Новини

Підвищення зарплат для вчителів: вистачить всім

Як повідомляє Міністерство освіти і науки України, у цьому році радикально зміниться принцип розподілення коштів між місцевими бюджетами. Спеціально для цього була розроблена нова Формула, що враховує основні параметри: навчальні плани, наповнюваність класів, контингент учнів та обсяги бюджетної забезпеченості одного учня.

Розмір освітньої субвенції на 2018 рік вже розрахований та складає 61,7 млрд грн. Ця сума в тому числі піде і на оплату праці вчителів. У минулому році обсяг витрат з субвенції становив 48,5 млрд грн, що на 27% менше за теперішній показник. Тобто, обіцянки Міністерства щодо підвищення вчительских зарплат на 25% таки мають під собою реальний ґрунт. До того ж, на рахунках місцевих бюджетів ще з минулого року залишилося 4,1 млрд грн субвенції.

Таким чином, слова деяких керівників місцевих органів влади щодо того, що коштів субвенції не вистачить, не відповідають реальності. Як наголошуть у МОН, грошей може не вистачати лише в тих випадках, коли відбувається відверте ігнорування рішень влади: вчителів можуть відправляти у безоплатну відпустку та зменшувати надбавку за престижність праці. До того ж гроші частково витрачаються на створені за рішенням місцевої влади спеціалізовані навчальні заклади з поглибленим вивченням певних предметів.

У МОНі запевняють, що вони готові до співпраці у врегулюванні спірних питань. Так, за результатами місячних та квартальних звітів, держадміністрації мають подати у Міністерство пропозиції щодо перерозподілу субвенції – жодна з заяв не буде залишена поза увагою.

 

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter