Презентація."Атмосферний тиск .Вимірювання атмосферного тиску"

Про матеріал
В презентації показано, що таке атмосферний тиск , історію його відкриття та дослідження.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Атмосферний тиск. Презентацію підготувалавчитель фізики. Хмельницького ліцею№15Ім. Олександра Співачука. Корольчук Н. З.

Номер слайду 2

Через ніс проходить в груди і виходить знов назад. Невидимка, і все ж, ти без нього не живеш. Що це? Воно таке велике, що займає цілий світ, воно таке маленьке, що в найменшу щілину зайде.  Відгадай загадки:

Номер слайду 3

Номер слайду 4

 Що таке атмосферний тиск?Тиск з яким атмосфера діє на земну поверхню і на всі тіла , що на ній розташовані.

Номер слайду 5

Причини виникнення атмосферного тиску?1. Зіткнення молекул газів з поверхнею землі та із твердими тілами;2. Сила земного тяжіння. Припущення: Значення атмосферного тиску залежить від погоди;від висоти місцевості

Номер слайду 6

Припущення про наявність у повітря ваги і якоїсь сили дії висловив Г. Галілей незадовго до смерті.

Номер слайду 7

В  1634 році до Галілео Галілея звернулись жителі Флоренції, щоб він допоміг розв’язати  таку проблему, чому  вода, яку всмоктують насоси не піднімається вище 10,3м. Галілео Галілей доручив розібратись в цьому своїм учням  Еванджелісті Торрічеллі  та Вінченцо Вівіані.

Номер слайду 8

А 1643 року його учень, італійський учений Торрічеллі,розв’язуючи цю проблему, вперше експериментально визначив значення атмосферного тиску. Для цього він взяв скляну трубку завдовжки близько 1 м, один кінець якої запаяно, заповнив її ртуттю і, закривши отвір другого кінця, перевернув та занурив трубку у посудину із ртуттю. Потім отвір було відкрито, частина ртуті із трубки вилилась в посудину, а в трубці залишився стовп ртуті висотою h (над ним у трубці утворюється безповітряний простір, заповнений парами ртуті). ( торрічелієва пустота)

Номер слайду 9

Яка має бути трубка для проведення досліду Торрічеллі з використанням води. При розв’язанні якої практичної проблеми Торрічеллі винайшов свій перший ртутний барометр і визначив атмосферний тиск ?

Номер слайду 10

Види барометрів. Барометр-анероїд

Номер слайду 11

Атмосферний тиск, що зрівноважується при температурі 0 °С стовпом ртуті висотою h = 760 мм, вважається нормальним. Значення цього тиску називають нормальною,чи фізичною, атмосферою і позначають 1 атм.1 атм - 760 мм рт.ст. = 760 тор = 13595,1 кг/м3 × 9,80665 м/с2 · 0,76 м = 101325 Н/м2 = 1,013·105 Па. Один "міліметр ртутного стовпа»на честь Е. Торрічеллі назвали тором (тор). 1 мм рт.ст.=133 Па

Номер слайду 12

Всі ми гарно потрудилисьІ вже трішки  ми втомились. А тому нам треба встати,ніжки, ручки розім’ятиІ за мною починай-руки вгору піднімай( фізкульт хвилинка)

Номер слайду 13

У 1654 в Регенсбурзі фон Геріке виконав експеримент для демонстрації сили тиску повітря. Після викачування зі сфери повітря, 16 коней, по 8 з кожної сторони (більше коней не знайшлося) не змогли розірвати півкулі. Коли ж в порожнину між півкулями впустили повітря, півкулі розпалися без жодного зусилля.(магдебурзькі півкулі)

Номер слайду 14

Цікаві досліди , які підтверджують існування атмосферного тискуhttps://www.youtube.com/watch?v=TWoe. CMi. Xtnc

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Рефлексія

Номер слайду 18

§§25, ПОВТ. §§22-24 ВПР.25(4-7)експериментальне завдання. Домашнє завдання

pptx
До підручника
Фізика 7 клас (Бар’яхтар В.Г., Довгий С.О., Божинова Ф.Я., Горобець Ю.І., Ненашев І.Ю., Кірюхіна О.О.; за редакцією Бар’яхтара В.Г., Довгого С.О.)
До уроку
§ 28.Атмосферний тиск і його вимірювання
Додано
14 жовтня 2021
Переглядів
841
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку