Добірка інтерактивних додатків українською мовою, які включають текстовий та мультимедійний контент.

Книга чи онлайн-гра? Сучасні діти та підлітки, обираючи між книгами та онлайн-іграми, все частіше надають перевагу останнім. Чому? Часто ігри є більш захопливим процесом!

Як об'єднати переваги обох та домогтися того, щоб навчання відбувалось невимушено, перетворившись на захопливу гру з використанням мобільних технологій? На допомогу прийде інтерактивна книга – поєднання ключових плюсів класичної книги із сучасними здобутками в ІТ сфері, в якій текстовий формат доповнюється 3D моделями, аудіо, відео матеріалами та тематичними анімаціями.

Ми дібрали декілька цікавих на наш погляд інтерактивних книг українською мовою, які доцільно використовувати на уроках чи в позаурочний час.

1. «Гаджетаріум»: чарівна подорож в історію найкрутіших гаджетів всіх часів

«Гаджетаріум» – безкоштовна інтерактивна книга науково-популярного характеру. Її можна використовувати за допомогою планшету чи мобільного телефону.

На 54 сторінках цієї книги-застосунку міститься інтерактивна графічна інформація з музичним та голосовим супроводом про 23 найкорисніших пристрої, які було винайдено за період від 5000 року ще до нашої ери та до 2013 року.

Інтерфейс та можливості інтерактивного застосунку «Гаджетаріум» (доступні версії англійською та українською)

Хто розробник

Інтерактивна книга була створена одеським видавництвом Gutenbergz у 2014 році.

Як це можна використати:

У межах додатку можна не тільки подивитись інтерактивні моделі та прочитати відповідну інформацію про історичні факти, є можливість також безпосередньо погратися з цими винаходами.

При дотику до екрана – відповідні пристрої починають певним чином рухатись. У такий спосіб кожен учень, маючи доступ до відповідного додатку на мобільному телефоні чи планшеті, може бути не лише пасивним спостерігачем, а й відчути себе активним учасником навчального процесу.

Запропонуйте учням протягом уроку стати тестувальниками винаходів, які були створені у сиву давнину!

2. «Снігова королева»: захоплива iOS-казка для дітей та дорослих

«Снігова королева» – захоплююча інтерактивна книга для iPad. Автор казки – всесвітньо відомий данський казкар Ганс Християн Андерсен, а розробники онлайн-версії – українські спеціалісти.

Кожна ілюстрація інтерактивної книги насичена яскравими непересічними зображеннями, які реагують на щонайменший дотик, доповнена текстовим, музичним та голосовим супроводом, а також містить ігри.

Кожна сторінка цієї книги – сюрприз, все рухається, звучить, розважає і зачаровує!

Книга платна, але недорога. Доступні версії українською, російською та англійською мовами.

Буктрейлер до інтерактивної книги «Снігова королева»

Хто розробник

Проект інтерактивної версії було розроблено київським видавництвом «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА» у 2012 році після шаленого успіху паперової версії. Книга була перекладена на 19 мов та отримала чимало нагород, серед яких Ґран-прі національного конкурсу «Книга Року-2000» та «Найкраща дитяча книга-2006» (США) від Фонду Андерсона.

Всі ілюстрації створені художником Владиславом Єрком з подальшою оцифровкою та анімуванням.

Як це можна використати:

Цю книгу можна читати, слухати аудіоверсію, напрацьовувати навичку читання (є функція синхронного підсвічування тексту). До того ж, автори доклали максимум зусиль, щоб читач відчув себе повноправним учасником дійства!

Так, легенько постукавши по екрану гаджета, можна викликати сніг, а подихом – роздмухати полум'я у каміні, можна погладити кота, помалювати на зледенілому вікні, розкуйовдити волосся головним героям чи змінити зачіску! А завдяки взаємодії додатку з фронтальною камерою, є можливість навіть побачити своє обличчя у кривому дзеркалі троля!

У книзі додатково міститься 7 ігор — розмальовка (з 5-ма різними режимами малювання), пазли (3-х рівнів складності), пошук предметів, наслідування мелодії та інші.

3. Історія міст Одеси та Вінниці

«Історія міста Вінниці» та «Одеса – моє місто рідне» – це безкоштовні інтерактивні підручники, які поєднують текстовий формат з мультимедійним контентом (відео, аудіо, 3D моделі, комп’ютерна графіка). Таке сполучення форматів подання інформації сприяє урізноманітнення змісту навчального матеріалу, а сам процес навчання стає більш ефективним.

Хто розробник

Ідея проекту та її реалізація належить одеському видавництву Gutenbergz.

Інтерактивні книги було створено у 2016 році.

Буктрейлер до підручника "Одеса – моє місто рідне"

Як це можна використати:

Цю книгу можна використовувати, наприклад, на уроках з краєзнавства чи в процесі самоосвіти.

Завдяки поєднанню декількох форматів подання навчального матеріалу підручник є сучасним, наочним та цікавим! Використовувати інтерактивну книгу можна за допомогою планшету, нетбуку чи смартфону.

У кінці кожної теми містяться тестові завдання. Відповівши на питання, можна одразу побачити, як засвоєнио навчальний матеріал.

Посилання на підручники:

4. «Пiдручник.ua»: освітня платформа

«Пiдручник.ua» – це перша українська платформа електронних інтерактивних підручників за шкільною програмою. Вона дозволяє використовувати мультимедійний контент онлайн чи без підключення до мережі інтернет.

Презентація проекту «Пiдручник.ua»

Хто розробник

Освітня платформа була створена  цифровим видавництвом Gutenbergz у 2017 році.

Як це можна використати:

Ця платформа дозволяє використовувати освітній мультимедійний контент на будь-якому мобільному пристрої, за допомогою додатків або інтернет браузер. У межах платформи містяться всі необхідні підручники за шкільною програмою.

Додаток має такі додаткові можливості:

  • Перевірка знань. Завдяки тому, що в інтерфейсі безпосередньо вбудовані запитання, цей інструмент є зручним для контролю рівня засвоєння навчального матеріалу.
  • Нанесення власних поміток. Кожен користувач у межах свого акаунту може вносити власні помітки до тексту. Це сприяє полегшенню опанування навчального матеріалу.
  • Доступ до аналітики користувачів. Можна побачити звітність роботи користувачів з системою. Ця інформація є цінною для батьків і вчителів.

5. «Котигорошко»: перша інтерактивна казка українською

«Котигорошко» – це перша інтерактивна книжка українською мовою, яка була створена у новому мультимедійному форматі. На 30 аркушах книги міститься близько 500 динамічними елементами, кожен з яких живе своїм життям після натискання на нього.

Хто розробник

Інтерактивну казку було створено київським видавництвом KievSeaPirates у 2012 році, художник – Іван Сулима.

З 2014 року українськомовну версію цієї книги можна скачати безкоштовно (книга доступна українською, російською та англійською мовами).

 

Як це можна використати:

Кожна сторінка книги насичена різноманітними інтерактивними елементами, для взаємодії з якими необхідно тиснути на екран, нахиляти чи трясти гаджет.

Інтерактивний додаток можна використовувати у двох режимах: для читаннячи прослуховування аудіоверсії – озвучка виконана професійними акторами та має оригінальний звуковий супровід.

Наразі можна знайти та скачати в мережі інтернет такі інтерактивні книги українською:

На жаль, практично всі інтерактивні книги, які створюються українськими розробниками, є платними, тому наразі такий формат подання навчального матеріалу ще не набув достатньої популярності в Україні, хоча перша інтерактивна книга українською побачила світ ще у 2012 році.

Зважаючи на те, що вартість кожної з книжок відносно невисока, впевнені, що їх варто залучати в освітній процес!

 
Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter