Позакласний захід "Дерево мрій"

Про матеріал

Сформувати знання учнів про історію виникнення та розвитку паперопластики; навчити виготовляти виріб об'ємної форми з паперу; удосконалювати навички роботи з папером; розвивати творчі здібності і мислення, спостережливість, акуратність у роботі; формування творчої особистості, дружніх стосунків; відчуття відповідальності , взаємодопомоги; розвивати творчу уяву; виховувати працелюбність, любов і бережне ставлення до природи, естетичні смаки, відчуття прекрасного , гордість за свою виконану працю.

Перегляд файлу

КТС «Дерево мрій»

МЕТА: сформувати  знання учнів про історію виникнення та розвитку паперопластики; навчити виготовляти виріб об’ємної форми з паперу; удосконалювати навички роботи з папером; розвивати творчі здібності і мислення, спостережливість, акуратність у роботі; формування творчої особистості, дружніх стосунків; відчуття відповідальності , взаємодопомоги; розвивати творчу уяву; виховувати працелюбність, любов і бережне ставлення до природи, естетичні смаки, відчуття прекрасного , гордість за свою виконану працю.

Обладнання: Папір, зразки виробу, шаблони, клей, ножиці, технічне обладнання, мультимедійна презентація, музичний супровід.

Хід заходу

І. Організація класу.

Привітання.

Добрий день! У добрий час,

Радо ми вітаєм вас

Здоров`я, щастя вам бажаємо,

Урок КТС розпочинаємо.

У світ краси полинем ми сьогодні,
Бо де природа – там завжди краса!

Психологічний настрій

Подивіться всі на мене,

Усміхніться всі мені.

Хто готовий до роботи?

Хто бадьорий?

Молодці!

ІІ. Повідомлення теми та мета КТС.

Сьогодні ми з вами за допомогою техніки паперопластики виготовимо листочки та квіти, якими прикрасимо ось це дерево. (На дошці прикріплено стовбур дерева).

ІІІ. Теоретична частина.

Але перед тим, як ми почнемо виконувати практичну роботу трохи історії.

Папір самі по собі - комори фантазії і гри уяви. А якщо його поєднати з спритністю рук, то все можна оживити, дати їм друге життя. Виготовлення виробів з паперу - праця кропітка, захоплююча і дуже приємна.

Папір вперше був винайдений у II ст. до н. е. в Китаї. Перший папір виготовляли з молодих пагонів бамбука, подрібненого до волокон. Одержану масу розбавляли водою і виливали на сито. Коли вода стікала, паперовий аркуш був готовий. Його залишалось спресувати і висушити. Древній Китай – країна традиційної ізольованості: всі свої винаходи китайці намагалися тримати у секреті. Не минув цієї участі і папір.

Тому вдруге папір був «винайдений» у Самарканді – одному з центрів науки і культури Середньої Азії того часу. Звідти папір став поширюватись по всьому світу.

В наш час папір роблять спеціальні машини з деревини, макулатури, соломи, ганчір̓я, стебел кукурудзи. Такі машини виготовляють близько 1км паперу за секунду.

«Гарний папір примушує думати про гарні речі» – говорять японці.

Паперопластика - це конструювання об'ємних та напівоб'ємних форм з паперу шляхом його механічної обробки та трансформації. А саме: складання, скручування, згинання, вирізування, прорізування, гофрування, склеювання тощо.

Паперова пластика – це мистецтво оживляти аркуш паперу, створюючи з нього за лічені хвилини виразні образи: квіти, птахів, тварин.

Дивлячись на творіння, створені за допомогою техніки паперопластики, інакше як творами мистецтва їх не назвеш.

Напрямки паперопластики:

  • Орігамі 
  • Кусудама 
  • Квілінг 
  • Торцювання

 Оригамі – це складання з паперу різних фігур, що спочатку було переважно забавкою для дітей, та переросло у ціле мистецтво.

В перекладі з японської мови орігамі означає «складання паперу» («Ори»-складати, «Камі»- папір).

Заняття оригамі сприяють розвиткові гнучкого мислення та фантазії, тренують пам’ять, увагу й концентрацію, поліпшують координацію рухів і дрібну моторику пальців, знижують тривожність, підвищують самооцінку й упевненість у власних силах.

За японським повір'ям, якщо скласти з паперу тисячу журавликів, то задумане бажання обов'язково здійсниться.

Кусудама – один з найдавніших декоративних традиційних японських виробів у техніці оригамі. Слово «кусудама» можна перекласти як «лікарська куля». Разом з тим, так називаються декоративні кулясті конструкції, зібрані з паперових квіток, розеток або збірних модулів іншої форми.

Квілінг - це мистецтво робити справжні шедеври з скручених у спіраль смужок кольорового паперу.

Хоча зародилося це мистецтво в середньовічній Європі, але в наші дні найбільш поширене воно в країнах Сходу, особливо в Кореї. На відміну від європейців, східні майстри володіють просто унікальним терпінням і ніколи не поспішають при створенні своїх творінь. Корейці називають цю техніку паперокручення і навіть випускають спеціальний папір для квіллінга, яка володіє певними властивостями і продається вже нарізаною на смужки різної ширини - від 2 мм до 3 см.

Витинанка - вид українського народного декоративного мистецтва.  Назва походить від слова — "витинати", тобто "вирізати". Це орнаментальні прикраси житла, ажурно або силуетно витяті ножицями, вирізані ножем з білого або кольорового паперу.

У давнину такі вироби використовували для оздоблення стін, вікон, полиць, груб, печей. Як правило, традиційна витинанка містить сюжет - за нею можна було прочитати, що відбувається в селі, хто народився, де весілля, які були свята.

Перші витинанки з'явилися у VІІ-ХІІ столітті у Китаї, на батьківщині паперу. Напередодні свята весни китайські жінки наклеювали на вікна традиційні паперові узори, сюжети у вигляді драконів, квітів, різних символів.

Торцювання – один з видів паперового рукоділля. Цю техніку можна віднести і до способу аплікації, і до виду квіллінга (бумаговерченія). За допомогою торцювання можна створювати дивовижні об'ємні картини, мозаїки, панно, декоративні елементи інтер'єру, листівки. Таким способом можливо прикрашати практично будь-які предмети, наприклад, фоторамки.

Торцювання – робота не складна, але кропітка. Вона вимагає не тільки посидючості, але й акуратності, уваги і певної спритності.

IV. Практична робота «Дерево мрій».

Коли ми вже більше не можемо мріяти, ми вмираємо», – сказала американська анархістка Емма Голдман. Дійсно, немає жодної людини, який би не мріяв.

Якщо описувати, які бувають мрії, прикметники можна використовувати самі різні: високі, низькі, світлі, брудні, недосяжні і буденні.

Але усі ці мрії можливо здійснити тільки коли буде МИР!

Питання до класу:

Який птах є символом миру?  (Відповідь учнів).

Коли ви будете виконувати роботу обов’язково мрійте. І ваші мрії обов’язково здійсняться тільки потрібно дуже хотіти та прагнути , щоб ваші мрії стали дійсністю.

Для виконання нашої роботи нам потрібно будуть ножиці та клей.

Правила користування ножицями

1) Ножиці – це небезпечний інструмент. Поводитись з ним треба обережно.

2) На робочому місці поклади ножиці так, щоб вони не виходили за край парти.

3) Не тримай ножиці вістрями догори.

4) Не ріж на ходу. Під час різання не вставай з місця.

5) Передавай ножиці закритими і кільцями вперед.

6) Під час роботи з ножицями притримуй матеріал лівою рукою так, щоб він не потрапляв на лінію різання.

Правила користування клеєм.

1) Клей треба наносити пензликом від середини до країв.

2)  Для притискання елементів аплікації і витирання рук треба користуватися  серветкою.

3) Закінчивши роботу, клей потрібно щільно закрити.

На партах лежать шаблони голуба та елементи квітів.

Інструкція щодо виконання практичної роботи.

V. Підсумок

Ось і наш захід підійшов до кінець!
Щиро дякую вам усім!

 

D:\мама\ФОТОГРАФИИ\фото КТс\7.jpg

 

C:\Users\Дима\Desktop\паперопластика\1403252682_2-golybi.jpg

docx
Додано
31 січня 2018
Переглядів
1914
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку