Ідеї для оперативної перевірки знань школярів

Формувальне оцінювання дозволяє не лише оцінити рівень навчальних досягнень учнів, а й вчасно виявити прогалини у знаннях та їх мінімізувати. Як перетворити результат навчання на джерело для розвитку мотивації, навичок критичного та творчого мислення, а також соціальних компетентностей школярів? Ми підготували добірку прийомів, які допоможуть не лише визначити рівень засвоєння навчального матеріалу, а й стануть стимулом для подальших досягнень учнів.

1. Надішліть дослідницьку пропозицію. 

Попросіть учнів подати імітаційну або реальну дослідницьку пропозицію із зазначенням того, що вони хотіли б дослідити надалі за темою, яка вивчається. Попросіть їх обговорити, що вони будуть досліджувати, чому їм цікавий цей аспект і як вони це робитимуть. 

2. Самооцінка за критеріями оцінювання. 

Розгляньте з учнями критерії, за якими ви оцінюватиме їхні роботи,  та попросіть їх самостійно визначити оцінку, яку, на їхню думку, вони отримують.

3. Блог на 200 слів.

Запропонуйте учням створити власний блог, в якому вони мають щотижня писати по 200 слів про те, що дізналися під час вивчення навчального матеріалу. Також вони мають додавати позитивні коментарі у блогах своїх однокласників, відзначаючи будь-які успіхи, та надавати поради, на чому їм потрібно зосередитись наступного тижня.

4. Триразове узагальнення. 

Запропонуйте учням резюмувати вивчений матеріал трьома способами за такою кількістю слів:

  • 10-15 слів;
  • 30-50 слів;
  • 75-100 слів. 

Збільшення кількості слів спонукатиме їх додавати до інформації більше деталей та сприятиме кращому засвоєнню матеріалу.

5. Попередня презентація. 

На початку уроку запропонуйте учням упродовж 2 хвилин розповісти про те, що вони знають за темою, що починається  вивчатись. А наприкінці заняття попросіть їх презентувати нові знання протягом такого ж часу.

Насправді, існує безліч оригінальних ідей для проведення формувального оцінювання. Якщо ви бажаєте дізнатися про них, пропонуємо вам долучитися до наших заходів:

✏️ вебінару «Онлайн-інструменти для здійснення формувального оцінювання в середній та старшій школі»;

✏️ вебінару «Формувальне оцінювання в початкових класах НУШ: особливості та практичні поради»;

✏️ практичного інтенсиву «Оцінювання в 5 класі НУШ».

6. П'ять «чому». 

Повідомте школярам певне твердження та просіть їх п'ять разів надати відповіді на запитання «чому». Цей прийом дозволить визначити рівень їхніх знань та розуміння теми, яка вивчається.  

7. «Гаряче» місце. 

Сенс цього прийому полягає у тому, що один учень сидить на стільці перед класом і надає швидкі відповіді на запитання від своїх однолітків. Ця техніка чудово підходить для математичних вікторин.

8. Актуальні теми. 

Запропонуйте школярам вибрати один аспект із того матеріалу, що вони вивчають, і протягом 5 хвилин презентувати класу свої знання, а потім протягом 5 хвилин надати відповіді на запитання.

9. Визначте неправильне уявлення. 

Повідомте школярам поширене неправильне твердження або уявлення на тему, що вивчається, та  попросіть їх пояснити, чому вона неправильне та як його виправити.

10. Навмисна помилка. 

Навмисно впровадьте помилку в завдання або інструкцію для учнів і подивіться, чи зможуть вони її визначити під час уроку.

11. «З-Х-Д». 

Наприкінці уроку попросіть школярів намалювати таблицю, яка складається з 3-х стовпчиків та записати у кожному з них:

  • що вони знали;
  • що хочуть знати;
  • що дізналися на уроці. 

Цей прийом допоможе вам структурувати наступні уроки на основі відгуків учнів.

12. Відкриті запитання.

Ставте  учням запитання, як потребують розгорнутої відповіді, та на які не можна відповісти однозначно «Так/Ні».

13. Перефразування. 

Повідомте учням частину навчального матеріалу, а потім попросіть їх повторити її своїми словами. Цей прийом дозволить визначити якість розуміння навчального матеріалу на початковому етапі.

14. Оцінка колег.

Попросіть учнів оцінити роботу один одного. Цей прийом дозволить учням побачити роботу інших учнів, порівняти її зі своєю та обговорити правильне рішення.

15. Фотооцінка. 

Цей прийом стане у пригоді під час дистанційного навчання. Запропонуйте школярам сфотографувати те, що, на їхню думку, найкраще відображає їхній поточний рівень знань (наприклад, домашнє завдання, есе, твір чи проєкт) та пояснити свій вибір під час онлайн-уроку.


16. Позапланова вікторина.

Проведіть для учнів на початку, всередині та наприкінці уроку вікторину, яка складається всього з 5–10 питань. Це дозволить відстежити навчальний поступ кожного учня упродовж заняття та стимулюватиме їх бути уважнішими на уроці. 

17. Прогноз та гіпотеза.

У середині уроку попросіть учнів зробити прогноз чи гіпотезу відносно того, що вони дізнаються наприкінці заняття. Цей прийом допоможе оперативно визначити рівень розуміння учнями матеріалу, що вивчається.

18. Завдання щодо виявлення попередніх знань. 

На першому уроці вивчення нової теми попросіть учнів коротко записати те, що вони вже знають з цього приводу. Ці записи допоможуть вам дізнатися з чого потрібно почати викладання, і допоможуть уникнути надмірного повторення.

19. Поточні записи. 

Запропонуйте школярам протягом уроку  на окремому аркуші записувати запитання, які у них виникають під час заняття та які вони не зрозуміли. Зберіть аркуші та скоригуйте планування вивчення цієї теми.

20. Тестування з інтервальним повторенням 

Цей прийом дозволить оцінити якість засвоєння навчального матеріалу та допоможе учням згадати інформацію, яку вони можуть забути. Запропонуйте школярам виконати тест з певної теми через 1 день після її вивчення, потім через 3, через 8 та через 15 днів. Порівняйте відповіді та розробіть індивідуальні завдання, які допоможуть заповнити прогалини у знаннях учнів.

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter