Поради, що допоможуть навчитися розділяти роботу та дім без шкоди жодній зі сфер.

Як ви думаєте, що найскладніше у роботі вчителя? Може, знайти спільну мову з учнями чи керівництвом? А може, підготовка до уроків та звітність? Так, але…

Найскладніше у цій професії навчитися розділяти роботу та особистий час, навчитися не приносити роботу та проблеми, пов’язані з нею, додому. В ідеалі, треба робити крок зі школи – і забувати про все до наступного ранку, насолоджуючись спілкуванням з родиною. Ми підготували для вас декілька порад, які допоможуть вам стати трошки ближче до ідеалу.

Я хочу покращити баланс робочого та особистого часу!

Таке зізнання – вже половина успіху. Пригадайте свої мрії та бажання не нести роботу додому. Пропонуємо вашій увазі декілька практичних порад, які дозволять вам по-новому подивитися на проблему, та знайти шлях до її вирішення.

Знайдіть час розслабитись. Хай це буде лише ваш час, півгодини абсолютної тиші чи пробіжка, кому що до душі. Привчіть своїх домашніх, що після роботи у вас є півгодини. І протягом цього часу ніхто не має права підійти до вас, хіба що кіт. Він допоможе розслабитись, адже він справжній майстер усамітнення та ловець насолоди від життя.

Визначте межі. Так, ми знаємо, що у вас кінець семестру. Так, купа зошитів потребує перевірки, звітність, підготуватися до батьківських зборів. Стоп! Усьому свій час. Лягайте спати о 23.00, інакше пізніше ви просто перетворитесь на гарбуза, продуктивність якого на завтра катастрофічно впаде. У більш спокійний час закривайте всі зошити, конспекти, скажімо, о 18.00, а далі займіться хобі, поспілкуйтесь з родиною, почитайте книгу, пограйте у гру. Інакше ви перетворитесь із вчителя, який все встигає, на вчителя з нервовим зривом.

Увага!
Стежте за своїми біоритмами! Якщо вас хилить у сон о 20.00, а прокидаєтесь ви о 4.00, може, є сенс передивитись свій графік та змістити зони активності у відповідності до нього?

Не прокрастинуйте. Не тільки учні страждають від прокрастинації, а й їх вчителі, особливо, коли потрібно знову перевіряти зошити. Використовуйте різноманітні методики для формування власної продуктивності.

Встановіть час відпочинку на вихідних. Пообіцяйте собі ніколи і ні за яких обставин не порушувати це правило. Веселіться, гуляйте, спіть, але не вирішуйте робочі питання. Можете один день цілком звільнити від роботи, наприклад, неділю. Присвятіть його родині, вона оцінить.

«Виховуйте» своїх домашніх. Не важливо, про кого йде мова. Це може бути котик, чоловік/дружина, діти чи будь-хто з тих, хто мешкає з вами у домі. Розділіть домашні обов’язки між усіма, інакше ризикуєте після роботи втрапити в нову халепу – роботу по дому (прибирання, готування, прасування тощо). І ця чарівна круговерть триватиме вічно. Не забувайте, що потреба балансувати між роботою та особистим життям виникає не тоді, коли треба звільнити час ще для якоїсь роботи, а тоді, коли потрібен відпочинок.

Полюбіть себе. Все починається з любові. Робіть так, як для вас краще. Знаходьте можливість порадувати себе дрібничками. У вас досі немає хобі? Спробуйте освоїти щось нове для себе, розбудіть в собі пристрасть.

Оберіть особисту мету. Кожен з нас про щось мріє, але так і не наважиться втілити це в життя (вивчити французьку, навчитися водити, вишити картину, майстерно крутити морські вузли). Саме зараз настав той сакральний час зробити щось для себе. А якщо це будуть платні курси, то хоч-не-хоч, ви не зможете не відвідувати заняття.

Ставте просту мету. Навряд чи подіє ваш порив уже з понеділка перестати носити зошити з роботи додому. Із малого складається шлях до великого, але тут потрібна шалена дисципліна.

Позбудьтесь комплексу жертви! Вчитель – лідер, який спроможний самостійно керувати своїм життям. Ви не зобов’язані постійно брати на себе купу додаткового навантаження, яке займає дуже багато особистого часу.

Якщо у вас є можливість закінчити роботу в школі, але доведеться трохи затриматись на роботі, краще зробіть це. Інакше, прийшовши додому вчасно, ви зрозумієте, що треба виконати хатні справи, а конспекти та зошити знову лишаться до ночі.

Увага!
Якщо вам довелось попрацювати вдома, не робіть цього у спальні. Відведіть собі окреме робоче місце, інакше ризикуєте зіпсувати собі відпочинок. Якщо це неможливо, хоча б заберіть роботу зі спальні на ніч.

У кожного вчителя своя причина брати роботу додому, працювати на шкоду своєму особистому життю. Хтось настільки поринає у викладацьку діяльність, що позбавляється контролю над ситуацією. Комусь такий розвиток подій до вподоби, а хтось живе у стані постійного стресу.

Інструкція з налагодження балансу між професійним та особистим життям (її виконання потребує сили волі)

  1. Шукайте можливість завершити всю роботу ще під час перебування у школі (перевірка зошитів, написання конспектів, розробка завдань). Ідеально, якщо у вас буде вільний доступ до комп'ютеру та інтернету.
  2. Якщо доведеться взяти роботу додому, застосовуйте методику Помідор, яка допоможе продуктивно використати час.
  3. Ніколи не працюйте у спальні! Або хоча б на ніч виносьте зошити та конспекти в іншу кімнату, якщо це дозволяє простір.
  4. Виставте нижню можливу межу роботи вдома (наприклад, до 18 години вечора), далі лиш ваш особистий час.
  5. Звертайте увагу на свої біоритми та визначайте продуктивний час, немає сенсу змушувати себе працювати тоді, коли організм вимагає сну.
  6. Звільніть хоча б один вихідний день від роботи, ні за яких умов не повертайтесь до неї, навіть у розмовах.
  7. Запишіться на платні курси чи у спортзал (так буде складніше відмовитись від заняття, навіть коли ви переконали себе, що у вас купа роботи).

Розкриті нами поради, мабуть, є прописними істинами, проте не кожен здатен використовувати їх щоденно. Спробуйте! Віднайдіть гармонію між роботою та особистим, і ви станете більш щасливими.

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter