Новини

Сергій Шкарлет: МОН уже має напрацювання з трансформації ЗНО

МОН уже має напрацювання щодо трансформації ЗНО в частині вступу до ВНЗ контрактників та осіб, які вже працюють. Про це під час інтерв'ю Страна.ua повідомив Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет.

Він зазначив, що абітурієнти, які вступають до ВНЗ уже маючи трудовий стаж, або ж ті, які хочуть навчатися за контрактом, замість уже звичного зовнішнього незалежного оцінювання можуть скласти тест на здатність до навчання.

«У нас уже є напрацювання по трансформації ЗНО. Його звичайно ж потрібно залишити, але в специфічній формі. Наприклад, у вигляді тесту на здатність до навчання – як варіант для людей, у яких уже є страховий стаж. Для тих, хто вступає на бюджет, ЗНО потрібно точно. А ті, хто планує навчатися на платній основі, на контракті, можуть складати це ЗНО у вигляді тесту на здатність до навчання».

                                           Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет

Він зазначив, що такий тест умовно можна назвати тестом на IQ. Крім того Міністр наголосив, що для нас важливіше дати вступникам конкурентні переваги, а не створити якомога більше перепон для вступу. 

«У багатьох країнах це є (наприклад, США, Ізраїль, Японія). Що для нас важливо: поставити якомога більше перепон до вступу в заклади вищої освіти? Або дати випускникові конкурентні переваги? Є країни з іншим підходом, де виші приймають усіх без розбору, але в процесі навчання на першому, другому, третьому, випускному курсі нездатних учнів відсівають. Важливо же, які конкурентні переваги людина отримає після того, як закінчив вчитися, для того, щоб йти далі й показати всі свої кваліфікаційні здібності, заявити про себе як про фахівця високого рівня. Вважаю, що в Україні подібна, але своя модель, можлива».

                                           Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет

 

Окремо він сказав про людей, які мають страховий стаж, тобто тих, хто закінчів школу, пропрацював 3, 4, 5, 10 років і хочуть знову піти навчатися. ЗНО було запроваджено в Україні з 2007 року, а що робити людям, які закінчили школу в 2005-2006 роках, які не складали ЗНО, але хочуть навчатися?

«У нас же в Конституції написано, що всі люди в країні мають рівні можливості. Як бути тоді з цими людьми? В цьому є несправедливість».

                                           Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет
 
При цьому він зазначив, що зовнішнє незалежне оцінювання залишиться обов'язковим для випускників шкіл.

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter