Позакласний захід фізика у професії кухар

Про матеріал
Позакласний захід фізика у професії кухар, який можна використовувати в професійних ліцеях. В якому використовуються теоретичні запитання та практичні.
Перегляд файлу

Берегівський професійний ліцей сфери послуг

 

 

Виховний захід з фізики «Фізика у професії кухаря»

 

 

 C:\Users\SONY\Desktop\кухар на титулку.png

 

 

Підготувала викладач фізики та астрономії: Олена КОНОПЛІН

 

 

 Берегове – 2021 р.

 

Тема: Виховний захід з фізики «Фізика у професії кухаря»

Мета:

навчальна: узагальнити і систематизувати знання здобувачів освіти з молекулярної фізики; продовжувати формувати навички теоретичного та практичного із застосування набутих знань;

виховна: виховувати переконаність у необхідності поглиблювати знання про природу фізичних явищ з метою їх теоретичного та практичного застосування;

розвивальна:розширити кругозір здобувачів освіти шляхом демонстрації зв’язку професії «Кухар» із молекулярною фізикою;

Тип уроку: комбінований.

Міжпредметні зв’язки: фізика, математика, спец предмети з професії «Кухар»

Обладнання: комп’ютер, мультимедійна дошка, турнірна таблиця.

 

 Перебіг заходу

 

І. Організаційний момент. Привітання. Емоційне налаштування на роботу.

ІІ. Мотивація навчально-пізнавальної діяльності.

Викладач:

        У світі налічується понад 40 тисяч професій, і кожна цікава по-своєму. Одну із цих  професій ви для себе обрали – це «Кухар». А чи знаєте ви, якого числа у всьому світі настає саме смачне свято – День кухаря? (20 жовтня). C:\Users\SONY\Desktop\з міждународним днем кухаря.jpgТак, вірно. В цей день кулінари багатьох країн влаштовують майстер класи, готують незвичайні і яскраві шедеври, якими потім пригощають всіх бажаючих. Це свято завжди буде актуальним і популярним, тому що люди у всі часи любили смачно поїсти, а без кухарів це зробити буде неможливо. Отже, кухарі розпочнемо! C:\Users\SONY\Desktop\Розповідь про кухаря.jpg

 

І тур. «Фізика в професії кухаря»

          В першому турі вісім запитань, кожне з яких оцінюється в 1 бал, максимальна кількість балів вісім.

 

1. Чому ручки сковорідок і каструль роблять з дерева або пластмаси?  (Щоб не обпектися.  Дерево і пластмаса є поганими провідниками тепла, а метал - хорошим).

2. Яке явище підказує нам, що ми зайшли в кондитерський магазин, якщо нам закрити очі?  (Явище дифузії).

3. З якою метою в стакан кладуть ложечку, коли наливають окріп?  (Стакан з ложечкою нагрівається не так швидко і сильно, так як металева ложечка - прекрасний провідник тепла. Вона поглинає велику кількість теплоти, яке повинно бути надано склу склянки).

4. Чому хороший кухар користується гострим ножем?  (Гострий  ніж має меншу площу і, відповідно, тиск, що створюється рукою, збільшується і легше руйнує  матеріал).

5. Чому яблуко, коли печеться, часто лопається?  (Сік перетворюється в пар, тиск якого зростає).

6. Яка з кухонних речей літає  в космосі? (Тарілка).

  1. Одне яйце вариться 5 хвилин. Скільки часу необхідно, щоб зварилось 6 яєць? (5 хвилин).
  2. Чому важливо, щоб самовар виблискував? (Блискуча поверхня внаслідок відбиття перешкоджає передачі енергії випромінюванням, тобто самовар повільніше охолоджується)C:\Users\SONY\Desktop\Вчимося бути кухарями.jpg

 

ІІ тур. «Кмітливі кухарі»

 Другий тур складається з трьох теоретичних задач, кожна з яких оцінюється в 2 бали. Максимальна кількість балів складає – 6.

 

Задача №1

      Який ви знаєте спосіб пошарового наповнення ємкості (склянки, креманки) при приготуванні желе?

       Відповідь: спочатку можна налити в ємність шар однієї рідини і заморозити її. Потім на заморожений шар налити іншу рідину і заморозити її і т.д.

 

Задача №2

       Продукти в морозильних камерах можна зберігати дуже довго, але за умови, що вони впродовж цього часу не повинні жодного разу розморожуватися. Запропонуйте обладнання, яке застосовується для розморожування продуктів.

       Відповідь: спеціальні камери , мікрохвильова піч та повітря. В мікрохвильовій печі найшвидше будуть розмерзатися продукти.

 

Задача №3

       При приготуванні запашної кави на кухні гості, сидячі в сусідній кімнаті, відчують її аромат. Чому? Якщо молекули ароматних речовин не мають ні крил, ні двигуна.

       Відповідь: спостерігаємо одне з дослідних обґрунтувань МКТ – дифузію, тобто взаємопроникнення молекул однієї речовини у міжмолекулярні проміжки іншої без дії зовнішніх сил.

 

ІІI тур. «Швидкі кухарі»

Третій тур складається з практичної задачі молекулярної фізики, яка оцінюється в 5 балів.

 

Практична задача з молекулярної фізики

       Раніше при приготуванні їжі користувалися газовим балоном. Яка маса газу після приготуванню обіду залишилася в балоні об’ємом 1 м3  під тиском 8,9 . 104 Па при температурі в кухні 27 °C? M = 28 . 10 -3  кг/ м3  . 

Дано: Розв’язування:

V= 1 м3   pV = RT;

t = 27 °C T = t + 273 = 27 + 273 = 300 К

          M = 28 . 10 -3  кг/ м3   m = = = 1 кг

          P = 8,9 . 104 Па

                m - ?

Відповідь: m =1 кг .

 

ІІI. Підбиття підсумків. Журі рахує кількість балів. Нагородження переможця цінним призом.

docx
До підручника
Фізика (академічний рівень, профільний рівень) 11 клас (Бар’яхтар В.Г., Божинова Ф.Я., Кирюхіна О.О., Кірюхін М.М.)
Додано
3 грудня 2021
Переглядів
746
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку