Посібник «Впровадження здоров’язберігаючих технологій в освітньому процесі»

Про матеріал
Методичний посібник містить теоретичний та практичний матеріали щодо впровадження освітніх здоров’язберігаючих технологій у навчально – виховний процес. Посібник містить багато цікавих та доступних видів роботи, що допоможуть зберегти, зміцнити здоров'я учнів та педагогів, сформувати в них відповідальне ставлення до власного здоров'я. Розрахований для використання у практичній роботі класних керівників, практичних психологів (соціальних педагогів).
Перегляд файлу

1

 

Олешинська гімназія
Хмельницької міської ради
Хмельницької області

 

 

 

 

 

 

 

Методичний посібник класних керівників
«Впровадження здоров’язберігаючих
технологій в освітньому процесі»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Олешин 2023р.

 

Рекомендовані до друку класними керівниками
Олешинської гімназії Хмельницької міської ради Хмельницької області
( протокол 5 )

 

 

   Впровадження здоров’язберігаючих технологій в освітньому  процесі: матеріали та напрацювання класних керівників.
            Упорядники: А. ШПАК. Олешин: Олешинська гімназія

 

 

  

 

  

 

 

    Методичний посібник містить теоретичний та практичний матеріали щодо впровадження освітніх здоров’язберігаючих технологій у навчально – виховний процес.

    Посібник містить багато цікавих та доступних видів роботи, що допоможуть зберегти, зміцнити здоров'я учнів та педагогів, сформувати в них відповідальне ставлення до власного здоров'я.

     Розрахований для використання у практичній роботі класних керівників, практичних психологів (соціальних педагогів).

 

 

 

    Члени МО класних керівників

Зміст

Вступ………………………………………………………………………………….5

I.ТЕОРЕТИЧНІ АСПЕКТИ ВИКОРИСТАННЯ ЗДОРОВЯЗБЕРІГАЮЧИХ ТЕХНОЛОГІЙ В ОСВІТНЬОМУ ПРОЦЕСІ

1.1 Історія здоров’язберігаючих технологій ……………………………………..10

1.2 Поняття «здоров’язберігаючих технологій» та їх класифікація…………….14

1.3 Педагогічні умови формування здоров’язберігаючих компетентностів…...18

ІІ. ВИДИ ОЗДОРОВЧОЇ ДІЯЛЬНОСТІ В ОСВІТНЬОМУ ПРОЦЕСІ

2.1Дихальна гімнастика та фізкультхвилинка……………………………….……22

2.2Пальчикова гімнастика……………………………………………….…………24

2.3 Звукова гімнастика………………………………………………………...........25

2.4Психогімнастика…………………………………………………………….......27

2.5Арт техніка………………………………………………………………….…...29

2.6 Кольоротерапія……………………………………………………………….…33

2.7 Казкотерапія …………………………………………………………………....35

 III. ПРАКТИЧНЕ ЗАСТОСУВАННЯ ЗДОРОВЯЗБЕРІГАЮЧИХ ТЕХНОЛОГІЙ В ОСВІТНЬОМУ ПРОЦЕСІ

3.1  Коваль А.А.  «Здоров’я – це життя !» ( 1 клас)…………………………..……39

  3.2  Кононюк А.В. «  Подорож до країни Здоров'я »( 2 клас)…………………....47

  3.3  Пухтяр А.С. «Здоровя !» (  4 клас)…………………………………….........…55

  3.4  Шпак А.М. «Здоровя – найбільший скарб людини» ( 5 клас)……………....62

  3.5 Щербанюк О.О. «Їстівні та отруйні гриби. Надання домедичної допомоги при отруєнні грибами.» ( 6 клас)…………………………………………………..69

  3.6 Дика О.Б. « Фізкультурні хвилини як спосіб забезпечення розумової працездатності учнів в умовах навчання ( 7 клас)…………………………..……76

3.7 Любінецька Н.В. «Здоров’я – головне багатство» ( 8 клас)…………………...80

 

НОТАТКИ………………………………………………………………….91

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ……………………………….93

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вступ

 

«Без здоров'я і мудрість незавидна, і  мистецтво

                    бліде,  і сила в’яне, і багатство без користі,

і слово безсиле»

( Герофіл )

 

 

     Час стрімко плине і  не стоїть на місці. А людство завжди шукає нові ідеї. Цей процес розпочинається саме зі шкільної парти. Час змінює все: можливості, потреби, бажання. Сьогодні освіта потребує неабияких змін. Ці зміни мають бути вчасними, розумними і результативними.  Звичайно, що це довгий, клопітливий   процес. Саме цим людина і відрізняється від комахи та бджоли, що будує не за природніми інстинктами, а за своїми творчими проектами, які народились  у баченні нею прекрасного та гармонійного.

     Раніше  школа ставила собі за мету навчити якомога більше людей читати та писати. Зараз її цілі змінилися. У школі викладається безліч предметів, та й для одержання різної інформації простір урізноманітнився.   Сьогодні це і телебачення, і радіо, і мережа Інтернет. Отже, вчитель перестає бути єдиним джерелом знань. 

     А метою сучасної школи є підготовка дітей до життя. Кожен учень має отримати під час навчання знання, що необхідні для повноцінного життя. Здійснення цієї мети можливе за умови запровадження технологій здоров’язберігаючої педагогіки.

   Основна мета сучасної школи полягає у формуванні здорової особистості. Здорової фізично і духовно. Тому кожна школа вирізняє і здійснює свій шлях змін у просторі покращення якості освіти та виховання.

   Учителю довірили найбільшу цінність на Землі – Дитину. Навчаючи і виховуючи її, педагог має завжди пам'ятати думку Жан Жака Руссо про те, що дитина не маленький дорослий, вона інакше сприймає, відчуває, мислить, ніж доросла людина. Кожна дитина є неповторною особистістю. Вона досліджує природу, відчуває себе частиною цієї природи, не може залишатися без руху, прагне спілкування. Знаючи ці потреби дитини, традиційна освіта створила школу, в якій «все навпаки»:

    Дитина любить природу, тому її замкнули в чотирьох стінах.

    Дитині подобається усвідомлювати, що її робота має якийсь зміст, тому                все побудовано так, щоб її активність не приносила ніякої користі.

    Дитина не може залишатися без руху – її примусили до нерухомості.

    Дитина любить працювати руками, а її змусили вчити теорії та ідеї.

    Дитина любить говорити – їй наказали мовчати.

    Дитина прагне зрозуміти – її змусили вчити напам’ять.

    Дитина хотіла сама набувати нових знань, їй усе дають в готовому вигляді". (Фар’єр – швейцарський педагог (1879-1960 р.)

 Найдорожчим скарбом, яким нагородила людину природа від народження і на довгі роки життя, є здоров'я. Це справді незрівнянне багатство. Його необхідно не просто надійно берегти, а й повсякчас примножувати. А той, хто його розтринькує з дитинства, залишається без майбутнього. Адже здавна відомою є істина, що значно легше здоров'я втратити, ніж його відновити.

  Народна мудрість стверджує про те, щоб виростити Людину, треба давати їй чотири уроки на день упродовж десяти років.

Ось ці уроки:

    Здоров’я;

    Любов;

    Мудрість;

    Праця.

                Кожен із батьків прагне, щоб дитина виросла фізично і психічно здоровою, немала шкідливих звичок. Значною мірою це залежить від співробітництва класного керівника, школи з батьками.

   Важливою ознакою сучасного уроку є використання здоров’язберігаючих технологій. Це вирішує зразу декілька проблем :

     виховання морально та фізично здорової людини;

     формування в учнів наукового світогляду, уявлення та розуміння наукової картини світу живої природи на основі усвідомлення понять і закономірностей взаємозв’язку безпечної поведінки людини, здорового способу життя, цінування власного життя та життя інших.

    Проблема людини та її здоров’я –  постійна проблема, що є шляхом до вільного гармонійного розвитку особистості. Це актуальне питання. Але в різний період часу  воно звучало по – різному. Його важливість сьогодні визначається різними обставинами:

  • екологічні проблеми, зубожіння, старіння населення планети;
  • розрив соціальних зв’язків, наявність стресів;
  • зміна духовних орієнтирів у суспільстві.

    Здоров’я, за визначенням Всесвітньої організації охорони здоров’я - це стан повного фізичного, психічного та соціального благополуччя, а не просто відсутність хвороб або фізичних вад.

    У своїх працях видатний педагог В. О. Сухомлинський писав: «Досвід переконав нас у тому, що приблизно  у 85% усіх невстигаючих учнів головна причина відставання у навчанні – поганий стан здоров’я, якесь нездужання або захворювання, найчастіше зовсім непомітне і таке, що можна вилікувати тільки спільними зусиллями матері, батька, лікаря та вчителя».

    На думку великого педагога, школа та вчитель повинні приймати активну участь у збереженні здоров’я своїх учнів.                                                                                                                        

   Чому ми звертаємось сьогодні до теми здоров‘язбереження у школі?

   Тому що здоров’я дітей - основне джерело щастя, радості і повноцінного життя батьків, учителів, суспільства в цілому. Для України головною проблемою, можна сказати, майбутнім держави є збереження і зміцнення здоров’я молодого покоління.

   Останнім часом викликає занепокоєння той факт, що все більше народжується в нашому суспільстві дітей з різними вадами здоров’я, хоча рівень народжуваності та тривалість життя різко знижується, зростає смертність населення, особливо дитяча. У більшості молодих людей повністю відсутня мотивація до збереження та зміцнення свого здоров‘я.

   Сучасний стан  здоров’я  та суспільної  свідомості  населення України  свідчить, що існує  реальна загроза  вимирання  нації. Найбільше  страждають  незахищені  верстви населення, адже саме вони позбавлені  можливості життєвого  самовизначення  та самореалізації, а це  призводить  до їх  соціальної  дезадаптації.

   У Законі України «Про загальну середню освіту» в ст. 5 зазначено, що завданнями загальної середньої освіти є: виховання свідомого ставлення до свого здоров'я та здоров'я інших громадян як найвищої соціальної цінності, формування гігієнічних навичок і засад здорового способу життя, збереження і зміцнення фізичного та психічного здоров'я учнів (вихованців).

     А в ст. 22 Закону України «Про загальну середню освіту»  говориться про те, що загальноосвітній навчальний заклад повинен забезпечувати безпечні та нешкідливі умови навчання, режим роботи, умови для фізичного розвитку та зміцнення здоров'я, формувати гігієнічні навички та засади здорового способу життя учнів (вихованців).   Керівники навчальних закладів відповідають за організацію харчування здобувачів освіти.

    Всі вчителі планують та організовують свою навчальну діяльність так, щоб врахувати пріоритети збереження та зміцнення здоров’я всіх дітей. Звичайно, самому вчителю це зробити надто складно. Тому він постійно співпрацює з їхніми батьками, медичним  працівником, шкільним психологом, класним керівником. При цьому вчитель майстерно володіє сучасними педагогічними знаннями.

  Середовище, в якому живе дитина, в значній мірі визначають її здоров’я, соціально – педагогічну адаптацію, нормальне зростання та розвиток. Дитина віком від 6 до 17 років проводить у школі 70%  свого часу. Це і є те середовище, в якому вона росте.

   Мати гарне здоров’я – це мати почуття найвищого блаженства, що дозволяє людині говорити із задоволенням:  « Я почуваю себе чудово! Я живу чудово!»  – писав творець однієї з популярних сьогодні систем оздоровлення Бречч.  Якщо основною метою життя є щастя, то досягти його можливо лише маючи міцне здоров’я. Здорова людина любить і вміє жити повноцінним життям.

   Важко уявити собі у числі активних і повноцінних учасників навчально-виховного процесу дитину або вчителя, у яких постійно болить голова, які  знаходяться у постійній нервовій напрузі, всього бояться. Біологічну систему організму людини складає фізичне здоров’я: органи і системи життєзабезпечення, їхні функції та здоровий стан, фізична діяльність і біохімічні процеси, гігієна тіла, рухова активність, здорове харчування, генетичне і репродуктивне здоров’я, профілактика хвороб, фізичний розвиток.

 Отже, виховна система, зміни в змісті та організації діяльності навчальних закладів, їх інноваційна спря­мованість повинні бути тісно пов'язані з проблемою збереження та зміцнення здоров'я всіх учасників освітнього процесу.

 

 

Здоров'язберігаючі технології | mysite

 

 

РОЗДІЛ 1. ТЕОРЕТИЧНІ АСПЕКТИ ВИКОРИСТАННЯ ЗДОРОВЯЗБЕРІГАЮЧИХ ТЕХНОЛОГІЙ В ОСВІТНЬОМУ ПРОЦЕСІ

1.1. Історія здоров’язберігаючих  технологій.

 

   Час не стоїть на місці. Людство завжди перебуває у пошуках нових ідей і цей процес розпочинається саме зі шкільної парти. Час змінює стандарти, стереотипи,  потреби, і сьогодні школа  теж потребує реформування. А це довгий, клопіткий   процес. Людина тим і відрізняється від комахи та бджоли, що будує не за існуючими, природніми інстинктами, а за народженими творчістю проектами у баченні прекрасного та гармонійного.

   Раніше  метою школи було навчити якомога більше людей читати та писати.

   Зараз - це рівень початкової школи. А загальні цілі – зовсім інші. У школі викладається безліч предметів, але інформаційний простір сьогодні майже безмежний (телебачення, радіо, Інтернет), тому вчитель перестає бути єдиним джерелом знань.  А метою сучасної школи є підготовка дітей до життя. Кожен учень має отримати під час навчання знання, що він може застосувати й в майбутньому житті. Здійснення означеної мети можливе за умови запровадження технологій здоров’язберігаючої педагогіки. Основна мета сучасної школи полягає у формуванні здорової особистості. Здорової як  фізично, так і духовно. Тому кожна школа сьогодні шукає свій шлях змін у просторі покращення якості освіти та виховання.

 Відповідно до Наказу Міністерства науки і освіти, молоді та спорту України № 1243 від 31.10.2011  «Про Основні орієнтири виховання учнів 1-11 класів загальноосвітніх навчальних закладів України»  основою сучасного виховного процесу є людина як найвища цінність. Цей принцип реалізується шляхом виховання ціннісного ставлення до себе, яке передбачає сформованість у зростаючої особистості вміння цінувати себе як носія фізичних, духовних та соціальних сил. Воно є важливою умовою формування у дітей та учнівської молоді активної життєвої позиції.

   Ціннісне ставлення до свого фізичного «Я»— це вміння особистості оцінювати свою зовнішність, тілобудову, поставу, розвиток рухових здібностей, фізичну витривалість, високу працездатність, функціональну спроможність, здатність відновлювати силу після фізичного навантаження, вольові риси, статеву належність, гігієнічні навички, корисні звички, стан свого здоров'я та турбуватися про безпеку власної життєдіяльності, вести здоровий спосіб життя, активно відпочивати.

 Ціннісне ставлення до свого психічного «Я» передбачає вихованість у дітей та учнівської молоді культури пізнання власного внутрішнього світу — думок, переживань, станів, намірів, прагнень, цілей, життєвих перспектив, ідеалів, цінностей, ставлень. Важливо навчити зростаючу особистість сприймати себе такою, якою вона є, знати свої позитивні і негативні якості, сприяти формуванню готовності та здатності до самовдосконалення, самокритичності.

   Ціннісне ставлення до свого соціального «Я» виявляється у таких ознаках: здатності орієнтуватися та пристосовуватися до нових умов життя та впливу на них,  визначенні свого статусу в соціальній групі, налагодженні спільної праці з дорослими та однолітками; вмінні запобігати конфліктам, справедливому і шляхетному ставленні до інших людей.

   Характер ціннісного ставлення особистості до себе істотно змінюється з віком. У молодшому шкільному віці розвивається рефлексія, формується вміння оцінювати себе як предмет змін. У підлітковому віці формується прагнення до самоствердження, з'являється хворобливе переживання неуспіху, зростає роль самооцінки в регуляції поведінки. У юнацькому віці актуалізується потреба у самовизначенні, оцінці своїх здібностей і можливостей; виникає процес визначення сенсу життя.

   Здоров’я, за визначенням Всесвітньої організації охорони здоров’я, - це стан повного фізичного, психічного та соціального благополуччя, а не просто відсутність хвороб або фізичних вад .

   У своїх працях видатний педагог В.О.Сухомлинський писав: «Досвід переконав нас у тому, що приблизно  у 85% усіх невстигаючих учнів головна причина відставання у навчанні – поганий стан здоров’я, якесь нездужання або захворювання, найчастіше зовсім непомітне і таке, що можна вилікувати тільки спільними зусиллями матері, батька, лікаря та вчителя». На думку великого педагога, школа та вчитель зокрема повинні брати активну участь у збереженні здоров’я учнів.

   Кожний вчитель-предметник повинен планувати та організовувати свою діяльність з урахуванням пріоритетів збереження та зміцнення здоров’я всіх суб’єктів педагогічного процесу, за умови постійної взаємодії з учнями, батьками, медичними працівниками та шкільними психологами.

   Чому ми звертаємось сьогодні до теми здоров‘язбереження у школі?

   З кожним роком  по Україні  спостерігається  погіршення  стану  здоров’я дітей: хворобливість, відхилення в роботі внутрішніх органів, 90% випускників  - нездорові, мають ті чи інші  відхилення  в стані здоров’я.

   Сучасний стан  здоров’я  та суспільної  свідомості  населення України свідчить, що існує  реальна загроза  вимирання  нації. При цьому  найбільше страждають  незахищені  верстви населення, які  нині позбавлені  можливості життєвого самовизначення  та самореалізації, що призводить до їх соціальної дезадаптації.

   У Законі України «Про загальну середню освіту» в ст. 5 зазначено, що завданнями загальної середньої освіти є: виховання свідомого ставлення до свого здоров'я та здоров'я інших громадян як найвищої соціальної цінності, формування гігієнічних навичок і засад здорового способу життя, збереження і зміцнення фізичного та психічного здоров'я учнів (вихованців).

   А в ст. 22 Законі України «Про загальну середню освіту»  говориться про те, що загальноосвітній навчальний заклад повинен забезпечувати безпечні та нешкідливі умови навчання, режим роботи, умови для фізичного розвитку та зміцнення здоров'я, формувати гігієнічні навички та засади здорового способу життя учнів (вихованців). І що відповідальність за організацію харчування учнів покладається на керівників цих навчальних закладів.

   Здоров’я дитини, її соціально – психологічна  адаптація, нормальне  зростання  і розвиток багато в чому  визначаються середовищем, у якому вона живе. Для дитини 6 – 17 років  таким середовищем є школа, оскільки тут  дитина  проводить 70% часу.

Мати гарне здоров’я – це мати почуття найвищого блаженства, що дозволяє людині говорити із задоволенням:  «Я почуваю себе чудово! Я живу чудово!» – писав творець однієї з популярних сьогодні систем оздоровлення Бречч. Відомо, що основна мета життя – щастя. Але до нього веде одна дорога - міцне здоров’я. Здорова людина любить життя.

Фізичне здоров’я  складає організм людини  як біологічну систему: органи і системи життєзабезпечення, їхні функції та здоровий стан, фізична діяльність і біохімічні процеси, гігієна тіла, рухова активність, здорове харчування, генетичне і репродуктивне здоров’я, профілактика хвороб, фізичний розвиток.

 

Фізичне виховання | plyzhne

 

 

    

 1.2 Поняття «здоров’язберігаючих технологій»  та їх класифікація

Поняття «здоров’язбережувальні технології» об’єднує в собі всі напрями діяльності загальноосвітнього закладу щодо формування, збереження та зміцнення здоров’я учнів. Під здоров’язберігаючими  технологіями вчені пропонують розуміти:

  • сприятливі умови навчання дитини в школі (відсутність стресових ситуацій, адекватність вимог, методик навчання та виховання);
  • оптимальну організацію навчального процесу (відповідно до вікових, статевих, індивідуальних особливостей та гігієнічних норм);
  • повноцінний та раціонально організований руховий режим.

Впровадження здоров’язберігаючих  освітніх технологій пов’язано з використанням медичних (медико-гігієнічних, фізкультурно-оздоровчих, лікувально-оздоровчих),соціально-адаптованих, екологічних здоров’язбережувальних технологій та технологій забезпечення безпеки життєдіяльності.

Аналіз класифікацій існуючих здоров’язбережувальних технологій дає можливість виокремити такі типи (за  О. Ващенко):

  •                        здоров’язбережувальні – технології, що створюють безпечні умови для перебування, навчання та праці в школі та ті, що вирішують завдання раціональної організації виховного процесу (з урахуванням вікових, статевих, індивідуальних особливостей та гігієнічних норм), відповідність навчального та фізичного навантажень можливостям дитини;
  •                        оздоровчі  технології, спрямовані на вирішення завдань зміцнення фізичного здоров’я учнів, підвищення потенціалу (ресурсів) здоров’я: фізична підготовка, фізіотерапія, ароматерапія, загартування, гімнастика, масаж, фітотерапія, музична терапія;
  •                        технології навчання здоров’ю – гігієнічне навчання, формування життєвих навичок (керування емоціями, вирішення конфліктів тощо), профілактика травматизму та зловживання психоактивними речовинами, статеве виховання. Ці технології реалізуються завдяки включенню відповідних тем до предметів загально навчального циклу, введення до варіативної частини навчального плану нових предметів, організації факультативного навчання та додаткової освіти;
  •                        виховання культури здоров’я – виховання в учнів особистісних якостей, які сприяють збереженню та зміцненню здоров’я, формуванню уявлень про здоров’я як цінність, посиленню мотивації на ведення здорового способу життя, підвищенню відповідальності за особисте здоров’я, здоров’я родини.

Здоров’язберігаючі технології навчають дітей жити без конфліктів. Навчають укріплювати, зберігати своє і цінити чуже здоров’я. Ці технології прищеплюють дітям принципи здорового способу життя, посилюють мотивацію до навчання.

Здоров’язбережувальна технологія – це побудова послідовності факторів, що попереджують руйнування здоров’я при одночасному створенні системи  сприятливих для здоров’я умов.

Слід зазначити, що впровадження здоров’язбережувальних освітніх технологій пов’язано з використанням медичних (медико-гігієнічних, фізкультурно-оздоровчих, лікувально-оздоровчих), соціально-адаптованих, екологічних здоров’язбережуальних технологій та технологій забезпечення безпеки життєдіяльності.

Здоров’язбережуальні технології дозволяють:

       сформувати соціальну зрілість випускника;

       забезпечити можливість учням реалізувати свій потенціал;

       зберегти і підтримати фізіологічне здоров’я учнів.

        Здоров’я дітей – одне з основних джерел щастя, радості і повноцінного життя батьків, учителів, суспільства в цілому. Для України головною проблемою, яка пов’язана з майбутнім держави, є збереження і зміцнення здоров’я дітей та учнівської молоді. Турботу викликає різке погіршення стану фізичного та розумового розвитку підростаючого покоління, зниження рівня народжуваності й тривалості життя, зростання смертності, особливо дитячої. Тому головним завданням у діяльності педагогічних колективів навчальних закладів на сучасному етапі повинно бути збереження і зміцнення здоров’я дітей, формування позитивної мотивації на здоровий спосіб життя у вчителів, учнів та їхніх батьків. Мета сучасної школи – підготовка дітей до життя. Кожен учень має отримати під час навчання знання, що знадобляться йому в майбутньому житті. Здійснення означеної мети можливе за умови запровадження технологій здоров’язберігаючої педагогіки. Учитель, володіючи сучасними педагогічними знаннями, при постійній взаємодії з учнями, їхніми батьками, медичними працівниками та шкільними психологами, планує й організовує свою діяльність з урахуванням пріоритетів збереження та зміцнення здоров’я всіх суб’єктів педагогічного процесу. У своїй роботі він звертається до різноманітних педагогічних технологій.

            Сучасна освіта характеризується широким впровадженням технологічного підходу. І це є об’єктивним процесом, новим етапом в еволюції освіти, на якому будуть переглянуті підходи до супроводу і забезпечення процесу природного розвитку дитини. Поняття «технологія» в педагогіку прийшло з виробництва, де визначається як сукупність різних елементів, зокрема прийомів, операцій, дій, процесів та їхню послідовність, тобто це своєрідна майстерність людини. Таким чином «технологія» виступає як алгоритм, за допомогою якого отримується запланований результат.

Здоров’язбережуючі освітні технології поділяються на три групи:

     організаційно-педагогічні (визначають структуру навчального процесу, яка сприяє запобіганню станів перевтомлення, гіподинамії тощо);

     психолого-педагогічні (пов’язані з безпосередньою роботою вчителя на уроці);

     навчально-виховні (це програми з формування культури здоров’я, навчання навичок здорового способу життя, профілактики шкідливих звичок, захворювань, позакласні заходи, робота з батьками).

           Дослідженнями доведено, що ефективність формування здорового способу життя вимагає активного залучення учнів до здоров’язбережувального навчального процесу, формування в них активної позиції щодо зміцнення і збереження власного здоров’я. Аналіз здоров’язбережувальної діяльності загальноосвітніх закладів України дозволив виділити складові моделі цієї діяльності. Вона має поєднувати такі форми і види роботи:

  • корекцію порушень соматичного здоров’я з використанням комплексу оздоровчих та медичних заходів без відриву від навчального процесу;
  • різноманітні форми організації навчально-виховного процесу з урахуванням їх психологічного та фізіологічного впливу на учнів;
  • контроль за виконанням санітарно-гігієнічних норм організації навчально-виховного процесу; нормування навчального навантаження та профілактику перевтоми учнів;
  • медико-психолого-педагогічний моніторинг стану здоров’я, фізичного і  психічного розвитку учнів;
  • розробку та реалізацію навчальних програм із формування в учнів навичок ведення здорового способу життя та профілактики шкідливих звичок;
  • діяльність служби психологічної допомоги вчителям та учням у подоланні стресів, стану тривоги; сприяння гуманному ставленню до кожного учня; формування доброзичливих взаємовідносин у колективі вчителів;
  •  організацію та контроль за дотриманням збалансованого харчування всіх учнів школи;
  • заходи, що сприяють збереженню та зміцненню здоров’я вчителів та учнів, створення умов для їх гармонійного розвитку.

1.3 Педагогічні умови формування здоров’язбережувальної компетентності

         Формування здоров’язбережувальної компетентності в дітей у першу чергу залежить від реалізації комплексу відповідних педагогічних умов.   Так, до зовнішньої складової педагогічних умов відносяться комплекс форм, методів, прийомів, засобів, а також зміст навчання; внутрішньою складовою вважається рівень мотивації, сформованість інтересу, потреб, ціннісних орієнтацій, ціннісного ставлення до власного здоров’я і здоров’я оточуючих.

            Основними напрямами освітньої діяльності є:

        установка на цінність власного здоров’я і здоров’я оточуючих;

        надання знань про основи здоров’я і технології його   збереження;

        створення умов для оволодіння дітьми способами поведінки, що зберігають здоров’я.      

   Педагогічні умови, які, забезпечують ефективний вплив на формування здоров’язбережувальної компетентності в дітей це:

  •             формування мотивації на здоровий спосіб життя на основі ціннісного ставлення до здоров’я (вплив на мотиваційно-ціннісний компонент здоров’язбережувальної компетентності);
  •             реалізація методики формування здоров’язбережувальної компетентності в дітей (вплив на когнітивно-усвідомлюваний компонент здоров’язбережувальної компетентності);
  •             організація предметно-просторового середовища для закріплення дітьми життєвих навичок, що сприяють фізичному, соціальному, психічному і духовному здоров’ю (вплив на діяльнісно-поведінковий компонент здоров’язбережувальної компетентності).  Виділені педагогічні умови перебувають у взаємозв’язку і взаємозалежності.

Перша педагогічна умова передбачає формування в дітей інтересу до проблеми збереження здоров’я, прагнення вести здоровий спосіб життя, усвідомлення необхідності здобуття знань щодо життєвих навичок, які сприяють фізичному, соціальному, психічному та духовному здоров’ю та їхньому формуванню.  Мотивація спрямовує й організовує поведінку дитини, надає особистісного змісту та значущості її здоров’язбережувальній діяльності, сприяє перетворенню зовнішньо сформульованих цілей щодо дотримання здорового способу життя у внутрішні потреби особистості. Позитивна мотивація є системою цінностей, які особистість усвідомлює і переводить в особистісні принципи, переконання, установки та зміст здоров’язбережувальної діяльності. За С. Рубінштейном, для того щоб особистість включилася в роботу, потрібно, щоб завдання, які перед нею поставлені, були не лише зрозумілі, а й внутрішньо прийняті, тобто, щоб вони набули значущості для особистості і знайшли відгук в її переживаннях.  Реалізацію цієї педагогічної умови забезпечують такі методи роботи: бесіди, пояснення, проблемно-ігрові завдання, спостереження, моделювання ситуацій, тести, мозковий штурм, аналіз життєвих ситуацій, вчинків.

Друга педагогічна умова передбачає набуття дітьми необхідних знань щодо збереження й зміцнення власного здоров’я, чинників, що сприяють здоровому способу життя, усвідомлення важливості його дотримання, оволодіння теоретичними основами життєвих навичок, що сприяють фізичному, соціальному, психічному і духовному здоров’ю.

Основним теоретичним підґрунтям зазначеного є знання щодо:

– раціонального харчування, рухової активності, особистої гігієни, режиму діяльності та відпочинку (основи збереження фізичного здоров’я);

– ефективного спілкування, розуміння почуттів, потреб і проблем інших людей; уміння розв’язувати конфлікти; поведінки в умовах тиску і погроз; організації спільної діяльності (основи збереження соціального здоров’я);

– уміння усвідомлювати власну унікальність, позитивного ставлення до себе, інших людей; визначення суті проблем та причин її виникнення; уміння приймати оптимальні рішення, контролювати прояви гніву; мотивації успіху та тренування волі (основи збереження психічного й духовного здоров’я).

Реалізація зазначеної педагогічної умови можлива через застосування таких форм і методів організації навчально-виховного процесу: уроки «Основ здоров’я», валеологічні заняття, екскурсії, дидактичні ігри і вправи, індивідуальна робота, тренінги; бесіди, розповіді, читання науково-популярних і художніх творів, використання інтерактивних методів навчання.

Ця педагогічна умова забезпечує формування когнітивно-усвідомлюваного компонента здоров’язберігаючих компетентностей.

Когнітивно-усвідомлюваний компонент відображає систему знань, які необхідні особистості для вирішення проблеми власного здоров’язбереження, а також визначає обсяг знань, розуміння міжпредметних зв’язків.

Третя педагогічна умова передбачає застосування дітьми набутих знань, умінь і навичок здорового способу життя, тобто закріплення здоров’язбережувальних життєвих навичок в спеціально створеному предметно-просторовому середовищі. У такий спосіб діти мають можливість самостійно моделювати свою поведінку та свою діяльність, приймати рішення, діяти за внутрішнім переконанням, нести відповідальність за свої вчинки, набуваючи, таким чином, власного досвіду свідомого дотримання здорового способу життя. Вибір зазначеної педагогічної умови відповідає висновкам Б. Ананьєва, І. Беха, О. Леонтьєва, С. Рубінштейна про те, що кожна особистість формується і проявляється в діяльності. Через предметно-просторове середовище забезпечуються умови для саморозвитку дітей, вільного вибору ними виду здоров’язбережувальної діяльності, закріплення життєвих навичок, що сприяють фізичному, соціальному, психічному і духовному здоров’ю. Для реалізації третьої педагогічної умови використовуються здоров’язбережувальні технології, сюжетно-рольові ігри, досліди, практичні завдання, вправи, інсценізація ситуацій, розігрування пантомім на запропоновану тему, розваги, змагання, доручення. Ця педагогічна умова забезпечує формування діяльнісно-поведінкового компонента здоров’язбережувальної компетентності.

Діяльнісно-поведінковий компонент визначає здатність особистості застосовувати на практиці набуті знання, коригувати власну поведінку на основі проведеної рефлексії, управляти власними проявами емоцій, самостійно здійснювати вибір, приймати рішення у будь-якій ситуації, відмовлятися від примусу. Реалізувавши у навчально-виховному процесі виокремлені педагогічні умови,можна забезпечити високу результативність формування здоров’язбережувальної компетентності в учнів .

 

 

 

Методична розробка "Здоров'язберігаючі технології"

 

 

 

РОЗДІЛ 2. ПРАКТИЧНІ АСПЕКТИ ЗАСТОСУВАННЯ ЗДОРОВЯЗБЕРІГАЮЧИХ ТЕХНОЛОГІЙ В ОСВІТНЬОМУ ПРОЦЕСІ

              2.1Дихальна гімнастика та фізкультхвилинка

Дихальна гімнастика - науково обґрунтований лікувально - відновлювальний метод, доступний і ефективний засіб укріплення здоров'я людини. За її допомогою можна так натренувати дихальну систему, що стане можливим відчувати власне дихання більше, ніж будь-яку іншу фізіологічну функцію. За диханням можна спостерігати, контролювати, свідомо ним управляти. Від того, як людина дихає, наскільки раціонально працює дихальний апарат, залежить її здоров'я і працездатність.

Дихальні вправи — найкращі ліки від стресу - Центp психічного здоров'я  НаУКМАДихальні вправи - це зміни дихальних рухів, за допомогою яких людина управляє параметрами акту зовнішнього дихання. При цьому змінюються глибина і частота дихання, їх співвідношення. Окремі фази дихального циклу можуть подовжуватись або скорочуватись. Можуть змінюватись дихальні потоки, їх швидкість. Можливо дихати тільки носом або ротом, затримувати дихання

Існує багато методик дихальної гімнастики, але всі вони засновані на різних поєднаннях основних видів дихання – верхньому, середньому та нижньому. Іноді використовується поняття повного дихання, при якому працюють всі частини дихального апарату. Подихи і видих на повні груди, дихання через ніс або рот - основні елементи будь-якої дихальної гімнастики. Перед початком занять дихальною терапією, необхідно поставити перед собою певну мету або завдання. Початківець часто втрачає до занять інтерес або швидко утомлюється, і може легко кинути практику, стикнувшись із труднощами, виконуючи вправу. Невдачі подібного роду пояснюються або недоліком упевненості в дієвості терапії, або відсутністю конкретної мети. Найкраще практикувати дихальну терапію в такий спосіб: по-перше, точно виконувати всі інструкції й, по-друге, розділити практичні заняття на невеликі відрізки і опановувати їх поступово, переслідуючи при цьому конкретну мету, наприклад, лікування хвороби або зміцнення здоров'я. Необхідно встановити час щоденних занять і строго дотримуватись цього графіка 

Дихальна гімнастика являється важливим компонентом комплексної профілактики усяких захворювань, вона активізує виробітку біологічно активних речовин, значно збільшує опірність організму до вірусів і бактерій. А в комбінації з фізичними вправами посилює цю дію на організм.

Вплив дихальної гімнастики на організм міститься в наступному:

1.Короткі форсовані вдихи через ніс направляють повітря на всю глибину легень, від верхівки до основи.

2.Активізується і тренується м’язовий апарат діафрагми і грудної клітки.

3.У клітинах і тканинах організму відновлюється порушений крово- і лімфообіг, регулюються обмінні процеси.

4.Діафрагма забезпечує правильну вентиляцію легень, одночасно масажуючи мускулатуру органів черевної порожнини.

5. Приток повітря в мозок покращує кровообіг і забезпечує мозкові клітини киснем, що добре позначається на психоемоційному рівні.

6.Збільшує загальну опірність організму, його тонус, оздоровлює нервово-психічне становище дітей.

     Практичний досвід переконує, що діти легко оволодівають дихальним оздоровчим комплексом, що є підготовчим етапом оздоровлювальної системи, який сприятливо впливає на загальний стан організму, зміцнює здоров'я, розвиває силу і спритність, допомагає боротися з недугами, посилює опірність організму застудним захворюванням, розвиває гнучкість, пластичність, координацію рухів

 

 

 

 

2.2 Пальчикова гімнастика

Ще у ІІ тисячолітті до нашої ери китайські мудреці знали, що існує взаємозв'язок між рухами пальців, кисті та розвитком мислення. Це підтверджують дослідження фізіологів. У роботах В. М. Бехтерева є висновки про те, що маніпуляції рук впливають на функціонування центральної нервової системи, розвиток мовлення. Прості рухи кистей допомагають зняти загальну напругу, а також власне з рук, розслаблюють губи, що сприяє покращенню вимови звуків, розвитку мовлення дитини. Кожен з пальців руки має своє представництво у корі великих півкуль головного мозку.

Отже, мовлення прямо залежне від розвитку дрібної моторики руки.

Народна мудрість здавна зберігає знання про доцільність використання ігор з пальчиками. 

"Пальчикові" ігри являють собою віршовані рядки, що ілюструються за допомогою ритмічних рухів рук, пальчиків.  Пропонуючи таку гру, важливо відразу створити її настрій, правильно вимовляти кожен звук, заздалегідь продумати всі рухи і поступово їх повторювати.

Ігри з пальцями були створені для дітей дошкільного віку, але ними досить доречно користуватися у початковій школі, вони допоможуть вчителю не тільки розвивати мовлення та інтелектуальні здібності дитини, а також “знімуть” психічне навантаження, стануть у пригоді для створення робочого ритму впродовж дня.

 

 

 

2.3 Звукова гімнастика

 Звуковою гімнастикою називають проголошення різних звуків, строго певним способом. Ми правильно вимовляємо різні звуки завдяки доброї роботи органів артикуляції (язик, губи, нижня челюсті та м’яке піднебіння). Точність та сила дій цих органів у дитини розвивається поступово, у процесі мовної діяльності.  Тому у початковій школі буде досить доречно впроваджувати саме звукову гімнастику. Ціль якої полягає у виробітки правильних рухів органів артикуляційного апарату, необхідних для вимовляння звуків.

Такі вправи дуже корисні для всіх дітей. При вимові цих самих спеціальних звуків, голосові зв’язки починають вібрувати і ця вібрація спочатку передається на дихальні шляхи і легені, а від них уже на грудну клітку.

За допомогою такої вібрації відбувається розслаблення спазмованих бронхів і бронхіоли, особливо корисна звукова гімнастика при захворюваннях дихальних шляхів, які супроводжуються спазмами, це такі недуги, як бронхіальна астма та астматичний бронхіт.

Чим сильніше сила повітряного струменя, яка виникає, при вимові різних звуків, тим сильніше сила вібрації.

Звукова гімнастика повинна робитися за суворо визначеними правилами, в залежності від мети, поставленої перед нею. При різних захворюваннях дихальних шляхів і звуки треба вимовляти по-різному, наприклад, при астматичному бронхіті та бронхіальній астмі — дзижчать, шиплячі і гарчали звуки вимовляються голосно і енергійно, а при хронічному бронхіті — все ті ж звуки, але їх звучання повинне стати м’яким, тихим (можна вимовляти їх навіть пошепки), заспокійливим. Дихальні вправи у поєднанні з вимовлянням звуків підвищують емоційний тонус усього організму дитини.

Проводити таку гімнастику потрібно кожен день, для того щоб навики дітей закріпилися але робити це потрібно у ігровій формі, до того ж не слід за раз виконувати більш трьох вправ за раз.

      Кожне заняття починають зі звуків — пффф, які роблять через губи, складені трубочкою, так само вимова цих звуків є очисним видихом, який слід робити обов’язково до і після кожної вправи.

Є ще одна обов’язкова вправа, яка нагадує закритий стогін: мммм.

Прийміть вихідне положення — сидячи, покладіть руки долонями вниз на коліна, трохи нахиліться вперед, дихати при цьому потрібно так: вдих через ніс одну-дві секунди, пауза в одну секунду, видих через рот дві — чотири секунди, потім знову пауза, але вже триваліше, вона вже буде становити чотири-шість секунд.

Як довго продовжувати такі заняття, ви повинні вирішити самі, спираючись на своє самопочуття.

Найчастіше лікувальний ефект досягається швидше, коли доводитися гарчати і мукати по два-три рази на день по п’ятнадцять-двадцять хвилин.

Регулярні заняття звуковий гімнастикою дають в лікуванні дуже хороший ефект, а в деяких випадках, навіть сприяє зняттю нападу бронхіальної астми.

Пропонуємо вам повний список лікувальних звуків, які ви повинні вимовляти кожен день:

пффф — три рази; ммм — три рази і пфффф — один раз; бррух — три рази і пффф — один раз; вррух — три рази і пффф — один раз; шррух — три рази і пффф — один раз; зррух — три рази і пффф — один раз; вррот — три рази і пффф — один раз.

 

 

 

 

2.4. Психогімнастика.

     Завданням "психогімнастики” є збереження психічного здоров’я, запобігання емоційним розладам у дитини через зняття психічного напруження, розвиток кращого розуміння себе та інших, створення можливостей для самовираження особистості.

Більшість психогімнастичних завдань побудовані на імітації певних почуттів та емоційних станів людини. Решта передбачає відтворення дітьми дій та вчинків уявних героїв. У таких іграх діти тренують свою увагу, пам’ять, спостережливість, витримку, а  також вчаться розуміти людські емоції та контролювати їх. Такі вправи можуть проводитися у вигляді ігор, де потрібно зобразити певні емоції, або продемонструвати певній емоційний стан (пантоміма).

Другий метод психогімнастики полягає у відображенні своїх емоцій та переживань у розповідях , малюнках, інсценівках, іграх - страхів, агресії, ревнощів. (Ці прийоми можуть бути як індивідуальні так і колективні. Наприклад гра «казковий маточок» де кожен учасник розповіді відмотує нитку та каже одне речення, яке продовжує попередню думку. Задача класу не тільки розказати історію про певну емоцію у казковій формі, а й знайти можливі рішення по її здоланню, знайти її корисні та пагубні риси.

Психогімнастичні вправи для всебічного розвитку дитиниУ вихованні вищих моральних почуттів велике значення має механізм “вживання в образ. Це, з одного боку, можливість побути в ролі тих істот, що лякають дитину, а також тих людей, з якими він спілкується. Таким чином дитина відходить від егоцентричної позиції у сприйманні ситуації. З іншого боку, виконуючи роль позитивного героя, який не злякався, виявив турботу, надав допомогу іншим, малюк одержує позитивний зворотний зв’язок: йому дякують, його хвалять, ним пишаються. Переживання радості з приводу того, «який я хороший», «як я добре вчинив», змінює самооцінку малюка і значно краще впливає на його поведінку, ніж докори і повчання.

Проводити психогімастику можна у будь який час. На цікавих перервах, або на уроці праці чи малювання, у групі тривалого дня, або у вигляді домашнього завдання. Використовуючи цей прийом ви швидко помітите, як змінюються ваші учні, як швидко вони оволодівають навиками самоконтролю, як підвищується їх самооцінка та готовність прийти на допомогу.

Які вправи корисні для здоров'я мозку? - На пенсииОдним із напрямків роботи ціннісного ставлення до свого фізичного «Я» — є вміння мати  високу працездатність, функціональну спроможність, здатність відновлювати силу після фізичного навантаження та емоційного навантаження. Особливої уваги в цьому напрямку заслуговує робота Пола і Гейл Деннісона «Гімнастика мозку». Гімнастика мозку являє собою прості рухи і вправи, що приносять задоволення, вони допомагають вихованцям будь-якого віку розкривати ті можливості, які закладені в нашому тілі. Кілька хвилин (5-7 хвилин) занять дають високу розумову енергію.

Дуже ефективною є вправа «Гаки» , яка допоможе навчитися учням заспокоюватися після нервового збудження. Вправа «Гачки» - налаштовує на позитив та швидко відновлює психоемоційну рівновагу.

 

 

 

 

 

2.5. Арт-техніка.

В основі арт-техніки лежить творча діяльність, у першу чергу малювання. Творчий розвиток є не тільки головним терапевтичним механізмом, саме він допомагає виховувати здорову особистість. За допомогою арт-техніки дитина має можливість виразити свої переживання, почуття, відношення. Крім того, творча діяльність допомагає зняти напруження, сприяє підвищенню дитячої самооцінки, впевненості у власних силах, та взагалі розвиває творчі здібності.  Основна задача таких технік не в тому, щоб навчити дітей малювати.

Головна мета – це духовний розвиток, самопізнання людини через творчість та покращення адаптації школярів.  Творчі здібності вчитель розвиває на уроках праці та малювання, але сьогодні викладання цих предметів  повинно бути основане саме на таких методиках арт-техніки.

Що стосується видів арт-педагогічних технік, що їх можна запропонувати школярам, то тут можливості вчителя необмежені – від малювання, аплікації чи ліплення до колажування, виготовлення ляльок (рукавичок, маріонеток, оберегів), інсценізацій (драматизацій) та інсталяцій.

Тож у розпорядження вчителя поступають як традиційні матеріали для дитячої творчості (альбоми, олівці, фломастери, кольорова крейда, фарби, пластилін), так і старі листівки, рекламні буклети та журнали, подарунковий папір, картон, фольга, клей, скотч, ножиці, нитки, мотузки, клаптики тканини. Також для проведення заняття можуть знадобитися пензлі різних розмірів, палітра, баночки з водою, губка (для зафарбовування великих площ), серветки та ганчірки, скатертини, фартушки та нарукавники (для зниження тривожності, пов’язаної із страхом забруднитися) тощо.

Арт-педагогіка, як особистісно орієнтована технологія життєтворчості, вимагає від вчителя відповідних методів та прийомів організації навчально-виховної взаємодії вчителя та учнів, зокрема:

           недопустимі команди, накази, вимоги та примуси;

           дитина сама може вибирати для себе ті види та зміст роботи, зображувальні матеріали та власний темп, які їй підходять;

           учень може відмовитися від виконання деяких завдань, вербалізації своїх почуттів та переживань, колективного обговорення тощо (способи включення учнів у роботу багато в чому залежать від педагогічного такту та майстерності вчителя);

           дитина може лише спостерігати за роботою товариша або займатися чим-небудь за бажанням, якщо це не суперечить соціальним та груповим нормам;

           заборонена оцінка суджень, критика та покарання.

Незайвим для вчителя  буде розуміння дитячого малюнку:

Самим розповсюдженим признакам підвищеної тривожності є самовиправлення. Особливо ті, які не ведуть до покращення якості малюнка.  Якщо якась частина малюнку детально штрихується це також вказує на підвищену тривожність юного майстра.   Звертайте увагу на очі, якщо вони збільшені з заштрихованими зіницями, можливо дитина почуває страх.

Прикрашання малюнку за допомогою необов’язкових додаткових деталей  вказує на демонстративність дитини, на бажання бути значимим, тягу до зовнішніх ефектів. Частіше це зустрічається серед дівчат.

Дуже слабкий нажим олівця, низька деталізація малюнку свідчать про швидку втомленість, емоційну чуттєвість дитини, психічну нестабільність.

А діти, у яких дуже швидко змінюється настрій змінюють нажим олівця впродовж малювання декілька разів.

Імпульсивні учні часто не доводять лінії до кінця. Їх малюнки великі, часто несиметричні і призводять враження неакуратних.

Зустрічаються малюнки, де усі фігури зображені дуже маленькими. Часто вся композиція розміщується десь на краї паперу. Це означає, що малюк відчуває себе слабким та не вірить у власні сили. Можливо хтось із батьків занадто вимогливі з ним, або ж саме ваші – вчительські вимоги не дорівнюють його можливостям.

Якщо дитина малює людей у відкритих позах – руки не схрещені, а широко розставлені, фігурка крупна, частіше плавна, все це говорить про оптимізм та життєрадісність дитини, відкритість. Якщо ж навпаки – «закрита» поза (руки прижаті до тілу або сховані за спиною, фігура витягнута вказує на замкнутість, занадто стриманість.

Як у малюнках хлопчиків, так і у малюнках дівчаток часто можна помітити символи агресивної поведінки: збільшені кулаки, зброя, агресивна поза, чітко підкреслені нігті та зуби. Такі деталі можуть свідчити й про захисну позицію в поведінці.

Дорослим слід частіше приділяти увагу дитячим малюнкам. Вони здатні розповісти багато корисної, важливої інформації про дитину, попередити про виникнення певних психічних проблем.

В структурі кожного арт-педагогічного заняття повинні чітко прослідковуватися дві складові частини. Перша – невербальна, творча, неструктурована, де основним видом діяльності є сам процес творчості. Друга частина – вербальна інтерпретація створених зображень, асоціацій, емоцій та почуттів, що виникали в процесі роботи. Таким чином, структура арт-педагогічного заняття орієнтовно складається з наступних етапів:

  1.        Налаштування на роботу (вступна частина).
  2.        Активізація різних чуттєвих сфер (зорової, слухової, смакової, нюхової, тактильної, кінетичної) та актуалізація візуальних, аудіальних і кінестетичних образів (як варіант – застосування елементів медитації у поєднанні із музичним супроводом).
  3.        Індивідуальна творча робота.
  4.        Етап вербалізації.
  5.        Заключний етап – рефлексивний аналіз.

Окремої уваги заслуговує питання організації арт-педагогічного простору в умовах загальноосвітнього навчального закладу. Будь-які тренінгові заняття психологи радять проводити в групі до 15 чоловік. Це є доцільним, якщо такі заняття проводитиме практичний психолог чи соціальний педагог із групою учнів, об’єднаних за певною проблематикою (зокрема – зібраних із різних класів).

Якщо ж заняття з елементами арт-педагогіки проводитиме класний керівник з метою більш глибокого вивчення внутрішнього світу своїх вихованців та формування міцного, дружнього дитячого колективу в результаті спільної художньо-творчої діяльності, то цінність роботи буде зумовлена саме у роботі з усім колективом, що викликає, у свою чергу, ряд труднощів.

 Цінність залучення арт-педагогіки до навчально-виховного процесу загальноосвітнього навчального закладу полягає не лише у символізмі продуктів дитячої творчості, що допоможе вчителю дослідити істинні почуття та потреби дитини, а й у її творчо-розвивальному, психокорекційному та виховному потенціалі.

Це допоможе школярам пізнати складний світ емоцій та почуттів, оволодіти навичками рефлексії та емпатії, що, в свою чергу, сприятиме оволодінню ефективними формами соціальної взаємодії та налагодженню дружніх, емоційно-стійких стосунків в колективі на основі взаєморозуміння, взаємоприйняття та взаємоповаги; а нам – вчителям та психологам – допоможе зреалізувати концептуальні ідеї педагогіки життєтворчості, а саме – розвиток і саморозвиток особистості, здатної до самотворення, тобто до свідомої, цілеспрямованої діяльності щодо визначення життєвих цілей, планів та способів самореалізації, формування своїх життєвих принципів та пріоритетів.

 

 

 

 

2.6. Кольоротерапія.

 Із  самого народження кожного з нас оточують кольори, що виявляють вплив на організм, нервову систему та психіку людини, налаштовуючи його в унісон з оточуючим світом. Колір значно впливає на нас: притягує нас і до нас, змушує робити покупки та викликає різноманітні емоції. Зумовлює раптові почуття і навіть фізіологічні реакції, від припливу крові до почуття холоду.Колір може навіть лікувати

Наприклад, біль знімають відтінки блакитного. А сил надає помаранчевий. Зелений заспокоює. Недарма ми так намагаємось хоча б не на довго вирватись із міста - ближче до природи і її зеленому кольору. Але окрім безпосереднього використання кольору існують психологічні, дуже дієві, техніки кольоротерапії - методу психологічного лікування з метою розслаблення, зняття стресів, підняття настрію та тонусу за допомогою кольорів.

Емоції в кольорі.

Діти рано починають відчувати колір та підбирати його для зображення у свого настрію. Доктор Макс Люшер, психолог та дослідник в області кольору прийшов до висновку, що вибір кольору дуже тісно зв’язаний із психологічними особливостями людини, із станом її здоров'я.

Діти використовують в основному 5-6 кольорів. В цьому випадку можна розмовляти про нормальний середній емоційний розвиток школяра. Більш широка палітра кольору говорить про натуру чуттєву, багату емоціями. Якщо дитина використовує тільки 1-2 олівця, це скоріш за все вказує на негативний стан у цю хвилину: тривога (синій), агресія (красний), депресія (чорний).  Використання простого олівця іноді трактується як «відсутність» кольору, таким чином дитина повідомляє про те, що у його житті не вистачає яскравих красок та добрих емоцій. Найбільш значимі фігури дитина завжди виділяє більшою кількістю кольорів. А відкрито несприймаємих персонажів малює чорним, або темно-коричневим кольором. Також колір може передавати риси характеру та стан:

  •   Темно-синій – концентрація на внутрішніх проблемах, потреба в спокої, самоаналіз.
  •   Зелений – рівновага, незалежність, впертість, прагнення до безпеки.
  •   Червоний – сила волі, ексцентричність, направленість у зовнішній світ, агресія (якщо червоного забагато), підвищена збудженість, активність.
  •   Жовтий – добрі емоції, безпосередність, цікавість, оптимізм.
  •   Фіолетовий – фантазія, інтуїція, емоційна та інтелектуальна зрілість.
  •   Коричневий – відчуття, фізичний дискомфорт, незручність, часто неприємні емоції.
  •   Чорний – пригніченість, протест,  справжня потреба в змінах.
  •   Інтегрований урок в 1 класі. Тема. «Хто такі друзі ? Яким має бути  справжній друг?"Сірий – відсутність кольору, апатія, бажання піти, не помічати нічого, що тривожить.

Профілактика нервового напруження у дітей і дорослих у навчальному закладі проводиться з урахуванням характеру впливу кольору на людину. Зелені, жовто-зелені та блакитно-зелені кольори сприятливо впливають на людину. У синій та блакитний кольори рекомендується фарбувати приміщення та обладнання, де є значне виділення тепла та де галасливо. Червоні та жовті кольори впливають збудливо, їх доцільно застосовувати обмежено, в приміщеннях, де діти можуть знаходиться нетривалий час або там, де збудження необхідно (наприклад, у спортзалі).

При виборі меблів та обладнання для дітей краще обирати світлі кольори натурального дерева або світло – зелені кольори. Це підвищує працездатність дітей. Бажано, щоб і дошка була зеленого кольору.

Важливо застосовувати посуд та предмети сервірування столу у столовій визначеного кольору для покращення функцій травлення та нормалізації апетиту: блакитний колір знижує апетит; жовтогарячий – посилюють.

   

2.7. Казкотерапія.

         Одним з видів проведення виховної роботи з впровадження здоров’язбережувальних технологій є казкотерапія, головна спрямованість якої збереження психічної, духовної та соціальної складових здоров’я, маючи на меті формування Я-концепції особистості, усвідомлення нею своєї значимості та відчуття гармонії із навколишнім світом, що позитивно впливає на загальний розвиток дитини.

 На слово «казкотерапія» люди реагують по різному. Часто її сприймають як дитячу терапію зовсім не корисну для дорослих, але це не так. Для кожного віку існують  свої казки, а ця техніка має майже необмежені можливості.

Для казкотерапії казки підбираються різні: народні, авторські, сучасні, спеціальної розробки, психокорекційні, притчі, міфи, легенди, філософськи казки та багато інших. Можливий варіант – придумати казку самостійно, або колективно разом із дітьми.

Казкотерапія – це самий древній спосіб терапії, який виник майже тоді, коли люди навчилися розмовляти. Казками передавалися духовні знання, моральні цінності, правила поведінки, життєві помилки та багато різної корисної інформації. У той час казки та міфи розповідали не тільки дітям а й дорослим.

 Казкотерапія – це психотерапія, вже існуючими казками та фантастичними героями.  Вона допомагає отримати почуття захищеності у світі, надає можливість програти основні життєві ситуації у «захищеному режимі» - через казки.  Також цей прийом допомагає дитині зрозуміти себе, виховати у собі корисні риси та звички.

Казкотерапія - це:

           процес пошуку смислу, розшифровки знань про світ і про систему     взаємовідносин у ньому;

           процес з'ясування зв'язку між казковими подіями та поведінкою в реальному житті;

           процес активізації ресурсів, потенціалу особистості;

           процес екологічної освіти і виховання дитини;

           процес оновлення внутрішньої природи людини і світу навколо.

Казкотерапія - це ще і терапія середовищем, особливими казковими обставинами, в яких можуть проявитися потенційні риси особистості, щось нереалізоване, може матеріалізуватися мрія, а головне - у ній формуються почуття.

Загальна ідея цього прийому полягає в тому, що дитина бачить себе на місті головного героя, живе разом із ним, вчиться на його помилках. Тобто людина з раннього віку за допомогою казок навчається примиряти на себе різні ролі: поганих та добрих героїв, творців та знищувачів, бідняків та багачів. Дитина яка часто слухає казки стає більш уважною, витриманою.   Будь-яка казка – це розповідь про відносини між людьми, о законах суспільства. Тому казки для початкової школи можна підбирати саме про учнів, про шкільне життя, дружбу та взаємодопомогу. Цей прийом також можна використовувати на класних годинах, на уроках читання, або у групі тривалого дня.

Групова діяльність на уроках «Казкотерапії»  сприяє підвищенню успішності учнів класу, вирішує багато виховних і розвивальних задач. Кооперативно-групова робота використовується на годинах спілкування або уроках літератури з елементами казкотерапії, під час складання плану оповідання чи казки, презентації до тексту.

В ході казкотерапевтичного заняття необхідно дотримуватись відповідної структури заняття, яке, хоча й має бути індивідуальним, повинно будуватися за наступними структурними компонентами:

1) Ритуал входження в казку.

2) Повторення.

3) Розширення.

4) Закріплення.

5) Інтеграція.

6) Резюмування.

7) Ритуал виходу з казки.

 

З наведеної структури казкотерапевтичного заняття, необхідно пам’ятати, що саме в ході вербалізації своїх почуттів у дітей формуються нові види поведінки, діти позбавляються страхів, знаходять друзів та багато іншого.

Дійсно, такі уроки та заходи допомагають подолати почуття страху темряви, боротися з проблемами хвастощів, відчуження, забіяцтва. Під час діалогічного обговорення виникає ситуація, коли учні, опираючись, на власний досвід, створюють усні роздуми над проблемами персонажів і си­туацій, іде активний процес розвитку зв'язного мовлення. Для кожного віку існують  свої казки, а тому цей вид діяльності має майже необмежені можливості. Для казкотерапії казки підбираються різні: народні, авторські, сучасні, психокорекційні, притчі, міфи, легенди, філософські казки та багато інших. Можливий варіант – придумати казку самостійно, або колективно разом із дітьми. Загальна ідея цього прийому полягає в тому, що дитина бачить себе на місці головного героя, живе разом із ним, вчиться на його помилках. Тобто людина з раннього віку за допомогою казок навчається приміряти на себе різні ролі: поганих та добрих героїв, творців та знищувачів, бідняків та багачів.

Особливої уваги заслуговують терапевтичні  казки О.В. Хухлаєвої  «Лабіринт душі». У книзі представлені терапевтичні казки, призначені для психологічної допомоги дітям від 3 до 15 років. Терапевтичні казкові історії, написані для дітей і орієнтовані на конкретні проблеми, - це розмова з дитиною про психологічні труднощі на його власній мові. Такі історії допомагають дітям знаходити вихід зі складних життєвих ситуацій, витримувати будь-які удари долі; з їх допомогою класний керівник  може краще зрозуміти дитину, стати йому ближче.

Дитяча казка – це одна з самих доступних можливостей емоційного розвитку дитини, адже  ніякі знання не повинні випереджувати морального розвитку особистості .

Правила

 

 

 

 

 

 

 

РОЗДІЛ 3 ПРАКТИЧНЕ ЗАСТОСУВАННЯ ЗДОРОВЯЗБЕРІГАЮЧИХ ТЕХНОЛОГІЙ В ОСВІТНЬОМУ ПРОЦЕСІ

                                                                                     

Алла КОВАЛЬ

Тема :    «Здоров’я – це життя !»

 Мета :  формувати уяву про здоров’я та здоровий спосіб життя;допомогти усвідомити дітям, що здоров ‘я – це великий дар, не тільки для людини, а й для всього суспільства; сім’я – осередок збереження та зміцнення здоров’я; нагадати корисні звички, які допоможуть зміцнити здоров’я;   виховувати бажання підтримувати традиції здорового способу життя .

Обладнання: макети: овочі і фрукти, пепсі-кола, сухарики, чіпси, роздаткові матеріали-ілюстрації із зображенням людей, які дотримуються здорового способу життя, маркери, кульки, мікрофон, стікери.

 

                                          Хід виховної години

I. Емоційне налаштування учнів.

Доброго здоров’я діти, доброго вам дня

Хай вам ясно сонце світить у вікно щодня

Хай сміється мирне небо і дивує світ

А земля нехай дарує вам барвистий цвіт

Бо здоров’я ,любі діти,в світі головне

А здоровий і веселий – щастя не мине.

              Запам’ятайте, любі діти!

              Здоров’я бережіть доки малі.

              І мудрими ідіть по цій землі.

              Хай кожен з вас запам’ятає:

              Без здоров’я – щастя не буває!

II. Мотивація навчальної діяльності.

«Мозковий штурм».

    - Діти, уявіть собі, що ви заблукали в густому непрохідному лісі. І ось перед вами з’явилось три дороги, кожна може вивести з лісу за певних умов.

     1. Першою дорогою підеш — багатство знайдеш, а здоров’я втратиш.

     2. Другою дорогою підеш — половину багатства знайдеш, а половину здоров’я    втратиш.

     3. Третьою дорогою підеш — багатства не знайдеш, проте здоров’я збережеш.

   - Зробіть свій вибір? Обґрунтуйте свою думку.

Висновок. Найкраще піти третьою дорогою, оскільки здоров’я — головне багатство людини.

      Асоціативний кущ

- Діти, а що означає бути здоровим? Яку людину можна назвати здоровою?

(Бути здоровим - значить бути веселим, життєрадісним, з надією зустрічати новий день, відчувати себе по-справжньому щасливим, нічого не болить, добре працює, вчиться, грає в різні ігри …)

ІІІ.Повідомлення теми і завдань виховної години.

Складіть із літер Д З О Р В ‘О Я слово  ( Здоров’я).

 

 

Тож тема нашої виховної години :  «Здоров’я – це життя!»

Сьогодні ми спробуємо зясувати:

- Чи можна надалі уникати захворювань?

- Що для цього потрібно робити ?

- Як зберегти здоров’я, дотримуючись правил культури поведінки?

- Чому треба захищатися від «шкідливих звичок»?

Саме про це ми будемо вести розмову.

  IV. Первинне сприйняття й усвідомлення нового матеріалу.              

 ( На дошці написані слова: поведінка, здоров’я).

Бесіда. Що , на вашу думку, означає слово ,,поведінка’’?

 (Гарно поводитися, завжди виконувати правила, що існують у школі, громадських місцях, транспорті, не ображати нікого).

          Поведінка – це правила поводження людини в певних ситуаціях.

          Здоров’я – це стан фізичної та духовної рівноваги, відсутність хвороб.

- Чи можна пов’язати між собою ці два поняття: «поведінка» і «здоров’я»?

 (Так. Від того, як людина виконує правила культури поведінки, залежить її здоров’я).

         - Найціннішим для кожної людини є її здоров’я.

Купити здоров’я неможливо, тому його потрібно зберігати й зміцнювати.

Правильне харчування

      Важливо їсти не тільки вдосталь, а й правильно. Наш організм повинен отримувати різноманітну їжу, насичену білками , жирами, вуглеводами, а також вітамінами і мінеральними речовинами.

    Вчитель. 

Всі вітаміни смачненькі

І солодкі,і кисленькі

Їжте діти їх охоче

Кожен з вас коли захоче.

Щоб були всі здоровенькі

І красиві й рум’яненькі

Щоб росли міцними й дужими

До хвороб були байдужими.

Вправа-руханка.  

Ваші рухи 1,2,3, їх за мною повтори.

   Так, увага, дітвора,Починається гра!

Як живеш ти? – Ось так!

Як ідеш ти? – Ось так!

А сидиш як? – Ось так!

А біжиш як? – Ось так!

А летиш як? – Ось так!

А стоїш як? – Ось так!

А кричиш як? – Ось так!

А мовчиш як? – Ось так.

А даєш як? – Ось так!

Ну що, дітвора, вам сподобалася гра?

А тепер, пташенята, полетіли, полетіли,

швидко-швидко полетіли, і тихо-тихо сіли.

Бо прийшла уже пора, час настав

Повертатися до справ.

б) Гра «Корисно - шкідливо»

   Якщо це корисно кажемо- «Тік так,це так», а якщо ні - «Тік так,це не так»

1. Можна переїдати. –

2. Їсти треба 1 раз на день. -

3. Під час вживання їжі можна відволікатися . –

4. Їжа повинна бути різноманітною .+

5. Їсти треба швидко, не пережовуючи їжу . –

6. Сіль потрібна людині у великій кількості. –

7. Їсти потрібно сухарики і чіпси.-

8. Потрібно їсти овочі і фрукти.+

 Шкідливі звички!

Нам потрібно зясувати ,що таке звичка? Коли людина виконує якісь дії постійно, підсвідомо у неї виникає бажання або необхідність робити їх знову і знову – це і є звичка.

Давайте пригадаємо які бувають звички? Шкідливі і корисні.

Найбільшу шкоду організму людини приносять такі звички: алкоголь, куріння, наркотики, токсикоманія.

           Є ще інші шкідливі звички. Назвіть їх (дивитися довго телевізор, грати в комп’ютерні ігри, на мобільних телефонах, гризти нігті, читати лежачи та інші).

 

 

Психогімнастика.

 Вчитель. Сідайте вільно, розслабтеся, подумки повторюйте за мною речення.

Я лежу на теплому березі річки.

Тихо плескають хвилі.

Світить сонечко.

Я спокійний(а).

Я лежу на спині й дивлюсь на блакитне небо.

Там пливуть хмаринки.

Мені легко дихається.

Я ніби перебуваю у стані невагомості.

Моє тіло відпочиває у приємних променях сонця.

V. Закріплення та осмислення нового матеріалу.

             Вправа «Кулька здоров’я»

Кожен учень на повітряній кульці пише маркером позитивні слова, або малює малюнок які асоціюються зі здоров’ям, побажання, малює радісне личко. Потім кульки з’єднуємо і стають вони однією великою кулею, символом здоров’я.

   -  Результатом нашої роботи є куля - символ здоров’я, яка допоможе нам у довгому щасливому житті. І я пропоную всім вам зіграти в гру .  

а )Гра «Рима».

     1. Щоб було усе в порядку,

            Вранці робимо ...(зарядку).

     2.Свою ти силу покажи,

         З водою кожен день ... (дружи ).

           3. Потрібні організмові продукти,

 Дуже корисні овочі та ... (фрукти).

– Молодці! Скільки правил вам відомо! Тепер вже ніхто й ніколи не заважатиме вам бути здоровими.

 Обговорення ситуацій.

Які поради ви б дали дітям у таких ситуаціях?

1) Миколка дуже любить дивитися телепередачі. Він витрачає на це чотири години на день.

2) Наталка прийшла на день народження до своєї подруги. Вона так зраділа солодощам, що з’їла їх набагато більше, ніж потребує її організм.

Що важливого ви порадите своїм одноліткам?

VI. Підсумки

Мікрофон

Що важливого було на уроці?

Як ви думаєте, що означає вести    здоровий спосіб життя?

 

 

А зараз стікерами покажіть як вам працювалося на уроці.

Наостанок, нехай кожен з вас побажає своєму сусіду по парті здоров’я.

 

Епіграф на дошці:

                        Здоров’я – це сила,

Здоров’я – це клас

Хай буде здоров’я у вас і у нас.

 

 

 

 

 

44 PNG, дети на прозрачном фоне

    

 

 Анастасія КОНОНЮК

Година здоров'я «Подорож до країни Здоров'я»

 

Мета виховного заходу:

навчальна   навчати  дітей здійснювати контроль за додержанням особистої гігієни, формувати здоров’язберігаючу компетентність, санітарно-гігієнічні навички догляду за тілом; сприяти зміцненню здоров'я дітей та навичок правильного харчування;
         розвивальна  розвивати вміння берегти здоров'я, слідкувати за собою, дотримуватися правил безпечної поведінки, звернути увагу на те, що порядок і чистота сприяють збереженню здоров'я;
       виховна  виховувати життєву потребу – бути здоровим.

Обладнання : аудіозаписи (фізкультхвилинка « Лісові звірі»; звук «Лист»; звук потяга), магнітна дошка, ноутбук,телевізор, ілюстрації, набір овочів та фруктів.

                                                    Хід виховного заходу:

Вчитель:

Сьогодні у нас — незвичайне заняття.

Сьогодні ми зробимо ще один крок

В країну чудову, в країну відому,

Що нас чекає й збагачує мову.

Країна цікава, тож парти свої

Перетворіть у всюдиходи малі.

Всі сядьте рівненько, працюйте уважно,

Потрапить туди щоб було вам неважко.

Отже, трудіться, діти дорогі, до сьомого поту

Та дістаньте нагороду за свою роботу.

Пам'ятайте, нагорода — це оцінка гарна,

Здобута в чесному бою працею ста­ранно.

-                Діти, чи любите ви подорожувати?

        Я хочу вас запросити у подорож до казкової країни «Здоров’я». А нашим гідом, або провідником-екскурсоводом, буде досвідчена й мудра тітонька Сова. Вона  сказала мені, по секрету, що на шляху до цієї країни на нас чекають різні випробування. Тож, не забудьте взяти із собою добрий настрій, набуті знання, кмітливість та увагу.  Подорожувати ми будемо у казковому потязі. А щоб потрапити до нього треба подолати перше випробування, яке приготувала для нас сама тітонька Сова.

                    Зрозуміло, всім відомо,

                    Що приємно бути здоровим.

                    Тільки треба знати,

                    Як здоровим стати.     

 

  Гра « Так чи ні».

-                Що ти робиш для того, аби бути здоровим?

  •             Щоденно роблю зарядку
  •             Допізна переглядаю телепередачі
  •             Відпочиваю на свіжому повітрі
  •             Ввічливо спілкуюся з людьми
  •             Сперечаюсь з друзями, батьками
  •             Не чищу зуби
  •                Читаю лежачи
  •             Вчасно їм
  •             Намагаюсь робити добрі вчинки
  •             Не провітрюю кімнату
  •             Дотримуюсь режиму дня

-                Молодці! Дуже добре впорались із завданням. Тітонька Сова задоволена і запрошує вас до потягу.

     -     Ну, що, діти, в дорогу! ( Звуки потягу )

-                А ось і перша зупинка – станція «Гігієнічна».

зображення_viber_2023-04-20_10-18-02-247.jpgТут живуть дуже охайні люди. Вони гарно виглядають, мають міцне здоров’я, бо дотримуються правил особистої гігієни.

Послухайте, що вони нам радять:

  •             Щоденно приймай душ уранці та ввечері.
  •             Мий руки перед вживанням їжі, прогулянок, відвідування туалету, спілкування з тваринами.
  •             Чистити зуби двічі на день.
  •             Підтримуй чистоту волосся, доглядай за ним.

        -  А ще для вас вони підготували цікаве завдання.

          -  Із розсипанки складіть прислів’я та поясніть його значення.   

                 Чиста, хвороби, біда, вода, для

          -  Із цим завданням упорались. Тітонька Сова рада за вас. Рушаймо!

          -  Наступна зупинка – станція «Спортивна»

Мешканці, які тут проживають спритні, сильні та здорові. Вони теж підготували для вас завдання.

             

 

          Гра «Додай слово».

                    Щоб бадьорий був ти зранку,

                    Щоб було усе в порядку,

                    Весело роби … ( Зарядку ).

-                зображення_viber_2023-04-20_10-17-56-270.jpgСкажіть, а хто з вас робить ранкову зарядку? Хто знає, з чого її потрібно починати?

-                 

-                А зараз ми виконаємо чудові вправи від мешканців станції «Спортивна». Тітонька Сова сказала,що ці вправи чарівні. Вони подарують нам силу та здоров’я.

-                Фізкультхвилинка

(https://www.youtube.com/watch?v=JzhH2npPyjU)

 

Вчитель: Тітонька Сова задоволена, що ми всі разом набралися сили та здоров’я. Їдемо далі! Наступна  зупинка – станція «Вітамінна».

-  Діти, подивіться, хто  до нас поспішає.

-  Це ж хлопчик Вітамінчик.

Вітамінчик. Добрий день, діти!

                    Вітамінчик бравий я,

                    Знаю все від «А» до «Я».

                    Це мої друзі – Вітаміни

                    Ми вам щось розкажемо

                    Та сценку про користь вітамінів покажемо.

Вітамінчик. Термін «вітаміни» походить від латинського слова «віта», що означає «життя». Вітаміни потрібні для нормального росту і розвитку дітей. В організм вони потрапляють з їжею.

зображення_viber_2023-04-20_10-17-57-506.jpg                             Сценка «Ми – корисні для людини»

              ( Виходять діти, на головах у них капелюшки з назвами вітамінів )

-                                    - Добрий день, впізнали нас? ( Разом ). Ми вітаміни – дуже корисні для людини.

     Вітамін А: Я – вітамін А, сприяю росту, поліпшую зір. Мене багато в моркві, маслі, сирі, яйцях, помідорах, зеленій цибулі, гарбузі.

     Вітамін В: А я – вітамін В. Дуже потрібний для фізичної і розумової діяльності, поліпшення травлення. Міщусь у житньому хлібі, вівсяній та гречаних крупах, горосі, квасолі, печінці, м’ясі.

     Вітамін С: А я – вітамін С. Запобігаю застуді, поліпшую кровообіг, сприяю росту. Багата мною капуста, картопля, помідори, цибуля, щавель, хрін, часник, чорна смородина.

     Вітамін Д: А я – вітамін Д. Зміцнюю кістки. Живу в молоці, житньому хлібі, рибі.

     Всі:  Хто дружить із нами буде –

             Всі незгоди позабуде.

             Виросте міцним, здоровим,

             Переможе всі хвороби.

Вчитель: Отже, діти, треба вживати різноманітну їжу, щоб збагатити свій організм вітамінами, необхідними для нормального росту і розвитку нашого організму.

А зараз тітонька Сова підготувала для вас загадки.

  1.                 В кожній господі я у пригоді.

зображення_viber_2023-04-20_10-17-59-203.jpg           Та хто мене роздягати візьметься,

           Той слізьми заллється. ( Цибуля )

  1.                 Що то за голова, що лиш зуби й борода. ( Часник. )
  2.                 І печуть мене, і варять, і їдять, і хвалять, бо я смачна. (Картопля. )
  3.                 Сидить дівчина в коморі, а коса її надворі. ( Морква. )
  4.                 Зозуляста, срібляста, триста сорочок наділа. ( Капуста. )

 Гра «Приготуй смачну страву». зображення_viber_2023-04-20_10-18-04-129.jpg( Діти називають діляться на дві команди. Команда 1 готує борщ, а команда 2– компот. Із свого кошика діти обирають тільки ті продукти , які необхідні їм для приготування своєї страви.)

Вчитель: Ось ми з Вами і дісталися до країни «Здоров’я». І до нас прийшов лист від тітоньки Сови.
                        (Звук «Лист»)

-  Добрий день, любі діти! Я рада вас бачити у нашій країні. Я чула як ви  чудово впоралися з усіма завданнями, які трапилися вам на шляху. За це я хочу вам подякувати і  зробити невеличкий подаруночок.

-      У вчителя під партою є чарівна паличка. Вона доторкнеться нею до кожного з вас і  наповнить організм здоров’ям. А ви піклуйтесь про своє здоров’я, зміцнюйте його і пам’ятайте, що найдорожче у світі – здоров’я!

  Марк – щоб в тебе не болів живіт!

 Артем – бажаю тобі мати міцне здоров’я!

 Аня – щоб в тебе не боліли зубки!

 Анастасія  - зростай великою і не хворій!

 Злата – бажаю тобі сили і наснаги!

 Вова – щоб твій носик був здоровий!

 Максим  – бажаю тобі, щоб твоє горло було здоровим!

 Маргарита  – бажаю, щоб твої оченятка завжди були здорові!

Рефлексія:
Гра «Доскажи словечко»

               Щоб здоров'я добре мати,

               Слід про нього змалку... {дбати):

             Кожний ранок обливатись

               І зарядкою... (займатись).

               У дворі щодня гуляти,

               Повноцінно їсти й... (спати).

               Добре мити всі продукти,

               Досхочу вживати... (фрукти).

               За зубами доглядати,

               Дірочки в них... (лікувати).

Вправа «Коло здоров’я».

Бережіть себе і свій організм, радійте життю. Набувайте хороші звички, привчайте себе до активного і здорового способу життя, будьте розумними
         Ми любимо життя за те, що можемо насолоджуватися красою природи, зображення_viber_2023-04-20_10-18-07-521.jpgрадіти зустрічам із друзями, щодня дізнаватися про щось нове у світі, який нас оточує. Ваше життя тільки-но починається, і воно сповнене надіями та планами.
   Візьміться всі за руки і побажайте по коло один одному здоров’я.

Вчитель: Дякуємо за увагу! До нових зустрічей!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Аліна ПУХТЯР

 

Тема :    «Здоров’я !»                

 Мета : формувати уяву про здоров’я та здоровий спосіб життя;допомогти усвідомити дітям, що здоров’я – це великий дар, не тільки для людини, а й для всього суспільства, сім’я – осередок збереження та зміцнення здоров’я, вміння піклуватися про всіх членів сім’ї; вчити учнів самостійно здобувати знання,  розвивати вміння презентувати результати особистої та спільної діяльності; виховувати бажання підтримувати традиції здорового способу життя

                                          Хід заходу

- У давнину казали: «Здоров’я – це нічого, але все без здоров’я – ніщо.

- Вітаючись, ми , зазвичай, кажемо: «Доброго здоров’я!». Таким чином         ми бажаємо одне одному здоров’я.

I. Емоційне налаштування учнів.

II. «Мозковий штурм».

Діти, уявіть собі, що ви заблукали в густому непрохідному лісі. І ось перед вами з’явилось три дороги, кожна може вивести з лісу за певних умов.

     Першою дорогою підеш — багатство знайдеш, а здоров’я втратиш.

     Другою дорогою підеш — половину багатства знайдеш, а половину здоров’я в   втратиш.

     Третьою дорогою підеш — багатства не знайдеш, проте здоров’я збережеш.

   - Зробіть свій вибір? Обґрунтуйте свою думку.

Висновок. Найкраще піти третьою дорогою, оскільки здоров’я — головне багатство людини.

Тож тема нашої виховної години :  «Здоров’я – це життя!»

    1.  Асоціативний кущ

- Діти, а що означає бути здоровим? Яку людину можна назвати здоровою?(Бути здоровим - значить бути веселим, життєрадісним, з надією зустрічати новий день, відчувати себе по-справжньому щасливим, нічого не болить, добре працює, вчиться, грає в різні ігри …)

- Діти, підніміть руку, хто жодного разу не хворів. Нажаль таких серед нас немає.

    ІІІ Основна частина  

 Сьогодні ми спробуємо зясувати:

- Чи можна надалі уникати захворювань?

- Що для цього потрібно робити ?

- Як зберегти здоров’я, дотримуючись правил культури поведінки?

- Чому треба захищатися від «шкідливих звичок»?

Саме про це ми будемо вести розмову. Щоб зберегти здоров’я  змалку…

                  ( На дошці написані слова: поведінка, здоров’я).

2.Бесіда.

-  Що , на вашу думку, означає слово ,,поведінка’’?(Гарно поводитися, завжди виконувати правила, що існують у школі, громадських місцях, транспорті, не ображати нікого). Що робити, якщо дитина б'ється, кусається в дитячому садку: практичні  настанови, поради психолога

          Поведінка – це правила поводження людини в певних ситуаціях.

 

          Здоров’я – це стан фізичної та духовної рівноваги, відсутність хвороб.

- Чи можна пов’язати між собою ці два поняття: ,,поведінка’’ і ,,здоров’я’’?(Так. Від того, як людина виконує правила культури поведінки, залежить її здоров’я).

  - Найціннішим для кожної людини є її здоров’я. Купити здоров’я неможливо, тому його потрібно зберігати й зміцнювати.

1.Режим дня  

2. Раціональне харчування - є важливим чинником збереження здоров’я.Важливо їсти не тільки вдосталь, а й правильно. Наш організм повинен отримувати різноманітну їжу, насичену білками , жирами, вуглеводами, а також вітамінами і мінеральними речовинами.

а) Бесіда про вітаміни

           Осінь , літо і весна багаті на фрукти та овочі, які потрібно споживати. У них є багато корисних для організму речовин, особливо вітамінів.

Так як під час гарячої обробки вітаміни розкладаються фрукти і овочі краще їсти сирими. Але їх треба добре мити, щоб запобігти кишковим захворюванням.

Вітаміни та розумові навантаження

Вітаміни потрібні для росту і розвитку організму, а якщо їх не вистачає, людина тяжко хворіє  

б) Гра «Корисно - шкідливо»

Яка є їжа»: цікаві ігри для малюків   Якщо це корисно кажемо- «Тік так,це так», а якщо ні - «Тік так, це не так»

1. Можна переїдати.

2. Їсти треба 1 раз на день. –

3. Під час вживання їжі можна відволікатися . –

4. Їжа повинна бути різноманітною .+

5. Їсти треба швидко, не пережовуючи їжу . –

6. Сіль потрібна людині у великій кількості. –

      3. Шкідливі звички!

  Нам потрібно зясувати ,що таке звичка? Коли людина виконує якісь дії постійно, підсвідомо у неї виникає бажання або необхідність робити їх знову і знову – це і є звичка.

Давайте пригадаємо які бувають звички? Шкідливі і корисні.

Найбільшу шкоду організму людини приносять такі звички: алкоголь, куріння, наркотики.

   Висновки.

- Мати або не мати шкідливої звички - справа особиста. Але якщо ви хочете гордо заявити про себе як про людину без шкідливих звичок, або якщо здоров'я вже не дозволяє ці самі звички, то ваш вибір - здоровий спосіб життя!

     -  Навчися казати ,,Ні’’!

З кожним роком ти стаєш самостійнішим та незалежним. Усе більше часу перебуваєш в компаніях однолітків або старших друзів. Можуть виникнути ситуації, коли можуть  тобі запропонують закурити цигарку, можливо, навіть з наркотичною травою, випити пива чи вина. Ти мусиш навчитися казати ,,Ні !

       Вправа - руханка.  

«Щоб бути здоровим  робим так…»  

Щоб ніколи не хворіти,

Треба вправи нам робити.

Із –за парт швиденько встали,

Спинки гарно розрівняли,

На носочки піднялись

І до сонця потяглись.

Руки разом опустили

І швидесенько присіли.

Потім встали,руки в боки,

Всі красиво робим кроки

Назад – вперед прогнулись добре.

Не будем мати ми хвороби…

А тепер мерщій до справ,

Кожен вченим з нас щоб став

Прошу я усіх сідати,

Вчитель.

Немає нічого дорожчого на світі,

Ніж дивне щастя жити на Землі

В здоров’ї кожній квіточці радіти,

І посміхатися навіть уві сні.

Безцінний скарб, що ми здоров’ям звемо,

Із юних літ нам треба берегти,

Адже нічого більше нам не треба,

Щоб тільки всі здорові були ми.

          ІV. Узагальнення матеріалу.

1.Рефлексія.

Кожна людина повинна берегти і зміцнювати своє здоров’я. Іграшку, книжку, одяг можна купити за гроші, але здоров’я не купиш. Саме тому з раннього дитинства треба дотримуватися здорового способу життя.

2.Робота в парах ,,Склади прислів’я’’

Було б здоров’я, все інше наживеться.

Як немає сили, то й світ не милий .

Здоров’я маємо – не дбаємо, а втративши - плачемо.

Здоров’я за гроші не купиш.

Хворому і мед гіркий.

Бережи одяг доки новий, а здоров’я - доки молодий.

Здоровому - завжди здорово.

Вартість здоров’я знає той, хто його втратив.

У здоровому тілі – здоровий дух.

Дух і воля основа здоров’я .

Люди часто хворіють, бо берегти здоров’я не вміють.

Здоров’я більш варте, як багатство.

Доки здоров’я служить, людина не тужить.

Без здоров’я немає щастя.

Гіркий в того вік, кому потрібен лік.

Вчитель. Молодці, всі справились із завданням.

          V. Підсумок

                    Пам’ятайте :

Здоров’я – це багатство, яке Господь нам дав. І потрібно , щоб з дитинства його ти цінував. Здоров'я не придбаєш, за гроші пам’ятай. Його від Бога маєш. Про це не забувай.

 

Здоров'я дитини – у ваших руках

                                                                                           Анастасія ШПАК

        Тема:  «Здоров’я - найбільший скарб людини»

   Мета:  розширити знання про правила здорового способу життя;  виховувати у дітей ціннісне ставлення до власного здоров’я та стимулювати бажання дбати про нього; сприяти усвідомленню учнями необхідності ведення здорового способу життя; нагадати корисні звички, які допоможуть зміцнити здоров’я; прищеплювати інтерес до занять фізичною культурою і спортом.

Обладнання:   «чарівна» скринька здоров’я , вислови про здоров’я,  пелюстки

« квітки щастя», кольорові кружечки, картки « Асоціативний кущ», цеглинки Lego , картки з прислів’ями, запис на дошці для опитування, куб Блума .

Хід заняття

I.Організаційний момент

Вступне слово вчителя

Хто здоровий, той сміється

Все йому в житті вдається.

Він долає всі вершини  -

Це х чудово для людини

Хто здоровий, той не плаче,

Жде його в житті удача,

Він уміє працювати,

Вчитись   і відпочивати

Бо  здоров’я  -це прекрасно,

Здорово , чудово , ясно.

І доступні для дитини

Всі дороги і стежини.

-           Дійсно, здоров’я найбільша цінність для кожного. Ніякі досягнуті цілі в житті не приносять повного щастя, якщо немає здоров’я. Тому дуже важливо вести здоровий спосіб життя, не дивлячись на вік. Сьогодні під час нашої бесіди ми поговоримо про  здоров’я, здоровий  спосіб життя, що потрібно для того , щоб бути здоровим.

-       Вправа - руханка

-       «Здорово танцюю»

ІІ. Основна частина

1. «Мозковий штурм».

    - Діти, уявіть собі, що ви маленька бджілка-трудівниця. І перед вами з’являється три чудових квітки , кожна з них має чарівні властивості.

      На першу сядеш — багатство знайдеш, а здоров’я втратиш.

      На другу сядеш — половину багатства знайдеш, а половину здоров’я втратиш.

       На третю сядеш — багатства не знайдеш, проте здоров’я збережеш.

 - Оберіть кожен свою квітку? Обґрунтуйте свою думку.

Висновок. Найкраще сісти на третю квітку, оскільки здоров’я — головне багатство людини.

Отже, тема нашої виховної години «Здоров’я- найбільший скарб людини»

2.  Інтерактивна вправа «Асоціативний кущ»

 

 

 

 

 

 

                 ( стан, настрій, розвиток, радість, життя, і т.д.)

Вчитель. Здоров’я – це стан людини, при якому вона почувається добре,  не    хворіє, та нічого в неї не болить.

3.2. Проблемне запитання

                           Діти, що означає бути здоровим? Яку людину можна назвати здоровою?

               Бути здоровим - значить бути веселим, життєрадісним, зустрічати новий день, відчувати себе по-справжньому щасливим.

                           А чи є в нашому класі такі діти, які ні разу не хворіли?

                           Нажаль таких учнів  немає, та і людини такої не знайдеш, яка б за життя хоча б раз не хворіла.

                           Але ми можемо самі покращити собі умови, щоб не хворіти.

               ­Що потрібно для того, щоб бути здоровим і сильним? (Відповіді учнів).

Вчитель.
З кожним роком все більше людей обирає здоровий спосіб життя, спрямовує свої зусилля на збереження і зміцнення свого здоров’я. Адже здоров’я – безцінний скарб, його не можна купити ні за які кошти. Його потрібно берегти щохвилини. Здорова людина може жити щасливо, працювати, радіти життю, творити добро, дбати про родину, свій рід, неньку Україну. А тепер давайте подумаємо як можна покращити своє здоров’я?  (Відповіді учнів).

               ­Що потрібно для того, щоб бути здоровим і сильним? (Відповіді учнів).

               Для здоров’я потрібне і правильне харчування. Не можна весь час їсти чіпси, сухарики, солодощі, булочки, тістечка. Потрібна якісна варена їжа. Від правильного харчування залежить здоров’я системи травлення, а від травлення й усе інше.

Вчитель. Не можна переїдати і голодувати. Їжу треба приймати в невеликій кількості і повільно. Обов’язково треба вживати супи, борщі, каші, м’ясо, рибу, овочі і фрукти. Крім того треба щодня вживати часник, цибулю, зелень, щоб не тільки поповнити організм вітамінами, але захистити себе від різних хвороб та бактерій. Булочок і солодощів треба вживати менше, щоб потім наше тіло не набуло форми булочки. Їсти треба за столом, сидячи, повільно, ретельно пережовуючи їжу, не поспішаючи.  То ж не треба намагатися уминати все в такій кількості — це до добра не приведе. В усьому треба мати міру, тоді й здоров’я буде.

  Вчитель. Як ви вважаєте чи має значення для здоров’я  чистота?

 Саме пряме значення для здоров’я людини має чистота, зокрема чистота рук, бо на них найбільше накопичується всіляких бактерій, мікробів, вірусів. І якщо не мити рук, то ціла армія цих паразитів потрапить до вашого шлунку і буде жити там, підриваючи ваше здоров’я, руйнуючи ваш організм. А ще треба слідкувати за чистотою посуду, з якого ви їсте, за чистотою столу, треба обов’язково мити овочі і фрукти перед їх вживанням. Треба дотримуватись правил особистої гігієни, користуватися індивідуальним рушником, гребінцем, ножицями, обрізати і чистити нігті. Про це треба весь час пам’ятати.

3.3. Вправа «Опитування»

               А зараз діти проведемо опитування класу, використовуючи «Lego 6 цеглинок»

     1 питання – це цеглинка блакитного кольору;

     2 питання – це цеглинка оранжевого кольору;

     3 питання – це цеглинка червоного кольору.

(Заздалегідь на дошці підготовлений запис (питання) з обраними кольорами цеглинок,  вчитель називає по черзі записи, учні піднімають цеглинки, учитель рахує кількість, що підняли, та фіксує її записом навпроти кожного питання).

1 питання: Хто з учнів нашого класу займається спортом?  Якщо такі є, то покажіть цеглинку блакитного кольору;  (вчитель рахує, та фіксує запис).

2 питання: Хто з учнів нашого класу щодня вживає фрукти та кисломолочні продукти? Якщо такі є, то покажіть цеглинку оранжевого кольору;  (вчитель рахує, та фіксує запис).

3 питання: Хто з учнів нашого класу щодня здійснює прогулянку на свіжому повітрі? Якщо такі є, то покажіть цеглинку червоного кольору;  (вчитель рахує, та фіксує запис).

                        16  учнів

 

                           9 учнів

                    

                          16 учнів

 

Давайте підсумуємо кількість.

       - Скільки учнів нашого класу займається спортом? (16).

     - А скільки щодня вживає фрукти та кисломолочні продукти?  (9).

                 - А скільки ж учнів щодня здійснює прогулянку на свіжому повітрі? (16).

3.4. Математичний прийом

 - Діти, давайте порахуємо яких  учнів найбільше? ( Відповіді дітей)

 - На скільки більше учнів займається спортом, ніж вживає фруктів? (Відповіді дітей)

- Скільки учнів разом займається спортом та гуляє на свіжому повітрі?

( Відповіді дітей)

3.5 Фізкультхвилинка  Руханка « В здоровому тілі – здоровий дух»
            ( https://youtu.be/Okc6DM3oL7M)

IV.Закріплення вивченого матеріалу

4.1. Гра «Склади прислів’я»

(скласти прислів’я та пояснити його значення)

В  здоровому тілі — здоровий дух.

Бережи одежу знова, а здоров'я змолоду.

Доки здоров'я служить, то людина не тужить. 

Здоров'я більше варте, як багатство. 

Здоров'я за гроші не купиш. 

4.2 Гра - кричалка

«Корисно - шкідливо»

Гра " Корисно - шкідливо" - YouTube( Діти відповідають хором словами «корисно», « шкідливо» на запропонований вчителем варіант)

-Читати лежачи ...(шкідливо).
-Дивитися на яскраве світло ... (шкідливо).
-Промивати очі вранці ... (корисно).
-Дивитися близько телевізор ... (шкідливо).
-Оберігати очі від ударів ... (корисно).
-Вживати в їжу моркву, петрушку ...(корисно).
-Терти очі брудними руками ... (шкідливо).
-Займатися фізкультурою ... (корисно).

        4.3. Вправа «Коло ідей»

Робота в групах (використовуючи лего, скласти та презентувати ідеї для покращення та збереження здоров’я).

4.4. Презентація робіт кожної групи.

V. Підсумок уроку.

5.1 Конкурс Ха-ха-ха»

«Здоровому все здорово»

Лучшие идеи (63) доски «ха ха» | смешные смайлики, веселые картинки,  смешные открытки- Вчені з'ясували, коли людина сміється, в її легені надходить майже в два рази більше повітря. Крім того сміх чудово тренує голосові зв'язки. І нарешті хвилина сміху дорівнює 45 хвилинам відпочинку. Так що смійтеся на здоров'я.

(Встають у коло, перший каже - ХА, другий-ХА-ХА і т. д.)

 

 

   5.2. Вправа «куб Блума»

– Діти, попрацюймо за кубом Блума, і перше питання звучить так:

1 питання «Назви»

-         Що таке здоров’я?

  1.         питання «Запропонуй»

-         Запропонуйте своє визначення «здоров’я».

3  питання «Чому?»

               Чому здоров’я потрібно берегти з молоду?

Пам’ятайте діти:

                                                    Щоб мати гарне здоров’я, потрібно займатись спортом, правильно харчуватись,  дотримуватись правил гігієни, якщо є необхідність,

не дозволяти мати собі шкідливих звичок.

Вправа «Рефлексія»

Продовжити речення.

«На уроці…»

«Я навчився(лася)…»

 «Я запам’ятав(ла)…»

«Мені було цікаво…»

Histgameplay

 

 

 

 

 

 

Олеся ЩЕРБАНЮК

Тема:  Їстівні та отруйні гриби. Надання домедичної допомоги при отруєнні грибами.(6 клас)

Мета: Ознайомити учнів з їстівними та отруйними грибами та  правилами їх збору;  надати інформацію про особливості отруєння грибами; формувати вміння надавати першу домедичну допомогу у разі виникнення симптомів отруєння.

Обладнання: мультимедійна презентація, аркуші паперу, кольорові олівці або фарби.

Хід уроку

1. Вступне слово.

Бесіда про гриби як окрему групу організмів та їх значення в житті людей.
Гриби – велика окрема систематична група організмів, що включає близько 100 тисяч видів.

Характерні ознаки грибів:

  •                 Гриби є організмами, що використовують органічні речовини.
  •                 В оболонках клітин грибів міститься хітин, речовина, характерна для покривних тканин комах.
  •                 Запасний продукт грибів – глікоген – це єдиний відомий у природі вуглевод, який у грибах сполучається з азотом.  

Яке ж  значення в житті людей мають гриби?

У природі й у житті людини гриби мають велике значення. Деякі види їстівних грибів культивуються й активно вживаються населенням. Цінність цього харчового продукту перевищує цінність багатьох овочевих культур. Гриби можна вирощувати й у спеціально створених умовах. Найпопулярніші з грибів, вирощених таким чином – глива звичайна та печериця.  За вмістом вітамінів, мікроелементів та харчовими властивостями вони не поступаються білим грибам. Крім того, вони мають цінні лікувальні властивості.

Багато видів грибів продукують різноманітні біологічно активні речовини, зокрема антибіотики, алкалоїди, вітаміни, ферменти (навіть сичужні, які виробляються в шлунку жуйних тварин), речовини, що прискорюють ріст (гіберелін),харчові білки.

2. Класифікація грибів.

Розповідь учителя з демонстрацією груп грибів на  мультимедійній презентації.

Шапинкові гриби, видовий склад яких різноманітний, поділяються на їстівні, умовно їстівні, неїстівні та отруйні.

Їстівні гриби – це ті, що не потребують ретельної обробки. Їх достатньо очистити від бруду, згрубілої шкірки та піддати нетривалій термічній обробці.

Умовно їстівні – грузді, опеньки, дощовики, зеленушки тощо – смачні лише після тривалої обробки (вимочування, виварювання). 

Неїстівними не можна отруїтися, але вони не придатні до вживання через твердість, неприємний смак чи запах, які не зникають навіть після приготування.

А ось зустріч із отруйними грибами може призвести до серйозних проблем зі здоров’ям.

Залежно від вмісту отруйних речовин такі гриби можуть викликати (здебільшого) легкі нетривалі захворювання, найчастіше розлад шлунково-кишкової діяльності, після яких хворі одужують, або спричиняти тяжкі й смертельні отруєння. Слід зауважити, що наслідки вживання таких грибів залежить також від віку та стану здорової людини, кількості спожитого продукту тощо. Правильне лікування можливе тільки  при безпомилковому визначенні виду грибів, які з’їв потерпілий.

Отрути, що містяться в грибах, поділяються на три групи:

  •                 Першу становлять отрути місцевої збуджувальної дії ( містяться в печериці жовтій, рядовці тигровій, недоварених опеньках осінніх справжніх ). Вони спричиняють лише порушення травлення. Їхня дія проявляється через 1-2 години після вживання.
  •                 Отрути другої групи діють на нервові центри ( містяться в мухоморі червоному, мухоморі пантерному, Іноцибе Патуйяра, говорушці білій ). Симптоми отруєння – сильна нудота, блювання, пронос із болями, запаморочення, втрата свідомості, посиніння, сп’яніння, напади сміху, плачу, галюцинації з’являються через 0,5-2 години після вживання грибів. Звичайно хвороба виліковується, але в деяких людей її перебіг досить тяжкий. Хворому неодмінно потрібні лікарська допомога і постільний режим.
  •                 Отрути третьої групи спричиняють найтяжчі або навіть смертельні отруєння (їх джерела знаходяться в блідій поганці, мухоморі смердючому, мухоморі білому, опеньку сірчано-жовтому (неправдивому), павутиннику оранжево-червоному). Хворобу можна виявити лише через 8-48 годин після вживання грибів. Поки отрута перебуває в шлунку і розноситься кров’ю до інших органів, не помітно порушень нормального функціонування організму. Симптоми отруєння з’являються лише тоді, коли небезпечні речовини досягають мозку  й починають впливати на нервові центри, що регулюють діяльність певних органів. Це спричиняю посилення діяльності мускулатури шлунку й надмірне виділення шлункового соку та слизу, що приводить до сильного блювання, проносу. Організм зневоднюється, згущується кров, хворий відчуває нестерпну спрагу, в нього синіють губи, холонуть руки й ноги, виникають судоми. Поступово отрута паралізує нервові центри, які регулюють роботу кровоносних судин. Судини розслабляються, в них затримується кров. Кров’яний  тиск падає. Коли організм переборює отруєння на цій стадії, хворий протягом деякого часу відчуває полегшення, однак саме тоді відбувається жирове переродження печінки, нирок, серця. Стан людини погіршується, і після цього майже завжди настає смерть.

                                                   Хвилинка релаксації.

Учням роздають аркуші паперу і просять намалювати гриб який їм найбільше сподобався. 

3. Правила збирання грибів.

Бесіда. Вчитель запитує учнів, які правила збирання грибів вони знають.  Після того, як діти дають свої відповіді вчитель пропонує ознайомитись з правилами збирання грибів, доповнюючи і виправляючи, за потреби, відповіді учнів.

        збирати гриби треба тільки під контролем досвідчених грибників;

        гриби, в яких ви сумніваєтесь, ніколи не кладіть до кошика;

        якщо ви знайшли їстівні гриби, а поруч з ними ростуть отруйні або невідомі вам, не збирайте ці гриби (можлива їх мутація чи запилення отруйними спорами);

        краще збирати гриби рано-вранці, вони свіжі, міцні, добре зберігаються;

        вдома ще раз перегляньте всі зібрані гриби. Якщо помітите отруйний або невідомий вам гриб – одразу ж викиньте його;

        ніколи не пробуйте сирих грибів, в яких ви сумніваєтесь;

        зібрані гриби необхідно добре промити – не менше трьох разів аби відмити весь бруд. І в цей же день  приготувати гриби, тобто відварити або посмажити чи законсервувати;

        варити всі гриби треба як мінімум у двох водах. Не стільки важливий час варіння, скільки кількість зміненої води;

   при консервуванні грибів треба використовувати оцет, щоб не допустити інших харчових отруєнь, наприклад ботулізму, який характерний для всіх загерметизованих консервів;

        при вживанні грибів чи страв із них слід їх їсти у невеликій кількості, якщо за ніч чи день ніяких неприємних симптомів не виникло, тоді можна вживати далі. Дітям їсти гриби не рекомендується.

УВАГА!

У жодному разі не довіряйте таким помилковим тлумаченням:

  «Усі їстівні гриби мають приємний смак».

— «Отруйні гриби мають неприємний запах, а їстівні — приємний».

— «Усі молоді гриби їстівні».

— «Личинки комах, черви й равлики не чіпають отруйних грибів».

— «Опущена у відвар грибів срібна ложка або монета чорніє, якщо в каструлі є отруйні гриби».

— «Цибуля або часник стають бурими, якщо варити їх разом із грибами^ серед яких є отруйні».

— «Отрута з грибів видаляється після кип'ятіння протягом кількох годин».

— «Сушіння, засолювання, маринування, теплова кулінарна обробка знешкоджують отруту в грибах».

4. Основні причини та симптоми отруєння грибами.

Розповідь вчителя.

   Вживання отруйних грибів;

   Неправильне приготування умовно їстівних грибів;

   Вживання старих або зіпсованих їстівних грибів;

  Вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби і підберезники мають своїх небезпечних двійників).

Симптоми отруєння: нудота, блювання, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, мимовільне сечовиділення, проноси, розвиток симптомів серцево-судинної недостатності.

5. Перша домедична допомога при отруєнні грибами.

Повідомлення вчителя.

Викличте швидку медичну допомогу. До приїзду невідкладної медичної допомоги у потерпілого треба  викликати блювання,  дати  випити якомога більше води та повторно викликати блювання до повного очищення шлунка або промити шлунок. Прийняти активоване вугілля  (не менше 10 пігулок одночасно) або якийсь інший ентеросорбент.                                       

ПАМ’ЯТАЙТЕ:

Гриби – не тільки смачний, але й небезпечний продукт харчування, який може призвести до отруєння, а іноді й до смерті.

6. Підсумки виховної години.

Гра з учнями  «Кошик»

Учні піднімаються з місць і стоять біля своїх парт, вчитель демонструє учням зображення грибів, і якщо гриб можна класти до свого кошика діти присідають, якщо ні – залишаються стояти. Таким чином «збираючи гриби у кошик».

Як додаткове завдання вчитель пропонує дітям знайти цікаву та пізнавальну інформацію про гриб, який вони намалювали та підготувати коротке повідомлення.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ольга ДИКА

Фізкультурні хвилинки як спосіб забезпечення розумової працездатності учнів в умовах навчання

 

Здоров’я людини – один із найважливіших показників економічного, соціального і морального благополуччя суспільства. Водночас сучасні соціально-економічні та екологічні кризи в країні зумовили значне погіршення здоров’я населення, особливо дітей. Для збереження здоров'я дітей в школі необхідно впроваджувати здоров'язберігаючі технології.

Поняття “здоров’язберігаючі технології” об’єднує в собі всі напрями діяльності загальноосвітнього закладу щодо формування, збереження та зміцнення здоров’я учнів. Під здоров’язберігаючими технологіями вчені пропонують розуміти:

    сприятливі умови навчання дитини в школі (відсутність стресових ситуацій, адекватність вимог, методик навчання тавиховання);

    оптимальну організацію навчального процесу (відповідно до вікових, статевих, індивідуальних особливостей та гігієнічних норм);

    повноцінний та раціонально організований руховий режим.

Слід зазначити, що впровадження здоров’язберігаючих освітніх технологій пов’язано з використанням медичних (медико-гігієнічних, фізкультурно-оздоровчих, лікувально-оздоровчих), соціально-адаптованих, екологічних здоров’язберігаючих технологій та технологій забезпечення безпеки життєдіяльності.

Сутність здоров’язберігаючих та здоров’яформуючих технологій постає в комплексній оцінці умов виховання і навчання, які дозволяють зберігати наявний стан учнів, формувати більш високий рівень їхнього здоров’я, навичок здорового способу життя, здійснювати моніторинг показників індивідуального розвитку, прогнозувати можливі зміни здоров’я і проводити відповідні психолого-педагогічні, корегувальні, реабілітаційні заходи з метою забезпечення успішності навчальної діяльності та її мінімальної фізіологічної “вартості”,поліпшення якості життя суб’єктів освітнього середовища.

 

Ще із початкової школи учні вчаться визначати свій стан і відчуття, формувати активну життєву позицію, зміцнювати і зберігати своє здоров'я, розуміти необхідність і роль рухів у фізичному розвитку, формувати уявлення про те, що корисно і що шкідливо для організму тощо. Роль основної школи полягає в тому, щоб вдосконалювати та розвивати в здобувачів освіти навички щодо збереження здоров’я. Одним із найкращих способів досягти цього є використання фізкультхвилинок.

 Мета проведення фізкультурної хвилинки - підвищити або утримати розумову працездатність дітей на уроках, забезпечити короткочасний активний відпочинок для школярів під час занять, коли значні навантаження випробовують органи зору і слуху; м'язи тулуба, особливо спини, що знаходяться в статичному стані; м'язи кисті працюючої руки. Вправи складено так, щоб при їх виконанні були охоплені різні групи м’язів. Вона необхідна для збереження здоров'я учнів, для того, щоб підняти їм настрій, посилити крово- і лімфообмін застійних ділянок в організмі дитини, зняти статичну напругу.

Вправа «Ледача кішечка».  

Підніміть руки вгору, потім витягніть вперед, потягніться, як кішечка. Відчуйте, як тягнеться тіло. Потім різко опустіть руки вниз, одночасно на видиху вимовляючи звук «а!». Також повторіть вправу кілька разів.

 

Вправа «Струшуємо воду з пальців».

Прийміть вихідне положення: руки зігнуті в ліктях долонею вниз, кисті пасивно звисають. Швидким і безперервним рухом передпліччя трясти кистями, як ганчірочками (5-10 секунд). Перед вправами корисно дітям корисно міцно стиснути кисті в кулак, щоб ясніше відчувалася різниця в напруженому і розслабленому стані м'язів.

Вправа «Птах, що розправляє крила».

Уявіть, що ви – птах, крила якого міцно стиснуті. З'єднайте лопатки, напружте спину так сильно, як тільки можете. Ви відчуваєте напругу. А тепер повільно, не кваплячись, звільняйте свої м'язи. Ваші крила розправляються. Стають сильними і легкими, невагомими. Ви відчуваєте розслаблення. Повторіть вправу 5-7 разів.

 

Вправа «Роздувається куля».

Уявіть, що у вас в руках туго надута куля. Ви тримаєте її в руках. Відчуєте її пружну поверхню. Куля продовжує роздуватися, ви насилу утримуєте її, тому що вона рветься у височінь. Ваші пальці напружені. Ви з останніх сил утримуєте її. Уявіть, що ця куля – ваша проблема. Відпустіть її – нехай летить. Покладіть руки на коліна. Закрийте очі і зробіть глибокий вдих і довгий видих. І ще раз вдих і довгий видих. Дихайте легко і спокійно. А тепер потягніться всім тілом і відкрийте очі.

Дихальні вправи 

Вдихніть, повільно видихніть, потім також повільно зробіть глибокий вдих. Затримайте дихання на чотири секунди. Знову повільно видихніть і повільно зробіть глибокий вдих. Затримайте дихання на чотири секунди і видихніть. Повторіть цю процедуру шість разів, і ви переконаєтеся, що стали спокійніше.

 

Вправа «Задуй свічку».

Зробіть глибокий спокійний вдих, набираючи в легені якомога більше повітря. Витягнувши губи трубочкою, повільно видихніть, як би дуючи на свічку, при цьому тривало вимовляєте звук «у-у-у». Повторіть вправу 5-6 разів.

 

Наталія ЛЮБІНЕЦЬКА

Тема: «Здоров’я – головне багатство»

Мета проведення виховної години:

  •             Формувати позитивну мотивацію здоров'я і здорового способу життя
  •             Нагадати корисні звички, які допомагають зберігати здоров”я
  •             Поглибити знання учнів про небезпеку шкідливих звичок
  •             Прищеплювати інтерес до занять фізичною культурою і спортом

Обладнання: презентація “Пропаганда здорового способу життя”, малюнки із зображенням складових здорового способу життя та зображенням шкідливих звичок, картки із ситуативними завданнями.

План

1. Організаційна частина (вступне слово вчителя)

2. Оголошення теми та мети заняття

3. Проведення здорових змагань

4. Проведення підсумків зах

                        Вступне слово вчителя

«Здоров'я — такий стан організму,
який дає можливість зберігати здоров'я»
Е. Голдсміт

У наш час  здоров'я — це не відсутність хвороб, а фізична, психологічна, соціальна гармонія людини, її доброзичливе ставлення як до інших людей, так і до навколишнього середовища.

Згідно з даними вчених, здоров'я залежить від багатьох чинників: більше ніж на 50% воно обумовлено способом життя людини, близько 40% — соціальними й природними умовами життя, 10% становить спадковість. Геніальний лікар і філософ Давнього світу Гіппократ стверджував, що якою є діяльність людини, такі і її хвороби. Висновок такий — необхідність вести здоровий оспосіб життя була актуальною як в стародавньому світі, так і сьогодні, тому що він є однією з найвагоміших умов та чинників формування, збереження і зміцнення здоров'я навіть у складних екологічних і соціально-економічних умовах, забезпечує високу працездатність, добре самопочуття, ефективну адаптацію до змін довкілля.

У людства на сьогодні існують глобальні проблеми, пов'язані зі здоров'ям. І тому ВООЗ взяла на себе зобов'язання до 2015 р. досягти значного скорочення дитячої смертності, поліпшити охорону материнства, вжити серйозних заходів в процеси боротьби з такими важкими хворобами, як СНІД, туберкульоз, рак, цукровий діабет тощо.

У нашій Україні кожен п'ятий — старший за шістдесят років. А до 2050 року, за прогнозами фахівців, майже 40% населення становитимуть літні люди. Нація, на жаль, старіє. І це теж проблема, витоки якої пов'язані не тільки зі станом здоров'я людей, але й і з соціальною політикою нашої держави.

І взагалі, коли держава піклується про здоров'я своїх громадян, вона сама стає міцнішою та могутнішою, тому що здорові діти, здорові люди — це основа існування здорової держави в прямому і переносному значенні.

Багато чому здоров’я залежить від самої людини, від того, як вона про нього піклується, від способу життя. Доведено , що більше половини всіх хвороб  « купуються» у дитячому віці. Причому найбільш небезпечний вік – від народження до сімнадцяти років.

Лише 20 % нашого здоров'я формують гени, інші 80 % ми створюємо самі. Точніше, їх створює наш спосіб життя: те, що ми їмо, як ми рухаємося, наскільки уважно прислухаємося до свого організму, як ми йому допомагаємо. Те, як ви піклуєтеся про своє здоров'я, ми сьогодні і з'ясуємо. Тим більше, що 17 квітня Всесвітній день здоров'я. А в кінці нашої виховної години ми з вами побудуємо піраміду здоров'я.

Сьогоднішнє наше заняття передбачає участь у п’яти конкурсах здоров’я.”. Для цього нам потрібно буде поділитись на підгрупи по 5 чоловік у кожній. Кожна підгрупа дає собі назву, пов’язану із тематикою здоров’я.

  1.   Конкурс прислів'їв

По черзі кожній підгрупі називається частина прислів'я, група повинна закінчити прислів'я

- Бережи сукню знову, а здоров'я... (змолоду.)

- Чистота - половина... (здоров'я.)

- Хворий - лікуйся, а здоровий... (бережися.)

- Рухайся більше - проживеш... (довше.)

- Той здоров'я не знає, хто хворий...(не буває.)

- Турбота про здоров'я - найкращі...(ліки.)

- Здоров'я сгубишь - нове...(не купиш)

- Замолоду загартуватися - на століття...(нагоді.)

- У здоровому тілі ...(здоровий дух.)

2. Конкурс «Кмітливість»

Гра спрямована на виявлення обізнаності учнів у питаннях профілактики шкідливих звичок.

1. Наркоманія - це шкідлива звичка, злочин чи хвороба? (Хвороба.)

2. Що об'єднує алкоголізм, наркоманію та ігроманію? (Залежність.)

3. Чому алкогольної, наркотичної залежності найбільш схильні підлітки? (Підлітковий вік є перехідним, психіка підлітка дуже нестійка, тому найбільшою мірою схильна до впливу ззовні.)

4. Перерахуйте шляхи передачі ВІЛ-інфекції. (Сексуальний контакт, переливання крові, застосування нестерильних препаратів, вигодовування материнським молоком.)

5. Дайте назву святковим дням і календарним подіям:

  1.                 1 грудня (Всесвітній день боротьби зі Снідом);
  2.                 1 червня (День захисту дітей);
  3.                 26 червня (Міжнародний день боротьби з наркотиками);
  4.                 1 вересня (День знань);
  5.                 10 жовтня (Всесвітній день психічного здоров'я);
  6.                 19 листопада (Міжнародний день відмови від куріння).
  7.                 З якого віку в нашій країні дозволено продаж цигарок та алкогольних напоїв? (З 18 років.)

6. На що впливає куріння?

(Куріння впливає:

1) на серце, звужуючи кровоносні судини, ускладнюючи його роботу по перекачуванню крові, призводить до інсульту і інфаркту;

2) на легені: ускладнює нормальне дихання, близько половини вдихуваного диму залишається в легенях після видиху, і частинки, які затримуються, прикріплюються до легень, їх кількість зростає, підвищується ризик захворювання на рак легенів;

3) на зовнішність: куріння залишає жовтизну на зубах і пальцях, призводить до появи передчасних зморшок; одяг, волосся і дихання набувають неприємного запаху тютюну.)

8 .Що таке психоактивні речовини? (Це природні і синтетичні хімічні речовини, які змінюють психічний і фізіологічний стан людини: тютюн, алкоголь, наркотики, деякі ліки й ін)

9 .Що таке алкоголь? (Це будь-який напій, що містить токсичну речовину - етанол. У помірних і великих дозах він пригнічує діяльність організму. Особливо небезпечне  вживання алкоголю в поєднанні з іншими психоактивними речовинами.)

10. Що таке наркотики? (Наркотики - хімічні речовини рослинного або синтетичного походження, здатні викликати зміни психічного стану. Їх застосування призводить до залежності.)

11. Визначте основні ознаки, за якими ту чи іншу речовину можна віднести до розряду наркотичних:

1. при передозуванні викликає смерть;

2. викликає ейфорію;

3. формує залежність;

4. вживання завдає шкоди здоров'ю;

5. прискорює обмін речовин;

6. занесено до реєстру наркотичних речовин, заборонених до вживання.

(Викликає ейфорію, формує залежність, вживання завдає шкоди здоров'ю).

12. За якими ознаками можна достовірно визначити, що людина вживає наркотики:

1. завжди довгі рукави одягу, незалежно від погоди і обстановки;

2. результати аналізів свідчать про наявність наркотику в крові, сечі;

3. сліди уколів: маленькі червоні крапки по ходу вен;

4. невиразна, "розтягнута" мова або незграбні рухи за відсутності запаху алкоголю;

5. дивні "сторонні" запахи від волосся і одягу;

6. безсоння, підвищена втомлюваність, на зміну якій приходить незрозуміла енергійністю;

7. повернення з прогулянки, вечірки в дивному стані.

(Результати аналізів свідчать про наявність наркотику в крові, сечі.)

13. З яких джерел можна отримати інформацію про ВІЛ-інфекції? (Кіно, телебачення, газети, журнали, лекції, брошури, інформація медпрацівників, вчителів, сусідів, друзів, батьків, представників правоохоронних органів.)

14. Розшифруйте абревіатуру ВІЛ і СНІД. (ВІЛ - вірус імунодефіциту людини, СНІД - синдром набутого імунодефіциту.)

3. Конкурс на кращу зарядку.

Вчитель: «Імунітет» у перекладі з латинської означає «звільнення». Імунітетом біологи називають здатність організму захищати себе від стороннього вторгнення (вірусів, бактерій і так далі). Сьогодні лікарі все частіше говорять про послаблений імунітет, про те, що шістдесят відсотків населення нашої країни потерпають від імунного дефіциту. Імунітетом керувати не тільки можна, а навіть потрібно. І не треба все звалювати на погану екологію. Кожна людина здатна задіяти захисні властивості організму, хоча б загартовуючись і займаючись спортом.

З чого починається добрий ранок? (учні відповідають, з ранкової зарядки).

Доведено, що саме зарядка допомагає прокинутися і змусити організм працювати. Щоб була користь, зарядку треба робити не менше п'ятнадцяти хвилин. Роблячи зарядку щоранку, ви підвищуєте імунітет як мінімум на п'ятдесят відсотків.

Кожна група придумує по три вправи до ранкової зарядки. По черзі кожна із команд-груп демонструє 3 вправи ранкової зарядки, а решта груп їх відтворює.

4. Конкурс "Напиши правила".

Вчитель зачитує наступний текст притчі:

В стародавньому Римі в холодну погоду тепло одягнений юнак зустрів старого скіфа. На старому була тільки одна пов'язка. «Як ти, старий, не мерзнеш у такий холод? - запитав юнак. - «Але ти ж не закриваєш обличчя?» - замість відповіді зауважив старий. - «Але те ж обличчя, воно звикло!» - вигукнув юнак. - «Так уяви собі, що я весь - особа, - відповів старий. - Особа звикає до холоду. Також має звикнути і все тіло». Про що йдеться у притчі?

Про що йдеться в цій притчі? (про загартовування) Що ви знаєте про загартовування, як можна проводити загартовування? (Учні відповідають)

А давайте напишемо правила загартовування! Кожна група по 1 правилу.

Вчитель:

- Перш ніж розпочати загартовування, потрібно позбутися від мікробів в організмі, тобто вилікувати хворі зуби, запалені мигдалини, нежить і так далі.

- Загартовування  повинне бути поступовим, тобто температура води знижується на 1-2 градуси кожні 2 дні, а не відразу на кілька градусів.

-Загартовуватися потрібно систематично, не пропускаючи жодного дня. Якщо пропустив, потрібно повернутися до попередньої температури.

- Необхідно враховувати індивідуальні особливості, адже комусь може бути корисним прохолодний душ, а комусь - більш теплий.

-Потрібно вибрати основний засіб загартовування (душ, обтирання, купання,

5. Конкурс "Спорт"

Вчитель: Лікарі підрахували, що для збереження здоров'я людина повинна не менше 10 годин на тиждень присвячувати спорту. Неважливо, який вид спорту, Важливо, щоб ми дали організму можливість активно працювати. Діти, підніміть руку, хто займається спортом? Яким? (Діти відповідають)

Групи пишуть на листочку будь-які три виду спорту. І віддають класному керівнику, який перемішує їх і роздає листочки обернено в групи. Потрібно написати прізвища спортсменів, які представляють дані види спорту, наприклад:

Український боксер-професіонал, який виступає у напівважкій ваговій категорії - В'ячеслав Узєлков

Український боксер-професіонал, виступає у важкій ваговій категорії, кікбоксер - Віталій Кличко

Українська плавчиня, яка виграла п'ять олімпійських медалей, у тому числі чотири рази " золото". - Яна Клочкова

 «Найсильніша людина світу», неодноразовий чемпіон світу в силовому багатоборстві - Василь Вірастюк

Українська спортсменка з художньої гімнастики. Заслужений майстер спорту України - Катерина Серебрянська

6. Конкурс "Вітамінка"

Вчитель: Щоб бути здоровим нашому організму потрібно ще і вітаміни - всього декілька сотих грамів в день. Але якщо цю маленьку дозу організм недоотримує, людина починає часто хворіти і швидко втомлюватися. У такому випадку говорять, що у нього авітаміноз. Особливо велика потреба у вітамінах у зростаючого організму. Чим більше навантаження на організм, тим більше йому потрібно вітамінів. Ми отримуємо вітаміни з продуктів, особливо зі свіжих овочів і фруктів, але не тільки. Медики встановили, що нам далеко не завжди достатньо тих вітамінів, які містяться в звичайних продуктах.

Вітаміни - речовини примхливі, не люблять довгого зберігання. Наприклад, до весни вітаміни випаровуються з таких продуктів, як яблука. Саме тому в 1930 році почався промисловий випуск «вітамінів» в таблетках. У них зосереджені всі необхідні нашому організму речовини.

Перша - друга група заповнює кошик корисних продуктів.

На столі в учнів лежать кошик і наклейки з різними продуктами. Учні вибирають корисні продукти, користуючись таблицею вітамінів.

Третя і четверта група складає меню студента на один день.

П'ята група малює емблему групи.

Потім кожна група захищає свій проєкт.

Вчитель: Краще всього є 4 рази в день: сніданок, обід, полуденок і вечерю. Чим більше розрив між вечерею і сніданком, тим краще ти виспишся, тим здоровіше будеш.

Запам'ятайте: дуже шкідливі перекуси, сухом’ятка. Намагайтеся дотримуватися режиму харчування! І неважливо, яку саме годину ви відведете для обіду, домашнього завдання або прогулянки. Важливо, щоб цей час був по можливості одним і тим же! Якщо сьогодні ви вирішуєте з'їсти обід в годину дня, а завтра в п'ять вечора, то організм просто не встигає реагувати на ці зміни. В результаті пропадає апетит, мучить безсоння, і ви встигаєте виконати набагато менше справ. Правильний режим - це шлях до успіху, одна з розгадок довголіття.

Підведення підсумків:

Вчитель:

- не їсти і не пити на вулиці;

- мити руки з милом;

-мити руки перед їжею;

- мити фрукти та овочі;

-використовувати чистий посуд.

Спробуйте вдома вивчити уважно своє харчування, переглянути режим дня і постарайтеся його дотримуватися.

А тепер давайте ще раз нагадаємо, що ж потрібно робити, щоб бути здоровим. Подивимося на нашу піраміду.

 - роби зарядку

- загартовуйся

- займайся спортом

- приймай вітаміни

- дотримуйся режиму харчування

- дотримуйся правил гігієни

Діти, я сподіваюся, що ви докладете всіх зусиль для того, що б тіло і дух були здорові. Здоров'я - це краса. Тож будьте завжди красивими, цінуйте те, що дано вам природою і те, що є головним багатством людини!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Для нотаток

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

 

ВИСНОВОК

Сучасний освітній процес характеризується широким впровадженням здоров’язбережувальних технологій.  Це в свою чергу є об’єктивним процесом, новим етапом в еволюції освіти, на якому будуть переглянуті підходи до супроводу і забезпечення процесу природного розвитку дитини.

Впровадження здоров'язберігаючих технологій потребує від вихователя , враховувати інтелектуальні та фізіологічні особливості учнів, індивідуальні  показники розумового та мовного розвитку  кожного учня. Здоров'язберігаючі технології передбачають : зміну видів діяльності, чергування інтелектуальної , емоційної, рухової видів діяльності; проведення ігор та ігрових ситуацій. Всі вказані види роботи бажано чергувати якомога частіше, що дасть можливість навчати та виховувати, зберігаючи здоров'я.

Обов’язковою умовою ефективного використання здоров’язберігаючих технологій є їх позитивне емоційне забарвлення. Виконання вправ з нудьгою, без бажання не дасть позитивного результату, а скоріше навпаки. Сама радість навчання, так само, як і радість будь-яких вправ і праці, робить дитину здоровішою.

 Використання та впровадження здоров’язбережувальних технологій у виховному процесі веде до зниження показників захворюваності дітей, поліпшення психологічного клімату у дитячих колективах, зміцнення в учнів навичок здорового способу життя. А для педагога – відкривається простір для педагогічної творчості.

Великий гуманіст і педагог Ж.-Ж. Руссо казав: « Щоб зробити дитину розумною і  розважливою, зробіть – міцною і здоровою».

 

 

 

 

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

  1.          Андреєва Л.А., Врублєвська Л.В., Малярський Ю.В. Здоров’язбережувальні освітні технології //Збірник наукових праць VІІ Всеукраїнської науково–практичної конференції 7–8 квітня 2017 року Том 1  С. 53-55
  2.          Андреєва Л.А., Врублєвська Л.В., Малярський Ю.В. Здоров’язбережувальні освітні технології//Збірник наукових праць VІІ Всеукраїнської науково–практичної конференції 7–8 квітня 2017 року Том 1 С. 115-119
  3.          Балута Ю.М. Дихаємо  правильно – про здоров’я дбаймо //Здоров’я// 2018.-  С. 5-8
  4.          Ващенко О.Р. Здоров`язберігаючі технології в загальноосвітніх навчальних закладах // Директор школи. – 2006. – № 20. – С. 12.
  5.          Гуменюк С.В. Здоров’язберегаючі технології  в системі освіти  Педагогіка, соціальна робота  Вип.26.- С. 55-57
  6.          Дерев’янко О.В. Здоров’язбережувальні освітні технології як умова формування здоров’я учнів - С.203-205
  7.          Дубогай О.Ф. Навчання в русі : Здоров`язберігаючі педагогічні технології в початковій школі / О. Дубогай. – К. : Видавничий дім «Шкільний світ» : Вид. Л. Галіцина, 2005. – 112 с. – (Б-ка «Шкільного світу»).
  8.          Жмутська О.В. Здоров’язберігаюча субкультура школяра сучасної школи// Основи здоров’я. –  2010.- С.9-13
  9.          Заїка С.М. Здоров’язбережувальні технології як важлива складова навчально-виховного процесу – Педагогіка здоров’я. – С. 255-257
  10.     Капінус Т.В. Упровадження здоров’язбережувальних технологій у практику роботи класних керівників// Виховна робота в школі.- 2016.- №10 .- С.8-10
  11.     Кононенко І.О. Формування ціннісного  ставлення до здоров’я як важливої складової  у вихованні юних громадян // Виховна робота в школі. – 2016 . - № 9 .- С.8-13
  12.     Лісовенко Г.В. Впровадження здоров’язбережувальних технологій у початковій школі С. 373-375
  13.     Моцкус Л.В. Застосування казкотерапії  в початковій школі Методична розробка  Луцьк , 2018,  44с
  14.     Педашевська А.П. використання здоров’язбережувальних технологій у початковій школі// Здоров’язбережувальні технології – дорога в майбутнє.- 2018 .- С. 20-22
  15.     Скарбничка народної мудрості. Уклад. Л. А. Шик – Х.:Вид група «Основа», 2011. – 319 с.
  16.     Скворчевська О. В. Ігрові методики роботи з учнями 1-4 класів. – Х.: Вид. група «Основа», 2007.- 208 с.
  17.     Сливка Л. Організація здоров’язберігаючого середовища молодшого школяра: теоретичні і практичні аспекти// Збірник наукових праць/ При карпатський національний університет. – 2014.- С.44-47
  18.     Соколов Д.Ю. Казки та казкотерапія /Д.Ю. Соколов - М.: Ексмо-прес, 2001; 2005. - 224с.
  19.     Федорець М. Зниження здоров`явитратності й валеологічне виховання в школі / М. О. Федорець // Управління школою. – 2009. – № 26. – С. 10.
  20.     Шарапова О.М. //Дихальна гімнастика: Одеса - 2020.-  С. 8-11
  21.     Шульга С. Оздоровчі технології (школа сприяння здоров`ю) /С. Шульга // Директор школи. – 2008. – № 9. – С. 17.

 

 

docx
Додав(-ла)
Шпак Анастасія
Додано
30 січня
Переглядів
746
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку