Прес-конференція "Молодь за здоровий спосіб життя"

Про матеріал

Прес-конференція в ефірі Радехівського телебачення "Молодь обирає здоров"я",в якій беруть участь:кореспондент місцевого телебачення,директор школи,кореспондент районної газети "Народна справа",рекламний агент і учні школи.Мета зустрічі:вислухати фахівців щодо проблем тютюнопаління,наркоманії,алкоголізму,

Перегляд файлу

Телеведуча: Доброго дня, шановні глядачі. До вашої уваги щонедільна програма Радехівського телебачення «Молодь обирає здоровя» і я її ведуча… 7 квітня Всеукраїнський день здоровя. І з нагоди цього свята запрошені: кореспондент районної газети «Народна справа»…, кореспондент місцевого телебачення…, лікар-нарколог…, психолог…, директор Радехівської загальноосвітньої школи №1…, рекламний агент… Ми зібралися, щоб провести прес-конференцію «Вони живуть серед нас» і підняти тему здорового способу життя та про шкідливі звички, які заважають повноцінно жити, намагаються викрасти розум, вдертися у свідомість і на деякий час віддалити нас від проблем.

 Чому молодь береться за пляшку чи цигарку? Чому намагається вирішити всі свої проблеми за допомогою наркотиків? Чи це не є виявом слабкості людини?

 Мета нашої зустрічі вислухати думки фахівців щодо даної проблеми, і тільки ви вирішите, що для вас краще.

 Кореспонденти можуть ставити питання спеціалістам.

 

Кореспондент місцевого телебачення: Запитання до директора Радехівської … Чи розділяєте ви думку, що здоровий спосіб життя слід більш наполегливо пропагувати серед молоді, і як ви ставитесь до того, що значна частина підлітків та юнацтва палять, вживають алкоголь, вдихають хімічні речовини, прилучаються до вживання наркотиків?

 

Директор школи: Відомо всім, здоровий спосіб життя – це дотримання режиму дня, правильного харчування, заняття спортом, фізичною працею. Проте, молодь вживає наркотичні та токсичні речовини, щоб одержати уявні задоволення, щоб бути модним, вписатися в те оточення чи компанію, яка для нього важлива. Та мої спостереження показують, що такі учні часто відстають у навчанні, на уроках неуважні, постійно хворіють.

 

Кореспондент районної газети «Народна справа»: Запитання до рекламного агента. Чому виробники тютюнової отрути намагаються рекламувати тютюнові вироби? З величезних щитів до нас дивляться здорові усміхнені хлопці та дівчата, які хваляться, що мають добрий смак, вибравши ту чи іншу марку сигарет. І в підсвідомість западає: якщо такі з вигляду успішні люди курять, то в цьому немає нічого поганого. Як тут бути молодим людям?

 

Рекламний агент: У всьому світі невпинно зменшується кількість курців серед дорослого населення. Реклама спрямована на те, щоб залучити до тютюнопаління молодих і недосвідчених. І нажаль не безуспішно. Тютюнові компанії раді з цього, адже за дослідженням в ООЗ якщо підліток викурив хоча б дві сигарети, у сімдесяти випадках зі ста – він матиме цю згубну звичку все життя, отже багато років витрачатиме свої кошти поповнюючи мільярдні прибутки тютюнових бізнесменів. Тому, гарне життя і тютюн не можуть бути сумісними поняттями.

 

Телеведуча: На часі – рекламна пауза. До вашої уваги мініатюра щодо проблеми куріння «Не засмічуй душі і тіла».

 

Іринка: Що ти собі дозволяєш? Хто це прибиратиме?

 

Юрко: Ага. Болить коли я смічу. А ти?

 

Іринка: Я охайна. Мої речі завжди на місці. Все чистеньке.

 

Юрко: Невже? Поміркуй добре.

 

Іринка: Що ж тут міркувати? Слова Чехова це про мене.

 

Юрко: Що? Волосся смердить за кілометр нікотином, а вона уявляє себе

             ідеалом.

 

Іринка: Я не ідеал, але і не палю. Я була в компанії де курили.

 

Юрко: Ти щодня буваєш у такій компанії, а я змушений дихати нікотином.

 

Іринка: Не дихай, іди в іншу кімнату готувати уроки.

 

Юрко: Піти, я, звичайно, можу, але мені прикро, що ти говориш неправду.

 

Іринка: Я кажу неправду? Згадай, як ти в 6 класі пробував цього клятого

              зілля і мама після батьківських зборів допитувалася, чи ти з

              хлопцями крадькома курили. А ти:»Ні, матусю як ви могли таке про

              мене подумати? Це інші, це не я». А за кілька днів класний керівник

              упіймав тебе із цигаркою. Чи може, я кажу неправду?

 

Юрко: Авжеж, правду. Я дав слово матері, що ніколи в житті не візьму в

             руки цигарку. Де ж твої переконання? Ти купуєш цигарки і носиш їх

             у сумочці.

 

Іринка: (відпускає сумочку з рук) Не знаю, я вже втягнулася, мені вже важко

              не курити. Тільки будь-ласка, не кажи мамі.

 

Юрко: Але чому, чому це трапилося з тобою?

 

Іринка: Майже всі дівчата у класі курять, а мені не хотілося бути «білою

              вороною».

 

Юрко: Значить, «білою вороною» бути ганебно, а засмічувати тіло

             нікотином, а душу брехнею, модно. Це підтримують твої

             однокласниці, так?

 

Іринка: Так.

 

Юрко: А де логіка? Треба було стільки літ іти до цивілізації, щоб навчитися

             засмічувати душу і тіло, а не рятувати чи удосконалювати їх. Завтра

             прийду у ваш клас і на дошці напишу: «Еврика! Винайдено пристрій,

             який здатен виявити нікотин в організмі. Перевірять усіх учнів школи

            в найближчі дні. Просимо всіх протягом тижня не спілкуватися із

            тими, хто палить, щоб уникнути неприємностей».

 

Іринка: А було б непогано, якби такий пристрій винайшли. Це дало б

              можливість батькам проконтролювати підлітків, яких тягне до

              подвигів, за що вони потім шкодують.

Плакат-лозунг

Разом:   Виходять.

 

Телеведуча: Продовжуємо нашу програму. Послухайте таку реальність. Молода жінка 23 років кинула в каналізаційний люк новонароджене дитя… Сорокарічна жінка після пиятики вивернула на свого співмешканця каструлю з окропом… Що змусило цих людей так вчинити? Дуже хочеться почути з цього приводу думку психолога.

 

Психолог: Відповідь одна:»Той викрадач розуму» який вже стільки століть завдає лиха людству – алкоголь. Середньовічний учений і письменник Абуаль Фарадж висловився так:»Завдяки вину кожна людина, що його пє, проходить чотири етапи. Спочатку вона стає бундючною, як індик. Потім стає мавпою, починає з усіма жартувати та загравати. Далі вона уподібнюється до лева і стає пихатою, гордовитою, впевненою у своїй силі. Проте потім вона уподібнюється до свині, яка борсається у багнюці. Алкоголь – отрута, що так само як і нікотин поступово знищує організм людини.

 

Телеведуча: Нагадаю, тема нашої програми «Вони живуть серед нас». До слова запрошую лікара-нарколога.

 

Лікар-нарколог: Моє звернення до цвіту нації – молоді. Ви хочете бути повноцінними членами суспільства і в жодному разі не деградувати в його очах. А тому слід бути дуже обережними серед однолітків, друзів, усіх людей, що вас оточують, за жодних обставин не дати себе обдурити. Не варто впадати у розпач і вживати наркотичні речовини, коли вам скрутно і боляче. Пам’ятайте: стати наркоманом легко, вилікуватись – майже не можливо. Занедужати ризикує кожний, хто хоч раз спробував наркотик. Проблема наркозалежності в іншому. Вони можуть стати ВІЛ-інфікованими і захворіти на СНІД.

 

Рекламний агент: До вашої уваги сценка-мініатюра, яка спонукає до роздумів.

 Зявляється персонаж у білому. Мені 13 років. Я народилася в сімї наркоманів з ВІЛ, почала це розуміти ще в 5 років. Я жила в медичному закладі, де всі такі самі, як я ВІЛ-інфіковані. За перші 6 років свого життя я не бачила нічого крім стін та людей у медичних масках і в білих халатах. Зараз я навчаюся в інтернаті, там багато таких хворих дітей. Нас трохи бояться і ніхто не вірить, що в гас може бути майбутнє.

 

 Рекламний агент: Люди, що живуть з цією страшною хворобою невпинно та незворотньо згасають… Їх тіла, можливо, ще не вичерпали свій ресурс, але особистість руйнується. Є те, що вбиває людину задовго до реального завершення її життя. Це її власні почуття, які неминуче оволодівають, вмуровують її у обтяжливе існування в очікуванні кінця. Це страшні почуття відчаю, озлобленості апатії, приреченості.

 

Персонаж у білому. Самотність поглинає, навколо мене суцільна пустота… мені все байдуже. Лишилося лише незворотньо згасати. Продовження не має сенсу… продовження немає.

 

Нестримна агресія: Підтримати – ніколи! Ненавиджу, вбивати, нищити, покидьки.

 

Панічний страх: Що це?! Я боюся! Не треба до мене підходити. Ні. Тікати, тікати, тікати.

 

Жорстокий осуд: Такого не може статися з нормальною людиною, ви самі у всьому винні!

 

Приниження, жаль: Бідненькі, приречені. Як же ж вам далі жити? Ой…

 

Гидка бридливість: Не підходьте до мене. Ви брудні та огидні! Від вас треба захищати!

 

Зневажливий сміх: Що догралися? Так вам і треба!

 

Категоричне несприйняття: Увага! Тут зона відчуження! Уникати контакту за будь-яких умов!

 

Рекламний агент: Людина, що живе з ВІЛ змушена жити не тільки зі своєю невиліковною хворобою, а ще й під тягарем жахливого ставлення до себе з боку оточуючих.

 А втім людина могла б боротися за власне життя, коли б мала надію та підтримку.

 

Рекламний агент: Хвора людина може жити у найповнішому, найвищому сенсі.  Слід підтримати її у пошуках сенсу життя і будувати разом з нею світ на засадах толерантності та любові.

 

 

Телеведуча: Шановні глядачі. Від природи ви маєте досконале тіло, гнучкий розум, неповторний характер. Вам дано свободу вибору, щастя насолоджуватися принадами життя. Усвідомте, що з красою та гармонією світопорядку тютюнопаління, алкоголізм, наркоманія не сумісні.

 Памятайте! Від вибору кожного залежить майбутнє нашої країни, здоровя нації. Будьте здоровими! Будьте щасливими! Будьте успішними! До нових зустрічей на Радехівському телебаченні. Для вас звучить ця пісня.

 

Ви задумайтесь всі

Де беруться проблеми.

Чому куримо ми
Алкоголь чого пємо.

А в наркотиках що

Бачим ми ейфорійне

Це ж вбиває нас всіх

Робить з нас безнадійних.

 

Приспів:

Не куріть ви цигарку

Бо зашкодить здоровю.

Не вживайте наркотик

Розум ваш пропаде.

А займайтеся спортом

Запорука здоровя

То усе у вас буде як найкраще в житті.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“Здорова сім’я – здорова держава!” (сценарій)

 

 

Спортивне свято присвячене ”Дню здоров’я” для учнів початкових класів.

 

 Мета: виховувати в дітей інтерес до фізичної культури і спорту, як

вагомого засобу зміцнення здоров’я; усвідомлення необхідності ведення

здорового способу життя; сприяти розвитку рухових якостей; почуття

колективізму, дружби, взаємодопомоги; дати орієнтири щодо активного

проведення вільного часу і дозвілля з користю для здоров’я молодої

української сім’ї.

 

 Місце проведення: святково прибраний  спортзал, спортмайданчик. На стінах висять стенди які пропагують здоровий спосіб життя, спортивні стінгазети, плакат “Здоров’я сім’ї – здоров’я держави!”, народні приказки і загадки про здоров’я, добірка літератури щодо використання засобів фізичної культури з метою зміцнення здоров’я. 

 

 Учасники: до участі у святі запрошуються учні 1–4 класів з батьками. Склад команди 3 чоловіка (1 дитина + тато і мама).

 

 Суддівська бригада: журі складається з представників адміністрації школи, класоводів, вчителя фізичної культури. Оцінювання проводиться за схемою: перемога – 1 очко, нічия – 2 очки, поразка – 3 очки. Переможець визначається за найменшою сумою набраних очок. 

 

 Інвентар: м’ячі баскетбольні, футбольні, набивні; канат; обручі;

скакалки.

 

Порядок проведення свята.

 

Свято починається виходом під урочисту музику команд і їх шикування.

 

Вчитель. Сьогодні у нас родинне свято – особливе. Це спортивно-розважальне свято «Здорова сімя – здорова держава». Ми, батьки і діти 2-их класів, зібралися разом, щоб позмагатися з спритності, винахідливості і просто разом відпочити. Рада бачити вас здоровими, бадьорими, готовими до фізичних випробувань. Сьогодні ми проведемо кілька турнірів – змагань.

 

Ведучі: Здорові сімї – це чудово,

Здорові сімї – вищий клас,

До всіх учасників це слово

Прийміть низький уклін від нас!

 

Живіть щасливо і багато,

Любов до спорту бережіть.

Хай кожний день ваш буде святом,

Життям упевнено ідіть.

 

Вчитель. У святі беруть участь:

  • збірна команда учнів і батьків 2-А класу «Здоровятко»
  • збірна команда учнів і батьків 2-Б класу «Котигорошки».

 

Оцінювати наші конкурси буде почесне журі у такому складі:

  1. Ференс Марія Василівна – директор школи
  2. Стадницька Мирослава Василівна – заступник директор з виховної роботи
  3. Драбчук Оксана Ярославівна – заступник директора з навчально-виховної роботи
  4. Макітра Руслана Юріївна – вчитель фізкультури
  5. Дацьків Ганна Василівна – медсестра школи

 

Вчитель: Щоб нам добре розімятись,

                 Спочатку треба привітатись.

 

Капітан «Здоровятка»: - Команда «Здоровятко»! Рівняйсь! Струнко!

                     Наш девіз: (всі разом) «Вранці зарядка – здоровя в порядку».

                     Команді «Котигорошки» наш (всі) «фізкульт привіт».

 

Капітан «Котигорошки»: - Команда «Котигорошки»! Рівняйсь! Струнко!

                     Наш девіз: (всі разом) «В здоровому тілі – здоровий дух».

                     Команді «Здоровятко» наш (всі) «фізкульт привіт».

 

Вчитель. І так І конкурс – «Літературний».

                3 вірші – команда «Здоровятко»

                3 вірші – команда «Котигорошки»

 

 

Вірші до літературного конкурсу.

1. Якщо здоровим хочеш бути ти,

Сам дуже добре знай:

Зі спортом подружи

І про своє здоровя бай.

 

2. Хто дружить із спортом  буде,

Той хвороби всі здобуде.

Виросте міцним, здоровим

І вижене всі хвороби.

 

3. Ми – народ веселий, дружній,

Любим спорт і фізкультуру.

Раз, два, три, чотири!

Вправи ми усі робили.

 

4. Біжимо у парк і сад,

Дружно всі стаєм на старт.

Спорт ми любим дуже,

Із хворобами не дружим.

 

5. Спорт дарує нам здоровя, -

Ми говоримо з любовю.

Кожен знає: дух здоровий

Тільки у здоровім тілі.

 

6. А щоб здоровішими всі були,

На свято це спортивне дружно ми прийшли,

Бо моя мама та мій тато,

Ну і, звичайно я – це спортивна сімя.

 

ІІ конкурс «Естафета» з мячем і обручами.

Взяти м’яч, пробігти і пролізти через обруч, торкнутися м’ячем стіни, повернутися до команди і передати мяч наступному гравцеві.

 

ІІІ конкурс «Безпечна переправа»

Перекладаючи два обручі і переступаючи з одного в другий доходимо до стіни і біжимо назад.

 

ІУ конкурс «Перенеси неслухняний вареник».

В тарілці 10 вареників. Перший учасник бере в ложку 1 вареник і несе до фінішу в порожню тарілку, повертається до команди і передає ложку наступному учаснику.

 

 

У конкурс «Садіння картоплі».

В паперові круги 1 учасник «садить» картоплини (5 штук). Наступний біжить і їх збирає.

 

УІ конкурс «Перенеси воду».

Горнятком перенести воду з каструлі в скляну банку. Виграє та команда, яка більше води перенесла.

 

 

 

УІІ конкурс «Чиста картопля».

2 мами чистять картоплю, діти по одній картоплині переносять в тарілку до тата. Журі оцінює хто краще і швидше почистив 6 картоплин.

 

УІІІ конкурс «Швидкий стілець».

      Перенеси дитину і маму через річку. (для татусів) Два тати беруть руки в замок і переносять дітей і мам через «річку». (Простелити 2 килимки)

 

Учень. А зараз надамо хвилину відпочинку для наших спортсменів і всі заспіваємо пісню хорошу веселу. (Пісню виконують всі учні 2-их класів).

 

Пісня (на мотив мелодії «Козацького маршу»)

1. Кожен день ми для розрядки – 1, 2, 3

Всі виконуєм зарядку – 1, 2, 3

Щоб здорові були діти

І ніколи не хворіли

1-2, 1-2, 1-2-3.

 

2. І дорослим і малятам – 1, 2, 3

Спорт подвоює завзяття – 1, 2, 3

Підростаєм ми у спорті

Подолаєм всі рекорди

1-2, 1-2, 1-2-3.

 

ІХ конкурс «Спортивна вікторина» для команд.

  1. Скільки гравців у футбольній команді? (волейбольній, баскетбольній.)

 

  1. Як називається гра, де м’яч закидають руками в кошик? (баскетбол)

 

  1. Як називається гра, де м’яч руками перебивають через сітку? (волейбол)

 

  1. Як називається гра, де м’яч руками закидають у ворота? (гандбол)

 

Х конкурс «Загадки» для болільників.

 

ХІ конкурс для капітанів «Художник».

Скласти портрет спортсмена з розрізаних кусочків і сказати, який вид спорту він представляє.

 

ХІІ конкурс «Склади прислівя».

(В цей час учасники команди з розрізаних слів складають прислівя про спорт)

 

Загадки для конкурсу «Загадки»

1. У нього є два колеса

І сідло на рамі.

Дві педалі є внизу

Крутять їх ногами.      (Ровер)

 

2. Ллється річка-лежимо,

Лід на річці – біжимо.    (Ковзани)

 

3. Усе літо стояли, зими чекали,

Дочекалися пори і помчали із гори.   (Санки)

 

4. В нього повітря дмуть і ногою його бють.  (Мяч)

 

5. На квадратиках дошки

Королі полки шикують.

Та немає у полків

Ні патронів, ні штиків.    (Шахи)

 

6. Коли весна надходить

І струмки дзюрчать без меж,

Я стрибаю через неї,

Через мене вона теж.   (Скакалка)

 

Прислівя до конкурсу вболівальників.

 

  1. Бережи одяг, поки новий, а здоров’я доки молодий.

 

  1. Якщо дитина бігає й грається, то їй здоров’я добавляється.

 

  1. Хто день починає з зарядки, у того все буде в порядку.

 

  1. Як немає сили, то й світ немилий.

 

Перший учень: До кінця іде вже свято

                           Слово суддям треба дати.

                           Раз, два, три, чотири, пять –

                           Важко бали рахувать.

 

Другий учень: Журі хай врахує всі наші старання

                         Ви гарно пройшли через всі випробування.

                         То ж з перемогою всіх привітаєм
                         А журі хай кінцевий результат повідомляє.

 

Журі: Наші учні спритні й дужі,

           І кмітливі вони дуже.

           Що вже нам було робити?

           Треба всіх нагородити.

(Нагороджують дітей шоколадними медальками)

 

Третій учень: Ну от і все, звучить свисток,

                        Гра закінчилася щасливо.

                        Виходять переможці на місток,

                        Вітайте їх, ось наша сила!

 

Четвертий учень: Ми всі здружились, підросли,

                              Разом сміялись, веселились.

                              Разом до перемоги йшли,

                              І свято в школі це здійснилось!

 

 

Пятий учень: О спорт, о спорт! Це просто клас!

                         Дружіть із ним ви завжди.

                         Здоровя, юність, силу дасть

                         І творчої наснаги!

 

Шостий учень: Відпочили і пограли,

                          А тепер тихенько в клас.

                          Щоб усі нас шанували,

                          Щоб усі любили нас.

 

 

doc
Додано
30 липня 2018
Переглядів
873
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку