Презентація: " Безпека харчування. Правила купівлі, обробки і зберігання харчових продуктів. Перша допомога при харчових отруєннях. "

Про матеріал
Презентація до уроку Здоров'я, безпека та добробут за матеріалами підручника О.Шиян, О.Волощенко, В.Дяківа, О. Козак, А.Седоченко 5 клас НУШ.
Перегляд файлу

image

Правила купівлі, обробки і зберігання харчових продуктів.

Перша  допомога при харчових отруєннях.


image

image

image

image

image


На які ознаки слід звертати увагу під час вибору продуктів у магазині.

* Надавайте перевагу свіжим та необробленим продуктам. На оброблених продуктах має бути вказаний зрозумілий вам склад, причому що менше інгредієнтів, то краще. Наприклад: в складі консервованого тунця повинна міститися риба, сіль і перець. *Рибу і м’ясо краще купувати охолодженими, а не замороженими.

*Намагайтесь уникати напівфабрикатів і готових страв.

*Уважно читати етикетки, знати розшифровку кодів і не звертати уваги наквапливих покупців, що хапають все підряд.

*Не купувати продукти з неприродно яскравим забарвленням. Швидше за все, у них повно барвників. *Не купувати продукти з надмірно тривалим терміном зберігання.

*Пам’ятати, що імпортні овочі та фрукти (яблука, лимони і т.д.) обробляютьспеціальними речовинами для кращого зберігання та блиску.

*Чим меншим є список інгредієнтів в готових продуктах, тим менше добавок.

*Продукти з вишуканим, пікантним смаком, швидше за все, містять різні добавки;

*Замість того, щоб купувати готові соки, робити їх самим.

*Обмежити вживання чіпсів, супів з пакетика, хот-догів, бургерів.

*Відмовитись від перероблених або законсервованих м'ясних

продуктів, таких як ковбаса, сосиски.

І, нарешті, готувати самим, без жодних харчових добавок!


image


image
ЯК ЗБЕРІГАТИ ПРОДУКТИ

Харчове отруєння — це хвороба, що виникає внаслідок вживання неякісних продуктів харчування і потрапляння в організм токсичних


речовин чи шкідливих мікроорганізмів. Харчові отруєння можуть виникнути через:

продукти, термін реалізації яких минув; продукти, які неправильно зберігали чи обробляли; продукти з пошкодженою упаковкою; продукти, уражені гниллю чи пліснявою; отруйні гриби, ягоди; консерви зі здутими кришками чи помутнілим вмістом; алкогольні напої.

Симптоми отруєння: біль у животі; нудота і блювання; утруднене дихання; пронос (іноді з кров’ю); підвищена температура тіла; слинотеча, сльозотеча; пітніння; слабкість; запаморочення; втрата свідомості; зміна кольору шкіри, особливо губ, нігтів; печія у роті, горлі, шлунку; головний біль; спазми, судоми; незвичний запах із рота; нечіткий зір; порушення слуху.


ДОПОМОГА ПРИ ХАРЧОВОМУ ОТРУЄННІ.

Запам’ятай!

*за перших ознак харчового отруєння треба звернутись до лікаря або викликати «швидку допомогу»;

*якщо є підозра, що отруєння спричинили гриби, негайно викликай «швидку допомогу» — дорога кожна хвилина; *до прибуття лікарів треба промити хворому шлунок і дати випити води або несолодкого чаю, У разі появи симптомів харчового отруєння треба викликати лікаря. До його приїзду дати потерпілому випити 5-6 склянок кип’яченої води і викликати блювання. Обов’язково попередити всіх, хто вживав ті самі продукти, особливо якщо це були гриби.; *якщо потерпілий непритомний - покласти його на лівий бік (мал. 15). Коли людина лежить на лівому боці, нижній відділ її шлунка спрямований угору. Це сповільнює потрапляння отрути в тонкий кишечник і допомагає виграти час. До того ж таке положення вбереже потерпілого від захлинання при блюванні.

Складаємо ланчбокс

В школі або в іншому місці, де ви будете перебувати достатньо довго, потрібен перекус або повноцінний обід із собою.

Розгляньте діаграму та ПЕРЕГЛЯНЬТЕ ВІДЕОРОЛИК, як правильно скласти ланчбокс.

image

pdf
Додано
19 лютого 2023
Переглядів
2072
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку