Презентація: Антропічний вплив на ґрунти

Про матеріал
Презентація містить ґрунтовні відомості про аналіз сучасного стану ґрунтів в Україні та світі, основні проблеми сучасного рівня сталого розвитку та раціонального ґрунтокористування.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Антропічний вплив на ґрунти

Номер слайду 2

Ґрунт - поверхневий шар літосфери, що володіє родючістю, як природне тіло, засіб виробництва і предмет праці.

Номер слайду 3

«Чверть усього живого на Землі можна знайти під нашими ногами», – такими словами починається один розділів звіту Всесвітнього фонду природи «Жива природа-2018» під назвою «Що такого особливого в ґрунті?». А справді, що такого особливого в ґрунтах? Як позначається забруднення на екологічних функціях ґрунтів?

Номер слайду 4

Екологічні функції ґрунтів1. Середовище існування2. Регуляція хімічного складу повітря3. Регуляція водного балансу біосфери4. Чинник біопродуктивності екосистем5. Джерело поживних речовин6. Мінералізація решток7. Очищення вод8. Вплив на клімат9. Вивітрювання гірських порід. Екологічні групи ґрунтових організмів. Геобіонти. Геофіли Геоксенипостійні мешканці грунтучастина циклу розвитку проходить в грунті (личинка, лялечка)іноді відвідують грунт як укриття чи притулок

Номер слайду 5

Склад ґрунтупісокповітрямінеральні речовинигумусводаглина

Номер слайду 6

Склад верхнього шару літосфериґрунтпісокглинакаміння

Номер слайду 7

Складовими частинами ґрунту є: Вода з розчиненими у ній речовинами. Пісок та глинаҐрунт. Гумус. Повітря

Номер слайду 8

Забруднення ґрунтів – надходження фізичних агентів, хімічних речовин та організмів, що змінюють властивості ґрунтів і порушують їхні функції.

Номер слайду 9

Забруднення ґрунтів визначаються тим, що ґрунти – це біокосне тіло природи:1. має структурні живу й неживу фази; 2. складається з органічних речовин, мінералів, води й повітря; 3. чинниками його формування є гірські породи й мінерали, вода, рельєф, повітря, тепло; 4. вирізняється такою властивістю, як родючість.

Номер слайду 10

Основні забруднювачі ґрунтів - полютантами є хімічні речовини:{11 D0817 F-FBE7-41 CF-AEFA-4 DB6 ABEB4 DE1}1. Пестициди - отрутохімікати для боротьби з бур’янами (гербіциди), комахами (інсектициди), кліщами (акарициди), грибами (фунгіциди), для скидання листя перед збиранням врожаю (дефоліанти)2. Мінеральні добрива, що їх вносять для компенсації біогенних елементів (N, K, P)3. Сполуки важких металів (переважно Pb, Cd, Sn, Hg)4. Компоненти газодимових викидів (діоксини, феноли)5. Нафта та нафтопродукти (бензин, мастильні матеріали)6. Радіонукліди

Номер слайду 11

Види забруднень ґрунтів. Хімічне (порушення біогеохімічного кругообігу азоту та нітрогенне забруднення ґрунтів)Біологічне: пов’язане із накопиченням (бактеріальні добрива), масовим розмноженням (хвороботворні бактерії, збудники мікозів, личинки комах-шкідників), розвитком (стадії гельмінтів), появою нових мікроорганізмів, порушенням складу біоти редуцентів. Механічне: залишки будівельних матеріалів, битого скла, цегли, кераміки тощо

Номер слайду 12

{85 B9 F9 C4-CE05-463 A-B0 E3-6 D64429 D6583}Основні проблеми, що є наслідками забруднення ґрунтів. Назва. Сутність. Причини1. Деградація ґрунтів. Зменшенням вмісту гумусу і зниженням родючостіНеправильне землекористування, забруднення відходами2. Ерозія ґрунтів. Руйнування і знесення верхніх, найбільш родючих горизонтів ґрунту. Дія вітру, потоки води, перевипас, зрошення, оранка3. Засолення ґрунтів. Накопичення в ґрунтах легкорозчинних солей (хлоридів, сульфатів і карбонатів)Зрошення, осушення, 4. Радіоактивне забруднення. Гальмування росту рослин, зниження врожайності, загибель рослин. Потрапляння та накопичення в ґрунті радіонуклідів (Цезій-137, Стронцій-90, Калій-40) у концентраціях, що є вищими від фонових5. Забруднення металами. Зниження р. Н, зменшення кількості корисних бактерій, збільшення кількості хвороботворних грибів, зменшення кількості корисних ґрунтових комах, червів Потрапляння та накопичення в ґрунті металів у концентраціях, що є вищими від фонових

Номер слайду 13

Висновок: катастрофічний стан ґрунтів вимагає невідкладних, науково обґрунтованих заходів щодо їх охорони.

Номер слайду 14

Охорона ґрунтів - система правових, організаційних, технологічних та інших заходів, спрямованих на збереження й відтворення родючості та цілісності ґрунтів, їх захист від деградації, ведення сільськогосподарського виробництва з дотриманням ґрунтозахисних технологій та забезпеченням екологічної безпеки довкілля. Основні заходи охорони ґрунтів:законодавчо-правові: нормативи якості ґрунтів, допустимих впливів на ґрунти;організаційні: полезахисні смуги, насадження навколо ставків, водозатримувальні вали, залуження багаторічними травами, скріплення коренями рослин;соціяльні: екологічне виховання, регульований продаж добрив;економічні: формування культурного агроландшафту, дотримання сівозмін, прогресивні форми обробітку землі, впровадження органічного (біологічного) землеробства без застосування отрутохімікатів та неякісних мінеральних добрив

Номер слайду 15

Найважливішим заходом збереження ґрунтів є правильне формування культурного агроландшафту.

Номер слайду 16

У кожній екосистемі має бути своє, науково обґрунтоване співвідношення між полем, лісом, луками, болотами, водоймами. Це дасть найвищий господарський ефект і збереже довкілля. Організація й дотримання сівозмін. Зберегти ґрунт допоможуть і перехід на прогресивні форми обробітку землі, ефективні та легкі машини й механізми, скорочення повторного обробітку ґрунту, безплужний обробіток, а також впровадження органічного (біологічного) землеробства без застосування отрутохімікатів і неякісних мінеральних добрив.

Номер слайду 17

Ефективний метод знезараження ґрунтів – фіторемедіація. Цей метод полягає в тому, що рослинне коріння всмоктує пестициди й розкладає шкідливі речовини. Застосування фітотехнологій може зменшити рівень забруднення довкілля стійкими органічними ксенобіотиками.

Номер слайду 18

Для захисту ґрунтів від ерозій здійснюють:1. лісомеліоративні (полезахисні смуги, насадження навколо ставків),2. гідротехнічні (водозатримувальні вали), 3. агротехнічні (залуження багаторічними травами, скріплення коренями рослин)

Номер слайду 19

Правове регулювання у сфері охорони земель здійснюється: Конституцією України,Земельним кодексом України,Закону України «Про охорону земель».

Номер слайду 20

Охорона ґрунтів – система правових, організаційних, технологічних та інших заходів, спрямованих на збереження й відтворення родючості та цілісності ґрунтів, їх захист від деградації, ведення сільськогосподарського виробництва з дотриманням ґрунтозахисних технологій та забезпеченням екологічної безпеки довкілля.

Номер слайду 21

Біологія + Екологія. ЧАЕС і ґрунти України. Після аварії на ЧАЕС радіонуклідами забруднено понад 4,6 млн гектарів земель 12 областей України. Найбільш забрудненими залишаються лісові ґрунти, а ліси є найбільш критичними екосистемами з погляду надходження таких радіонуклідів, як Cs-137 і Sr-90 по системі трофічних ланцюжків до людини. Що таке радіонукліди?Чому в наш час найбільшу небезпеку становлять ізотопи Цезію і Стронцію?Чому саме в лісових ґрунтах ступінь радіоактивного забруднення є найбільшим?

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 5
Оцінки та відгуки
  1. Смакоуз Тамара Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Чучина Тетяна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Урбанська Галина Владиславівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Шатовський Валентин Олександрович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Сотнікова Тетяна Олексіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 2 відгука
pptx
Додано
10 березня 2023
Переглядів
3652
Оцінка розробки
5.0 (5 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку