Мета :навчитися визначати енергетичну
цінність продуктів харчування,
оцінювати приблизний вміст
вітамінів у них.
Обладнання та матеріали:
таблиці енергетичної цінності
деяких продуктів та наявності
основних вітамінів у продуктах.
Слово «енергія» використовується дуже часто. Користуючись електроприладами, ми витрачаємо електричну енергію. Стиснута пружина, розпрямляючись, може підняти вантаж на деяку висоту. Якщо підняти над землею тіло, а потім його відпустити, воно може виконати роботу, наприклад, забити в землю палю. Здатність виконати роботу має і будь-яке рухоме тіло. Молоток, рухаючись, може вбити цвях у дошку. Якщо тіло може виконати роботу, кажуть, що воно має енергію. Людина теж виконує роботу. Для виконання будь-якої роботи, людині потрібно надати енергію. Така енергія поступає саме з продуктів харчування. Для того, щоб дізнатися, скільки саме організм людини отримав енергії, визначають, так звану, енергетичну цінність продуктів.
Харчова цінність продукту характеризує всю повноту корисних властивостей, тобто його доброякісність, засвоюваність, зміст поживних і біологічно активних речовин. Біологічна цінність продуктів характеризується наявністю вітамінів, макро- і мікроелементів, незамінних амінокислот і поліненасичених жирних кислот, які синтезуються в організмі й неможливо знайти замінені іншими харчовими речовинами.
Кількість теплоти отримана за добу – 9660-10900к. Дж. Теплові витрати – 7540-6550 к. Дж. Робота -2510-3350к. Дж Доросла людина в середньому затрачує на добу 188 к. Дж на 1 кг. маси тіла. Добова потреба в енергії для осіб трудового віку складає 9240-12 600 к. Дж. Люди, зайняті фізичною працею, витрачають більше енергії, ніж представники інших професій.
Продукти. Маса(г)Енергетична цінність (к. Дж)Вітаміни 1)Суп:250 627,262 картопля66.7 252,992 C,B,Eмакарони20 185,22 Aцибуля1233,6 A,B1,B2,B6морква12 38,75 Aолiя3 116,7 B1 2)Каша:150448,15 Крупа42 312 B1,B2,B6,C,Eмасло3.5 136,15 A 4)ковбаса50269 E 5)хліб30277,83 E,B 6)Компот200281,4 {5940675 A-B579-460 E-94 D1-54222 C63 F5 DA}7)Салат з капусти:36 цибуля1336,4 A,B1,B2,B6морква1338,75 Аолія5194,5 В1
Відповіді на запитання: Кількість їжі, що її має споживати людина визначається енергетичною цінністю харчування. Найбільша кількість енергії затрачається на теплові витрати, роботу. Енергетична цінність - це кількість енергії, яка утворюється при біологічному окисленні жирів, білків і вуглеводів, що містяться в продуктах. Кількість теплоти (енергетичну цінність) одна людина повинна отримувати в межах від 1010 – до 6030к. Дж. Після виконання практикуму було встановлено, що енергетична цінність обіду в шкільній їдальні становить від 1892к Дж до 3753 к. Дж.
Висновок: В процесі виконання науково-дослідницької роботи, були отримані наступні результати:- енергетична цінність обіду в шкільній їдальні становить, в середньому, 2173,292 (к. Дж). Звичайно, це менше значення, що може отримати дитина за обід, але, зважаючи на те, що діти доповнюють свій харчовий раціон в шкільному буфеті, обід у шкільній їдальні задовольняє потреби в енергії, необхідній для виконання різного виду робіт. - підготовлена письмова робота з предмету: «Фізика» на тему: «Визначення енергетичної цінності обіду в шкільній їдальні», який включає теоретичний матеріал та результати проведеного дослідження по даній темі; - проведені обчислення даної теми; - складена таблиця «Енергетична цінність обіду в шкільній їдальні» , в яких наведені результати дослідження та обчислення;- підготовлений слайд – фільм по темі: «Визначення енергетичної цінності обіду в шкільній їдальні».