Позакласний захід "міста-побратими"

Про матеріал
Захід для виховної роботи, який можна використати в будь-якому класі. Під час війни нашій країні приходить багато доомоги від інших країн, міст, і діти повинні знати про цю допомогу, про доброту людей, вміти оцінити цю доброту і бути вдячними.
Перегляд файлу

            Позакласний захід « місто Укмерге і  місто Коростень-справжні друзі»

Присвячений місту-побратиму.

Я(вчитель) -Лаба дена-Добрий день всім. Раді бачити вас у нашому місті, і низький уклін за вашу допомогу нашим людям в такий складний час,за ваші щирі серця і добру душу. Коростень  значно постраждав від агресії росіян, місто навесні покинули понад 40 тисяч мешканців, в більшості жінки та діти виїхали за кордон та в інші регіони країни. Окремі вулиці міста були значно пошкоджені російською авіацією, а з ж жовтня від постійних атак росіян на енергетичну інфраструктуру в громаді перебої з постачанням електрики, тепла та води…В українських муніципалітетах після початку вторгнення Росії з'являються нові міста-побратими, і в цій ситуації це для нас справжні друзі, адже громади в біді….Таким містом-побратимом став для нас Укмерге. Запрошую вас порину у наші спогади і відчути наші емоції ( іде відеоряд і танець)...

*Виходять Орел і Решка і звертаються до України і Литви.

*А ви, дівчата, хто?

* Україна- Я-УКРАЇНА, представляю місто Коростень Житомирської області.

*Литва- А я -Литва, представляю місто-побратим Укмерге.

*Орел- Як? Укмерге??(здивовано) а де це місто?

*Країни разом- так ось, погляньте на карту, тут наші прапори. (Показують на карті свої міста)

*Орел-а розказати щось про себе?

*Країни -а то робота Гугла) і виходять

*Решка- то треба звернутися до Гугла.(кличуть разом ОК, GOOGLE ).... Виходить google

*Гугл- чого кликали?

*Решка-розкажи нам про цікаве місто Укмерге, де знаходиться?

*Гугл-добре, слухайте(розказує про положення)додаток 1

*Орел- а історія що каже про це місто?

Гугл виводить вчителя історії (інформація від істориків).

*Орел-цікаво, про місто зрозуміло, а яка ж там природа?

* Решка- ok google, google!!!

*Гугл виводить Вікіпедію- ось, нехай вона розкаже...

*Вікіпедія - тепер я попрацюю(розказує про природу)додаток2

*Орел-нічогеньке таке місто, і країна цікава, а що там співають?

*Решка-а як там танцюють, одягаються? А що там їдять?

*Орел- і Решка разом- ок Гугл!!!

*Гугл - ні, ні ні, замучили вже, немає спокою мені! Виводить ютуб)- Ось, нехай він віддувається!

*Ютуб - що треба?

*Орел і Решка разом-ПОДИВИТИСЯ!

*Ютуб - на що?!

*Орел-на Укмерге! На Литву!

*Решка-на танці, на музику, що там їдять…

*Ютуб - та дивіться вже(відео про Укмерге, танці Литви…)

* Орел і Решка разом- вауууу! Гарно…

*Орел до Решки- а кого це та друга представляла?

*Решка- Коростень, здається...цікаво, що за місце

*Разом -ок, Гугл!!!

*Гугл виводить Гугл2- все, ось, нехай працює. Я вас більше не чую!!

*Гугл2- і чого волаєте? Що потрібно?

*Орел-а дай інфу про Коростень, будь ласка.

*Гугл2-добре ,слухайте(коротко про Коростень)додаток3

*Решка- а що там цікавого?

*Гугл2- а то не до мене, кличте Вікіпедію.

*Разом кличуть Вікіпедію.

*Вікіпедія 2- чим допомогти?

*Орел - а що цікавого в Коростені є?

*Вікіпедія 2- багато чого, складно коротко передати...але я спробую (інформація про фести)додаток4

*Гугл2 виводить Ютуб2 зі словами- Всеодно зараз будете кликати.

*Ютуб2- я так розумію, що хочете подивитися про Коростень? То дивіться)( відео)

*Орел і Решка разом-тепер точно знаємо, куди поїдемо!

*Орел- в Коростень на фестиваль дерунів

*Решка-і в Укмерге на цепеліни...цікаво, що це за їжа, от би скуштувати(мрійливо)

*Разом - ок,Гугл!!!

*Виходять обидва Гугла - і що ви знов хочете?!

*Разом орел і решка - цепелінів!!

Виходять вікіпедії і ютуби, виносять цепеліни і пригощають гостей.

*Орел і решка разом - ей, а нам?!

*Гугли разом- а ви на роботі!!

- ще раз хочемо подякувати друзям міста-побратима за щире серце, побажати ДОБРА, МИРУ І СВІТЛА В ДУШІ!  už mūsų ir jūsų laisvę -за нашу і вашу свободу! (Гімни Литви і України). Кінець.

 

 

 

 

Додаток1

ГУГЛ1

У центрі Литви на березі річки Швянтойї знаходиться місто Укмерге, яке є центром однойменного району. Крім самого міста Укмерге, до цього району Литви належать ще понад 600 різних сіл та невеликих поселень. У місті на площі трохи більше 20 кв. км мешкає близько 27 тис. чол. (згідно з переписом 2010 р.). За старих часів Укмерге звався Вількомир. Сучасна назва міста походить, найімовірніше, від невеликої річки Вілкмергелі, яку сьогодні називають Укмерге – правої притоки Швянтойї.

Укмерге - це одне з найстаріших міст Литви, вперше згадується в 1333 в Лівонському літописі Германа де Вартберге. У центрі міста розташоване городище, на вершині якого колись стояв замок – саме біля його підніжжя спершу з'явилося село, а потім перетворилося на місто. Назва міста, згадана в стародавніх писемних джерелах - Вілкмерге, місто було перейменовано в Укмерге лише сторіччя тому.

Легенда розповідає нам, що у темних лісах цих місць колись жила жриця Вількмерге (дівчина вовка). Якось у лісі полював син князя Дауспрунга Таутвілас, і коли в нього закінчилися стріли, на нього напали вовки. Від вірної смерті його врятувала Вілкмерге – гарна маленька дівчинка, яка прогнала хижих вовків. На честь цієї події Дауспрунг збудував замок біля річки Швянтойї, який назвав на честь жриці. Таким чином, назва міста пов'язана з ім'ям жриці, для якої в Ужупісі збудовано пам'ятник.

Відомий британський історик К. Роуелл стверджує, що найвідоміша королівська династія Литви виникла від Вілкілая (князя XIII століття), і так само почалася в Укмерзі. Символ Гедиміновичів – “Гедімінові стовпи”, який є одним із найважливіших символів державності Литви, був створений із воріт Укмерзького замку, вони стали прообразом для нього.

Додаток2

ВІКІПЕДІЯ1

Місто Укмерге сповнене захоплюючих туристичних місць та визначних пам'яток. Укмерзький район є регіоном Литви з багатим історичним минулим та перспективним майбутнім. Він оточений озерами, лісами, затишними селами, горбистій місцевістю, садибними маєтками, що збереглися в ландшафтах, через які річка Швянтойї зі своїми притоками Армона та Сісартіс тече наче блакитна стрічка.

м. Укмерге знаходиться в зоні помірно-континентального клімату. Найбільш сухим місяцем тут вважається лютий, коли в середньому випадає лише 24 мм опадів, а дощовий липень (72 мм опадів). Середньорічна температура +6,3 ºС, при цьому найтепліше в липні, а найхолодніший місяць – січень, коли стовпчик термометра опускається до -6 ºС

В окрузі налічується понад 150 пам'яток культури. Одним з найбільш відвідуваних місць у місті Укмерге та його околицях є городище. Крім того, старе місто Укмерге вважається одним із найстаріших у Литві. У Старому місті Укмерга є багато відновлених об'єктів. Варто також відзначити костели Укмерге, вражаючі садиби на околицях, кратер Вепрю та багато інших визначних пам'яток, які з кожним днем можна відкривати все більше і більше.

 

Визначні місця Укмерге

Це невелике містечко має багате історичне минуле, тому в ньому є цікаві туристичні місця, де варто побувати мандрівникам.

Церква святої Трійці. Знаходиться цей католицький храм, фото якого можна побачити в центрі Укмерге. Звели його у XVIII столітті у неовізантійському стилі. Перед входом до церкви встановлена красива білосніжна композиція у вигляді Діви Марії та двох янголят.

Собор Петра та Павла. Це найкрасивіший храм у місті. Збудували його у XIX столітті, а перебудували – у наступному столітті. На головному вівтарі встановлено ікону із зображенням прощання апостолів. Стіни собору прикрашені мозаїчними панно.

Ukmerges Mound. Це горб, до вершини якого ведуть облаштовані доріжки. Зверху відкриваються чудові краєвиди околиць.

Ukmerges muziejus. Музей в Укмерзі був заснований у 1944 р. Тут зібрано етнографічні, археологічні експонати, предмети народного мистецтва, що відображають історичне та культурне минуле міста.

Де поїсти?

Щоб не залишитися голодним, зайдіть в один із закладів, де вас пригостять смачною і відомою стравою литовської кухні: цепелінами

Додаток 3

Про місто Коростень

ГУГЛ2----Нині Коростень має статус міста обласного підпорядкування, хоча його історія набагато довша, заснований він був ще у 705 році, задовго до хрещення Русі. Виходячи з цього факту одна з двох теорій походження його назви є більш правдивою. Йдеться про те, що ім'я язичницького бога сонця Корса справді схоже на сучасну назву населеного пункту.

За багато століть своєї історії місто обростало легендами, історичними подіями та власним колоритом. Монголо-татарське ярмо, розпад Русі, козацькі баталії, контроль Речі Посполитої – це Коростень пережив, залишаючись важливою адміністративної одиницею. Це позначилося значною мірою на формуванні його архітектури та культурної спадщини – тут справді багато цікавих для туристів місць.

 

Додаток 4

ВІКІПЕДІЯ2----Кілька музеїв, численні бібліотеки та постійні фестивалі у місті роблять його цікавим та різноманітним. Особливо привабливим виглядає фестиваль дерунів, який припаде до смаку любителям національної кухні та справжніх народних розваг просто неба. Понад 4 десятки історичних пам'яток місцевого значення дозволять краще дізнатися історію міста та регіону, який славиться своїм багатим минулим та значущим сьогоденням.

Кожного року, починаючи з 2008 у місті Коростень проходить Міжнародний Фестиваль дерунів. Свято відбувається в центрі міста в Древлянському парку.

Здається звичайна страва, а скільки вона дарує приємних емоцій. На протязі всього дня на території парку проводяться різноманітні розважальні та повчальні заходи. Увагу привертають фольклорні виступи з різних куточків України. загалом в парку організовані декілька зон для виступів, де проводяться різноманітні конкурси та майстер-класи. Якщо ви не знали, на фестивалі працює справжня школа дерунярства, майстри якої з радістю діляться секретами приготування смачнючих дерунів.

-Та що я розказую,краще це побачити….

 

 

 

 

docx
Додано
14 лютого 2023
Переглядів
583
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку