Новини

Як ДПА цього року вплине на результати ЗНО?

Цього року випускників закладів загальної середньої освіти та їхніх батьків турбує важливе питання: як скасування обов'язкового ДПА вплине на результати ЗНО?

УЦОЯО роз'яснює найважливіші моменти.

Процедура визначення рейтингових балів учасників ЗНО побудована таким чином, що чинник зміни обсягу популяції учасників тестування не позначиться на результатах тієї частки учасників, які проходитимуть тестування для вступу до ЗВО.

Чинна процедура працює згідно встановленого алгоритму і складається з кількох етапів:

  • експертні комісії з усіх регіональних ЦОЯО колегіально встановлюють порогові бали з предметів тестування;
  • відсіюються учасники, які не набрали прохідний бал;
  • визначаються результати учасників, які залишилися, для цого враховуються відсотки набраних кожним учасником тестові бали, а також рейтингові місця кожного з учасників.

У цьому випадку особливе значення має прохідний бал. Для його визначення враховується статистика завдань і їхні змістові характеристики. Саме на цьому етапі можливо нівелювати вплив чинника зміни обсягів популяції учасників тестування у 2020 році. Саме тому УЦОЯО обов'язково поінформує експертні групи про важливість врахування під час визначення порогових балів із предметів специфіки цьогорічної популяції учасників тестування з метою уникнути ризиків зниження їхніх рейтингових балів за підсумками ЗНО.

У цілому чинник зміни обсягів популяції цьогорічних учасників тестування не має суттєво вплинути на рейтингові бали учасників. Тому що частина тих, хто проходитиме ЗНО для вступу до закладів вищої освіти, не змінилася, тобто в рейтингу вони як змагалися, так і змагатимуться лише одне з одним.

УЦОЯО запевняє, що побоювання учасників цьогорічного тестування щодо можливого негативного впливу на їхні рейтингові бали ЗНО перебільшене. Український центр оцінювання якості освіти докладає усіх  зусиль, щоб мінімізувати можливі ризики. 

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter