Добірка корисних і зручних додатків, які поліпшують спілкування людей з певними вродженими особливостями (вади слуху, мовлення, розлади аутичного спектру, дислексія, дисграфія тощо).

Із впровадженням інклюзивних класів у школах України перед вчителями постають нові задачі та, на жаль, проблеми. Відкриття таких класів дозволяє особливим дітям соціалізуватися. Але щоб не звести нанівець цю ініціативу, педагоги мають опанувати в короткий строк великий масив вузькоспеціалізованих знань.

Одразу все це зробити важко: освоїти дактиль, опанувати тонкощі навчання учнів з дислексією, розладами аутичного спектру, порушеннями зору тощо. Але ми прекрасно розуміємо, якщо є бажання, то немає нічого неможливого! А щоб прискорити цей процес і зробити його максимально ефективним, пропонуємо залучати в навчальний процес новітні технології.

Connect by BeWarned: комунікатор для людей з порушеннями слуху

Кожна 9 людина в світі має проблеми зі слухом, 7-9% українців страждають на часткову глухоту. При цьому далеко не завжди їх мовою спілкування є дактиль. Оптимально вирішити мовний бар'єр у такому випадку допоможе спеціальний застосунок.

Що це

Connect by BeWarned – мобільний застосунок, який адаптує голосову мову у друкований текст і навпаки, дозволяючи порозумітися людям із вадами слуху з оточуючими.

Чия розробка:

Застосунок розроблено командою київських спеціалістів на чолі з програмістом Віталієм Потапчуком у 2016 році.

Як це можна використати:

Додаток надзвичайно простий і зручний у застосуванні: людина з вадами слуху легко зможе порозумітися з оточуючими, надрукувавши текст, який буде трансформовано у голосову фразу. В свою чергу, голос автоматично перетвориться в друкований текст. Застосунок має готові текстові шаблони, а також є можливість додавати свої.

Практичне застосування додатку Connect by BeWarned

Фахівці рекомендують разом із цим додатком використовувати англомовний застосунок BeWarned. Він має такі корисні функції:

  • Виявляє і сигналізує про небезпеку. Застосунок автоматично аналізує звуки потенційної небезпеки в реальному часі (крики, сигнал авто, сигнали тривоги, собачий гавкіт тощо). У разі виникнення таких ситуації BeWarned інформує про це користувача за допомогою світлових сигналів і вібрації.
  • Дозволяє «чути» музику. Додаток трансформує музичні треки у вібрації, а також у світлові сигнали за допомогою еквалайзеру. Таким чином люди з вадами слуху можуть насолоджуватися музикою, відчуваючи її зорово та тактильно.

Застосунок Connect by BeWarned добре розпізнає російську і англійську, українська поки що недосконала, але розробники проекту активно працюють над покращенням.


Всі наведені інтернет-ресурси є безкоштовними та розміщені у вільному доступі. Впевнені, що залучення новітніх технологій допоможе порозумітися з дітьми з особливими потребами. Це має виняткове значення для їх навчання та успішної соціалізації.

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter