Огляд зручних сучасних програм, що дозволяють ефективно взаємодіяти вчителю одразу з кожним учнем класу протягом навчального процесу.

Чи завжди вам вдається  під час уроку одночасно залучити до взаємодії всіх учнів? А організувати в межах уроку розгорнуте опитування з виставлянням оцінки кожному?

Якщо у класі понад 30 учнів, це практично неможливо! А навчальний час не гумовий… І щось треба з цим робити! Пропонуємо з легкістю подолати цю проблему, використовувати новітні інтерактивні технології у зручному форматі!  

У чому переваги інтерактивного навчання та сучасних освітніх технологій

За статистикою, у кожної людини є домінуючий спосіб сприйняття інформації: візуальний, графічний, ментальний тощо. Але при цьому об'єднуючим фактором є те, що навчання ефективніше, якщо учень є активним учасником процесу.

На жаль, більшість уроків у нинішніх школах проходить у форматі своєрідних лекцій – вчитель розповідає, пояснює, а учні записують, потім читають підручник. Однак, як свідчить піраміда навчання, навіть у сукупності такий формат для запам'ятовування не надто результативний.

 

Піраміда навчання

Цей недолік дозволяє подолати залучення інтерактивних форм роботи протягом навчального процесу. У чому їх переваги?

Інтерактивне навчання – форма пізнання, завдяки якій в межах уроку можна залучити до активної взаємодії кожного учня. Це дозволяє на практиці застосувати надані раніше теоретичні відомості, систематизувати та критично їх переосмислити. Також такий формат сприяє розкриттю творчого потенціалу кожного.

У сучасних школярів ключовими засобами взаємодії з навколишнім світом стають гаджети та девайси (спілкування у соціальних мережах, перегляд фільмів, прослуховування музики тощо). Безглуздо це ігнорувати! Значно ефективніше активно залучати новітні інтернет-технології у навчальний процес! Це дозволить ефективно взаємодіяти зі своїми учнями у зручному для них форматі.

Прогресивність вчителя не залишить байдужими школярів! До того ж, і ви самі вже дуже скоро зможете оцінити всі переваги такої взаємодії. Допоможуть вам у цьому зручні і корисні сервіси – Pear Deck та Nearpod.

Віртуальний урок у реальному часі за допомогою Pear Deck

Уявіть урок з активною взаємодією з учнями… у повній тиші. Таке можливо не лише з використанням прийому «Плакат думок».

Pear Deck надає можливість попередньо підготовані вчителем презентації, фото, відеоматеріали відображати на гаджетах чи девайсах школярів. Учитель відкриває доступ, а учні приєднуються до активної сесії через свої акаунти Google.

Корисності Pear Deck, які доречно використовувати у навчальному процесі:

  • демонстрація презентації на гаджетах кожного учня;
  • ведення дискусії в реальному часі в електронному форматі – кожен зможе висловитись і проявити себе;
  • можливість здійснювати опитування, проходження тесту чи  позначення чого-небудь на зображенні слайда;
  • відповідач відображується тільки вчителю, так кожен зможе проявити себе, не боячись реакції однокласників.

Про ресурс Pear Deck (перегляд доступний з титрами будь-якою зручною мовою)

Інноваційний ресурс Nearpod

Nearpod – це сучасна онлайн-платформа, яка дозволяє створювати навчальні матеріали, демонструвати їх учням і відстежувати результат опанування ними теми.

Переваги Nearpod:

  • використання власноруч створених чи взятих з бібліотеки ресурсу матеріалів;
  • широкий діапазон форматів робіт (від створення графіків до проведення тестів);
  • наявність функції онлайн-трансляцій для дистанційної роботи у реальному часі;
  • можливість навчання у зручному темпі через наявність двох сесій (онлайн та для виконання домашніх завдань);
  • надання звітності про роботу класу після завершення сесії для аналізу успішності роботи.

Про ресурс Nearpod (перегляд доступний з титрами будь-якою зручною мовою)

Чи є місце цим програмам у школах України? Власним досвідом роботи з цими онлайн-платформами готова поділитись вчитель інформатики та математики, Наталія Кривко.

Запрошуємо вас взяти участь у вебінарі, присвяченому  інтерактивному навчанню та, зокрема, ресурсам Pear Deck та Nearpod.

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter