Презентація "Білки, нуклеїнові кислоти"

Про матеріал
Презентація до відкритого уроку з біології 10 клас. Тема уроку "Білки. Нуклеїнові кислоти"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: Обмін речовин і перетворення енергіїПідготувала: викладач хімії та біологіїДНЗ «Василівський професійний ліцей»Супрун Ольга Петрівна

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Тема уроку: Білки, нуклеїнові кислоти: огляд будови й біологічної ролі

Номер слайду 5

Мета уроканавчальна: розширити знання про різноманіття й функції білків і нуклеїнових кислот, з’ясувати значення білків та нуклеїнових кислот для живих організмів;розвивальна: розвивати вміння логічно мислити та знаходити зв’язки між особливостями будови та функціями біологічних структур.виховна: виховувати розуміння єдності всього живого і бережливе ставлення до свого здоров’я

Номер слайду 6

Що ви знаєте про білки?

Номер слайду 7

Різноманітні назви білків: - білки або протеїни (від грецького “protos” – перший (первісний); - поліпептиди (поліаміди) - високомолекулярні сполуки; - гетерополімери; - протеїди; - макромолекулярні сполуки;- повноцінні та неповноцінні білки; - біополімери.

Номер слайду 8

З чого складаються білки?Білки – це високомолекулярні біополімери, мономерами яких є залишки амінокислот.карбоксильна групарадикал. Амінокислота

Номер слайду 9

Гра «Морський бій»

Номер слайду 10

{0505 E3 EF-67 EA-436 B-97 B2-0124 C06 EBD24}«Морський бій» Аміно-КИСЛОТИ А Б В Г Д 1 NН2 СOOНCH3 CHONH4 OH 2 NH2 C3 H7 CH2 CH2 COOH NH2 3 NH2 CH2 CH3 CH3 CHCOOH NH2(CH3)3 NH 4 RCHCOOHNH2 CH3 NHCH3 HCN 5 C2 H5 NO2 CH3 COONa

Номер слайду 11

{8 A107856-5554-42 FB-B03 E-39 F5 DBC370 BA}«Морський бій» А Б В Г Д 6 СН3 NН2 CH3 COOHHSCH2 CHCOOH NH2 7 NH3 NH4 ОH(CH3)2 NH 8 NH2 CH2 CH3 CH3 CHCOOH NH2 HNO2 9 NH2 CH2 COOHHCN 10 C2 H5 NO2 RCHCOOHNH2(CH3)2 CHCHCOOH NH2

Номер слайду 12

Відповідь{0505 E3 EF-67 EA-436 B-97 B2-0124 C06 EBD24}«Морський бій» Аміно-КИСЛОТИ А Б В Г Д 1 NН2 СOOНCH3 CHONH4 OH 2 NH2 C3 H7 CH2 CH2 COOH NH2 3 NH2 CH2 CH3 CH3 CHCOOH NH2(CH3)3 NH 4 RCHCOOHNH2 CH3 NHCH3 HCN 5 C2 H5 NO2 CH3 COONa

Номер слайду 13

{8 A107856-5554-42 FB-B03 E-39 F5 DBC370 BA}«Морський бій» А Б В Г Д 6 СН3 NН2 CH3 COOHHSCH2 CHCOOH NH2 7 NH3 NH4 ОH(CH3)2 NH 8 NH2 CH2 CH3 CH3 CHCOOH NH2 HNO2 9 NH2 CH2 COOHHCN 10 C2 H5 NO2 RCHCOOHNH2(CH3)2 CHCHCOOH NH2

Номер слайду 14

замінні – амінокислоти, що синтезуються організмом людини і тварин (10)незамінні – амінокислоти, що не синтезуються, а надходять з їжею (10) 20 амінокислот, з яких будуються білки живих організмів, поділяють на:

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Лише АКАК + небілкова частина

Номер слайду 17

Чи однакова кількість білків у різних органах людини? Кількість білків неоднакова у різних тканинах та органах людини: ►селезінка, кров, легені – більше 80%; ►м’язи – до 80 %; ►нирки – 72%; ►шкіра – 63%; ►печінка – 51%; ►мозок – 45%; ►жирова тканина, а також кістки та зуби містять від 14% до 28%. В організмі людини є понад 5млн білків.

Номер слайду 18

Білкові молекули мають чотири рівні структурної організації: Первинна (послідовність амінокислот, з’єднаних між собою поліпептидним зв’язком); Вторинна (впорядковане розташування окремих ділянок поліпептидного ланцюга у вигляді спіралей або складок); Третинна (скручування молекули вторинної структури у клубок «глобулу»); Четвертинна (формується кількома молекулами третинної структури, утворюючи стійкий комплекс).

Номер слайду 19

Денатурація. Ренатурація. Нормальний білок. Денатурований білок. Хімічні властивості білків

Номер слайду 20

Денатурація - порушенням четвертинної, третинної і вторинної структур, що спричиняє у свою чергу зміни фізико-хімічних і біологічних властивостей білка. Ренатурація - відновлення структури білка на початковій стадії руйнування. Ренатурація для людини є корисна, оскільки це запобігає знищенню білка в організмі. Деструкція - процес порушення первинної структури білків. Хімічні властивості білків

Номер слайду 21

Український борщ – це суміш денатурованих рослинних та тваринних білків

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Соя – 34% Горіхи- 10% Гречка – 12% Спаржа, шпинат -2% Авакадо – 2% Продукти багаті рослинними білками. Продукти багаті тваринними білками. М’ясо – 20% Риба – 21% Морепродукти – 18% Молочні – 20% Яйця – 10%

Номер слайду 24

Гра «У кафе»

Номер слайду 25

Котлета Шніцель. Горохове пюре. Картопля смажена. Відварні бобовіРибні січеники. Рагу овочеве. Деруни. Біточки. Зрази Капуста тушкована. Вінегрет овочевий. Запишіть у робочу картку страви з великою кількістю білка

Номер слайду 26

Біологічні властивості білків. Функції білківЇї суть. Приклади білків. Будівельна. Будівельний матеріал клітин. Колаген, мембранні білки. Транспортна. Переносять різноманітні речовини. Гемоглобін для переносу кисню та вуглекислого газу. Захисна. Знешкоджують чужорідні речовини. Гамма-глобулін сироватки кровіЕнергетична Постачають енергію в організм. При розщепленні 1г білка вивільняється 17,6 к. Дж енергіїКаталітична. Прискорюють хімічні реакції в організміУсі ферменти за своєю природою є білками, наприклад рибонуклеаза. Рухова. Забезпечують усі види руху, що виконують клітини та органи і організми. Міозін (білок м’язів)Регуляторна. Регулюють обмінні процеси. Гормони, наприклад інсулін. Де саме в нашому організмі відбувається синтез білка?

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Нуклеїнові кислоти – це біополімери, макромолекули яких складаються із численних нуклеотидів. Це речовини, які зберігають і відтворюють в організмах спадкову (генетичну) інформацію, а також беруть участь у синтезі білків. Види нуклеїнових кислот. ДНК РНКТГАЦУ

Номер слайду 29

Гра «Знайди помилку»20 різних амінокислот приймають участь в побудові білків. Молекули білків складаються із залишків спиртів. Замінні амінокислоти – це речовини, що синтезуються організмом людини і тварини. Синтетичні полімери, яких не існує в природі, називаються білками. Соя має найбільше білка серед рослин (34%). В яйцях і горіхах однакова кількість білків(10%). Ренатурація - процес порушення первинної структури білків. Білок м’язів міозін забезпечує рухову функцію організмів. Білки синтезуються на мітохондріях. А, Г, Ц, У – це нітратні основи ДНК.1. + 2.- 3.- 4. – 5.+ 6. + 7. – 8. + 9. – 10. –

Номер слайду 30

Домашнє завдання. Середній рівень(до 6 балів): Знайти інформацію 10–15 цікавих фактів про білки або нуклеїнові кислоти. Достатній рівень(до 9 балів): Підготувати повідомлення про застосування ферментів у народному господарстві. Високий рівень(до 12 балів): Про що свідчить утворення «пластівців» під час варіння м`яса ? Чому горіле куряче пір’я та волосся людини пахнуть однаково?

Номер слайду 31

Дякую за співпрацю!

Номер слайду 32

Чому не можна харчуватися тільки тваринною їжею? Чому шкідливим для дітей є вилучення з раціону продуктів харчування тваринного походження? Чому під час застудних захворювань медики не рекомендують знижувати температуру, якщо термометр показує до 38 градусів?Чому варене м’ясо важить менше ніж сире?В чому особливість харчування спортсменів? Поясніть з точки зору молекулярної біології. Поясніть з точки зору молекулярної біології дію білкової дієти (суть якої в збільшенні споживання білкової їжі). Робота в парах «Одна голова добре, а дві - краще»

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Волошина Лариса Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
14 червня 2021
Переглядів
5460
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку