Презентація - дослідження "Економічне зростання країн Азії"

Про матеріал
Презентація "Економічне зростання країн Азії. Первинний сектор" є однією з частин дослідження економічного зростання цього динамічного регіону. Ще в недалекому минулому Азіатський регіон вважався аграрною периферією світу. Зараз він поступово виходить на провідні позиції у світовій економіці. За виробництвом ВВП та темпами економічного зростання Азія є світовим лідером.Ми зробили спробу дослідити напрямки та причини цього феноменального явища.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Економічне зростання країн Азії Первинний сектор

Номер слайду 2

Особливості економічного розвитку країн Азії. Ще в недалекому минулому Азіатський регіон вважався аграрною периферією світу. Зараз він поступово виходить на провідні позиції у світовій економіці. За виробництвом ВВП та темпами економічного зростання Азія є світовим лідером. Водночас відмінності в рівнях економічного розвитку та спеціалізації окремих країн виражені тут набагато сильніше, ніж у Європейському регіоні. ЕКОНОМІЧНІ ПОКАЗНИКИ НАЙПОТУЖНІШИХ КРАЇН АЗІЇ (2017 р.)* - дивись наступний слайд…  Джерело: https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook

Номер слайду 3

8200 29 874,5 Філіппіни 10 29 900 26 926,1 Малайзія 9 5400 25 1056 Пакистан 8 17 800 20 1229 Таїланд 7 55 300 15 1799 Саудівська Аравія 6 39400 14 2027 Республіка Корея 5 12400 7 3243 Індонезія 4 42 700 4 5405 Японія 3 7200 3 9447 Індія 2 16600 1 23 120 Китай 1 ВВП в тис. дол. на 1 особу Місце в світовому рейтингу ВВП млрд дол. Країна № з/п

Номер слайду 4

Значну роль у світі відіграють нові індустріальні країни Азії, насамперед «азіатські тигри» («далекосхідні дракони») — Південна Корея, Тайвань, Сингапур. Основу їхніх економічних перетворень складали ринкові реформи й відкрита економіка, переваги інформаційних технологій, освіти, наукоємних виробництв, велика частка державного регулювання, орієнтація на запити світового ринку. На шлях нової індустріалізації стали Таїланд, Малайзія, Філіппіни, Індонезія, Туреччина. Структурна перебудова економіки в цих державах спричинила розвиток автомобілебудування, нафтопереробки, нафтохімії, суднобудування, електротехнічної та електронної промисловості. Швидко зростає виробництво продукції масового споживання — одягу, тканин, взуття.

Номер слайду 5

Японія Респ. Корея Малайзія ОАЕ Непал Монголія Джерело: CIA World Factbook. Структура ВВП країн Азії (2017 р.)*.

Номер слайду 6

Важливим чинником економічного зростання Китаю, Індії та країн нової індустріалізації було активне залучення іноземного капіталу та ТНК. Найбільшими інвесторами в 1970—1980-ті рр. стали США та Японія, а пізніше — Велика Британія та Німеччина. Нині поряд із філіями потужних іноземних підприємств у регіоні діють національні ТНК (переважно китайські), які входять до найбільших компаній світу (наприклад «Стейт Грід», Sinopec, «Чайна Нешнл Петролеум» та ін.). Більшість азіатських ТНК належать до промислового сектору. Незважаючи на швидкий розвиток економіки й зростання добробуту населення, в Азії залишається чимало країн із низьким рівнем економічного розвитку (Непал, Бангладеш, Бутан, Афганістан, Камбоджа, М’янма та ін.). У структурі їхнього господарства переважають сільське господарство й гірничодобувна промисловість.

Номер слайду 7

China State Grid Company building in Beijing

Номер слайду 8

Первинний сектор економіки. Добувна промисловість посідає вагоме місце в економіці багатьох країн регіону. Країни Азії посідають провідні позиції у світі за видобутком руд чорних та кольорових металів: залізних (Китай, Індія, Казахстан), марганцевих (Індія, Китай, Казахстан), мідних (Казахстан, Монголія, Іран), олов’яних (Китай, Малайзія), вольфрамових (Китай). Основні райони видобутку вугілля розташовані в Китаї (Північно-Східний), Казахстані (Карагандинський), Індії (Східний). Однак головне, що визначає роль цього регіону в МПП, — видобуток та експорт нафти й природного газу. їх видобувають майже в половині країн регіону.

Номер слайду 9

Китайський інтернет-гігант Alibaba розширює сферу діяльності у напрямку банківської справи, телекомунікацій та логістики.

Номер слайду 10

Видобуток паливних ресурсів в Азії. 

Номер слайду 11

Азіатський регіон посідає провідні позиції у світі за видобутком паливних корисних копалин, передусім нафти. Надвисокі прибутки від її продажу дозволили окремим державам модернізувати економіку та посісти важливе місце у світі. Значний вплив на світові ціни на нафту здійснює організація країн — експортерів нафти (ОПЕК). Серед 14 країн — членів цієї організації майже половина розташована в Азії (Саудівська Аравія, ОАЕ, Кувейт, Катар, Іран, Ірак). Щоденний видобуток нафти в цьому районі складає майже третину світового. Якість нафти е дуже високою, її переважна частина використовується для виробництва бензину. Родовища нафти залягають на невеликій глибині в безпосередній близькості від великих портів. Усе це робить собівартість нафти Перської затоки найнижчою у світі.

Номер слайду 12

ОПЕК Форум АСЕАН

Номер слайду 13

Азія є найбільшим у світі виробником сільськогосподарської продукції. Як і в давні часи, землеробство відіграє велику роль у господарстві багатьох країн регіону. Саме з Азії до нас прийшли пшениця твердих сортів, рис, сорго, буряк, цибуля, цукрова тростина, чай. На її просторах були одомашнені вівця, бик, корова, свиня. В Азії розташована майже третина орних земель світу, однак ступінь сільськогосподарського освоєння територій у різних країнах неоднакова. Найбільша частка орних земель у Бангладеш (70%) та Індії (52%), найнижчі показники — у Китаї, Афганістані, Ірані, Йорданії (10—15%). Тривалий час у країнах Азії темпи зростання населення випереджали збільшення обсягів виробництва сільськогосподарської продукції. Це призводило до необхідності імпорту продуктів харчування.

Номер слайду 14

Однак із 1970-х рр. у ряді країн стали запроваджуватися аграрні реформи. Здійснюється «зелена революція» — комплекс змін у сільському господарстві, які передбачають: 1) упровадження високоврожайних сортів зернових; 2) спорудження іригаційних систем; 3) застосування сучасної сільськогосподарської техніки. Це сприяло підвищенню продуктивності праці, переходу країн на самозабезпеченість продуктами харчування, розвитку експортних виробництв. Найбільших успіхів у розвитку агросфери досягли Японія, Китай, Південна Корея, Таїланд, Ізраїль, Індія, країни Перської затоки. Водночас низка найбідніших країн регіону ще стикається з проблемою забезпечення власного населення продовольством.

Номер слайду 15

У більшості країн Азії переважає рослинництво. Його характерною рисою є поєднання високотоварного та дрібнотоварного секторів. Перший спеціалізується на вирощуванні експортних культур (чай, бавовник, джут, цукрова тростина, гевея, спеції, кокосова пальма, тропічні фрукти), другий постачає продукцію на внутрішній ринок (рис, пшениця, просо, соя, батат). Основний тип господарств у високотоварному секторі — плантації. Різноманітність агрокліматичних ресурсів, релігійних вірувань та традицій харчування, а також ступінь розвитку агротехнологій мають визначальний вплив на сільськогосподарську спеціалізацію країн. У багатьох країнах Азії поширене як морське, так і річкове рибальство. На цей регіон припадає майже 70% світового вилову риби у внутрішніх і половина вилову в океанічних водах. Трійка світових лідерів — азіатські країни Китай, Індонезія та Індія.

Номер слайду 16

Азія посідає перше місце за всіма основними видами аквакультури — розведенням риби, молюсків, ракоподібних та особливо водоростей. Країни-лідери за обсягами продукції аквакультури у світі — Китай, Японія, Південна Корея, Філіппіни, Таїланд, В’єтнам. Вважають, що в давнину саме в Азії в басейні річки Меконг зародилася аквакультура як один із традиційних видів промислу місцевих жителів. Люди утримували в садках пійману дику рибу для відгодівлі.

Номер слайду 17

Лісове господарство є важливим сектором економіки країн Південно-Східної Азії та Китаю. Основні види лісокористування спрямовані на забезпечення деревиною меблевої та будівельної промисловості, збирання соку гевеї та кори хінного дерева, лікарських рослин, боротьбу з браконьєрством, створення штучних лісових плантацій. За останні десять років площа лісових масивів в Азії збільшилася на 30 млн га. Це має величезне значення для збереження лісових ресурсів регіону.

Номер слайду 18

Висновки Економічний розвиток країн Азії неоднорідний. Провідну роль у регіоні відіграють Японія, Китай, Індія, країни нової індустріалізації, країни — експортери нафти. На відміну від Європейського регіону, у більшості країн Азії первинний сектор економіки відіграє основну роль. Азія посідає провідні позиції у світі за видобутком нафти, природного газу, вугілля, залізних, марганцевих, мідних, олов’яних, вольфрамових руд. Основна продукція сільського господарства країн Азії — рис, пшениця, чай, джут, натуральний каучук, бавовна, цукрова тростина, арахіс, фрукти, спеції. Азія є провідним регіоном рибальства та аквакультури у світі.

Номер слайду 19

Джерела інформації https://history.vn.ua/pidruchniki/dovgan-geography-10-class-2018-standart-level/26.php\ http://www.global-analityk.chttps://daily.rbc.ua/ukr/show/ strany-azii-igrayut-vedushchuyu-rol-v-mirovoy-ekonomike---moody-s-04022013114500om/ https://library.if.ua/book/63/4585.html http://intrel.lnu.edu.ua/wp-content/uploads/2015/ http://www.vestnik-econom.mgu.od.ua/journal/2015/10-2015/07.pdf https://ruslo.info/uk/roslini/tropichni-lisi-klimat-tvarini-j-roslini/

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Чікаленко Ганна Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
До підручника
Соціально-економічна географія світу. (рівень стандарту, академічний рівень ) 10 клас (за редакцією Яценка Б. П.)
Додано
17 лютого 2019
Переглядів
38416
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку