Позакласний захід "А у нас Масляна"

Про матеріал

Тиждень перед Великоднім постом називається Масляна. Масляна — це одне з найулюбленіших свят слов'ян. Його здавна відзначали наприкінці лютого, коли «весна з зимою зустрічалися».

Виховний захід "А у нас Масляна" призначений для 5-9 класів загальноосвітніх навчальних закладів та може використовуватися класними керівниками для підготовки виховних годин

Перегляд файлу

Ведучий 1. 

  Увага! Увага!

Вже час розпочати

Веселе, щасливе і радісне свято.

На нього чекаєм давно уже ми.

 

Ведуча 2.  

      Снігами вкрилася земля,

 Метелиця гуляє,

 Малює вікна морозець

Та носики щипає.

 

Ведучий 1.

       Сьогодні весело у нас —

Ми зиму проводжаємо.

Усіх, хто є в цей час,

Ми гаряче вітаємо.

 

Ведуча 2.

  Зима нас вдосталь розважала:

Ми взимку Новий рік стрічали,

Біля ялинки, були ігри, жарти, сміх...

Та ще й катались з гірок снігових.

 

 Ведучий 1

   Прийшла пора зимі на північ  повертатись,

Тож хоче вона з нами попрощатись.

Дарує Масляну на прощання —

Свято зимове останнє.

 

Ведуча 2.

                    Завдання важливе виконуємо ми - 

Скликаєм на свято останнє зими!

Масляна щедра гостей всіх вітає,

Млинцями смачними всіх пригощає!

 

Ведучий 1.     Ми нудьги не переносимо –

В гості Масляну запросимо.

Масляна:    Моє вам шанування. Я до вас на цілий тиждень завітала. Цілих 7 днів будемо вживати скоромну їжу: м'ясо, сало, ковбаси, яйця і щодня - вареники з сиром, политі сметаною, млинці... Гулятиму і я з вами.

Я прийшла до вас з добром,

З сиром, маслом, пирогом,

Ще з млинцями, калачами та вареничками!

На тарілки їх складайте,

Та на стіл їх подавайте.

А чим порадуєте, зустрінете мене?

Діти виконують пісню «Масляна» муз. Злотника, сл.. Вротарьова.

 

Ведуча 2.

Тиждень перед Великоднім постом називається Масляна. Масляна — це одне з найулюбленіших свят слов’яні. Його здавна відзначали наприкінці лютого, коли «весна з зимою зустрічалися». Друга назва свята — Сирний тиждень або Колода. Справа в тому, що Масляній передував зимовий піст, і люди врешті-решт могли їсти всілякі скоромні продукти, у першу чергу молочні та з м'яса. У другій половині зими в корів, кіз, овець з'являлося потомство: телята, козенята, ягнята. Природно, більшали і надої молока — його тепер вистачало і тваринам, і людям.

 Ведучий 1.

Крім того, морози вже були не такими лютими, усе тепліше пригрівало сонечко...Людям дуже хотілося скоріше провести зиму й зустріти довгоочікувану весну. Розуміючи, що найсуворіший час добігає кінця, а попереду - ласкаві весняні дні, люди насамперед дякували за тепло сонцю, славили його, пекли млинці — круглі, рум'яні, червонуваті (якщо були зроблені з житнього борошна), які дуже нагадували сонячний диск.До млинців готували олію, сир, сметану, діставали мед, пекли медові пиріжки і візерункові пряники. Саме з цим і зустрічали довгоочікуване свято.

Ведуча 2. Масляна! Чесна! Широка! Весела! Масляну повсюди чекали з великим      нетерпінням. Це найвеселіше всенародне свято.  Тиждень Масляної  починався з понеділка.

 

Ведучий 1. Так, перший день тижня іменують «Зустрічі». Люди, переважно жінки, збиралися у великі гурти на снігових гірках і забавлялися, сковзаючись із них. Такі зустрічі проходили дуже тепло і радісно.

 

Ведуча 2.

Вівторок «РОЗВАЖАЛЬНИЙ ДЕНЬ»

У вівторок всі виходили на гуляння. На вулицях проводилися всілякі конкурси і змагання на силу, спритність і розум. Парубки запрошували дівчат кататися на санчатах. Господині запрошували всіх на млинці.

 

Дівчина 1.

 Зимоньку сьогодні проводжаєм

Знову через рік чекаєм.

 

Дівчина 2.

 

Ой, минула вже зима,

Снігу, льоду вже нема.

Вже вернулись журавлі

Соловеєчки малі.

Дівчина 3.

                      Дівчата – подруженьки!

Давайте співати,

Весну закликати

Птахів зустрічати.

Дівчина 4.

                      Весно, Весно – весняночко!

Прийди до нас, Подоляночко!

Прийди до нас – теплом утіш,

А ти, Сонечко, світи ясніш.

Дівчина 5.

 

                   Дівчаточка – голуб’яточка радьмося,

Та виходьмо на травицю – граймося.

Дівчина 6.

Та виходьмо на травицю в добрий час.

Нема таких співаночок, як у нас.

 

Хоровод «Подоляночка.»

 

Ведучий 1 .Середа звалася «Ласункою». Чим смакували цього дня, напевно, зрозуміло всім. Без солоденького не можна було обійтися. В гості в цей день кликали тільки родичів. Сім’ї були великими, тому гостей було завжди багато. 

 

Ведуча 2.

 

Четвер в народі здобув назву «Розгуляй». І недаремно. На цей день припадали катання на конях і санках.

 

Ведучий 1.

П’ятниця «ТЕЩИНА ВЕЧЕРЯ»

В п’ятницю всі тещі запрошували зятів до себе додому і пригощали млинцями та відгадували загадки.

Загадки (для молодших школярів)

  1.    Чудо – сани прилетіли,

Скакуни в тих санях білі.

Їде в саночках цариця –

Білокоса, білолиця.

Рукавом своїм махає,

 Сріблом землю накриває. (Зима)

 

Ця художниця красиво

Почина зелене диво:

Тут мазок, там мазок –

Є травичка і листок.

Як малює в лісі й гаї,

Все навколо оживає,

Здогадались, хто вона?

Це до нас прийшла … (весна)

 

Ріжуть лід,

Залишають довгий слід…

А які швидкі вони!

Це, звичайно…(ковзани)

 

У ночі мороз гуляв

І дерева прикрашав,

Одягались гілочки

У сріблясті кожушки. (Іній)

 

Жартівливі загадки (для старших школярів)

1.        За чим люди п'ють чай? (За столом)

2.        На яке питання не можна відповісти «Так»? («Ти спиш?»)

3.        На якому дубі листя не росте? (На сухому)

4.        Під яким кущем сидить заєць, коли йде дощ? (Під мокрим)

5.        Коли можна воду носити в решеті? (Коли замерзне.)

6.        Що у світі найшвидше? (Думка)

7.        Що робить людина, коли вона не лежить, не сидить, не йде? (Стоїть)

8.        Від чого качка пливе? (Від берега)

 

 

Ведуча 2.

В субботу на «Невістчині посиденьки» бажано було провідати своїх родичів. В цей день існували два способи загадування щастя. Перший: влучити сніжкою від порога в коло, намальоване на воротах; другий: влучити сніжкою від порога в білу пелюшку, що висить на воротах, стоячи спиною до неї. Хто впорається з таким завданням — той, уважалося, матиме в цьому році щастя

 

Ведучий 1.

Днем «прощення» називали неділю. Люди весело і водночас із сумом прощалися з Масляною, просили вибачення у всіх рідних та знайомих за минулі образи. А потім слідував Великий Піст — і про гучні гуляння, веселощі і розваги доводилося забувати.

 

Ведуча 2.

Отак весело і яскраво колись проходило святкування Масляної. Подекуди ще й сьогодні люди, дотримуючись наших прадавніх традицій, святкують її. Але, на жаль, це трапляється все рідше й рідше...

 

Ведучий 1.

Кульмінацією Масляної залишається спалювання опудала Зими - символу відходу зими і настання весни. Передують спаленню пісні, ігри, танці, хороводи, супроводжуються частуванням гарячим медовим напоєм і млинцями. Для жертвопринесення (колись це саме так і осмислювалось) виготовляли величезну смішну й страшну ляльку – опудало Масляної з соломи або ганчірок, наряджали його звичайно в жіночий одяг, як давній священний образ божества.

Ведуча 2.

Потім несли її через усе село, іноді посадивши опудало на колесо, увіткнене зверху на жердину; вийшовши за село, опудало або топили в ополонці, або спалювали, або просто розривали на частини, а решту соломи розкидали по полю. Цей обряд свята родючості пов'язаний з ідеєю відродження через жертвопринесення і смерть; плодоносних сил природи, оновлення її життєвої  сили.

 

Ведучий 1.

Традиційно щороку наприкінці зими весь християнський світ об'їдається й веселиться перед початком Великого посту. У нас це називається Масляною, а в Європі - карнавалами. Карнавал - аналог Масляної в багатьох країнах. Вважається, що Масляну відзначають сьогодні всі народи, в яких коли-небудь існувала релігія друїдів.

В основі свята - наше язичницьке минуле. Люди радіють тому, що весна займає місце зими, життя - смерті, а достаток - економії. Період гулянь умістили в тиждень перед Великим постом. Від цього й пішло слово "карнавал" - від латинського carnem levаre - "прибрати м'ясо".

Ведуча 2.

Бик від морозів

Перші Карнавали з'явилися в Італії. Потім вони прийшли до Франції і Німеччини. Венеціанський карнавал - найзнаменитіший, по барвистості, помпезності і масштабності його може переплюнути тільки карнавальна хода в Ріо-де-Жанейро.

Перша згадка про карнавал у Венеції датується 1094 роком. Тоді жителі міста під покровом масок цілий тиждень скоювали злочини і пустощі, ніким не пізнавані. Завдяки маскам венеціанці на кілька днів перетворювалися на героїв "Принца і жебрака", - багаті та бідні мінялися місцями. Сьогодні у Венеції туристів зустрічає величезна статуя бика, яка повинна прогнати на час свята з міста морози - найсильніші за 27 років.

Ведучий 1.

"Скажені" німці

У Німеччині Масляна припадає на так званий "п'ятий сезон", він починається 11 листопада в 11:00 11 хвилин 11 секунд і триває чотири місяці. Наймасштабніші карнавали проводяться в Кельні та Дюссельдорфі. Гуляння тут починаються у "бабин четвер" з Жіночого карнавалу. Вбрані і розмальовані жінки штурмують ратушу і зрізають ножицями краватки у чоловіків.

А кульмінація свята припадає на "Скажений" або "рожевий понеділок". В цей день проходить традиційний парад величезних ляльок, які висміюють політиків і злободенні теми.

Ведуча 2.

Французькі млинці

У Франції, майже так само як в Україні, спалюють солом'яне опудало і печуть млинці. У провінції Бретон це блюдо взагалі вважається мало не національним. Ну а звання найбільш масштабних святкувань традиційно за Ніццою.

17 лютого величезна лялька з пап'є-маше захопила ключі від міста, яке до 4 березня буде у владі блазнів, парадів, танців і битв квітів. На голови туристам висиплеться до 100 тисяч троянд, гвоздик, фіалок і мімоз. Цій традиції вже понад століття.

Ведучий 1

"Поховання сардини" в Іспанії

В Іспанії карнавал - свято свободи від усіх правил. Над старшими жартують і підсміюються, у сусідів жартома крадуть речі. Найзнаменитіший іспанський карнавал - в Санта-Крус, на Канарських островах. Людям, які потрапили на нього, може здатися, що вони в Ріо-де-Жанейро - яскраві гротескні костюми, танці та волелюбність.

Ведуча 2.

Ех, Масляна, Масляна! 
Яка ж ти мала. 
Якби тебе сім неділь, 
А посту – одна. 
 

Виходить Масляна

Що сказати, люди добрі!

Народ чесний та привітний!

Сім деньків у вас гостювала

По дворах, по хатах побувала.

Млинцями, пирогами пригощалася

Вітерцем холодним обдувалася.

Ось прийшов останній день

Хочу тепер вас повеселити

Млинцями наостанок пригостити.

Свіженькі, гаряченькі

Зі сковорідочки

На морозі печені.

Млинці позолочені.

 

Ведучий 1

Ось і Масляна пройшла 
Зустріч друзям принесла 
Тож побажаємо усім 
І дорослим і малим 
Щастя, радості й добра 
І весняного тепла 

Пісня «Гей на Масляну»( театр пісні Джерела)
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додав(-ла)
Барило Віта
Додано
15 січня 2018
Переглядів
1996
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку