Дихання ( за участі та без участі кисню.)Розмноження поділом клітини навпіл або брунькуванням (ціанобактерії відокремленням ділянок нитки.)Переживання періодів несприятливих умов у вигляді спор або цист. Симбіотичні бактерії (приклади взаємовигідного симбіозу: бульбочкові бактерії, бактерії шлунково-кишкового тракту.))Особливості процесів життєдіяльності бактерій
В 1676г. Голандський вчений Антоні ван Левенгук вперше побачив бактерії в мікроскоп і назвав їх «звірушками», в 1683 г. він вперше описав бактерії.Італійський зоолог А. Бассі в 1835г. Висунув гіпотезу, згідно якої заразні хвороби викликаються мікроорганізмами. В 1864г. Видатний французький вчений Луї Пастер довів присутність бактерій в повітрі і воді. Заглянемо в історію
Бактерій багато в грунті, на дні озер і океанів – всюди, де накопичується органічна речовина. Вони живуть в холоді, коли стовпчик термометра ледве перевищує нульову відмітку, і в гарячих кислотних джерелах з температурою вище 90° С. Деякі бактерії переносять дуже високу солоність середовища, зокрема, це єдині організми, виявлені в Мертвому морі. У атмосфері вони присутні в краплинах води, і їх велика кількість там зазвичай корелюється із запиленністю повітря. Так, в містах дощова вода містить значно більше бактерій, ніж в сільській місцевості. У холодному повітрі високогіря і полярних областей їх мало, проте вони зустрічаються навіть в нижньому шарі стратосфери на висоті 8 км. Де живуть бактерії?
Так, в 1мл води міститься від 5 до 100 тис.бактеріальних клітин. Найменше бактерій у воді артезіанських свердловин і джерел, багато – у відкритих водоймах і річках. Найбільше бактерій спостерігається поблизу берега у верхніх шарах води. Особливо забруднена вода відкритих водойм у тих місцях, куди потрапляють стічні води. Саме тут часто зустрічаються хвороботворні бактерії.
У повітрі бактерій міститься ще менше, ніж у воді. Забруднення повітря бактеріями залежить від багатьох причин. Найбільше бактерій налічують у закритих приміщеннях, де їх може скупчуватись до 300тис. в 1мм . Кількість бактерій в 1г грунту може досягти сотень мільйонів інавіть кількох мільярдів і залежить від типу грунту. Бактерії проникають у грунт на глибину до 5м. Підраховано,що на шкірі людини може бути величезна кількість бактерій (від 75 10 до 1212 10 екземплярів). Особливо багато бактерій, у тому числі й хвороботворних, на шкірі людини, якщо вона не дотримується правил гігієни.
Автотрофні бактерії – це бактерії, що можуть синтезувати органічні речовини з неорганічних у результаті фотосинтезу (фототрофні) або хемосинтезу (хемотрофні). Хемотрофні бактерії живляться за допомогою хемосинтезу, оскільки органічні речовини синтезуються з неорганічних за рахунок енергії хімічних реакцій. Нітрифікуючі бактерії розщеплюють аміак і амоонійні солі до нітратів, які засвоюються рослинами. Ці бактерії поширені у водоймах і грунтах.
У бактеріальній клітині відсутнє ядро, хромосоми не відокремлені від цитоплазми оболонкою ядра, а вільно розташовуються в ній. Крім того, в клітині бактерії відсутні ряд органоїдів Зовні клітинна мембрана оточена клітинною стінкою. Більшість бактерій пересуваються пасивно, за допомогою водних або повітряних течій. Тільки деякі з них мають джгутики..
Клітини бактерій за сприятливих умов дуже швидко розмножуються, ділячись надвоє. Якщо клітина подвоюється кожні пів години, то за добу вона здатна дати 281474976710656 нащадків. А деякі бактерії здатні розмножуватися ще швидше. Розмноження бактерій. Швидке розмноження молочнокислих бактерій в молоці приводить до того, що воно скисає за лічені години.
Швидке розмноження паразитичних бактерій в організмі людини приводить до того, що наприклад простудне захворювання розвивається менше ніж за день. За несприятливих умов (нестача їжі, погодні умови, отруєння середовища продуктами життєдіяльності бактерій) багато бактерій здатні стискатися, втрачати воду і переходити в стан спокою до настання сприятливих умов.
Гнильні бактерії розкладають органічні речовини на неорганічні, роблячи їх доступними для рослин. Внаслідок діяльності гнильних бактерій грунт очищається від трупів тварин і рослин, що забезпечує також і родючість грунтів. Грунтові бактерії беруть участь в утворенні кам'яного вугілля, нафті, торфу Нітріфікуючі і азотфіксуючі бактерії беруть участь в кругообігу азоту. Бактерії широко застосовуються в харчовій промисловості для виробництва сирів і кисломолочної продукції, квашення капусти (при цьому утворюються органічні кислоти). Значення бактерій в природі
Бактерії приносять не лише користь, але і шкоду: Вони розмножуються в харчових продуктах, викликаючи тим самим їх псування. Щоб припинити розмноження, продукти пастеризують (витримують півгодини при температурі 61–63 °C), зберігають на холоді, висушують (в'ялення або копчення), солять або маринують. Бактерії викликають важкі у людини захворювання (туберкульоз, сибірську виразку, ангіну, харчові отруєння, гонорею і ін.), тварин і рослин (наприклад, бактерійний опік яблунь).
Бактерії — мікроскопічні організми. Бактерії — найпоширеніша група організмів. Бактерії можуть бути корисними для людини. Вони беруть участь у виробництві молочнокислих продуктів (йогурту, кефіру, ряжанки), квашенні овочів і фруктів. Бактерії збагачують ґрунт поживними речовинами. Слід остерігатися хвороботворних бактерій. Висновки