Основні тези виступу Євгенії Костенко.

Тема професійного вигорання є однією з найобговорюваніших у вчительській спільноті. А чи знали ви, що вигорання не обходить і дітей? У часи, коли стреси та депресії набувають характеру пандемії, педагоги мають приділяти особливу увагу і власному здоров’ю, і стану школярів. 

Про те, як боротися з вигоранням та зловити його на перших стадіях, розповіла лекторка онлайн-конференції «Професійний розвиток учителів англійської мови» Євгенія Костенко.

Вам знайомі основні симптоми вигорання?

Здавалося б, про це вже говорили і не раз. Утім, тисячі вчителів щороку продовжують ігнорувати перші тривожні дзвіночки, а оговтуються лише тоді, коли вигорання або депресія набувають хронічного характеру. Саме тому варто ще раз пригадати основні прояви та стадії вигорання. 

Оскільки виснаження впливає на всі сторони життя, помітити його можна за сукупністю симптомів: погіршення самопочуття, апатія, зниження продуктивності, депресія, дратівливість, почуття самотності, фрустрація, тривожність і страх.

Основні стадії вигорання:

  1. Медовий місяць. Людина почувається чудово та готова до великих навантажень. Фактично це не стільки етап вигорання, скільки ставлення до речей, яке і призводить до другої стадії.
  2. Початок стресу. Вам усе ще подобається робота, але ви відчуваєте, що явно втомилися. На цьому етапі варто «притримати коней» та не допустити переходу проблеми на наступний.
  3. Хронічний стрес. Якщо на другій стадії ви вирішили не відпочити, а продовжувати працювати в тому ж темпі, то знайте – вигорання зовсім близько. Тепер вашу втому помічають навіть колеги. Обережніше, адже це остання стадія, коли людина може самотужки дати собі раду.
  4. Криза. Ви не просто відчуваєте сум чи спад продуктивності. Сама робота перестає бути цікавою. Замість неї хочеться залишитись удома, безперервно щось їсти та дивитись у стіну. На  жаль, лише на цьому етапі більшість людей усвідомлює, що вже варто звернутися по допомогу.
  5. Вигорання. На цій стадії людина потребує допомоги спеціаліста, адже вигорання переходить у депресію та стає спустошливим.

Цікаво знати: згідно зі статистикою від час пандемії психічний стан студентів Університету Брауна (США) був наступним: у 44% учнів були ознаки депресії або стресу, 45% відчували тривожність, 11% мали нейтральний настрій.

Як ми можемо допомогти учням?

Дедлайни, тести, контрольні та ЗНО. Додайте до цього купу  навчальних предметів, і ви зрозумієте, що життя дітей також непросте. Позитивною новиною можна вважати те, що з року в рік обізнаність учителів у сфері підліткового стресу і вигоряння зростає, тож ми маємо можливість побачити проблеми на початкових стадіях.

Звісно, вчителі – не психологи і не батьки. Утім, якщо ви бачите ознаки вигорання, спробуйте один із наступних підходів.

1. Підхід трьох «R».

Цей метод отримав назву завдяки трьом етапам: recognize (розпізнати), reverse (відвернути), resilience (зробити еластичним). 

  • Перший етап вимагає постановки правильних запитань, які допоможуть побачити проблему.
  • На другому почніть шукати вихід. Наприклад, відмовтеся від частини справ і обов’язків.
  • На третьому створіть графік та розвивайте звички, що унеможливлять повторення проблеми. Наприклад, перестаньте доводити справу до кінця за будь-яку ціну. Вчіться відкладати роботу, коли відчули, що втомилися. Змініть підхід до уроків, додавши більше ігрових моментів.

2. Підхід есе.

Дехто радить «виписатись» у щоденнику, але є ще один чудовий спосіб – висловити емоції через мистецтво. Тож запропонуйте учням написати есе або намалювати малюнок. Цей прийом допоможе подолати психологічний блок (безперервне, автоматичне письмо) або візуалізувати страх, який немає потреби тримати у собі.

3. Не заклякайте від «шуму».

Шумом у цьому випадку є всі ті справи й робота, які ви продовжуєте виконувати навіть тоді, коли відчуваєте сильну втому. Зібралися взятися за додатковий проєкт? Подумайте, що він вам дасть, а що відбере? Адже потім, на 2-й та 3-й стадіях вигорання, ви втратите цікавість до обов’язків. Зрештою, найкращі ліки та одночасно запобіжник вигоранню, це розуміння того, скільки саме ви можете винести.

Аби отримати більше корисної інформації, перегляньте виступ.

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter