Новини

Сергій Шкарлет розказав про особливості цьогорічної вступної кампанії та про освіту в умовах воєнного стану

Під час брифінгу в медіацентрі «Україна» міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет розповів про організацію освітнього процесу в регіонах, а також про перші напрацювання щодо алгоритму вступної кампанії у 2022 році.

Ключові меседжи:

  1. Освітній процес поступово відновлюється, але загалом усе залежить від безпекової ситуації в окремих регіонах.
  2. Сьогодні понад 730 закладів освіти пошкоджено, 74 з них повністю зруйновані. 
  3. У нас наразі понад 55 тисяч учнів-ВПО. Майже 11 тисяч з них у Львівскій області, всі вони залучені до навчання.
  4. За заявою одного з батьків дитина-ВПО може бути долучена до навчання в будь-якій школі. 
  5. Було проведено безліч зустрічей із міністрами освіти країн ЄС, на теренах яких перебувають наші учні. Країни ЄС надали нашим учням і студентам безпреценденту підтримку щодо можливостей для продовження навчання. 
  6. МОН запропонувало низку онлайн-платформ, на яких діти можуть навчатися за українськими освітніми програмами, адже відомство розраховує, що діти повернуться до України. 
  7. МОН створило «Всеукраїнську школу онлайн», також разом із провідними телеканалами України було запущено проєкт «Навчання без меж» – телевізійні уроки для опанування освітньої програми. До того ж було створено «Всеукраїнський онлайн-розклад». 
  8. Кожна дитина отримає атестат. Оцінки, отримані під час освітнього процесу, будуть зараховані незалежно від того, де саме навчалася дитина. 

Також Сергій Шкарлет розповів про особливості цьогорічної вступної кампанії:

«Основне, що ми ставили собі за мету – зберегти прозорість вступу, попередити корупційні ризики, максимально використати можливості цифровізації, аби вступ відбувався так само прозоро, особливо на бюджетну форму навчання».

Очільник МОН визначив три основні елементи вступу: 

  1. Для вступу на фахового молодшого бакалавра за творчою спеціальністю потрібно буде пройти творчий конкурс. Але це буде єдина складова конкурсного балу. Щодо інших спеціальностей, то для вступу на бюджет потрібно буде подати заяву, написати мотиваційний лист та пройти співбесіду. Особам, які хочуть вступити на контракт, потрібно написати заяву та мотиваційний лист.
  2. Щодо вступу на бакалавра на основні повної загальної середньої освіти. Якщо йдеться про творчі спеціальності, то так само від вступника потрібна заява, особливий пріоритет надається творчому конкурсу. Інші спеціальності на бюджет – заява, результати національного мультипредметного тесту та мотиваційний лист. Ті, хто хоче вступити на контракт, мають подати заяву та мотиваційний лист.
  3. Вступ на магістра. Для спеціальностей «Право» та «Міжнародне право» передбачені заява, магістерський трьохпредметний тест і мотиваційний лист. Інші бюджетні спецальності передбачають складання магістерського тесту навчальної комптентності, написання мотиваційного листа та подання заяви. Контрактна форма навчання потребуватиме лише заяви та мотиваційного листа.

«Що таке національний мультипредметний тест? Це те саме ЗНО, але за скороченою програмою, що включатиме в себе три іспити – їх складатимуть одразу, за один раз».

                                   Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет 

Сергій Шкарлет зауважив, що наразі передбачається, що мультипредметний тест включатиме три предмети: українську мову, математику та історію України. Але це поки робочий варіант. До того ж є запит, наприклад, від медичних вишів, які зазначають, що діти готувалися до інших предметів. Також разлядається можливість запровадження різних вагових коефіцієнтів для кожного з цих предметів (у залежності від спеціальності, на яку абітурієнт планує вступати).

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter