Презентація Біологія 7 клас НУШ. "Структура та закономірності функціонування екосистем. Побудова ланцюга живлення. STEAM-ПРОЄКТ «Дизайн штучної екосистеми “Акваріум”»"

Про матеріал
Біологія 7 клас НУШ. Презенація "Структура та закономірності функціонування екосистем. Побудова ланцюга живлення. STEAM-ПРОЄКТ «Дизайн штучної екосистеми “Акваріум”»" створене за модельною навчальною програмою «Біологія. 7–9 класи» для закладів загальної середньої освіти (автори: Самойлов А. М., Тагліна О. В., Утєвська О. М.)
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема 2. ЕКОСИСТЕМА ЯК СПІЛЬНИЙ ПРОСТІР ДЛЯ ІСНУВАННЯ ЖИВИХ ІСТОТТема уроку: Структура та закономірності функціонування екосистем. Побудова ланцюга живлення. STEAM-ПРОЄКТ «Дизайн штучної екосистеми “Акваріум”»Волошина О.І., вчитель вищої категорії, ХГ № 125

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Слово «екосистема» складається з двох слів«ейкос», яке означає місцеперебування, або житло.«система» - це система, у якій мешкають живі істоти. В екосистемі є неживі компоненти, наприклад, сонячне світло, вода, опади, повітря, ґрунт тощо, та живі компоненти — різноманітні організми

Номер слайду 6

Певну ділянку середовища існування населяють різні види живих істот. Вони отримують необхідні для життєдіяльності речовини з ґрунту, води та повітря або з тіл інших організмів. При цьому вони виділяють у середовище продукти власної життєдіяльності. Між організмами різних видів укладаються численні взаємозв’язки, тому вони впливають один на одного.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Закономірності функціонування екосистем Живі організми можуть використовувати для процесів життєдіяльності або енергію світла, або енергію хімічних реакцій. Усі організми в екосистемі, які здатні утворювати органічні речовини з неорганічних (вуглекислого газу та води), називають продуцентами (від англійського слова producer — виробник). До продуцентів належать рослини, водорості та деякі бактерії , що мають здатність здійснювати процес фотосинтезу, тобто використовувати для живлення сонячну енергію.

Номер слайду 11

Утворені продуцентами органічні речовини використовуються іншими організмами. Оскільки ці організми є споживачами готових органічних речовин, їх називають консументами (від англійського слова a consumer — споживач). До консументів належать тварини, гриби та багато бактерій. Коли, наприклад, гусінь живиться листям продуцентів-рослин, то її називають консументом першого порядку. Так називають усіх рослиноїдних тварин. Коли пташка з’їдає гусінь, тобто живиться консументом першого порядку, цю пташку вже називають консументом другого порядку, і так далі

Номер слайду 12

В екосистемах утворюються ланцюги живлення, або харчові (трофічні) ланцюги (слово «трофе» у перекладі з грецької означає «харчування», «їжа»).

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Виконуємо вправи для очей!

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Побудуйте 3 ланцюги живлення

Номер слайду 17

У реальних екосистемах один вид може живитися різними організмами або бути джерелом їжі для декількох видів одночасно. У результаті цього утворюються харчові (трофічні) мережі живлення в екосистемах.

Номер слайду 18

Завдання. Назвіть зображених на схемі тварин. Визначте їхню позицію в трофічному ланцюзі, тобто консументом якого порядку є певна тварина

Номер слайду 19

Унаслідок життєдіяльності живих організмів в екосистемі накопичуються різні продукти життєдіяльності: екскременти, залишки шкіри, волосся, пір’я, опале листя, гілки тощо. Із часом усі організми також помирають. Чому ж в екосистемах не накопичуються відмерлі органічні рештки? А все це тому, що існує ще одна група організмів — редуценти (від англійського слова a reducer — зменшувач, перетворювач).

Номер слайду 20

До редуцентів належить чимало представників грибів, бактерій, личинок, хробаків та інших тварин. Редуценти розкладають відмерлі рештки, замикаючи обмін речовин в екосистемі.

Номер слайду 21

Під час повного розкладання органічних речовин утворюються вуглекислий газ, вода та різні мінеральні речовини, які потрапляють у навколишнє середовище й повторно використовуються продуцентами для створення нових органічних речовин. Таким чином в екосистемі замикається кругообіг речовин та енергії (схема 7).

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Що таке штучна екосистема Штучна екосистема створена людиною для досягнення певних цілей: господарських, науково-дослідницьких чи навіть розважальних. При цьому роль людини не закінчується лише на створенні такої екосистеми: потрібно її постійно підтримувати та контролювати. А при проведенні STEM-проєкту — ще й з установленою періодичністю замірювати необхідні показники. Приклади штучних екосистем: теплиці, поля, лісосмуги, парки, зоологічні й ботанічні сади. Але, звісно, для шкільних дослідів краще використати дещо менш масштабне.

Номер слайду 25

Звичайно, процес підбору видового і кількісного складу штучної екосистеми є творчим. Можна виготовити найпростішу замкнену екосистему лише з камінців, піску, грунту, моху та рослин, помістивши їх разом із лампою до герметично закритої скляної банки. Вибір з ніші продуцентів є дуже широким: можна додати каміння і фрагменти деревини з лишайниками. Дуже ефектним і цікавим було б в основний акваріум помістити менший акваріум, який імітує водойму з її мешканцями. STEAM-ПРОЄКТ «Дизайн штучної екосистеми “Акваріум”»

Номер слайду 26

Сьогодні на уроці я навчився/навчилася…На уроція запам’ятав/запам’ятала…Найкраще мені вдалося…Найбільше мені сподобалося…Урок завершую з настроєм…Труднощі виникали…06.09.2024 СьогодніОбери лист, який ти хочеш відкрити(щоби відкрити лист, натисніть на нього)

Номер слайду 27

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.3
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Шведун Ганна Григорівна
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Пов’язані теми
Біологія, 7 клас, Презентації
Додано
6 вересня
Переглядів
2148
Оцінка розробки
4.3 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку