Презентація "Бактерії – найменші одноклітинні організми"

Про матеріал
сформувати поняття про бактерії як прокаріотичні організми; ознайомитися з будовою бактерій, особливостями їх живлення, розмноження та поширення, з’ясувати різноманітність форм, значення у природі та житті людини.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Бактерії – найменші одноклітинні організми

Номер слайду 2

сформувати поняття про бактерії як прокаріотичні організми;ознайомитися з будовою бактерій, особливостями їх живлення, розмноження та поширення, з’ясувати різноманітність форм, значення у природі та житті людини. Мета:

Номер слайду 3

Дихання ( за участі та без участі кисню.)Розмноження поділом клітини навпіл або брунькуванням (ціанобактерії відокремленням ділянок нитки.)Переживання періодів несприятливих умов у вигляді спор або цист. Симбіотичні бактерії (приклади взаємовигідного симбіозу: бульбочкові бактерії, бактерії шлунково-кишкового тракту.))Особливості процесів життєдіяльності бактерій

Номер слайду 4

Бактерії- це один з найдавніших , прадавніх проявів життя. Мільярди років бактерії були єдиними мешканцями нашої планети. Вони і зараз є справжніми господарями Землі. І ми живемо, оточені з усіх боків цими невидимими організмами.

Номер слайду 5

Арістотель. Антоні Ван Левенгук. Роберт Гук. Хто відкрив бактерії?

Номер слайду 6

За допомогою таких простих збільшувальних приладів у 1680 році голандський вчений Антуан Ван Левенгук вперше побачив бактерії

Номер слайду 7

В 1676г. Голандський вчений Антоні ван Левенгук вперше побачив бактерії в мікроскоп і назвав їх «звірушками», в 1683 г. він вперше описав бактерії.Італійський зоолог А. Бассі в 1835г. Висунув гіпотезу, згідно якої заразні хвороби викликаються мікроорганізмами. В 1864г. Видатний французький вчений Луї Пастер довів присутність бактерій в повітрі і воді. Заглянемо в історію

Номер слайду 8

Більшість з бактерій одноклітинні, але є й нитчасті багатоклітинні види.

Номер слайду 9

коки, або кулясті; палички (бацили), що мають форму циліндра; вібріони, що мають форму коми; спірили – спірально вигнуті палички. За формою одноклітинні бактерії поділяються на: Коки (стафілокок)Бацили (бактерії сибірки)Вібріон (холерний вібріон)Спірили (бліда спірохета)

Номер слайду 10

Бактерії дуже дрібніВ точці може поміститись чверть млн. бактерій Бактерії менші за клітини багатоклітинних рослин та тварин. Товщина їх зазвичай складає 0,5–2,0 мкм, а довжина – 1,0–8,0 мкм. Розміри бактерій. За кольором бактерії можуть бути безбарвні, червоні, зелені , пурпурові.

Номер слайду 11

Бактерій багато в грунті, на дні озер і океанів – всюди, де накопичується органічна речовина. Вони живуть в холоді, коли стовпчик термометра ледве перевищує нульову відмітку, і в гарячих кислотних джерелах з температурою вище 90° С. Деякі бактерії переносять дуже високу солоність середовища, зокрема, це єдині організми, виявлені в Мертвому морі. У атмосфері вони присутні в краплинах води, і їх велика кількість там зазвичай корелюється із запиленністю повітря. Так, в містах дощова вода містить значно більше бактерій, ніж в сільській місцевості. У холодному повітрі високогіря і полярних областей їх мало, проте вони зустрічаються навіть в нижньому шарі стратосфери на висоті 8 км. Де живуть бактерії?

Номер слайду 12

Так, в 1мл води міститься від 5 до 100 тис.бактеріальних клітин. Найменше бактерій у воді артезіанських свердловин і джерел, багато – у відкритих водоймах і річках. Найбільше бактерій спостерігається поблизу берега у верхніх шарах води. Особливо забруднена вода відкритих водойм у тих місцях, куди потрапляють стічні води. Саме тут часто зустрічаються хвороботворні бактерії.

Номер слайду 13

У повітрі бактерій міститься ще менше, ніж у воді. Забруднення повітря бактеріями залежить від багатьох причин. Найбільше бактерій налічують у закритих приміщеннях, де їх може скупчуватись до 300тис. в 1мм . Кількість бактерій в 1г грунту може досягти сотень мільйонів інавіть кількох мільярдів і залежить від типу грунту. Бактерії проникають у грунт на глибину до 5м. Підраховано,що на шкірі людини може бути величезна кількість бактерій (від 75 10 до 1212 10 екземплярів). Особливо багато бактерій, у тому числі й хвороботворних, на шкірі людини, якщо вона не дотримується правил гігієни.

Номер слайду 14

Такий вигляд має війчаста паличкоподібна бактерія на шкірі людини.

Номер слайду 15

Бактерії в шлунку та кишечнику людини.

Номер слайду 16

гетеротрофні автотрофніЗа характером живлення бактерії поділяються на:

Номер слайду 17

Гетеротрофні бактерії живляться органічними рештками відмерлих рослин і тварин, продуктами харчування людини. Вони спричиняють гниття і бродіння .

Номер слайду 18

Автотрофні бактерії – це бактерії, що можуть синтезувати органічні речовини з неорганічних у результаті фотосинтезу (фототрофні) або хемосинтезу (хемотрофні). Хемотрофні бактерії живляться за допомогою хемосинтезу, оскільки органічні речовини синтезуються з неорганічних за рахунок енергії хімічних реакцій. Нітрифікуючі бактерії розщеплюють аміак і амоонійні солі до нітратів, які засвоюються рослинами. Ці бактерії поширені у водоймах і грунтах.

Номер слайду 19

аероби анаероби За відношенням до кисню бактерії поділяють на дві групи:

Номер слайду 20

У бактеріальній клітині відсутнє ядро, хромосоми не відокремлені від цитоплазми оболонкою ядра, а вільно розташовуються в ній. Крім того, в клітині бактерії відсутні ряд органоїдів Зовні клітинна мембрана оточена клітинною стінкою. Більшість бактерій пересуваються пасивно, за допомогою водних або повітряних течій. Тільки деякі з них мають джгутики..

Номер слайду 21

Клітини бактерій за сприятливих умов дуже швидко розмножуються, ділячись надвоє. Якщо клітина подвоюється кожні пів години, то за добу вона здатна дати 281474976710656 нащадків. А деякі бактерії здатні розмножуватися ще швидше. Розмноження бактерій. Швидке розмноження молочнокислих бактерій в молоці приводить до того, що воно скисає за лічені години.

Номер слайду 22

Швидке розмноження паразитичних бактерій в організмі людини приводить до того, що наприклад простудне захворювання розвивається менше ніж за день. За несприятливих умов (нестача їжі, погодні умови, отруєння середовища продуктами життєдіяльності бактерій) багато бактерій здатні стискатися, втрачати воду і переходити в стан спокою до настання сприятливих умов.

Номер слайду 23

Холерний вібріон до 2 днів. Чумна паличка до 8 днів. Паличка діфтерії до 30 днів. Паличка тифу до 70 днів. Туберкульозна паличка до 90 днів. Паличка стафілокока до 90 днів. Виживання бактерій при всиханні

Номер слайду 24

Гнильні бактерії розкладають органічні речовини на неорганічні, роблячи їх доступними для рослин. Внаслідок діяльності гнильних бактерій грунт очищається від трупів тварин і рослин, що забезпечує також і родючість грунтів. Грунтові бактерії беруть участь в утворенні кам'яного вугілля, нафті, торфу Нітріфікуючі і азотфіксуючі бактерії беруть участь в кругообігу азоту. Бактерії широко застосовуються в харчовій промисловості для виробництва сирів і кисломолочної продукції, квашення капусти (при цьому утворюються органічні кислоти). Значення бактерій в природі

Номер слайду 25

Бактерії приносять не лише користь, але і шкоду: Вони розмножуються в харчових продуктах, викликаючи тим самим їх псування. Щоб припинити розмноження, продукти пастеризують (витримують півгодини при температурі 61–63  °C), зберігають на холоді, висушують (в'ялення або копчення), солять або маринують. Бактерії викликають важкі у людини захворювання (туберкульоз, сибірську виразку, ангіну, харчові отруєння, гонорею і ін.), тварин і рослин (наприклад, бактерійний опік яблунь).

Номер слайду 26

Стафілокок золотистий. Кишкові інфекціїХвороботворні бактерії рослин

Номер слайду 27

Хвороботворні бактерії проникають в організм повітряно-краплинним шляхом, через рани і слизисту оболонку, травний тракт.при туберкульозі – лікування спеціальними препаратами в поєднанні з гігієнічним режимом і створення спеціалізованих лікарень, диспансерів і санаторіїв

Номер слайду 28

Бактерії — мікроскопічні організми. Бактерії — найпоширеніша група організмів. Бактерії можуть бути корисними для людини. Вони беруть участь у виробництві молочнокислих продуктів (йогурту, кефіру, ряжанки), квашенні овочів і фруктів. Бактерії збагачують ґрунт поживними речовинами. Слід остерігатися хвороботворних бактерій. Висновки

pptx
Додано
16 лютого 2020
Переглядів
4195
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку