Позакласний захід «У центрі Всесвіту дитина»

Про матеріал

Мета: сприяти розвитку пізнавальних інтересів та інтелектуальних здібностей школярів, формуванню культури спілкування, вихованню стриманості, почуття відповідальності, колективізму.

Перегляд файлу

"У центрі Всесвіту дитина”

 

Мета: сприяти розвитку пізнавальних інтересів та інтелектуальних здібностей школярів, формуванню культури спілкування, вихованню стриманості, почуття відповідальності, колективізму.

 

Хід заходу

1. Організаційний момент

Ведучий:

Добрий день усім Вам, діти!

Свято знов і час радіти,

Що живем ми всі на світі

В морі сонця, в морі квітів.

Ведуча:

Добрий день! Щаслива днина.

Сонце пестить небеса.

В центрі всесвіту –ДИТИНА

Цвіт життя, його краса.

Вчитель:

20 листопада відзначається Всесвітній день дитини.

В українській мові існує така градація назв дитини залежно від її віку: немовля, малюк, хлопча/дівча, підліток, юнак, парубок/дівчина.

Ведуча:

Визначення поняття «дитина» так само як і поняття «дорослий вік» змінюється в залежності від культурних особливостей кожної країни. Конвенція з прав дитини визначає дитину як людську істоту, що не досягла віку вісімнадцяти років. Але пріоритет у цій сфері залишається за національними законодавствами. У Сімейному кодексі України вказано, що «правовий статус дитини має особа до досягнення нею повноліття», і відповідно «неповнолітньою вважається дитина у віці від чотирнадцяти до вісімнадцяти років», «малолітньою вважається дитина до досягнення нею чотирнадцяти років».

Ведучий:

Згідно з міжнародним та українським законодавством дитина від народження має невід'ємні права, які їй гарантує держава: право на життя, право на свободу і особисту недоторканість, право на повагу до особистого і сімейного життя.

Ведуча:

Створити свято пропонували ще у 1925 році на міжнародній конференції з добробуту дітей. А у 1954 році Генеральна Асамблея ООН рекомендувала усім країнам відзначити день дитини 20 листопада, як день солідарності і дружби дітей на планеті.

Ведучий:

Через 5 років у 1959 ця дата підкріпилася ще й знаковою подією - 20 листопада була прийнята Декларація прав дитини, а в 1989 - конвенція прав дитини. Обидва документи є обов'язковими, вони встановили непорушні права дітей на повноцінний розвиток у суспільстві без насильства, жорстокості, голоду та експлуатації.

Ведуча:

Метою святкування Всесвітнього дня дитини є привернення уваги широкої громадськості, організацій та установ до питань, спрямованих на практичну реалізацію заходів щодо забезпечення благополуччя дітей в усьому світі.

Ведучий:

У Всесвітній день дитини ми приєднуємося до цієї славної ініціативи і вітаємо всіх дітей! Вітаємо всіх, хто своєю працею і своєю наполегливістю зміцнює благополуччя підростаючого покоління, сприяє розвитку здорових стосунків і взаєморозуміння в цьому юному середовищі! Зі святом Вас, і нехай цей день залишить у Вас тільки приємні спогади!

Вчитель:

В Україні офіційно свято було встановлене у 2009 році. Від тоді у містах влаштовують великі свята з атракціонами, розвагами та вікторинами для дітей. Сьогодні і ми пограємо у командну гру, яка покаже ваші уміння співпрацювати один з одним і діяти спільно.

2. Представлення учасників.

Ведуча:

Вам пропонуємо різні ігри, конкурси, які допоможуть краще пізнати один одного, навчитися розуміти іншого без слів, а головне – бути вірними друзями, добрими і чуйними людьми.

Вчитель:

  • Дарувати сьогодні добро, усмішки, показувати свої уміння, кмітливість та спритність будуть команди 5 та 6 класу.
  • Вітаємо, команду 5 класу!
  • Вітаємо, команду 6 класу!

(по черзі виходять на сцену)

  • Оцінювати конкурси буде вельмишановне журі у складі:

__________________________________________________________

__________________________________________________________

__________________________________________________________

Ведучий:

Отже перший наш конкурс: «Руйнуємо стереотипи»

  1.               Пришивання ґудзиків (3 б.)
  •                   У житті чоловіки і жінки, хлопці і дівчата мають рівні права, перевіримо, наскільки ви вмієте однаково ділити обов’язки по господарству.
  •                   Запрошуємо хлопців до участі, ви пришиваєте ґудзик. Журі оцінює не тільки швидкість, а й якість виконання.
  1.               Естафета «Вішалка» для вас, дівчатка! Прошу вийти по 3 дівчини від команд. Перед вами на стільці дошка, молоток і цвяхи. По сигналу перша учасниця підбігає, забиває цвях, повертається до команди, передає естафету наступній учасниці. У результаті ви повинні отримати вішалку, тож цвяхи забивайте не до кінця.

(виконання завдання)

Слово журі.

Ведуча:

  •                   Герой відомого кінофільму написав у своєму творі: «Щастя – це коли тебе розуміють». Дійсно, як це важливо у житті.

Ведучий:

  •                   Наступний конкурс "Зіпсований телефон" покаже, наскільки ви вмієте розуміти один одного без слів.

Учасники встають у колону по одному. Ведучий устає наприкінці колони. Таким чином, всі учасники повернені до нього спиною. Оплеском по плечу він пропонує повернутися до нього обличчям останнього учасника.

Потім він пропонує картку з назвою предмета (книга, телефон, м'яч, годинник). Перший учасник повертається обличчям до другого і також оплеском по плечу просить його повернутися і показує предмет, другий передає третьому, третій - четвертому і так далі. Останній учасник називає предмет.

Умови: усе робиться мовчки, тільки жестами, можна тільки попросити повторити, учасники не повинні повертатися доти, поки попередній учасник не лясне його по плечу.

Журі слідкує, за який час команда впорається із завданням і чи правильно буде названо предмет останнім учасником.

(проведення гри по черзі для кожної команди)

Назви карток:

5 кл. Книга, ручка, годинник.

6 кл. Телефон, м'яч, гумка.

Ведуча:Ви просто молодці! Ви чудово справилися із завданням. Зараз ми побачимо які бали вам виставлять члени журі. Журі! Будь ласка, вам слово.

Проводиться конкурс «Пазли».

До участі запрошуються 2 команди по 6 учасників, перед ними лежать листочки з пазлами великого розміру. На швидкість команди повинні зібрати картинку перед глядачами. Команда, яка зібрала перша перемагає.

Проводиться конкурс «Копійка гривню береже»

Для гри знадобляться дрібні монети і кілька невеликих за розміром чашок. Учасники діляться на команди з однаковою кількістю гравців. За кількістю команд на лінії фінішу ставляться чашки-скарбнички. Кожна команда вибудовується один за одним. На носок ноги першого з учасників команди кладеться монетка. Гравець намагається, не впустивши, пронести її від лінії старту до фінішу (три - чотири метри) і скинути в «скарбничку». Упустив монету учасник вибуває з гри. За кожну монетку, що потрапила в чашку, команді нараховується одне очко. Виграє команда, яка набрала найбільшу кількість очок.

Конкурс «Акули шопінгу»

Учасниці отримують перелік покупок, які вони повинні «придбати»  у залі за 1 хвилину. Це можуть бути речі лише присутніх.

Список покупок:


Наручний годинник

Шарф

Олівець

Заколка для волосся

Взуття

Зошит

Серветки

Люстерко

Навушники

Помада

Рукавички

Шапка

Ключі від авто

Носок

Цукерку


Проводиться конкурс «Скуті»

Кількість учасників у цьому смішному конкурсі для підлітків не обмежена. Головне, щоб їх було не менше шести (дві команди мінімум по три особи). Всім учасникам однієї команди перев'язують ноги туалетним папером, немов вони «скуті одним ланцюгом». У такому вигляді їм треба дійти як можна швидше до самого фінішу. При цьому папір повинна залишатися цілою.

Проводиться конкурс «Де я?»

Заздалегідь треба підготувати кілька табличок, на яких написано певне місце (ванна кімната, інститут, ринок, туалет – та що завгодно!). учасників садять на стілець спиною до глядачів. На стілець кріплять відповідну табличку так, щоб учасник не бачив її. Потім по черзі всім сидячим на стільцях задають різні питання: навіщо ти туди пішов? що ти там робив? Що там відбувалося? І так далі. Відповіді, які даватимуть учасники конкурсу, обов'язково подарують присутнім позитивні емоції.

Гра з вболівальниками «Порахуй горіхи»

- А ми пропонуємо вболівальникам проявити свою кмітливість та винахідливість. Сподіваюсь серед вас всі вміють рахувати до 10? Запрошую по одному вболівальнику від класів. Сидячи на стільці, без допомоги рук вам необхідно порахувати горіхи.

(проведення гри)

Проводиться конкурс «Біг по колу».

Викликаються учасники команди, в класі стоять 11 стільців. На кожному з них папірець з написом: «праве коліно, лікоть и т.д.». Завдання учасників під музику, танцюючи рухатися по колу. Як тільки музика зупиняється учасники поміщають на стілець ту частину тіла, яка написана на папері. Той хто залишився без стільця вибуває. Перемагає та команда, учасник якої залишився.

Проводиться конкурс «Танцювальний бум».

До конкурсу запрошуються команди. Дівчата одягають косинки. Звучить швидка музика, учасники попарно (хлопець з дівчиною) танцюють. Як тільки музика обривається, дівчина знімає з себе косинку і пов'язує хлопцеві на голову. Пара, яка закінчила переодягання останньої вибуває. Конкурс триває до пари переможців.

 

Підведення підсумків

Слово журі. Нагородження переможців.

 

Ведуча:

Всміхається сонце привітно й ласкаво,

Цей день на планеті хай щастям сія.

Час радісно лине, змістовно й цікаво,

Добробутом повниться кожна сім'я.

Ведучий:

Хай війни стихають від сміху дитини,

Душа очищається, серце співа,

А розум підносить крізь будні людину,

Порядність всю Землю нехай обійма.

Ведуча:

Що треба для щастя й усмішки дитини?

Щоб сонце ласкаве нас гріло щодня.

Оселя затишна й чуйна родина,

Мамина пісня щоб завжди жила.

Щоб зорі вночі у вікно зазирали,

Сади буйним цвітом цвіли навесні,

Пташки від зорі до зорі щебетали,

Бажання збувались великі й малі.

Щоб небо не плакало з горя важкого,

Земля не здригалась від туги й жалю.

Бажаємо щастя простого й земного,

В добрі хочем бачить Вкраїну свою.

Ведучий:

Немає нічого дорожчого, кращого і бажанішого в цьому світі, ніж діти. Діти приносять в наше життя радість, щастя, повноту, гармонію. Тільки діти перетворюють пару в справжню сім'ю! Діти вчать нас життєвої мудрості, дарують нам сенс у житті, живлять нас силою і енергією. Діти ніколи не припиняють бути цікавими, навіть коли самі стають батьками, і постійно потребують любові і розуміння.

 

Ведуча: Діти були і залишаються  найдорожчим скарбом, гордістю і надією держави. Ми хочемо, щоб діти були здоровими, щасливими і розумними, жили в мирі, радості й були  впевнені в завтрашньому дні.

 

Ведучий: Дорогі друзі! Наше свято добігає кінця, ще раз, зі святом  Вас, дорогі друзі! Сонця вам, миру, радості й добра!

 

Ведуча: Дякуємо за увагу! 

Ведучий: До нових зустрічей!


Використані джерела:

  1. http://bibl.com.ua/muzika/34498/index.html
  2. http://www.lekhnivka-school.edukit.kiev.ua/news/id/1194
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку