Мета уроканавчальна: розширити знання про різноманіття й функції білків і нуклеїнових кислот, з’ясувати значення білків та нуклеїнових кислот для живих організмів;розвивальна: розвивати вміння логічно мислити та знаходити зв’язки між особливостями будови та функціями біологічних структур.виховна: виховувати розуміння єдності всього живого і бережливе ставлення до свого здоров’я
Чи однакова кількість білків у різних органах людини? Кількість білків неоднакова у різних тканинах та органах людини: ►селезінка, кров, легені – більше 80%; ►м’язи – до 80 %; ►нирки – 72%; ►шкіра – 63%; ►печінка – 51%; ►мозок – 45%; ►жирова тканина, а також кістки та зуби містять від 14% до 28%. В організмі людини є понад 5млн білків.
Білкові молекули мають чотири рівні структурної організації: Первинна (послідовність амінокислот, з’єднаних між собою поліпептидним зв’язком); Вторинна (впорядковане розташування окремих ділянок поліпептидного ланцюга у вигляді спіралей або складок); Третинна (скручування молекули вторинної структури у клубок «глобулу»); Четвертинна (формується кількома молекулами третинної структури, утворюючи стійкий комплекс).
Денатурація - порушенням четвертинної, третинної і вторинної структур, що спричиняє у свою чергу зміни фізико-хімічних і біологічних властивостей білка. Ренатурація - відновлення структури білка на початковій стадії руйнування. Ренатурація для людини є корисна, оскільки це запобігає знищенню білка в організмі. Деструкція - процес порушення первинної структури білків. Хімічні властивості білків
Біологічні властивості білків. Функції білківЇї суть. Приклади білків. Будівельна. Будівельний матеріал клітин. Колаген, мембранні білки. Транспортна. Переносять різноманітні речовини. Гемоглобін для переносу кисню та вуглекислого газу. Захисна. Знешкоджують чужорідні речовини. Гамма-глобулін сироватки кровіЕнергетична Постачають енергію в організм. При розщепленні 1г білка вивільняється 17,6 к. Дж енергіїКаталітична. Прискорюють хімічні реакції в організміУсі ферменти за своєю природою є білками, наприклад рибонуклеаза. Рухова. Забезпечують усі види руху, що виконують клітини та органи і організми. Міозін (білок м’язів)Регуляторна. Регулюють обмінні процеси. Гормони, наприклад інсулін. Де саме в нашому організмі відбувається синтез білка?
Гра «Знайди помилку»20 різних амінокислот приймають участь в побудові білків. Молекули білків складаються із залишків спиртів. Замінні амінокислоти – це речовини, що синтезуються організмом людини і тварини. Синтетичні полімери, яких не існує в природі, називаються білками. Соя має найбільше білка серед рослин (34%). В яйцях і горіхах однакова кількість білків(10%). Ренатурація - процес порушення первинної структури білків. Білок м’язів міозін забезпечує рухову функцію організмів. Білки синтезуються на мітохондріях. А, Г, Ц, У – це нітратні основи ДНК.1. + 2.- 3.- 4. – 5.+ 6. + 7. – 8. + 9. – 10. –
Домашнє завдання. Середній рівень(до 6 балів): Знайти інформацію 10–15 цікавих фактів про білки або нуклеїнові кислоти. Достатній рівень(до 9 балів): Підготувати повідомлення про застосування ферментів у народному господарстві. Високий рівень(до 12 балів): Про що свідчить утворення «пластівців» під час варіння м`яса ? Чому горіле куряче пір’я та волосся людини пахнуть однаково?
Чому не можна харчуватися тільки тваринною їжею? Чому шкідливим для дітей є вилучення з раціону продуктів харчування тваринного походження? Чому під час застудних захворювань медики не рекомендують знижувати температуру, якщо термометр показує до 38 градусів?Чому варене м’ясо важить менше ніж сире?В чому особливість харчування спортсменів? Поясніть з точки зору молекулярної біології. Поясніть з точки зору молекулярної біології дію білкової дієти (суть якої в збільшенні споживання білкової їжі). Робота в парах «Одна голова добре, а дві - краще»