Практична робота №13 вища школа

Про матеріал
ПРАКТИЧНА РОБОТА № 13 НА ТЕМУ: Складання та аналіз схеми системи течій у Світовому океані; порівняння впливу холодної та теплої океанічних течії на клімат одного з материків.
Перегляд файлу

ПРАКТИЧНА РОБОТА № 13

НА ТЕМУ: Складання та аналіз схеми системи течій у Світовому океані; порівняння впливу холодної та теплої океанічних течії на клімат одного з материків. 

Завдання 1. Відомо, що із загальної площі поверхні Землі (510, 1 млн км2 ) дві третини припадає на Світовий океан – 360, 7 млн км2 . Визначте, площі яких океанів позначено на діаграмі: а) Тихий – 178,7 млн. км2 ; б) Атлантичний – 91,7 млн. км 2 ; в) Індійський – 76,2 млн. км2 ; г) Північний Льодовитий – 14,1 млн. км2 . Висновок. Найбільший за площею Тихий океан, у ньому може "втопитися" весь суходіл планети, на який припадає 149 млн. км2 .

Завдання 2. Порівняйте максимальні глибини океанів. Глибини яких океанів і якими буквами позначені на малюнку? Запишіть назви максимальних глибин. Тихий океан – б, 11022 м, Маріанський жолоб. Атлантичний океан – а, 8742 м, жолоб Пуерто-Ріко. Індійський океан – г, 7729 м, Зондський жолоб. Північний Льодовитий океан – в, 5527 м. Висновок. Тихий океан – найглибший, Північний Льодовитий – наймілкіший, Атлантичний та Індійський – подібні за максимальними глибинами.

Завдання 3. Користуючись тектонічною картою світу, визначте, на дні якого океану найбільша кількість крайових океанічних жолобів? Яке наукове пояснення їх походження? Найбільше – в Тихому океані: Маріанський, Тонга, Чилійський, Перуанський, Центральноамериканський, Філіппінський, Курило-Камчатський, Алеутський. Вони виникли в місцях взаємодії найбільшої Тихоокеанської літосферної плити з іншими сусідніми літосферними плитами, яких значно більше в основі дна Тихого океану, ніж інших океанів.

 Завдання 4. У якому з океанів шельф займає близько 40% площі його дна? Назвіть шельфові моря цього океану. Пригадайте, яку частину дна океану називають шельфом? – У Пн. Льодовитому океані, понад 1/3 площі. Шельф – (англ., материкова мілина) – прибережна частина материків з глибинами від 0 до 200 м; вирівняна частина підводної окраїни материків, яка межує з берегами суходолу і характеризується спільною з нею геологічною будовою. Глибини краю шельфу, як правило, становлять 100-200 м, але в Пн. Льодовитому океані – ширина шельфу до 1500 км (Баренцове, Карське, Східносибірське, Лаптєвих, Чукотське і ін.).

Завдання 5. Користуючись кліматичною картою світу, визначте, в яких океанах яскраво виражені напрямки постійних вітрів: а) пасатів – Тихий, Атлантичний, Індійський (впливають на сх. узбережжя суходолу); б) західних – в помірних широтах Тихого, Атлантичного, Індійського океанів (впливають на зх. узбережжя суходолу); Як вони впливають на зволоження материків? Спричиняють випадання великої кількості опадів. Завдання 2.1. Користуючись географічними картами, різними джерелами географічних знань, складіть комплексну порівняльну характеристику двох океанів (за вибором).

 

Заповніть таблицю.

План характеристики

Назви океанів та їх характеристика

 

 

І. Географічне положення 1. Межі океану

 

 

2. Розміри океану

 

 

3.Положення океану щодо екватора

 

 

4. Розміщення у

географічних поясах

 

 

5. Моря:

а) окраїнні

б) внутрішні

 

 

6. Затоки

 

 

7. Протоки

 

 

8. Материки, які омиває

океан

 

 

9. Найважливіші шляхи

сполучення через океан

 

 

ІІ. Будова та рельєф дна

а) літосферні плити

б) глибини, м

в) форми рельєфу

 

 

ІІІ. Клімат і властивості

водних мас

а) температура води у

поверхневому шарі, °С

б) солоність води, ‰

в) течії – теплі, холодні

 

 

IV. Органічний світ

 

 

V. Природні ресурси

 

 

VІ. Екологічні проблеми

 

 

 

Подібні ознаки ______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Відмінні ознаки

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Висновок

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

docx
Пов’язані теми
Географія, Розробки уроків
Додано
1 лютого 2019
Переглядів
13446
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку