Огляд інтернет-конференцій на тему інклюзивної освіти.

Питання «бути чи не бути інклюзивній освіті?» вже не стоїть. Вона є в сучасній школі й дає свої результати. Та подекуди відкритими лишаються запитання – як працювати з дітьми з особливими освітніми потребами так, щоб не нашкодити? Кожен учень заслуговує індивідуального підходу до навчання, а діти з ООП й поготів. І щоб педагоги не лишались наодинці з новими для них труднощами, команда Освітнього проєкту «На Урок» на постійній основі організовує конференції, присвячені питанням інклюзивної освіти.

Серед спікерів таких заходів завжди педагоги, які працюють в інклюзивних класах, батьки дітей з особливими освітніми потребами, психологи, адміністратори закладів освіти та ІРЦ. Саме тому кожен виступ – це синтез власного досвіду, розуміння ситуації та бажання допомогти педагогам України. І ми вирішили нагадати вам про тематичні конференції, оскільки інформація, озвучена в них, актуальна і досі.

Інклюзивна освіта: рівні умови для всіх

1. Держава підтримує дітей з особливими освітніми потребами. Використайте ті можливості, які вона надає

Лариса Самсонова, експерт групи з питань інклюзивної освіти директорату інклюзивної та позашкільної освіти МОН, максимально детально розкрила питання державного регулювання питань упровадження інклюзивної освіти: ідею, бачення, способи реалізації. На сьогодні існує досить розгалужена система підтримки інклюзивної освіти саме з боку держави, важливо знати і розуміти, що саме буде корисним у вашій практиці.

2. Відмовтесь від стереотипних поглядів на вчителів, учнів і освітній процес

Як реалізувати принципи якісного інклюзивного освітнього середовища в масштабах цілої школи? Про це у своєму виступі розказав Олексій Яценко – директор Мелітопольської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів N 22, якому разом із командою вдалося створити Школу полікультурної освіти, де раді кожній дитині, де взаємодія побудована на засадах співпраці, а не конкуренції.

3. Інклюзивно-ресурсний центр – середовище довіри та включення, де допоможуть і дітям, і батькам, і педагогам

Сергій Зайцев, директор комунального закладу «Інклюзивно-ресурсний центр Полтавської міської ради», детально розповів про місце та роль ІРЦ в системі сучасної освіти про те, як саме працюють центри і чим вони можуть бути корисними всім учасникам освітнього процесу.

4. Не дитина для програми, а програма для дитини. Не дитина для школи, а школа для дитини

Це твердження стоїть поряд із тим, що кожна дитина повинна мати вільний доступ до навчання. Саме це і є основою інклюзивної освіти. Більше про засади навчання дітей із ООП, початок роботи в інклюзивному класі розказала Людмила Жукова, психолог центру для дітей з особливостями розвитку, під час виступу.

5. Створюйте соціально-інклюзивний простір без меж силами громади

Катерина Скрипка, на момент виступу заступник начальника управління освіти, культури і туризму Дергачівської райдержадміністрації, поділилась досвідом того, як інклюзивна освіта може підтримуватись на рівні району. Які соціальні проєкти було реалізовано, як вдалося залучити в роботу всю громаду. Ви зможете побачити, що спільно можна створювати соціально значущі проєкти.

6. Всі діти талановиті, зумійте розгледіти це в кожній дитині

Щоденно тисячі вчителів виходять на роботу, аби працювати з дітьми з особливими освітніми потребами. Тетяна Цюрмаста, тифлопедагог, серед них. Багато років поспіль вона працює зі слабозорими та сліпими дітьми в початковій школі за програмою НУШ. Цей педагог добре знає, як організувати роботу класу, аби кожна дитина була почута і могла розкрити всі свої таланти. Секрет успіху? Любов до дітей! Якщо потребуєте натхнення, неодмінно перегляньте виступ пані Тетяни ще раз.

7. Діти з особливими освітніми потребами заслуговують навчання, а не «перетримки»

А чи знаєте ви, чого чекають батьки дітей з ООП від навчання в інклюзивному класі? Чи вдавалося вам спокійно поговорити з ними та поставити це запитання? Чи відомо, скільки зусиль докладають вони, аби допомогти педагогам? Марія Унтіна, мама дівчинки з ООП, багато років вивчає методики розвитку та навчання дітей, аби допомогти вчителям зробити так, щоб освітній процес став комфортним для всіх. Ви можете переглянути виступ пані Марії в межах конференції, і побачите, чого їй вдалося досягти.

Так, кожен із виступів конференції «Інклюзивна освіта: рівні умови для всіх» ви можете переглянути окремо, як, власне, і ознайомитись із презентаціями спікерів. Достатньо просто зареєструватись на захід. Усі матеріали у відкритому доступі.

Інклюзивна освіта в умовах сучасної школи

8. Співпрацюйте з батьками дітей з особливими освітніми потребами

Під час другої тематичної конференції ми повернулись до питання ролі та місця ІРЦ в системі інклюзивної освіти. Цього разу Сергій Зайцев комплексно розглянув взаємодію в межах трикутника дитина-батьки-заклад. І саме розуміння тальками того, як працювати з їхніми дітьми, може допомогти педагогам у ЗЗСО.

9. Командна робота = успіх інклюзивного навчання

Тему партнерства поглибила у своєму виступі Ірина Бігус, вчитель інклюзивного класу в початковій школі, зосередившись на роботі команди супроводу з юридичної та практичної точки зору. Окрема увага була приділено питанню спільного викладання як ключа до урізноманітнення освітнього процесу, залучення всіх учнів класу, творчого підходу до виконання поставлених завдань і не тільки. Ніколи не чули про спільне викладання чи хочете дізнатись про нього більше? Обов’язково перегляньте виступ Ірини Бігус.

10. «Ти можеш!» – повинен нагадувати вчитель учню. «Я можу!» – повинен повірити в себе учень.

Хочете ознайомитись із успішним кейсом педагога-практика, який щоденно працює з дітьми з порушеннями зору? У вас є можливість зробити це під час виступу Тетяни Цюрмасти, яка розказала і показала на власному досвіді, як психологічне налаштування та позиція педагога спроможні допомогти у втіленні в життя ідей інклюзії в початковій школі.

11. Використовуйте в роботі казки, аби «достукатися» до дітей з ООП

І не тільки до дітей з особливими освітніми потребами. Це цікавий матеріал для роботи з дітьми будь-яких вікових груп. Олена Казачінер, доктор педагогічних наук, доцент кафедри здоров'я людини, реабілітології та спеціальної психології, розкрила тему казкотерапії в контексті саме роботи з дітьми з ООП. Казки - це не просто розвага, це дієвий інструмент.

12. Вимоги, які дорослі висувають до дитини, повинні відповідати рівню її розвитку

Євгенія Груленко, корекційний педагог, детально розкрила тему роботи з дітьми з РАС (розладами аутистичного спектру) через гру. Оскільки саме такий підхід допоможе дитині активно взаємодіяти зі світом, пізнаючи його. Ви знатимете, з чого почати, а з часом гру можна буде ускладнити. Так ви допомагатимете розвитку учня, не гальмуватимете його.

13. Хваліть дітей, не перевантажуйте і не перекладайте навчання на батьків

Традиційно ми звернулись і до батьківського досвіду. Світлана Дідух-Романенко, письменниця, мама хлопчика з аутизмом, розповіла, як їм дається дистанційне навчання, чого не вистачає і що хотілось би отримати від вчителя. І найголовніше, за що хотілось би подякувати Вчителю.

14. Не вірте міфам про дітей з ООП

Навколо дітей з особливими освітніми потребами, навколо інклюзивної освіти зібралось забагато міфів, які заважають усім учасникам освітнього процесу. Марія Унтіна, мама дівчинки із синдромом Дауна, у своєму виступі розвінчала більшість із них, додатково поділившись цікавими методиками та вправами, які будуть результативні в інклюзивних класах.

Запис конференції «Інклюзивна освіта в умовах сучасної школи» також доступний для кожного, хто зареєструється на неї. Не втрачайте можливості дізнатися нове.

Інклюзивна освіта: досвід упровадження в сучасних умовах

15. Усвідомте, що від вчителя багато в чому залежить успіх не тільки дитини, а й загалом змін, пов’язаних із інклюзією

Тетяна Цюрмаста вкотре на власному досвіді спробувала показати, що наявні ресурси можна використовувати для якісної роботи з дітьми з особливими освітніми потребами. Бо будь-які перешкоди стають меншими, якщо на першому місці – любов до дитини та відстоювання її права на освіту.

16. Співпрацюйте з вузькопрофільними спеціалістами

Євгенія Груленко приділила увагу ролі логопеда в організації роботи з дітьми з ООП і тому, як корекційний педагог може допомогти дитині, батькам і вчителю. І якщо учень потребує турботи логопеда, то, на щастя, сьогодні можна звернутися до спеціаліста й онлайн, прийнявши його поради та реалізувавши їх у роботі в класі.

17. Адаптуйте навчальний простір, використавши правила універсального дизайн

Універсальний дизайн дозволить кожній дитині почуватися комфортно в закладі освіти і жодні сходи не стануть перепоною для дитини в інвалідному візку. Від деталей залежить багато що, зокрема і право дитини на вільний доступ до навчання. Хочете більше дізнатися, що ж таке “універсальний дизайн”? Перегляньте виступ Ірини Бігус.

18. Спробуйте нові підходи до розв’язання проблем

Ми говорили про казкотерапію. Чому б не згадати про лялькотерапію як новий підхід до взаємодії з дітьми з особливими освітніми потребами? Олена Казачінер продовжила тему роботи з дітьми з ООП, звернувши увагу на лялькотерапію як сучасний та дієвий інструмент комунікації, навчання та психоемоційної корекції.

19. Модифікуйте та адаптуйте навчальні програми

Досі маєте сумніви щодо програм, які потрібно використовувати, працюючи з дітьми з ООП? Це цілком зрозуміло, адже це - питання, гідне наукових досліджень. Проте прислухайтесь до порад Марії Унтіної, яка допомагає педагогам, які навчають її дитину, адаптувати та модифікувати навчальні програми, що зрештою має успіх.

20. Використовуйте можливості «На Урок» в роботі з дітьми з ООП

Освітній проєкт «На Урок» уже чотири роки працює для вчителів України, створюючи та збираючи матеріали, що стосуються інклюзивної освіти. Ми пишемо тематичні статті, запрошуємо фахівців ділитися досвідом на курсах, конференціях та вебінарах. Ми адаптуємо онлайн-тести для дітей з особливими освітніми потребами. Доступ до всіх навчальних матеріалів відкритий.

21. Знайдіть свого андрагога

Можете навіть двох чи трьох. Ні, це не страшно. Це про освіту дорослих, про взаємопідтримку, про досвід, який є корисним для інших. Шукаючи матеріали, які відповідають вашим професійним потребам, навчаючись у колег.

Зокрема і на інтернет-конференціях (наприклад, «Інклюзивна освіта: досвід упровадження в сучасних умовах»). Ви зможете багато чого досягти, вивчаючи досвід інших педагогів.

Кожен із педагогів України, хто працює в інклюзивних класах, має вільний доступ до навчання, до презентації досвіду практиків на сторінках сайту Освітнього проєкту «На Урок». У цій статті ми розповіли про три тематичні конференції, але ви також можете ознайомитися з усіма матеріалами, що стосуються інклюзії. На нашому сайті таких відео понад 200 годин. Ви знайдете те, що вам потрібно.

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter