Презентація "Антропічний вплив на гідросферу. Охорона водойм"

Про матеріал
Матеріал до уроку біології 11 клас. Тема 8. "Сталий розвиток та раціональне природокористування"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

АНТРОПІЧНИЙ ВПЛИВ НА ГІДРОСФЕРУ. ОХОРОНА ВОДОЙМ. БІОЛОГІЯ, 11 КЛАСТЕМА 8. СТАЛИЙ РОЗВИТОК ТА РАЦІОНАЛЬНЕ ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ.

Номер слайду 2

ЗГАДАЙТЕ: Що таке гідросфера?Що входить до складу гідросфери?Що таке макро- і мікроелементи?Яке значення для живих організмів має гідросфера?

Номер слайду 3

Номер слайду 4

СКЛАД ГІДРОСФЕРИ

Номер слайду 5

Номер слайду 6

ВИДИ ЗАБРУДНЕНЬ ГІДРОСФЕРИФІЗИЧНЕ:механічне - підвищення вмісту механічних домішок, властиве в основному поверхневим водам забруднень;радіоактивне - присутність радіоактивних речовин у поверхневих чи підземних водах;теплове - випуск у водойми підігрітих вод підприємств, теплових і атомних ЕС. ХІМІЧНЕ- наявність у воді органічних і неорганічних речовин токсичної і нетоксичної дії;БІОЛОГІЧНЕ - наявність у воді різноманітних патогенних мікроорганізмів, грибів і дрібних водоростей;

Номер слайду 7

НАЙІНТЕНСИВНІШІ ЗАБРУДНЮВАЧІ ГІДРОСФЕРИцелюлозно-паперові підприємства;хімічні підприємства;нафтопереробні;металургійні комбінати;сільське господарство.

Номер слайду 8

НАСЛІДКИ ЗАБРУДНЕННЯ ГІДРОСФЕРИ{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}ЗАБРУДНЕННЯНАСЛІДОКТверді частки. Зниження прозорості води, пригнічення розвитку водних рослин, забиті зябра риб, погіршення якості води в цілому. Нафта і нафтопродукти Загибель рослин і тварин внаслідок порушення газообміну між водою та повітрям і нестачу кисню. Стічні води. Евтрофікація водойм- збагачення їх поживними речовинами, що спричиняє надмірний розвиток водоростей та загибель інших екосистем водойм, до заболочування місцевостіКислотні дощіЗакислюють водойми, вимивають важкі метали до водойм. Радіоактивні речовини (Стронцій-90, Уран, Радій, Цезій-226)Спричиняють захворювання, мутації і смерть живих організмів. Біологічні забруднювачіСпричиняють хвороби, бактерії, грибки. Багато з них є хвороботворними для людей, тварин і рослин.  

Номер слайду 9

ЗАГАЛЬНІ НАСЛІДКИ ЗАБРУДНЕННЯ ГІДРОСФЕРИзниження первинної біологічної продукції (за оцінками вчених, на 10 %) і, відповідно, зниження приросту інших мешканців моря; деградація й руйнування водних екосистем; скорочення запасів прісної води; погіршення якості води; збільшення частоти інфекційних захворювань, збудники яких передаються через воду (холера, дизентерія, онхоцеркоз).

Номер слайду 10

НЕБЕЗПЕКА ДЛЯ ЛЮДИНИРуйнування емалі наших зубів із-за надлишку фтору. Спалахи гепатитів, спровоковані бактеріями і кишковою паличкою. Перевантаження організму залізом, що викликає порушення формування кісткової тканини. Накопичення свинцю, хрому, кадмію, бензапирену, а також хлор у воді провокують появу онкології і нервових розладів.Інфекційні кишкові захворювання: від тифу і дизентерії до холери. Погіршення стану волосся і шкіри. Радіоактивні ізотопи і пестициди накопичуються в організмах і циркулюють в харчових ланцюжках, руйнуючи тканини і призводячи до безпліддя і генетичних мутацій.. Зараження паразитами. З'єднання фенолу і фтору негативно впливають на роботу печінки. Список захворювань, які можуть виникнути із-за вживання неякісної води величезний. Не даремно говорять, що 80% болячок людина "випиває" разом з нею.

Номер слайду 11

СУМНА РЕАЛЬНІСТЬ. Захоронення радіоактивних відходів у Світовому океані. У Світовому океані є затопленими 6 атомних підводних човнів, 9 атомних реакторів (корабельні, супутникові), 50 ядерних боєприпасів (аварії при запусках ракет). Крім того, значний внесок у забруднення гідросфери мають випробування ядерних зарядів. Всього з 1945 року було проведено понад 2422 ядерних випробувань різного типу. Небезпека глибоководного дампінгу полягає утому, що металеві контейнери починають руйнуватися через 10 років, бетонні – через 30 років.

Номер слайду 12

СУМНА РЕАЛЬНІСТЬ. «Сміттєвий острів»«Сміттєвий Острів» швидко зростає приблизно з 1950-х років за рахунок особливостей Північно-Тихоокеанської системи течій. За оцінками вчених, в даний час маса сміттєвого острова складає більше трьох з половиною мільйонів тонн, а площу сміттєвої плями різні дослідники оцінюють від 700 тис. до 1,5 млн км2, тобто найменша оцінка перевершує площу України на 20 %.“Острів” має ряд неофіційних назв: “Великий тихоокеанський сміттєвий острів”, “Східний сміттєвий острів”, “Тихоокеанський сміттєворот” і ін. Іноді його називають також “сміттєвим айсбергом”. Маса пластика перевищувала масу зоопланктону в зоні острова в 6-8 разів.

Номер слайду 13

СУМНА РЕАЛЬНІСТЬ. Дефіцит прісної води. Обсяги споживання прісної води зростає: 1900 р.- 580 куб.км; 2005 р. – 60000 куб.км. Нині від нестачі питної води потерпає 40% людства. До 2030 року понад 5 млрд.людей (67%) не зможуть отримувати задовільно очищену воду. Сьогодні на 1 людину у світі приходиться 750 куб.м прісної води в рік; у 2050 р.- 450 куб.м. Україна та країни ЄС, на сьогоднішній день забезпечені прісною водою, в середньому, лише на 60%. Ситуація буде погіршуватись. Експерти називають критичним 2027 рік. З цього часу покращити стан озер та річок Європи буде майже неможливо.

Номер слайду 14

ШЛЯХИ ПОЛІПШЕННЯ ЯКОСТІ ВОДИ:система заходів щодо охорони і раціонального використання водних ресурсів як складова частина загальнодержавних планів;скорочення стоків у водойми шляхом удосконалення технологічних процесів ряду виробництв;рoзрoбкa «дoзвoлів» нa дoпустиму кількість зaбруднюючих речoвин, щo мoжуть бути викинуті у нaвкoлишнє середoвище;виділення дoдaткoвих кoштів для перевірки якoсті питнoї вoди;діяльність, яка спрямoвaнa нa oчищення вoди різними метoдaми: механічними, хімічними, біoлoгічними;

Номер слайду 15

ОХОРОНА ВОДОЙМ Охорона водойм - сукупність заходів, спрямованих на запобігання забрудненню та виснаженню вод. Основними заходами охорони водойм є:правові (дотримання природоохоронних законів, нормування якості води, державний моніторинг вод);організаційні (створення санітарних зон, прибережних захисних смуг);економічні (технології очищення стічних вод, оборотного водопостачання);соціальні (виховання бережливого ставлення до води, екологічна освіта).

Номер слайду 16

ПЕРЕВІРТЕ СЕБЕ. Заповніть таблицю, визначте сутність та причини найпоширеніших екологічних проблем щодо гідросфери.{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}НАЗВАСУТНІСТЬПРИЧИНИДЕФІЦИТ ПИТНОЇ ВОДИ  ЦВІТІННЯ ВОДИ  ЕВТРОФІКАЦІЯ ВОДОЙМ  

Номер слайду 17

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯОпрацюйте §44, підручник Біологія, 11 клас, Л. Остапченко. Упродовж сотень років рибаки селища Мінамата займалися промислом риби, креветок, крабів, морського окуня та ін. Морепродукти були для них основним джерелом їжі. Але на початку ХХ ст. компанія Chisso побудувала на околицях невеликий хімічний завод. Відтоді й починається історія виникнення захворювання, що на сьогодні входить до усіх медичних довідників під назвою «хвороба Мінамати». Що стало причиною цієї хвороби? У чому суть кумулятивного ефекту, основою якого є закон концентрування речовин у ланцюгах живлення? Висловіть судження щодо наслідків забруднення гідросфери для живих організмів і людини зокрема.

pptx
Додано
29 січня 2022
Переглядів
1502
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку