.1992 — 20.02.2014)

«Краще вмерти вовком, ніж жити псом», — востаннє запостив у профілі в соцмережі хлопець і пішов воювати із «псами», чиї кулі прошили йому навіть бронежилет.

«А Василь — не з Волині, він наш, із Зубреця, на рік молодший від Ігорка

Костенка, — наголошує його колишній класний керівник Марія Пивоварчук. — Коли він закінчив нашу школу, то подався до стрийка в Івано-Франківськ, звідти — до Волині, де проживав старший брат. Тож волиняни його вважають своїм, а ми — своїм. Та не забував Зубрець, приїздив сюди, адже друзів багато в селі мав. Він був ватажком у класі, в школі. Високий, красень, атлет, товариський. Дуже любив історію, біологію. Казав, що після закінчення школи вступатиме в медичний. І таки вступив. А ще Василь любив походи. Він ходив стежками бойової слави УПА, багато читав про повстанців. Утретє і востаннє їхав на Майдан, і мама казала: «Пильнуйся! А, може, не їдь…» «Але ж, мамо, якщо не я, то хто поїде?»

Василь Мойсей був студентом Луцького інституту розвитку людини

Університету «Україна», навчався на четвертому курсі факультету соціальних комунікацій і реабілітації. Помер у 17-й лікарні Києва від вогнепального поранення у грудну клітку. Устим Голоднюк

м. Збараж

(12.08.1994 — 20.02.2014)

Він просив кричати «Небо падає!» в разі небезпеки на Майдані, аби дати йому із хлопцями знак, що потрібна їхня допомога. Але не встиг покликати на поміч, коли упав сам…

Устим домовився з батьком зустрітися зранку 20 лютого й повернутися додому. Вже довгий час перебував на передовій і, за словами знайомих, був дуже виснаженим. На прохання батьків берегти себе син жартував, що в нього є «амулет» від куль — оонівська каска, в яку не стрілятимуть снайпери. Бойове хрещення уже відбув: ще в листопаді його побили, опісля на шию наклали більше десятка швів. Та Устим одужав і знову подався на Майдан. Фраза «Рабів до раю не пускають» стала на той момент його кредо. Зовсім трошки часу не вистачило, аби втілити в життя мрію — стати військовим. Залишилися тільки теплі спомини у пам’яті рідних і снайперська куля в батькових долонях.

Устим Голоднюк навчався на 3 курсі агроінженерного факультету Бережанського агротехнічного інституту. Біля верхнього виходу столичної станції метро «Хрещатик», де хлопець допомагав забирати загиблих, куля снайпера влучила в праве око. Лікарі вже не змогли допомогти.

Назар Войтович

с. Травневе Збаразького району

(2.06.1996 — 20.02.2014)

Перед виїздом на Київ він залишив удома свіжо написану картину, на якій — три козацьких символи і дві гранати, у коледжі — два незавершених полотна із живопису, які вже ніколи не закінчить.

«У кожній його роботі була якась українська символіка, — переглядає картини куратор групи, де навчався Назар, Тетяна Панченко. — То щось із козацької тематики, то військової справи. Учителі історії казали, що він кожну важливу дату знав. Коли в Тернополі піднявся Майдан, Назар завжди просив, аби й ми йшли підтримувати людей, особливо тих, що в Києві. У той день, коли він збирався на столичний Майдан, був на всіх заняттях. Хлопці, які з ним проживають у гуртожитку, казали, що він приходив у гуртожиток і говорив, що має передати своїм друзям та брату. А в четвер зранку нам подзвонили з Михайлівського собору й повідомили, що Назара вже не стало».

«Ми разом їхали на Майдан, вийшли з автобуса групкою, семеро, — пригадує деталі тієї останньої для Назара поїздки його товариш Олег Матичак. — Коли почалася стрілянина, всі розбіглися поранених виносити, подавати пляшки із сумішшю. Ми майже до барикад доходили: хтось палиці ніс, хтось подавав каміння». «Назар їхав до мого сина, свого троюрідного брата, — додає родич хлопця Віктор Мандзюк. — Удома нічого не сказав. Та мама ніколи би його не пустила туди. Він тільки в дорозі татові передзвонив. Нині мій син не може простити собі це. Він уже шість разів на Майдані був, отримав у груди гумову кулю. Але не може простити одного — що не впильнував Назара».

Назар Войтович навчався на третьому курсі відділення дизайну

Тернопільського кооперативного торговельно-економічного коледжу. За три місяці до повноліття загинув від пострілу снайпера в голову.

VI.Робота зі слайдом 6.

11.Година цікавинок «Що ми знаємо про зиму»

Мета: Розширити уявлення дітей про зиму, зимові місяці; ознайомити з народними легендами , прикметами та повір’ями, які стосуються зими.Розвивати уявлення , пам’ять.Виховувати почуття прекрасного, любов до природи.

Обладнання.Мультимедійна презентація №11.

Хід заходу

 І.Організаційна частина.Робота зі слайдом 1, 2.

Учитель

                                  Білий сніг пухнастий

Падає, кружляє                                   І на землю тихо

                                  Стелеться, лягає.

                                  І на ранок поле

                                  Білим – білим стало,

                                  Ніби пеленою

                                  Все його заслало.

                          Темний ліс накрила

                           Шапка – чарівниця,

                           І деревам нині

                           Ще солодше спиться.

                           Дні такі короткі,

                           Світить сонце мало.

                           Ой, прийшли морози,

                           І зима настала…          (І. Суриков)

  Зима сувора, але дуже чарівна пора року. Сьогодні ми постараємося побачити у цій порі року красу, чарівність, незвичайність, таємничість, суворість, її витівки…

  Навіть наше селище перетворилося на якесь казкове , незвичайне. Срібне гілля вкритих інеєм дерев, пухнасті шапки на дахах будинків та деяких автомобілів, біла ковдра снігу, що іскриться і виблискує діамантами на сонці..

   Я не помилюся , коли скажу , що зима – це найвеселіша пора року.Це пора подарунків, веселощів.

ІІ.Робота з слайдом 3.

Учитель

-З яким кольором у вас асоціюється зима?

-Зиму ми називаємо «білою королевою», а це через те , що з приходом зими випадає багато снігу.Земля покривається білою ковдрою.А чи задумувалися ви колись, чому сніг білий, чи завжди він був білим?

- Послухайте легенду

  Одного разу з’явився сніг.Він не мав кольору і коли була зима, то люди його не бачили.Пішов він до фіалки, та й каже:

-Фіалко, дай мені свій гарний фіолетовий колір, щоб я був такого ж кольору.А фіалка відповідає:

-Цей колір тільки мій і я не хочу, щоб його мав хтось інший.

Пішов сніг далі шукати собі колір.Довго він блукав і натрапив на троянду, каже:

-Трояндо, в тебе такий колір , як у королеви! Чи можеш ти зі мною ним поділитися?

-Вибач , але якщо ти будеш мати мій колір, то всі будуть захоплюватися не лише моєю красою, а й твоєю.Тому я не дам тобі свого кольору.

Ще в багатьох рослин просив кольору сніг та ніхто з ним не ділився.Пішов сніг з поганим настроєм до лісу.Зустрів його підсніжник та й питає:

-Чому ти такий сумний?

Сніг розповів свою історію про пошук кольору, а коли закінчив , то підсніжник запропонував йому свій колір.Сніг був дуже вдячний квітці і коли він взимку випадає, то зігріває підсніжник в знак подяки.

ІІІ.Робота з слайдом 4.

Учитель

-Якою ви уявляєте зиму в образі людини?

-У віршах і піснях цю пору року порівнюють і з молодою дівчиною, і з добро бабусею , а також зі злою бабою.Для кожного вона різна.Коли на вулиці сильна завірюха, то ми називаємо зиму злою.Але коли морозець ледь пощипує щічки, в повітрі кружляють сніжинки, то здається що це чарівниця- зима і хороша , і весела.

Дитина 1.

От випав сніг, яка обнова!

Зима тоді така чудова!

Дитина 2.

Міста чистенькі, білі селаЗима ірадісна , й весела.

Дитина 1.

Кружляють вальс сніжинки ніжні, Зима пухка і білосніжна.

Дитина 2.

Мороз у лід озера кута.

Зима тоді, всі кажуть, люта.

Дитина 1.

Вона буває і серйозна:

Суха , і вітряна , й морозна.

Дитина 2.

А як насуне хмара сива,

Зима по – своєму красива.

Дитина 1.

І особлива , і чарівна, Як королева  чи царівна.

Дитина 2.

А вранці іній – от обнова!

Яка зима у нас казкова!

Дитина 1.

Гілок від інею не видно, Тоді вона звичайно, срібна.

Дитина 2.

Зима скажу вам дуже гарна, То сонячна , то часом хмарна.

Дитина 1.

І горнуться всі до тепла, Така зима буває зла.

Дитина 2.

Зима буває вередлива,

То часом добра, то сварлива.

ІV.Робота з слайдом 5.

Учитель

Кожен з нас чекає зими через велику кількість свят.Саме взимку ми святкуємо найбільше найулюбленіших свят. В народі кажуть : «зима прийшла і празників принесла».Особливо діти чекають цих свят.

На Андрія хлопці бешкетують, а дівчата ворожать на майбутню долю.

Свято Миколая принесе кожному під подушку подаруночок.

Новий рік з його казковою ніччю здійснить всі бажання.

А ще Різдво і Святий Вечір – це смачна кутя, коляда і вертеп.

На Святого Василя діти засівають на щастя і на щасливий рік.

Йорданська свята вода додає нам сили і наснаги.

Масляна – останній тиждень перед великим постом пригощає нас млинцями.

Андрія – 13 грудня;

Святого Миколая – 19 грудня;

Новий рік – 1 січня;

Святвечір – 6 січня;

Різдво Христове – 7 січня;

Старий Новий Рік або свято Василя – 14 січня;

Водохреща – 19 січня;

Масляна – останній тиждень перед постом. V.Робота з слайдом 6.

Хоча за календарем зима буває скрізь. Але не кожна країна може похвалитися головним атрибутом цієї пори року.Що ж то за країни, де не буває ніколи снігу?

Філіпіни- держава у південно-східній Азії , що славиться своїми тропічними лісами.Але попри це місцевій дітворі замість сніжинок доводиться кидатися кокосовими горіхами.

На Ямайці, батьківщині кави, перцю та тютюну, уряд намагається домовитися про експорт снігу з ескімосами Гренландії, але ті чомусь відмовляються.

А ось у Панамі , державі в центральній Америці знайшли вдалий вихід із ситуації.Тут створено спеціальну машину , що створює штучний сніг.

На Кубі, Малайзії, Нігерії, Зімбабве снігу ви також не знайдете, якби не шукали.

Для нас зима – це сніг , холод, мороз.А уявіть собі , що більше половини людей світу жодного разу не бачили снігу.

Від холодної погоди, сильного морозу і снігу є і позитиви.

      Морозу боятися – стреси накопичувати.

      Низькі температури активізують імунну систему.

      Холод загартовує кровоносні судини.

      За сильних морозів менше можливості захворіти на простудні захворювання.

      Озимі надійно сховані під снігом і є надія на хороший урожай.

VІ.Робота з слайдом 7, 8, 9.

Учитель

Зима – справді чудернацька пора року.Про неї можна говорити багато.Але головне те – що її люблять і з нетерпінням чекають всі.Зимові краєвиди зачаровують  своєю красою, милують око.

VІІ.Робота з слайдом 10, 11, 12.

Учитель

-Назвіть зимові місяці.

-Чи замислювалися ви чому вони так називаються?

У народі грудень називають «стужайлом», «вітрозимом», «зимником», «мостовиком», «лютовієм».Цієї пори у відкритому полі гуляє крижаний вітер.Грудень важають найпохмурішим місяцем року.Незвичайним днем у цьому місяці є 22 грудня- день зимового сонцестояння.В цей день ніч – найдовша в році.

Прикмети грудня

      Грудень рік кінчає . а зиму починає.

      Грудень землю грудить, хату студить.

      Грудень снігом замете- буде літо золоте.

      Прийшов грудень- приніс студень.

      Сніг у грудні глибокий – урожай високий.

Перший місяць року – січень.Як тільки його не називають: і «сніжнем», і «сніговиком» , і «льодовик» , «просинець», «щипун», «тріскун» , «січко».А ще його величають царем морозів, володарем і серцем зими, бо він найхолодніший місяць.У січні не тільки сніг січе, а ще й мороз вогнем пече.Лід на річках робиться товстим.А ще кажуть , що січень відсікає прожитий рік від наступного, у січні Новий рік проганяє Старий і свариться з ним.

Прикмети січня

      Січень - року початок, зимі середина.

      Якщо торік січень був теплим, то в цьому буде холодним.

      Якщо січень холодний, то липень буде сухий і спекотний.

      Коли у січні березень – у березні чкай січня.

За старих часів лютий замикав рік, тому ще називали «межень», бо він проводив межу між старим роком і новим.Сьогодні ж лютий – останній місяць матінки- зими.Та хоча він і останній, усе одно приходить до нас із сердитими вітровіями й сніжними заметілями, а звідси ще й такі його назви – «сніговій», «вітродув».

Лютий – це також пора велих сніжних заметілі, а тому він – місяць «кривих доріг».А ще лютий величають «бокогрієм», бо в цьому місяці сонечко хоч і стоїть на небі набагато вище, ніж у січні, гріє усе одно лиш один бік, другий при цьому мерзне.

Але яким би лютий не був цей місяць, весна вже не за горами.Лютий – дволикий місяць: і теплом приголубить, і морозом налякає; то січним потягне, то березнем позирне.

Прикмети лютого

      Питає лютий чи добре взутий.

      Лютий малює, красну весну чує.

      Якщо лютий дощовий- то й весна й літо будуть такі самі.

      Лютий холодний і сухий – серпень спекотний.

      Якщо в лютому дме вітер, а інею немає – буде буревій.

      У лютому сонце йде на літо, а зима на мороз.

12.Година народознавства «Український віночок»

 Мета:ознайомити учнів із символічними значеннями квітів та кольорів стрічок, що входять до складу традиційного українського вінка; збагачувати знання про квіти як обереги людського життя, їх народні назви, вшанування; виховувати любов до рідного краю, спадщини предків, пошани до народних традицій.

Обладнання:Мультимедійна презентація №12 Хід заходу

І.Організаційна частина.Робота зі слайдом 1.

Учитель.

 Дорогі діти, сьогодні ми поговоримо про історію українського віночка. Що сьогодні ми знаємо про нього? Мабуть, тільки те, що він є невід’ємною складовою частиною українського національного костюму і що він гарний. Український віночок – не просто прикраса, а й оберіг, «знахар душ». У сиву давнину їх носили тільки дівчата, плели їх з живих квітів і вважали, що в них є чаклунська сила, яка здатна захистити  їх від будь-якого лиха.

     Плести віночки – то ціла наука і дійство. Наші прабабусі знали різні секрети: як плести і коли, як збирати квіти для вінка. На превеликий жаль, до нас не дійшов той рецепт, за яким квіти замочували у рослинних соках, аби довгий час були свіжими.

  ІІ.Робота зі слайдами 2, 3.

Дівчатка починали носити віночок з трьох років. Перший для трьохрічної дівчинки плела мама, намочувала у росах, коли на небі сонце зійде. І купала його в росах 7 днів, а тоді до скрині клала. У віночок впліталися чорнобривці, незабудки, барвінок, ромашки. Вважалось, що кожна квіточка лікувала дитину.

     У 4 роки плівся інший віночок. Усі кінчики пелюсток були вже розсічені, доплітався безсмертник, листочки багна чи яблуні.

     А для шестирічної доньки у вінок вплітали мак і волошки.

     Для семирічної дівчинки плели вінок з семи квіточок. І вперше квіт яблуні вплітали.

     При цьому існував ритуал, коли батько торкався вінком голівки, то він промовляв: «Мати – яблуня, дядино моя…» та прохав у неї здоров’я  і долі дитині.

     А всього в українському віночку дорослої дівчини – 12 квіточок, і кожна – лікар, оберіг.

 ІІІ.Робота зі слайдом 4.  

1-а дівчинка (у віночку з деревію або в костюмі деревію).

Найпочесніше місце у віночку належало деревію. Ці дрібненькі біленькі квіточки здалеку нагадують велику квітку, її називають в народі деревцем. Коли квіти перецвітають, вітер розносить насінини далеко-далеко. Та хоч би де проросла ця рослинка, вона завше цвіте. Тому люди й вплели її до віночка, як символ нескореності.

ІV.Робота зі слайдом 5.

2-а дівчинка (у віночку з квітів барвінку або в костюмі барвінку).

До віночка дівчата також вплітали барвінок, вважаючи його символом життя, бо він має лікувальні властивості. Люди вважали, що барвінок зір розвиває. Взимку відваром барвінку лікувалися від застуди. А влітку барвінком прикрашали святковий хліб, хату, плели весільні букетики. Взагалі барвінок цілий рік шанували.

Недавно ще гула метелиця, іще лежить в низинах сніг, а вже барвінку листя стелеться зеленим килимом до ніг.

Воно під снігом і під кригою всю зиму зелень берегло і перше стрінуло з відлигою весняне сонце і тепло.

Із перемогою і славою весна з′являється на світ. І квітне радістю яскравою барвінковий зірчастий цвіт. V.Робота зі слайдом 6.

3-я дівчинка ( у віночку з квітів незабудки або в костюмі незабудки).

Є на світі різні квіти

І на полі, і в саду,

Але кращих я ніколи

Від цих квітів не знайду:

Уподобала собі незабудки голубі.

До віночка впліталася також незабудка.  Вважалося, що, як і барвінок, незабудка покращує зір людини.

VІ.Робота зі слайдом 7.

4-а дівчинка (у віночку з квітів яблуні).

До віночка дівчата вплітали також квіти яблуні та вишні, як символ материнської любові.

VІІ.Робота зі слайдом 8.

5-а дівчинка (у віночку з гронів калини).

Калина у віночку – символ краси та дівочої вроди, символ нашої вродливої

України. (Читає вірш «Калина» Антоніни Листопад)

Калина

Посадіть калину…

Коло школи,

Щоб на цілий білий світ Усміхнулась щиро доля Материнський ніжний цвіт.

Посадіть калину…

На городі,

Щоб розквітнула земля!

Із роси – пречиста врода.

З неба – почерк журавля.

Посадіть калину…

Коло тину,

Щоби злагода цвіла! Буде щедрою родина – Буде честь їй і хвала.

Посадіть калину…

Коло хати,

Щоб на всеньке на життя! Стане кожен ранок святом, Дітям буде вороття.

Посадіть калину… В чистім полі!

Хай вона освятить час! Рід наш любить дуже волю, Хай же воля любить нас!

Синє небо,

Золотеє поле… Посадіть калину коло школи.

А щоб цвіт її не стерся,

Не зів'янув в спориші,

Посадіте коло серця, Щоб цвіла вона в душі.

VІІІ.Робота зі слайдом 9.

6-а дівчинка (у віночку з квітів безсмертника).

До віночка дівчатка вплітали також безсмертник. Люди вважали, що безсмертник дарує здоров’я. Чи виразки, чи ранки – дуже гоїть, тому й співають славу цьому квітові життя. 

ІХ.Робота зі слайдом 10, 11.

7-а дівчинка (у віночку з любистку) і 8-а дівчинка (у віночку з волошок).

А любисток і волошка були колись птахами, що вчили людей любити одне одного та бути щирими у розмовах. А як померли, то проросли двома пахучими рослинками – любистком та волошкою. Люди люблять їх не лише за пахощі, а й за лікарські властивості. Ними миють волосся, освіжають хатнє помешкання, купають маленьких дітей. Тому у віночку – це символ людської відданості, уміння бути корисним.

     Волошки

    У саду затих пташиний сум,

На дорогах - пил улігся. Спокій.

Я тобі, мов зіроньки, несу

В дім волошки - ніжні, синьоокі...

 

Я поставлю вроду степову

В склянці на столі тобі на втіху,

Щоб забув життєву кропиву

І журбу свою вчорашню тиху...

 

На волошках - крапельки дощу,

Що світанням промайнув зрадливо. Може, як його не відпущу,

Врешті прийде по краплині злива?..

 

Все затихло. Хмари вдалині,

А дощу,  їй-богу, чайна ложка...

Йшла по зливу в поле, - але ні, Не знайшла, й несу тобі волошки. Х.Робота зі слайдом 12.

9-а дівчина (у віночку з ромашок).

Між ромашок в лузі біля річки

Йшли в віночках білих дві сестрички.

Віддаля і розпізнати важко:

Де малі дівчатка, де ромашки.

Ромашка у віночку наймолодша за своїм віком, її почали вплітати у віночок, коли переконалися, що вона приносить не лише здоров’я, а й доброту та ніжність. І вплітають її разом з гронами калини та цвіту яблуні, вишні. Переплітають з батіжком хмелю – символу гнучкості й розуму.

ХІ.Робота зі слайдом 13.

10-а дівчинка (у віночку з квітів маку).

Розцвіли червоні маки Вранці по росі. Я піду і назриваю Маків для краси. А тоді найкращу квітку В коси заплету. І сама посеред поля Маком зацвіту.

Мак з’явився в українському віночку в 16-17 століттях. То були часи українського народу за незалежність. Кожна родина когось втрачала у тій борні. І розцвіла пролита кров маковою квіткою в українському вінку. Спочатку цвіт маку долучали у віночки лише ті дівчата, у чиїй родині хтось загинув у боротьбі з ворогами. До того ж мак є символом печалі й туги. Згодом мак стали вплітати до вінка шестирічної доньки, вважаючи, що він дає сон та береже думку.

ХІІ.Робота зі слайдом 14.

11-а дівчинка (у віночку з квітів чорнобривців).

Чорнобривці у віночок дівчаткам починали вплітати з самого першого вінка. При цьому вважали, що вони допомагають позбутися головного болю.

ХІІІ.Робота зі слайдом 15.

12-а дівчинка (у віночку з квітів ружі).

     У народі кажуть, що Ружа колись була дуже гарною дівчиною. Вона, як і її сестри – Мальва та Півонія, лікувала людей від сердечних хвороб. І прийшов якось до них лікуватися Зимовий вітер. Постукав у двері та й питає:

А чи тут красуні – дівчата живуть, що людей лікують, здоров’я дають?

Тут, - відповіла Троянда.

То впустіть до хати.

А хто ти будещ?

Той, хто гори верне, страху наганяє, людей від сонця оберігає.

А чи не завдаси ти нам шкоди?

Ні.

Відчинила троянда двері і влетів у хату Вітер-Вітрисько.

На що скаржишся? – спитала Мальва.

На безсилля з Морозом боротися.

А чи добре ти щось вчинив людям?

Ні.

То за що ж тобі співчувати?

За те, що я хворий.

Але ми лише добрим людям допомагаємо, - відповіли дівчата.

Тоді дмухнув Вітер на сестер і перетворив на квіти. А люди навесні висадили їх у квітники: мальву коло вікна ближче,  півонію – до води, ружу – до сонця. Так і ростуть сестри, своєю красою людей милують. У віночку ж це символ віри, надії, любові.

 (Дівчата залишаються на сцені, утворивши коло).

ХІV.Робота зі слайдами 16-28.

Вчитель.

Ми розповіли вам, з яких квітів плівся вінок і яке значення мала кожна квітка у вінку. Ще до вінка в’язалися стрічки. В'язати стрічки треба теж уміти і символи їхні знати. Про це нам розкажуть хлопці.

1-й хлопець.

Найпершу у віночку – посередині, в’яжуть світло-брунатну стрічку – символ землі – годувальниці.

(Одній з дівчат прикріплює стрічку до віночка).

2-й хлопець.

Побіч від брунатної стрічки – жовті стрічки – символ сонця.

 (Прикріплює стрічку до віночка).

3-й хлопець.

За жовтими стрічками в’яжуться світло-зелені стрічки – символ краси і молодості.

(Прикріплює стрічку до віночка).

4-й хлопець.

За світло-зеленими стрічками в’яжуться блакитні стрічки – символ неба. (Прикріплює стрічку).

5-й хлопець.

За блакитними стрічками в’яжуться сині – символ води.

(Прикріплює стрічку).

6-й хлопець.

Далі в’яжуть жовто - гарячу стрічку – символ хліба.

(Прикріплює стрічку).

7-й хлопець.

Далі в’яжуть фіолетову стрічку – символ мудрості людини.

 (Прикріплює стрічку).

8-й хлопець.

Наступна стрічка – малинова – символ душевності, щирості.

(Прикріплює стрічку).

9-й хлопець.

Після малинової стрічки в’язали рожеву – символ достатку.

(Прикріплює стрічку).

10-хлопець.

В’язали до строю й білу стрічку, але тоді, коли кінці її були розшиті сріблом і золотом. На лівому кінці вишивали сонце, а на правому – місяць. Якщо стрічка не була вишита, то її не пов’язували, бо це символ пам’яті про померлих.

 (Прикріплює стрічку).

11-хлопець.

Дівчата, що вплітали у віночок мак, одночасно пов’язували до нього червону стрічку – символ печалі й магічності.

 (Прикріплює стрічку).

Вчитель.

Люди вірили у силу стрічок. Стрічки – обереги волосся од чужих людей; відмірювалися вони по довжині дівочої коси і відрізалися трохи нижче коси, щоб її сховати.

12-й хлопець.

Коли дівчинка росла сиротою, то в косу вона вплітала блакитні стрічки. І люди при зустрічі обдаровували таку дівчинку подарунками, хлібом, грошима, тканиною, одежею. Бажали їй стати щасливою та багатою. Бездітні люди прохали бути їм за доньку. А дівчинка за повагу дарувала тим людям стрічку з віночка чи вишиту хустинку, в якій носила насіння любистку.

ХV.Робота зі слайдом 29.

Вчитель.

Тепер віночків – оберегів не плетуть. Граючись, ви, мабуть, виплітаєте вінки з кульбабки, конюшини, ромашок, волошок, але вони не є оберегами. Тепер віночки можна побачити лише з штучних квітів і то тільки на якомусь концерті, святі. Але і до цих віночків треба ставитися з повагою. Дівчинку завжди по віночку впізнають. Про це говорять такі народні прислів’я:

Хто вміє віночок вити – той вміє життя любити.

Який вінок – такий голосок.

У цьому дворку, як у вінку.

Діти, сьогодні ми говорили про «вікові» віночки, тобто про такі, які плелися відповідно до віку дитини. Крім «вікових» вінків на Україні існували ритуальні, звичайні, магічні, лікувальні та інші віночки. Усього 77 видів вінків. Але це вже тема наступних виховних годин.

ХVІ.Робота зі слайдом 30.

Український вінок – справжнє диво нашого народу. Адже кожна квіточка у вінку не лише прикрашала голову дівчини, а й слугувала оберегом, дарувала їй свою силу та вроду. Щоб сплести вінок, треба було знати властивості та символіку кожної квітки. Отож недарма кажуть, що плести віночок – то справжнє мистецтво.

13.Усний журнал «Україна – єдина країна»

МЕТА: розширити поняття про єдність, незалежність і суверенність нашої держави, сприяти формуванню національної самосвідомості школярів; розвивати в учнів активну громадянську позицію щодо єдиної, цілісної держави; виховувати майбутнього захисника своєї Вітчизни, любов до рідного краю. Ознайомити учнів з основними історичними подіями  незалежної України;формувати відчуття приналежності до України, усвідомлення себе українцем, почуття особистої відповідальності за долю держави та українського народу;виховувати повагу до державних символів, шанобливе ставлення до традицій українців та представників інших національностей, що населяють країну;формувати почуття патріотизму та національної свідомості, виховувати любов до Батьківщини;розвивати вміння працювати в групах. Обладнання:Мультимедійна презентація №13

Хід заходу

І.Організаційна частина. Робота зі слайдами 1, 2.

1.Слухання пісня Т. Петриненка «Господи, помилуй нас».Робота зі слайдом 1       2.Спільна молитва.

ІІ. Робота зі слайдом 3.

      1.Бесіда вчителя.

Україна – це щедра земля під волошковим небом, це задумливі степи,широкі поля, густі ліси та гірські вершини. Це сині озера й річки, калина край вікна, журавель у небі і соловей у лузі. Це рідний дім, дорога в школу, це рідна мова й пісня колискова, це мама й тато й вся родина. Це все наша Батьківщина, наша земля, наша Україна- єдина , не роздільна, незалежна. Тому тема нашого сьогоднішнього спільного  уроку: «Україна – єдина країна»

Ми будемо працювати за таким планом 1.Рідний край, Україна, Батьківщина, Вітчизна.

2.Державні символи України.

3.Мій рідний край- моя історія жива.

      4. Українці захисники своєї землі.

 ІІІ. Робота зі слайдами 4-9.

 Рідний край, Україна, Батьківщина, Вітчизна. 

     1.Учень

      Моя найкраща в світі сторона,       Чарівна, неповторна, Україно!        Для мене в цілім світі ти — одна        І рідна, й мила, дорога, єдина. 2.Учень

Ми всі малі пагінчики твої

Прийшли у світ, щоб в нім добро творити. Хоч, може, й кращі є на цій землі краї, Та нам судилось в Україні жити.

     3.Бесіда вчителя.

     -Щасливі ми, що народилися на чудовій, багатій, мальовничій землі – на нашій славній Україні. Тут жили наші діди і прадіди, тут живуть наші батьки, тут корінь роду українського.

Ми, українці, повинні пишатися тим, що наша Україна ніколи не поневолювала інші народи, не вела загарбницькі війни, а лише захищала себе від ласих на чуже добро близьких і далеких сусідів.

Кожна людина найбільше любить той край, де народилася і живе. Кожен пишається своєю рідною землею. Завжди хоче сказати про неї найкраще. У нашого народу глибоке й тисячолітнє коріння. Українці, як і інші народи, пройшли довгий шлях розвитку, що позначилося на усіх сферах їх життя - культурі, побуті, мові. Ми можемо пишатися своєю древньою величною історією, звичаями, культурою.Наведу вам декілька фактів про те , що Україна має чим пишатися. Факт 1

- Україна – найбільша країна, територія якої повністю знаходиться в Європі. Загальна площа  - становить 603 700 кв.км. Отже, можна з впевненістю  сказати, що Україна- це найбільша країна Європи.

Факт 2

-Українська мова мелодійна, ніжна і багата.Вона у 1934році зайняла третє місце по милозвучності.

Факт 3

-Найкоротша головна вулиця серед усіх столиць світу, але одна із найкрасивіших- Хрещатик у Києві.ЇЇ довжина всього 1225метрів.Хрещатик — головна вулиця Києва, знаходиться у Печерському та Шевченківському районах

Факт 4

-Найдовша в світі гіпсова печера «Оптимістична» є в Україні.Знаходиться вона на Тернопільщині.Сумарна  картографована  довжина її сходів становить 240, 5 км.

Факт 5

-Українці вміють гарно співати, грати на музичних інструментах.Тому і саме український інструмент – трембіта є найдовшим у світі.ЇЇ довжина може сягати

4 метри.

      

2.Складання пазлів «Україна – єдина країна»

-Україна-  це захід і схід, це південь і північ.Україна – це Крим і Донбас, Київ і Львів.Вона єдина.Давайте ми зараз продемонструємо єдність нашої країни склавши пазли.

ІV. Робота зі слайдами 10,11,12,13.

Державні символи України.

1.Бесіда вчителя.

  -Кожна незалежна держава має свою символіку. Наша держава також має свої  символи це- Державний Прапор України;Державний Герб України;Державний Гімн України.

  Верховна Рада України 28 січня 1992 року затвердила Державний Прапор України.Згідно зі статею 20 Конституції України, Державним Прапором України є стяг із двох рівновеликих горизонтальних смуг синього і жовтого кольорів.    19 лютого затверджено малий Державний Герб України- зображення золотого тризуба на синьому полі.Великий Державний Герб встановлюється з урахуванням малого Державного Герба України та герба Війська Запорізького.

   Згідно Конституції Державним Гімном України є національний гімн Михайла Вербицького зі словами, затвердженими законом.

Музичну редакцію національного гімну «Ще не вмерла Україна» було затверджено 15 січня 1992 року.

  А 6 березня 2003 року указом Президента України Державним Гімном України затверджено національний гімн на музику м.Вербицького зі словами першого куплета та приспіву твору Павла Чубинського

V. Робота зі слайдами 14-34.

Мій рідний край- моя історія жива.

1.Бесіда вчителя.

1) 1 грудня 1991 року відбулися  вибори Президента України. Першим Президентом України став Леонід Кравчук.

2)У 1992 року Верховною радою України затверджено слова пісні «Ще не вмерла Україна» , як державний гімн,прапор синьо- жовтого кольору набув статусу офіційного, затверджено Державний герб.

3)1994 р. у Парижі легкоатлет Сергій Бубка подолав у стрибках з жердиною висоту у 6 м 14 см. Ця позначка і досі жодному спортсменові не підкорилася.

4)Липень 1994 р. народ України обрав Леоніда Кучму.

5)З 9 листопад а 1995 року Україна є постійним членом Ради Європи.

6)                 28 червня 1996 року було прийнято першу в  українській історії Конституцію незалежної держави України.

7)                 2-16 вересня 1996 року, відповідно до указу Президента України Леоніда Кучми , в Україні була проведена грошова реформа.Результатом якої стало впровадження в обіг національної валюти України – гривні та її сотої частки – копійки.

8)З 19 листопада по 5 грудня 1997 року у космосі «гостював» перший космонавт незалежної України Леонід Каденюк.

9)Набравши 280 балів, українська співачка Руслана перемагає на пісенному конкурсі Євробачення у 2004 році в Стамбулі.

10)22 листопада 2004 року в країні відбулася подія, яка завдяки обраній символіці дістала назву Помаранчевої революції.

11)Грудень 2004 р. Президентом України стає Віктор Ющенко.

12)У 2008 р. відбулося феноменальне явище у професійному боксі.Брати Клички встановили світовий рекорд ставши чемпіонами у важкій ваговій категорії.

13)Січень 2010 р. – обрання президентом україни В.Януковича.

14)Тандем Україна- Польща отримав право на проведення чемпіонату з футболу Євро 2012.Який відбувся влітку 2012р.

15)У листопаді 2013 року почалися масові протести на головному майдані країни.Акція на підтримку Євроінтеграції переросла у всенародну Революцію гідності.

16)Грудень 2013 по Україні прокотилися акції. У кожному місті люди почали виходити на свої Євромайдани.Протестуючи проти влади Президента Януковича.Під час розгону людей на майдані вбито близько сотні людей.Їх згодом охрестили Небесною сотнею.

17)            22 лютого Верховна Рада України усунула Віктора Януковича з посади Президента України.

18)            16 березня 2014р. був проведений нелегітимний референдум за допомогою російських військ.В результаті Крим приєднали до Росії.

19)            25 травня 2014 р. відбулися позачергові вибори Президента України.П’ятим президентом став Петро Порошенко.

20)            2014 рік почався для країни важко.Продовжувалися протести. Революція гідності набула розголосу у всьому світі.Після оголошення терористичними угруповуваннями Донецької народної республіки розпочалися бойові дії, антитерористична операція в якій загинуло близько 1367 людей.Ця операція триває і зараз.

2.Перегляд відеоролика «Небесна сотня.Ті , що залишаться в серцях кожного українця».

VI.Робота зі слайдом 35.

Українці захисники своєї землі.

1.Учень

Воює солдат вісімнадцяти літ,

За той неспокійний й далекий Схід,

Кожного дня живе він у пеклі,

У тих боях небезпечних, запеклих.

Боровся за Красний лиман і Луганськ,

За Красногвардійськ, Краматорськ  і Слов’янськ,

Він бореться й досі за Батьківщину, За рідну, єдину свою Україну!

За ворогом слідить в приціл автомата,

Сподіваючись лиш на везіння солдата,

За спиною десятки і сотні патронів, В кармані останній патрон та ікона.

2.Учень

Мамо, я так просив у тебе брата,

Тепер їх у мене аж двадцять два! Спинити зможемо страшного ката,

Матусю, - це не пусті, повір слова.

Б’ємося ми з братами  за країну,

За наше небо, гори і ліси,

Щоб жодна більш не розірвалась міна,

Щоб в дітей щасливі були голоси, Не плач ,матусю, повернусь додому,

Молись за мене кожний божий день!

Скажи коханій : «Посміхнуся  знову,

Як вибоєм нечість зі своїх земель»

3. Учень Гадаєш ти мене образив,

Коли бандерівцем назвав?

Скажу тобі на це одразу

Я ним не був! Тепер вже став!

Сприймаю це як нагороду!

Звання присвоєне за те,

Що сином став свого народу, Любові почуття святе!

Люблю безмежно рідний край,

Цю чарівну магічну мову,

Дарований всевишнім рай, Красу дівочу чорноброву.

Люблю за щедрість і за спів

Шалені ночі солов’їні

Коли бракує навіть слів Освідчитися Україні!

А ти мене за цю любов

Оскаженіло ненавидиш.

Не я до тебе! Ти прийшов,

На мою землю і тут згинеш!

VIІ.Робота зі слайдом 36.

1.Бесіда вчителя.

 - Останні події, які відбулися в нашій країні, ще раз довели, що світ відкрив для себе зовсім нових українців. Націю,яка не змогла терпіти того, що творила влада і вперше за 23 роки повстала проти її свавілля. Спочатку це був мирний протест. Та коли так жорстоко 30 листопада 2013 року розігнали студентів, країна прокинулась новою. На вулицю вийшли мільйони людей. Це був перший прояв громадської свідомості, який дав привід для гордості за свою країну. Це не зупинило владу. Потім були перші смерті на Майдані. І тоді люди зрозуміли, що дороги назад вже не буде. В цьому і полягає сила нашої нації – не опускати голову, а боротися. Боротися до перемоги. Ця перемога дається Україні дорогою ціною. Смертю Небесної сотні на Майдані, смертю солдатів – патріотів, добровольців – гвардійців національної гвардії, які , незважаючи на вбогість держави , без сучасної зброї , борються і віддають своє життя  і віддають своє життя за нашу єдину незалежну Батьківщину. В цей важкий час для нашої держави вороги ділять її на Схід і Захід, Північ і Південь. Це штучний поділ, який послаблює країну кожного дня. Тільки разом ми зможемо зробити Україну успішною. Достатньо лише її любити, плекати, оберігати та захищати, як власну домівку, рідну сім’ю. Підтримаймо і ми тих воїнів-патріотів, які на сході України воюють з ворогом, захищають наш мирний завтрашній день, ваші щасливі посмішки, любов ваших матерів, пісню соловейка на калині.

Давайте усі учні нашої школи, кожен з вас, звернемося до наших захисників листом, малюнком, щирими словами побажань відваги, мужності, терпіння, словами подяки за захист і патріотизм, словами молитви за збереження життя і щасливе повернення до рідної домівки. Усі ваші послання ми перешлемо на Схід до добровольчих батальйонів української армії і національної гвардії. Так ми зробимо і свій маленький внесок у здобуття перемоги над агресором, над ворогами, які хочуть знищити нашу Україну!

Не дамо ворогам перемогти нас. Ми одна нація, одна велика родина, а наша домівка – вільна, незалежна і єдина Україна!

VІІ. Робота зі слайдом 37.

1.Бесіда вчителя.

-Ви — майбутнє України. Перед вами стоїть завдання підносити  культуру України своїми знаннями, працею, здобутками, своїми досягненнями славити її. Бути гідними своїх предків, любити рідну землю ,берегти волю і незалежність України, поважати свій народ і його мелодійну мову. Шанувати себе і свою гідність.

   Пам'ятаймо: патріотизм — звичайний стан повсякденного життя людини, який виявляється не тільки в надзвичайних ситуаціях.

      Вірмо, що територіальна цілісність України, скріплена кров’ю мільйонів незламних борців, навіки залишатиметься непорушною. А ми маємо бути свідомі того, що лише в єдності дій та соборності душ можемо досягти величної мети – побудови економічно й духовно багатої, вільної, демократичної України, якою пишатимуться наші нащадки.

Не ділімо цю землю,

Не ділімо це небо, Не ділімо хатини Й сім'ї не ділімо!

Бо ми - браття, єдині

В українському слові,

В українськім коріння, В українській любові!

VIII.Підсумок заходу. Робота зі слайдом 38.

Перегляд відеоролика «Боже Великий Єдиний»

14.Виховна година«Іду з дитинства до Тараса»

Мета:

-   виховання любові до рідної мови, скарбів поетичного слова, України.

-   вшанування пам’яті видатного художника слова,  патріота України - Т.Г.Шевченка.

-   формування культури мовлення через красу й багатство рідної мови.

-   пропагування творчості обдарування рідного краю.Обладнання:Мультимедійна презентація №14

Хід заходу

Із заднього плану сцени виходять три учні з лампатками в руках, поступово піходять до портрета Шевченка, кланяються і ставлять поруч лампадки, відтак розповідають вірші.

Учень 1:

В дні перемог, і в дні поразок,

В щасливі дні, і в дні сумні

Іду з дитинства до Тараса,

Крізь глум юрби і суєту,

Ні, не в минуле, а в майбутнє, До тебе я, Тарасе, йду.

Учень 2:

Коли в душі моїй тривога,

Коли в душі пекельний щем, Іду до нього до живого, У Всесвіті віршів й поем. І в дощ, і в сніг карбую кроки І чую, дивлячись в блакить:

Реве та стогне Дніпр широкий. Щоб розбудити всіх хто спить.

Учень 3:

Я не один іду до нього – Ідуть до нього тисячі.

Неначе грішники до Бога

Свої печалі несучи. І доки в римах Заповіту Вогонь поезій не згас. Той рух до сонця не спинити, Бо зветься сонце те – Тарас.

Вчитель

Є люди як свічки-

Згоряють, відходять в небуття.

Є люди як зірки-

Горять і світять все життя.

Та ні, це не зірки, холодні, мертві,

Вони- сонце, засвічене у небі,

Яке горить, обігріває все й не гасне.

І не загине…

В.Сухомлинський

Тарас Шевченко!.. Це ім’я дорогоцінною перлиною виблискує у золотій скарбниці світової культури. У славній плеяді безсмертних класиків літератури геніальний співець українського народу по праву стоїть в одному ряду з такими титанами думки і слова, як Гомер і Шекспір, Пушкін і Толстой, Бальзак і Гюго, Міцкевич і Бернс, чия мистецька спадщина стала надбанням усього передового людства.

Сьогодні з метою вшанування пам'яті Великого Кобзаря та розкриття глибини його життя та творчості ми перегорнемо сторінки усного журналу: «Іду з дитинства до Тараса»; та ознайомимося з основними періодами життєвого шляху Т.Г.Шевченка.

І.Робота з слайдом №1,2.

-Колись, давним-давно, на такій самій землі й не за безкраїми морями, не за дрімучими лісами, не за високими кам’яними горами, був веселий, багатий, мальовничий край. І жили там рабами в тяжкій чужій роботі люди. І називали той край – Україна.

ІІ.Робота з слайдом №3.

-Україна – це країна великої краси. Краса її – тихі води і ясні зорі, зелені сади й білі хатки, лани золотої пшениці й багатоводні річки, співучі й роботящі люди.

І ось у такому краю, в Україні, в селі Моринці Київської губернії в хаті кріпака

Григорія Шевченка народилася дитинка. Для пана – нова кріпацька душа, а для України – великий поет, великий Кобзар, батько українського народу, цілої нації ІІІ.Робота з слайдом №4.

-9 березня 1814 року в селі Моринці Звенигородського повіту на Київщині (тепер Черкащина) у бідній кріпацькій хаті Шевченків народився хлопчина. Батьки дали йому ім'я Тарас.

ІV.Робота з слайдом №5.

-   Нам з вами важко уявити Україну часів Тараса Шевченка, і те, як серед ланів золотої пшениці, зелених садів, білих хат, тихих вод, ясних зір жилось обшарпаним голодним людям, змореним тяжкою працею. V.Робота з слайдом №6.

-   В Україні були пани і кріпаки-селяни. З раннього ранку до пізнього вечора працювали кріпаки на панських ланах, відробляючи панщину. Часу для роботи на своєму полі не було. Крім панщини, кріпаки були змушені сплачувати різні податки, на які не було в них грошей. За борги пани били кріпаків різками, міняли їх на тварин (коней, собак), відривали дітей від батьків, жінок від чоловіків, програвали в карти.

VІ.Робота з слайдом №7.

-   Коли минав  йому другий рік, переселились Шевченки з усією сім'єю до села

Кирилівка. Велика була сім'я: батько Григорій, мати Катерина, три сестрички (Катря, Ярина, Марійка), два братики (Микита, Йосип) і дідусь Іван. Всіх дев'ятеро.

 -Гарно було в Кирилівці. Коло хати розкішний квітник, стара крислата верба, за хатою садок, а там левада, засіяна квітами, а через леваду в'ється річечка. Серед цієї краси зростав малий Тарас. Піклувалися ним добра мати та сестра Катерина.

VII.Робота з слайдом №8.

-На екрані ви бачите хату, в якій ріс цей знаменитий письменник.

VIII.Робота з слайдом №9.

-Любив Тарас неділю, коли людей не гнали на панщину, і всі були в хаті. Збирались тоді довкола дідуся. Слухали його розповіді про те, як вороги руйнували Січ, як у людей землю відбирали, як ляхи над народом знущались, про гайдамаків — борців за правду і волю, про високі могили, в яких спочивають славні лицарі-запорожці.

IХ.Робота з слайдом №10.

-Немало мандрував Тарас по селах у пошуках людей "щоб добру навчили». Багато знущань і кривди зазнав він від дяків, до яких попадав у науку.

Зустрівся на цьому шляху сільський маляр, що впізнав талант Тараса і готовий  його вчити, якщо той принесе дозвіл від пана . Не отримав хлопчина дозволу. А натомість став козачком у пана Енгельгардта. Х.Робота з слайдом №11.

-Лише на 24 році життя став він вільною людиною. За великі гроші його було викуплено з кріпацтва, тоді він зміг навчатися в Академії мистецтв.

ХІ.Робота з слайдом №12.

Та не тільки сум і горе бачив Шевченко. Він зростав в Україні серед мальовничої природи. Він захоплювався нею, його твори сповнені любов'ю до рідного краю. Найкраще про це сказав сам поет у своїх творах.Згодом вийшла у світ збірка творів Т.Шевченка «Кобзар» ХІІ.Робота з слайдом №13.

- Недовго судилося поетові бути вільним. За те, що належав до таємного товариства, яке ставило своєю метою визволення України, за те, що писав про волю, цар Микола І наказав заарештувати Тараса і заслати в Киргизькі степи до Орської фортеці, де був він рядовим солдатом царської армії. Довелось зазнати йому виснажливої солдатської муштри. Але ще важчою була заборона писати і малювати.

ХІІІ.Робота з слайдом №14.

Десять довгих літ карався Тарас Шевченко солдатом на засланні без права писати й малювати, без книжок, серед дикого степу, між чужими людьми.

        В 44 роки поет повертається із заслання в Петербург. Здоров'я було підірване. Три роки боровся він з недугою. Помер Тарас Шевченко 10 березня 1861 року.  Із 47 прожитих років йому довелось бути: 24 роки кріпаком, 10 років у неволі, три з половиною роки під наглядом поліції. І тільки 9 років - вільною людиною. Помер поет у Петербурзі.

ХІV.Робота з слайдом №15.

-Згодом тіло його перевезли в Україну і поховали на Чернечій горі біля міста Канева над Дніпром.

ХV.Робота з слайдом №16.

-Т.Г.Шевченко помер , але залишив по собі величезну спадщину.Багато хто важає поета провидцем.Сьогодні перечитуючи його твори , ми ніби впізнаємо сьогоднішні події.

ТАРАС:

Світе тихий, краю милий,

Моя Україно,

За що тебе сплюндровано, За що, мамо, гинеш? Чи ти рано до схід сонця Богу не молилась? Чи ти діточок непевних Звичаю не вчила?

УКРАЇНА:

Молилася, турбувалась,

День і ніч не спала, Малих діток доглядала, Звичаю навчала. Виростали мої квіти, Мої добрі діти.

Панувала і я колись

На широкім світі, Панувала…

ТАРАС:

Так сміються з України Стороннії люди.

УКРАЇНА:

Не смійтеся, чужі люди, Церков-домовина Розвалиться.

І з-під неї встане Україна.

І розвіє тьму неволі,

Від правди засвітить,

І помоляться на волі Невольничі діти.

ХVI.Робота з слайдом №17.

-Найкращий дарунокТ.Г.Шевченка для дітей – “Букварь южнорусский”.

ХVII.Робота з слайдом №18.

-На малюнку ви бачите картини Т.Г.Шевченка «Катерина», «Кріпацька сім’я», «Циганка-Ворожка»

XVIII.Робота з слайдом №19.

-Тут ви бачите картини його картини «Київський костьол», а також «Автопортрет з свічкою»

XIX.Робота з слайдом №20

-У 1840 році побачила світ книжка поезій Шевченка “Кобзар”, за яку прозвали поета в народі незламним Кобзарем

XX.Робота з слайдом №21

-На цих малюнках ви бачите картини Шевченка «Жебраки і автор», «Однодумці і автор»

XXI.Робота з слайдом №22

-На півострові Мангишлак, у колишньому Новопетрівському укріпленні, знаходиться сад, закладений поетом. Засланий царем Миколою І до безводного казахського степу, Тарас Григорович сім років трудився над тим, щоб серед пісків виплекати оазис…

Мешканці півострова дбайливо доглядають вирощений ним сад…

XXII.Робота з слайдом №23

-Також Шевченко є автором і таких картин «Церква Богдана у Суботові», «Богданові руїни у Суботові»

XXIII.Робота з слайдом №24

-Шевченко-художник і Шевченко-поет йшли поруч тернистими стежками життя

XXIV.Робота з слайдом №25

-І навіть після смерті ми чуємо настанови цього великого генія. Ні, не помер Тарас. Він з нами. Зайдіть у будь – яку хату в Україні й в більшості х них ви побачите прикрашений вишитим рушником портрет Кобзаря. Він, як член сім’ї, як найдорожча людина. Про нього складають пісні, пишуть вірші, йдуть до його пам’ятника, щоб покласти квіти, його ім’ям названо вулиці, парки, театри, його вірші знають і дорослі, й діти.

     Поки буде Дніпро сивий

     Нести в море воду,      Живий буде Тарас в серці      Вільного народу.

Мені б хотілося, дорогі діти, щоб ви вчилися говорити українською мовою за допомогою чудової поезії Тараса Шевченка.

В день народження Т.Шевченка дорослі і діти йдуть до його пам’ятника, щоб поставити свічку, покласти квіти, почитати його вірші, поспівати пісні, вшанувати великого Кобзаря.

15.Лекторій «Мова моя солов’їна»

Мета. Вдосконалювати мовну культуру учнів , збагачувати їхній словниковий запас.Виховувати прагнення розмовляти літературною українською мовою Обладнання:Мультимедійна презентація №15

Хід бесіди І.Організаційна частина.Робота зі слайдом 1.

Учитель

Мова- це велике досягнення людства.Вона у кожного народу своя, тому ми, не знаючи чужої мови, можемо і не розуміти, про що говорить людина.І дуже важливо для людського спілкування добре знати мови інших народів, але найперше досконало знати свою рідну мову.Для нас наша мова – найкраща, найрідніша і найзрозуміліша.

Серед науковців є думка , що мова , якою розмовляє людина , визначає спосіб її мислення , впливає на поведінку.

А які цікаві факти про українську мову вам відомі?

ІІ.Робота зі слайдом 2.

Найдавніша згадка про українську мову датується 858 роком.

1.Українська мова є однією з найпоширеніших мов в світі і за кількістю носіїв займає 26 місце в світі.Також вона є другою за поширеністю серед мов слов’янського походження .

ІІІ.Робота зі слайдом 3.

2.Найдовшим словом української мови є назва одного з пестицидів

«дихлордифенілтрихлорметилметан».Всього 30 букв.

ІV.Робота зі слайдом 4.

3.Найбільша кількість синонімів, згідно з «Коротким словником синонімів української мови», у якому розроблено 4279 синонімічних рядів, найбільшу кількість синонімів має слово «бити»- 45. V.Робота зі слайдом 5.

4.Цікавим фактом є те . що вона входить до трійки найкрасивіших мов в світі.На мовних конкурсах в Італії та Франції її визнали другою за мелодійністю мовою в світі.

VІ.Робота зі слайдом 6.

5.Найчастішесеред іменників вживаються слово «рука» , серед дієслів «бити», прикметників «великий»,займенників «він».

VІІ.Робота зі слайдом 7.

6.Найбільшу кількість разів перекладений літературний твір «Заповіт» 147 мовами народів світу. VІІІ.Робота зі слайдом 8.

7.Найбільш вживаною літерою в українському алфавіті є літера «п».Також на цю літеру починається найбільша кількість слів.Тоді як найрідше вживаною є

«Ф»

ІХ.Робота зі слайдом 9.

8.Українські слова  «гопак» , «борщ», «козак» , «степ», «бандура» увійшли до багатьох мов світу. Х.Робота зі слайдом 10..

9.При фотографувані ми часто чуємо «cheese» що означає сир англійською.При вимові цього слова губи розтягуються , створюючи подобу посмішки.Схожий ефект спостерігається при вимові українських слів «ірис», «кишмиш», «криза»,

«сир».Тож при зйомці на фото старайтеся вживати саме ці слова.

ХІ.Робота зі слайдом 11.

10.Наймилозвучнішими  словами української мови є слова «кохання»,

«сонечко», та «серденько» ХІІ.Робота зі слайдом 12.

Не злічити тортур , знущань , яких зазнала українська мова за багато століть свого існування.Інша б не витримала такого тиску, загинула б. а українська мова живе.Сьогодні вона стала державною. Звучить у світі, її слухають інші народи.

Я мислю мовою цією,

Я нею змалку говорю,

Зву рідною її, своєюЦе де завгодно повторю.

Моя чарівна, дивна мова, Хто перелічить в ній слова?

Вона прекрасна і казкова,

Весела, щира і жива Вона державною вже стала, Але до волі довго йшла.

Щоразу з попелу вставала...

А скільки спалена була

На ноги інша б не сп’ялася, А українська знов жива!

Нарешті стала, відбулася! Говорить, думає, співа!

ХІІІ.Робота зі слайдом 13.

Ми — українці. Живемо у вільній і незалежній державі — Україні. Розмовляємо рідною державною українською мовою. А мова в нас красива і багата, мелодійна і щира, як і душа українського народу. Народ наш завжди славився працелюбністю, щирістю, добротою і щедрістю, веселим характером, а ще мелодійною і чарівною піснею. Бо завжди в Україні співали всі — дорослі і діти, бо з піснею легше було жити, у ній можна було передати любов і тугу, щастя і радість, свої мрії і надії. А рідною українською мовою людина не тільки розмовляє, а й мислить. І, навіть, коли людина знає багато мов, вміє розмовляти ними, то думає завжди тільки рідною. І земля українська стародавня, така ж давня і наша мова.

Ви , як маленькі українці мусите вивчати свою мову, пізнавати про неї нове.Правильно писати і говорити.

16.Година класного керівника«Свято наших імен»

Мета:    ознайомити учнів з історією появи імен,   розширити  кругозір  учнів про походження імен, їхнє значення  у різних народів;  про значення імені в житті людини; допомогти усвідомити високий моральний сенс імені; розвивати індивідуальні творчі здібності дітей, допитливість і самостійність; виховувати  повагу  до свого  імені, гордості за своїх батьків. Обладнання:Мультимедійна презентація №16 Хід заходу Вислів про  ім'я : 

Нема нагороди більшої, ніж ім'я,

 Нема скарбу дорожчого над  життя.Бережи це.

 (Расул Гамзатов)

І.Організаційна частина.Робота зі слайдом 1

Вчитель

Кажуть, коли людина народжується, на небі загоряється зірка, яка визначає його долю. Впливає на характер і долю людини і сузір'я, під яким він народився. І, звичайно ж, велике значення має ім'я, яке дають батьки дитині при народженні.

Запрошуємо вас на свято наших імен. Сьогодні ми  здійснимо екскурс в історію виникнення імен,  дізнаємося про  походження  та значення наших імен, спробуємо вирішити: «Ім'я красить людину» чи «Людина красить ім'я»?, згадаємо імена відомих літературних  та казкових героїв, наших знаменитих тезок. То ж вперед!!!

ІІ.Робота зі слайдом 2.

Учитель пропонує учням відгадати загадку.

Нас не було — воно було,

 Нас не буде — воно буде,  Ніхто ні в кого його не бачив,  А в кожного є.

(Учні відповідають: «Ім'я».) ІІІ.Робота зі слайдом 3.

Наймення, поширені в різних народів,

 До нашого люду дійшли крізь віки,  І носимо їх ми тепер залюбки.

 В них сила і віра, і щастя, і врода,

 Хоробрість і мужність, життя нагорода.

 Аглая — прекрасна, Валерія — сильна,

 Віталій — життєвий, а Ганна — граційна,

 Кирило — господар, а Клара — ясна,  Галина — спокійна, Аза — міцна.  Найбільший Максим, і маленький Павло,  Наталія — рідна, і камінь — Петро.

 Красиве ім'я Маргарита — перлина.

 Оксана й Варвара — чужі, а Ірина...  Ірина — це мир, благородний — Євген,  А Костя — постійний, все чує Семен.

 Олена — це світло, Лариса — це чайка,  Тамара — це пальма, а Марфа — хазяйка.

ІV.Робота зі слайдом 4.

Учитель

Імена, імена... Скільки їх у світі? Не злічити! Ми звикли до того, що кожна річ, явище, дія, жива істота мають назву. Людина має ще й власне ім'я.

-   Сподіваюся, ви не мають наміру втратити своє ім'я!

-   Звичайно, ні, - розгублено сказала Аліса.

-   Не знаю, не знаю, - пробурмотів Комар.

-   Ви тільки подумайте, як зручно повернутися додому без імені! Наприклад, вас викликають на уроці. Вчителька каже: «Іди до дошки ...», - і тут вона замовкне, тому що у вас не буде імені, і ви, зрозуміло, зможете зробити вигляд, що звуть не вас, когось там!

-   Нічого з цього не вийде, - сказала Аліса, - і все одно доведеться відповідати мені, а не комусь там. Якщо вчителька забуде, як мене звуть, вона скаже: «Ей, ти!" Або "Ей!», Або ще як-небудь. слайд

Думаю, ви дізналися сцену з твору Л. Керрола «Аліса в Задзеркаллі».

Отже, у кожного є ім'я, без нього просто не можна жити. Батьки відразу при народженні дають ім'я своїй дитині, один раз і назавжди.

«Між  людей безіменним ніхто не буває зовсім;

У хвилину народження кожен, і низький і знатний,

   Ім'я своє від батьків у солодкий дар отримує ...», говорив легендарний давньогрецький поет, основоположник античної та європейської літератур ГОМЕР.

V.Робота зі слайдом 5.

Як же прийшли імена в нашу мову? Як вони змінювалися протягом свого існування?

Розділ лексикології, що вивчає власні імена, називається ономатологія або ономастика (гр. onoma — ім'я).

 VІ.Робота зі слайдами 6, 7.

Розповіді учнів:

У далекі часи, коли люди жили племенами, вони, щоб відрізнятися один від одного, стали придумувати собі та іншим імена-клички. Як правило, такі імена відображали якусь  гідність людини: «Зоркий очей», «Хоробрий», «Добре серце» і т.д.

Називаючи так людину, люди як би відразу давали йому характеристику, яку він повинен підтверджувати все своє життя. Тому ім'я давалося людині не відразу після народження, а в окремих народів через півроку, а то і більше. Часто, коли в родині народжувався перша дитина, йому давали ім'я Перва, другий був Вторак, третій - Третяк. Ім'я могло даватися за зовнішнім виглядом людини: Черниш, Чернявка - за кольором волосся, Мал - за малий зріст. Ім'я могло відображати рису характеру або поведінки (Добр, Хоробрий, Сміяна, Розумако), час народження у році ( Вешняк, Мороз), професію (Шуба, Ложка, Гармата).

У міру того як людей ставало більше, імена стали повторюватися, та й звучали вони коротші - так було зручніше звертатися до людини. І вигадувати їх стали батьки, часом задовго до народження дитини.

У одних народів було прийнято називати хлопчика ім'ям дідуся, а дівчинку - ім'ям бабусі.

VІІ.Робота зі слайдами 8.

У східних слов'ян у давні часи новонародженому давали лише ім'я: Ігор, Олег,

Володимир, Владислав, Вячеслав, Мсчислав, Мстислав, Ростислав, Ярослав, Богдан. Вони означали: Ігор — «воїн», Олег — «священний», Володимир — «володар», Богдан — «подарунок від бога».

VІІІ.Робота зі слайдами 9.

А як же давали імена на Русі.

Наші предки уважно ставилися до вибору імені для своїх дітей. Їм хотілося, щоб їхні діти виросли сильними, міцними, добрими, милими. Ось і імена їм давалися такі, як, наприклад, Добриня - робить добро,

Людмила - мила людям,

Любомир - люблячий світ,

Надія, Віра, Любов - це все давньоруські імена.

ІХ.Робота зі слайдом 10.

Чимало імен з'явилося на Русі із введенням християнства. З Візантії на Русь привезено списки узаконених релігією імен, у них зазначалося, яких святих у який день вшановували. Новонародженим дітям давали імена святих. Так з'явилися: Аквилон, Ісаак, Лука, Садон. Тепер про дітей, піклувалися святі заступники. До нас дійшли такі імена, як Філофен, Рувем, Мордарій, Далмат, але люди відмовлялися називати дітей некрасивими іменами. Х.Робота зі слайдом 11.

Жителі Землі надзвичайно шанували сильних звірів, тому назви багатьох хижаків стали іменами-талісманами. Ім'я Лев (у слов'ян) Вовк, Волк, Вук, Вольф, Вольфган — трансформувались у різних народів.

ХІ.Робота зі слайдом 12.

У 20—30 роках, як віяння комуністичної епохи, з'явилися такі чудернацькі імена: Комунар, Комунара, Кінармія, Поема, Ідея, Епоха, Трактор, Гіпотенуза, Комбайн, Алтай, Казбек, Ревмира, Інтерна, Іскра, Май, Майя, Боротьба, Воля, Барикада, Енергія та інші.Звісно, що імена комуністичної епохи не прижилися на здоровому тілі українського народу.

Будь розумний, мудрий будь —

 Не давай малятам

 Отаких імен смішних,  Як Протон та Атом.

 ... Як один оригінал,

 Любитель газети,

 Власним дітям підібрав:

 Супутник і Ракета.

У народів Західної Європи та в інших країнах при хрещенні давали кілька імен. Людина з одним ім’ям чи прізвищем вважається незнатного роду.

 В українців, білорусів, росіян є імена, імена по батькові і прізвища. І до цього всі вже звикли. А у більшості країн Заходу люди один  до одного звертаються на ім'я, незважаючи на вік чи посаду, і лише в офіційних випадках на прізвище.

 У багатьох народів Сходу прізвищ немає, а тільки одне ім'я. До нього може входити і прізвисько, і характеристика людини, і визначення категорії людей, до яких певна особа належить (наприклад, хлопчик, юнак, дівчина, мати, батько), і назва роду, й імена родичів. У В'єтнамі і Бірмі ім'я людини змінюється протягом її життя кілька разів відповідно до усталеної традиції.

ХІІ.Робота зі слайдом 13.

Цікавий факт.

У книзі Г. Глинського «Твоє ім'я — твій друг» знаходимо цікавий факт. На одному з Гавайських островів існує жіноче наймення із 65 літер. Його вільний переклад такий: «Мій любий вінок із чудового сплетеного лісового листя плине поміж хмарами вранішнього неба і розливає солодкі пахощі».

ХІІІ.Робота зі слайдом 14.

У 1979 році, як повідомлялось у пресі, на рейсовому літаку Ріо-де-Жанейро — Сан-Пауло (Бразилія) якась пасажирка страшенно обурилася, коли стюардеса назвала її сеньйорою Марія да Куна. Вона вимагала, щоб у список внесли її повне ім'я: Марія-Терца-Франциска-дес-Аесіс-да-Донде-пао-да-Роха-десІсесенда-дос-да-Саг-радо-Дорокау-де-Пзус-Перейра-да-Куна. Літак запізнився, бо ім'я пасажирки доводилося щоразу повністю повторювати на всіх зупинках при зльоті та посадці.

ХІV.Робота зі слайдом 15.

А зараз ми пропонуємо вам вікторину «Імена».

Назвіть ім'я та прізвище поета, яке визначило колір носа у Мороза? (Микола Некрасов)

Як називав свого друга англієць, який прожив на безлюдному острові 28 років 2 місяці і 19 днів? (П'ятниця)

Як звали капітана, діти якого вирушили на його пошуки по всьому світу? (Грант)

Як звали суперника Буратіно по серцевим справах? (П'єро)

Назвіть імена билинних богатирів. (Альоша, Добриня, Микита, Ілля).

 Назвіть квіти, в назві яких зустрічаються імена власні. (Іван-да-Мар'я, Іван-чай, Лілія, Роза

ХV.Робота зі слайдом 16.

-А тепер давайте відгадаємо казки

1.Вона потрапила в країну чудес. (Аліса)

2.У неї блакитні волосся. (Мальвіна)

3.   Він потрапляв в снігове царство. (Кай)

4.   Він їздив на печі. (Ємеля)

5.   Вона найпрекрасніша в російських казках. (Олена)

6.   Він був на Місяці. (Незнайка)

7.   Ім'я самого сильного богатиря. (Ілля)

8.   Хто наймудріший в казках? (Василина)

9.Імя царевича в казці. (Іван)

10. Її братик перетворився на козеня. (Оленка) ХVІ.Робота зі слайдом 17.

Ваші імена — це велика особиста цінність. Вони записані у свідоцтвах про ваше народження. І неприємно, коли тебе не називають на ім'я або хтось його перекручує.

Цікаво, яку оцінку ви дасте герою такого вірша?

У  нас жартун у класі є:

Всім він прізвиська дає.

Каже: «Я мастак до жартів!»

Та чого ж ті жарти варті?

Зве він «Савою» — Савенка.

«Головою» — Головенка.

А Саченкову — «Сачок».

Маслаченка — «Маслачок». Не скаже друзям він по школі Володя, Ліда, Валя, Толя.

А тільки Вовка, Валька, Толька, Лідка.

І так щодня, ми цьому свідки.

Звертаючись до своїх товаришів, треба вимовляти їхні імена з повагою. Буде приємно і їм, і вам. Американські психологи стверджують: розмовляючи з людиною, якомога частіше називайте її на ім'я, бо воно для людини наймиліше. Цим ви викличете симпатію до себе.

ХVІІ.Робота зі слайдом 18.

-Творче завдання «Поважаю тебе, друже». Дібрати пестливі форми до імен своїх сусідів ХVІІІ.Робота зі слайдом 19.

-Творче завдання «Імена у народних загадках».

Учитель пропонує  учням загадати однокласникам народні загадки, у яких зустрічаються імена.

ХІХ.Робота зі слайдом 20.

Довга Настя простяглася, якби встала, То б до неба дістала.

(Дорога.)

Сидить Пахом на коні верхом, книги читає, А грамоти не знає.

(Окуляри.)

Два брати Кіндрати через доріжку живуть І одне одного не бачать.

(Очі.)

Чорний Іван, Дерев'яний каптан, Де носом проведе, Там помітку кладе.

(Олівець.)

Червоний Макар по полю скакав, А в борщ плигнув.

(Перець.)

Ліз Мартин через тин, Сам переліз, А голову на тину лишив.

(Гарбуз.)

ХХ.Робота зі слайдом 21.

Яке ствердження, на вашу думку, правильне:

«Ім'я красить людину» чи «Людина красить ім'я»? Чому?

Дійсно, людину цінять не за те, що в неї гарне ім'я, а за добрі вчинки, сумлінну працю, щирість та розум.

Пригадаймо народні прислів'я:

Людина прекрасна у праці.

Землю прикрашає Сонце, а людину — праця.

Пташка красна своїм пір'ям, а людина — знанням.

Учитель

Які б імена ми не носили, що б не зумовлювали нам наші імена, ми завжди залишаємося господарями нашої долі. Тільки від нас залежить який слід залишить наше ім'я на землі. Думаю, що кожен з вас хотів би, щоб його ім'я асоціювалося у людей з чимось хорошим, добрим, світлим. Щоб завжди на землі були люди, які нас люблять, пам'ятають, яким ми дорогі.

Мені хочеться вам побажати, щоб ваше ім'я вам подобалося, знаходьте в ньому нові відтінки, і нехай воно приносить тільки удачу.

Список використаної літератури:

1.Біда О. Структура і методика інтерактивного уроку // Початкова школа. – 2007.– №7.

2. Виховна робота в закладах освіти України. Випуск ІІ. Збірник нормативних документів та методичних рекомендацій. — К., 1998. - 89с.

3.Єльникова О.В. Інтерактивні методи навчання, їх місце у класифікації педагогічних інновацій // Імідж сучасного педагога. – 2001. – № 3-4 (14-15). – С. 71-74.

4.                 Концепція позакласної виховної роботи в загальноосвітній школі – К., 1991. - 12с.

5.                 Основні орієнтири виховання учнів 1-11 класів загальноосвітніх навчальних закладів України / програма, затверджена наказом МОН, молоді та спорту України №1243 від 31.10. 2011

6.                 Програми для середньої загальноосвітньої школи. 1-4 класи. - К.: Початкова школа, 2006. - 432 с.

Завантаження...
pdf
Додано
8 березня 2018
Переглядів
9314
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку