Новини

Сергій Шкарлет розповів, як розпочнеться новий навчальний рік

Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет в ефірі програми «Сніданок з 1+1» розповів про підготовку до початку 2021/2022 навчального року та вакцинацію освітян.

Нагадаємо: нещодавно стало відомо, що у випадку встановлення на териорії області жовтого, помаранчевого або червоного рівня епідемічної небезпеки робота закладів освіти буде можлива лише за умови вакцинації 80% персоналу. Сергій Шкарлет зауважив, що 80% – дійсно велика цифра, але також нагадав, що за даними ВООЗ та МОЗ колективний імунітет працюватиме лише у випадку вакцинації понад 70% населення. Саме тому було проведено багато консультацій із головним державним санлікарем та міністром охорони здоров'я, після чого і було встановлено поріг у 80%.

«Ми розглядали три базових сценарії початку нового навчального року. Там, де буде зелене забарвлення стосовно захворювання – це звичайний режим нормального повноформатного навчання без змін в освітньому процесі. Водночас учителі можуть обирати для себе різні формати роботи. Але на початок навчального року ми розглядаємо ту ситуацію, коли ще тепло та немає сезонних захворювань, тож і до школи ми підемо в повноформатному режимі».

                                                   Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет

Міністр також наголосив на тому, що все залежить від нас самих, а також від того, як буде проходити вакцинація. Наразі в Україні вакциновано близько 35% освітян. Але ситуація в областях дуже різна. Наприклад, у Київській області вакциновано понад 90% освітян, у Житомірській та Львівській – 55-60%, а у Волинській – менше 10%. 

Що робити, якщо хтось із педагогічних працівників відмовляється від вакцинації? Сергій Шкарлет зауважив, що ніхто не буде примушувати робити щеплення. 

«Дуже яскравий красивий приклад. Я був із робочою поїздкою в Житомірській області. І коли заїхав до одної, до другої, до третьої школи – мені дуже цікаво було, коли і сама Житомирська міська рада, і самі вчителі були на піднесенні стосовно цих 80%. Тому що всі хочуть працювати офлайн, вести освітній процес в повноформатному режимі та нести знання. І самі батьки до цього підштовхують педагогічних та науково-педагогічних працівників. Але все залежить від нашої свідомості: якщо ми хочемо мати здорову націю та повноцінний освітній процес – вакцинуватися треба».

                                                    Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет

Якщо ж у певній школі вакциновано менше 80% педагогічних працівників, то освітній процес не зупинятиметься, просто проходитиме онлайн. Щодо вакцинації дітей із 12 років, яку дозволила ВООЗ, то тут варто зважати на рекомендації саме лікарів та МОЗ, а також брати до уваги статистику і клінічні дослідження. 

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter