Позакласний захід "Фестиваль День Європи. Нідерланди"

Про матеріал

Сценарій фестивалю "День Європи. Нідерланди" можна використати для проведення тижня географії, в дитячому таборі відпочинку, на районному конкурсі. Має на меті познайомити глядачів з однією з європейських країн, зануритися в національні традиції та визначні місця, поринути в тюльпанові поля в дерев'яних кломпах, відвідати музей воскових фігур мадам Тюссо та багато іншого.

Перегляд файлу

Розробка заходу-фестивалю «День Європи. Нідерланди»

Оформлення: прапор Нідерландів, карта Європи з виділеною територією країни, модель корабля, млин, дерев’яні черевики (кломпи), національні голандські страви, макет сукні з квітів.

Ведучі одягнені в національні костюми.

Ведучий. Нідерланди відомі також як Голландія. За змістом ці назви досить близькі: перше з них у перекладі означає «низинна країна, що перебуває нижче рівня моря», друге — «порожня земля, що не має міцного фундаменту».

Офіційна назва — Королівство Нідерланди.

 

Ведуча. Країна цілком відповідає статусу королівства. Адже воно, коли вірити казкам, повинно бути маленьким, доглянутим, гарним і багатим. Нідерланди дивовижно точно вписуються в казкові вимоги, особливо якщо довіритися першому враженню мандрівника, зачарованого буянням квітів і зелені, облаштованістю будинків, селищ і доріг і, ясна річ, доброзичливістю та привітністю людей. Утім, це враження навряд чи оманливе — варто лише зазирнути в статистичні збірники, які свідчать про надзвичайно високий рівень життя в цій країні, забезпечений найсучаснішою організацією праці, особливо в сільському господарстві.

Запрошуємо в дивовижну та неповторну Голландію, ніби з казки "Чарівник смарагдового міста", яка вабить до себе мрійників всього світу. Вітряки, безкінечні канали, човни, дерев'яні черевики, рибальські капелюхи і квіти - найбільша "маленька" країна.


(Виходять учні, які презентують країну. Під час розповідей змінюються слайди, що ілюструють сказане)

 

Учень 1. Існує вислів: «Бог створив море, а голандці – берег».

Саму країну, 40% території якої знаходяться нижче рівня моря та її буквально «створена» людьми земля, уже можна

вважати самобутнім пам’ятником культури. Вся берегова лінія оточена цілою системою захисних дамб та ін. гідротехнічних споруд, загальна довжина яких перевищує 3 тисячі км.

 

Учень 2. Міста Нідерландів – шедеври середньовічної архітектури, які поєднують в собі величаві собори, живописні канали, старовинні будинки, церкви, ратуші та найсучасніші споруди.

В Нідерландах збереглися збереглися фортеці та багато палаців та замків. Наприклад, замок Міддахтен, побудований в 1190 році, - один з небагатьох, які збереглися разом з обстановкою. А замок Валькенбург, споруджений на скельній основі, відомий з 1100 року. Його особливістю є система підземних ходів, які ведуть до вельветової печери.

 

Учень 1. Пропонуємо почати знайомство з Нідерландами зі столиці.

Амстердам - коштовний камінь в короні голландських королів!
Старі "вигнуті" будівлі, бруківка, незліченні канали, набережні, які є на 3 метри нижче рівня океану, чудові парки і плаваючі квіткові ринки створюють особливу атмосферу. Світанок, оповитий туманом, місто повільно проступає крізь ранковий серпанок, відкриваючи свої скарби: площу Дам і Королівський палац, Музейний квартал і Райксмузеум, відомий Будинок Рембрандта, єврейський квартал і, звичайно ж, діамантова фабрика Coster Diamonds, спадкоємиця ювелірних традицій, привідкриє секрети надскладного процесу обробки діамантів, особливості їх кольору, чистоти і форми. Краса міста подвоєна дзеркалом води, чарівним відображенням якого можна милуватися вічно!

 

Учень 2. В Нідерландах діє близько тисячі музеїв. Це – найбільша густота музеїв у світі.

Країна дала світу довгий список відомих художників: Рембрант, Франс Халс, Вермеєр, Ван Гог та Піт Мондріан користуються всесвітньою славою.

Перед вами автопортрет Рембранта та репродукції його знаменитих картин.

 

Нідерландська література знайшла своє вираження в рицарських легендах, а серед письменників 17 ст. слід назвати Спінозу, який здобув високу репутацію й за кордоном своїми філосоіськими трактатами. В фольклорі улюбленим героєм є Тіль Уленшпігель, йому присячений цикл легенд. Поширені казки та легенди про пригоди Рейнеке Лиса, побутує багато чарівних казок.

За межами країни відомі фільми голандського режисера Пола Верхувена: «Робокоп» та «Основний інстинкт».

 

 

Учень 3. Амстердам - це блакитна площина води та принадна безмежність неба, а між ними - стрічка архітектурних шедеврів... Золота павутина каналів , яких в місті налічується 160, через які перекинуто більш, ніж 1200 мостів. 4 основних канали півмісяцем оточують історичний центр міста та надають йому схожість з Венецією. Тому Амстердам часто називають - «Північна Венеція».

Пропонуємо відвідати:

 обов'язкова програма для любителів пива! Екскурсія "Heineken - пиво джентельменів

• екскурсія "Побачення з кумиром" або "Музей мадам Тюссо" - тут "живуть" двійники Ваших кумирів. По філіалу Лондонського музею в Амстердамі  мадам Тюссо можна бродити безкінечно - одна кімната змінює іншу, відкриваючи перед Вами все нових і нових персонажів, а також сцени з їх життя. До того ж, є унікальна можливість стати свідками створення воскових шедеврів. Майстри покажуть Вам, як створюються манекени для дивовижних воскових фігур.  Тут можна побачити фігури В. Путіна та В. Ющенка. Ви неодмінно отримаєте масу позитивних емоцій, відвідавши цей музей.

 

Учень 4. В Зандамі (20 км на північ від Амстердама) цікаво відвідати будиночок Петра I, який неодноразово бував в Голандії. Тут він вчився суднобудуванню та мореплавству.

(Демонстрація вітрильника) Ми представляємо макет середньовічного корабля, як символ Голандії - могутньої морської держави в епоху Великих Географічних Відкриттів

 

Учень 3. Рушаймо на прийом до королеви в "Місто королівського двору" - Гаагу - потопаючу в зелені парків політична столиця Нідерландів, "місто - резиденція" королеви Беатрікс Оранської-Нассау. Гордістю і славою міста є Вайвер - водне дзеркало, в якому відображаються прекрасні шедеври Гааги: середньовічний замок Біненхоф, в якому зараз працює уряд, величний Палац Націй, Королівський Палац, Дипломатичний квартал, де розташовані багаточисельні амбасади і представництва міжнародних організацій, в тому числі Суд ООН. Знайомство з Гаагою залишає незабутні враження...

 

Учень 4. В окрузі Ляйдена знаходится одно дуже незвичайна музейна експозиція. Тут вам пропонується поподорожувати в середині людського тіла: починаючи з колін, ви поднімаєтеся до мозку, проходячи відповідні органи під аккомпонемент російськомовного гіда. Час від часу, вам показувють стерео фільми про запліднення яйцеклітини або роботу альвеол легень. Ви чуєте звуки, які видає наше тіло, бачите, що відбувається з бутербродом під час процесу травлення та дізнаєтеся, як мозок перевертає отримане на сітківку ока зображення.
 

Учень 5. Бажаєте побачити всю Голландію за годину? Пропонуємо відвідати дивовижний парк "Madurodam" - Голландія в мініатюрі. Це найменше "місто" в країні, яке навіть має власного мера - Королеву Беатрікс! Тут всі об'єкти є точними копіями найвідоміших споруд, історичних пам'яток і палаців! Варто десь в Голландії з'явитись якій-небуть архітектурній новинці, як її копія, зменшена в 25 разів, виростає тут. Найменші відвідувачі відчують себе гостіми казкового міста, а дорослі побачать Нідерланди з висоти пташиного польоту!

 

Учень 6. Запрошуємо відвідати всесвітньо відомий парк квіткової розкоші - Койкенхоф - одне з найкрасивіших місць нашої планети. Навряд чи можна словами передати всю красу, яка перед Вами відкриється: зникаючі у далині алеї старих розлогих лип, струмки і мальовничі ставки, поверхнею яких ковзають лебеді, дзюркотіння онтанів, безперервні пташині співи і, звичайно ж, квіти. Квіти тут всюди - на клумбах, в павільйонах і оранжереях і навіть на оточуючих парк полях. І все ж таки, це не можливо описати слова, це потрібно побачити, відчути, вдихнути аромат п'янких квітів і взяти з собою хоча б малесеньку частиночку цієї фантастичної квіткової феєрії.

В цьому парку голандці люб’язно дозволили українській співачці Н. Могилевській зняти свій кліп на пісню «Весна»

 

Учень 5. 30 квітня - день народження королеви Нідерландів. Правда, не нині керуючої, а однієї з її попередниць - королеви Юліани. "Королевський день" голандці святкують так, наче б то у них щойно відмінили кріпацтво. 

Королівська сім’я в Нідерландах користується любов’ю та повагою, як ніде в світі. Кожен мешканець вважає своїм обов’язком мати в гардеробі якусь одежину помаранчевого кольору – кольору королівського дому Оранських-Нассау. Тому в останній день квітів країна перетворюється в помаранчеве море: скрізь видно оранжеві гірлянди повітряних кульок, оранжеві стрічки, оранжеві прапори та оранжевий одяг. Навіть обличчя людей розфарбовані в цей яскравий та радісний колір.

Учень 6. Перший квітневий парад відбувся 53 роки тому. Піддані вітали королеву Юліану з днем коронації. З тих пір в підготовці свята, яке стало щорічним, приймає участь 10 000 осіб та 100 000 000 квітів!

Парад квітів - головна подія цього дня. Ні в який інший день ви більше не побачите такої кількості та різноманітності, наприклад, тюльпанів. Причому це стосується не тілько Амстердама. Святкувати будут в усіх без винятку містах.

А ми сьогодні пропонуємо вам відчути атмосферу цього свята, одягнувши квіткову сукню. Всі бажаючі можуть сфотографуватися в ній.

 

Учень 7. Місцеві жителі кажуть: "Хто не бачив провінції - той не бачив Голландії"! Запрошуємо "По "глибинці" Голландії"! Фольклорне село вітряків - Заансе Сханс і рибальське селище - Волендам - це дві перлини Північної Голландії.
Заансе Сханс перенесе Вас у Голландію XVII століття. П'ять старовинних вітряків прикрашають береги ріки Zaan, за допомоги якої місцеві жителі, як і їх предки багато років тому, розпилюють дошки, збивають масло, виробляють знамениту заанську гірчицю, а в млині "Кішка", яку ми відвідаємо, роблять фарби.

 

Перед вами макет середньовічного млина – одного із символів Голандії.

 

 

Учень 8. А відвідавши фабрику національного взуття, Ви побачите як майстер вього лише за 5 хвилин вправно виріже дерев'яні черевички - кломпи, в яких голландці ходять досьогодні. (показати черевички) Ви побачите величезну колекцію черевиків різних форм, розмірів та по-різному розмальовані. Кращого сувеніра годі шукати...

 

Продовжить знайомство із середньовічною Голландією невеличке рибальське селище - Волендам - чарівне поєднання історії і краси місцевих пейзажів. Селище, жителі якої живуть досьогодні в дерев'яних будиночках і ходять в національних костюмах (можна не лише купити, але і приміряти одяг).

 

Учень 7. Тут у Вас буде можливість познайомитися з традиційною голандською кухнею, яка славится широким використанням малопоєднуваних на перший погляд продуктів та різноманітністю страв з морепродуктів. Улюблена страва – «харінг», тобто особливим способом приготований малосольний оселедець з шматочком солоного огірка та цибулею. Вважається, що спосіб засолки оселедця був вперше застосований голандцями в 15 столітті. Також популярне обсмажене філе свіжого оселедця з цибулею, тушений судак з овочами, копчений вугор з гарніром з яєць та лимона, смажені рибні та м’ясні фрикадельки, а також численні  страви з річкової риби, креветок та молюсків, повживанню яких країна займає 1 місце в світі. Крім того, до істинно голандських страв відносять млинці та густий гороховий суп.

(демонстрація страв)

 

Учень 8. Також  ми подивимось, як в симпатичних зелених сільських будиночках робиться твердий голландський сир.

А в Гауді кілька разів на рік проходять особливі сирні свята. На головній площі встановлюється багато палаток з різними сувенірами і,  звичайно, з сиром. Саме його тут вистачає! Сир з цибулею, пецем, травами, часником, беконом. Сорти м’які, тверді, ніжні, пряні. Все перечислити неможливо.

А Алкмар— єдине місто в світі, де до  наших днів збереглись средневічні сирні ярмарки і навіть гільдія «носильщиків сирів». Тут же працює музей сира. (демонстрація сиру)

 

 

Учень 9. Дещо про національні риси голандців

 

На вулицях Амстердама та інших міст Нідерландів можна побачити, як господиня перед будинком миє тротуар водою з милом або пральним порошком. Ця схильність до чистоти ховається коріннями в глибину віків. В ті часи кожна господиня кожного для мила поріг свого дому та площадку перед входом. В понеділок та вівторок натирали підлогу в вітальнях та спальнях, середу присвячували прибиранню всього будинку, в четвер – чистили підлогу, в п’ятницю – прибирали в кухні та погребі.

 

Одне з потрясінь, які на вас чекають на вулицях Амстердама – це вікна. Голандці не визнають штор та ставень, особливо на 1 поверсі. Через величезне скло, частіше всього – від підлоги до стелі – перехожий може спостерігати все внутрішнє життя будинку.

 

Національними рисами голандців можна назвати чесність, відвертість, а також бережливість та помірність. Не прийнято виставляти на показ своє матеріальне положення.

Учень 10. Кожен амстердамець ніколи не викине ношений одяг та взуття – а виставить за двері, попередньо добре виправши та вичистивши – «для бідних».

При кожній зустрічі чи запрошенні в Голандії треба дотримуватися виключної точності в часі. Корінні жителі люблять стриманість, тому слід  уникати рукостискання та не робити компліменти.

Голандці – доброзичливий та привітний народ із здоровим почуттям гумору та тонким чуттям до розваг. Дивакувата риса – всі їздять на велосипедах, але ніхто їх не купує, тільки жартома «позичають» один в одного, тому мають постійно «новий» велосипед.

 

 


Ведучий. Ось яка вона - країна сиру, дерев’яних черевиків, млинів і тюльпанів:

 

В епоху Великих Географічних відкриттів – могутня морська держава!

Петро І вчився мореплавству та суднобудуванню саме у голандців.

 

Найперша газета в Європі з’явилася саме в Голандії!

 

Тільки Нідерланди мають 40% площі, яка лежить нижче рівня моря. Надзвичайно працьовитий та настирний народ – відвоював у моря 20% території!

 

Ведуча. Тільки в Нідерландах столиця – в одному місті, а резиденція знаходиться в іншому.

 

В 2007 році країна зайняла почесне друге місце по рівню проникнення в Інтернет, поступившись Норвегії всього 0,2%.

 

15 голандців – лауреати Нобелівських премій!

 

Незвичайно красива, багата традиціями країна з розвиненими інноваційними технологіями та високим рівнем життя.

 

Сподіваємося, що вам захотілося відвідати

розвинене, дивовижне, надзвичайне,

красиве Королівство Нідерланди!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вікторина

 

  1. Як перекладаеться назва Нідерланди? (Країна нижче рівня моря)
  2. Яке місто є столицею Нідерландів? (Амстердам)
  3. Що спільного у Амстердаму з Венецією? (Річкові канали)
  4. Яке місто є резинцією королеви та діловою столицею? (Гаага)
  5. З якого матеріалу зроблені національне взуття – кломпи? (Деревина)
  6. Найвідоміший голландський молочний продукт? (Сир)
  7. Улюблений вид транспорту голландців. (Велосипед)
  8. Квітка, що стала одним з символів Голландії. (Тюльпан)
  9. Чий День Народження святкує вся країна? (Королеви)
  10.  У якому нідерландському місті розташований найбільший європейський порт? (Роттердам)
  11.  Як звати відомого голландського художника, автора картини «Нічний дозір»? (Рембрант)
  12.  З якої риби готують улюблену страву голландців? (Оселедець)
  13.  Який російський цар вчився мореплавству у Голландії? (Петро I)
  14.  Яка найвідоміша марка нідерландського пива, що експортується в багато країн? (Хайнікен)
  15.  Як називається серодньовічна споруда, яка збереглася у кожній провінції та є її символом? (Вітряк)

 

 

 

1

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Довга Ганна Вільямсівна
    Чудо задумка знайомства з країнами світу. Практична географія.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
doc
Додано
11 травня 2019
Переглядів
1043
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку