Презентація "Будова, походження еукаріотів"

Про матеріал
Презентація "Будова, походження різноманітність еукаріотів" 10 клас, до підручника Р. Шаламова, рівень стандарт
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Будова, походження і різноманіття еукаріотів. Шеіна Т. В.,учитель хімії і біології Парутинської ЗОШ, Куцурубської ОТГ

Номер слайду 2

Клітина еукаріотів має складнішу будову порівняно з клітиною прокаріотів

Номер слайду 3

Виникнення еукаріотів пояснює ендосимбіотична теорія Якийсь прокаріотичний предок еукаріотів (давній архей) вступив у тісні відносини з деякою давньою альфа-протеобактерією, під час яких остання була поглинута нашим давнім предком. Тобто предок еукаріотів був хижаком і, на зразок сучасної амеби, поглинав дрібних бактерій, що його оточували.

Номер слайду 4

Згідно із сучасними уявленнями, усіх еукаріотів поділяють на п’ять супергруп

Номер слайду 5

Супергрупа SAR надзвичайно різноманітна і включає бурі та діатомові водорості, інфузорій та апікомплекси

Номер слайду 6

Супергрупа Архепластида об’єднує червоні і зелені водорості, а також рослини

Номер слайду 7

До супергрупи Екскавата відносять одноклітинні організми, що мають джгутик Хлоропласт зелених водоростей є двомембранною органелою, при цьому ззовні його оточує плазматична мембрана клітини. При поглинанні такої водорості цілком навколо неї утворюється четверта мембрана — мембрана везикули. У процесі подальшого симбіозу зовнішня мембрана везикули була втрачена, тому хлоропласти евгленових оточені трьома мембранами.

Номер слайду 8

До супергрупи Амебозої входять організми, що не мають постійної форми тіла Клітини представників супергрупи Амебозої (рис. 7.10) вирізняються доволі великими розмірами й непостійною формою тіла, у більшості з них джгутики відсутні. Статевий процес у амеб не знайдений. Зазвичай амеби є хижаками, що полюють на бактерій і дрібних одноклітинних еукаріотів, яких поглинають шляхом ендоцитозу. Незважаючи на удавану простоту будови, амеби є прогресивною групою організмів, доволі поширених у водних екосистемах.

Номер слайду 9

Тести 1. Серед наведених компонентів клітини виберіть ті, що оточені однією мембраною. А апарат Гольджі й мітохондрії Б хлоропласти і лізосоми В транспортні везикули і цитоскелет Г рибосоми і хромопласти Д ендоплазматична сітка і лізосоми 2. Виберіть правильну послідовність організмів, що були «предками» хлоропластів у бурих водоростей. А ціанобактерія → червона водорість Б альфа-протеобактерія → зелена водорість В ціанобактерія → зелена водорість Г альфа-протеобактерія → червона водорість Д ціанобактерія → діатомова водорість 3. Виберіть правильний перелік властивостей макронуклеуса інфузорій. А бере участь у біосинтезі білка, передається нащадкам під час поділу клітини, більше з двох ядер Б не бере участі в біосинтезі білка, не передається нащадкам під час поділу клітини, менше з двох ядер В бере участь у біосинтезі білка, не передається нащадкам під час поділу клітини, більше з двох ядер Г не бере участі в біосинтезі білка, передається нащадкам під час поділу клітини, менше з двох ядер Д бере участь у біосинтезі білка, не передається нащадкам під час поділу білка, менше з двох ядер

Номер слайду 10

4. Амеби можуть змінювати форму тіла через А хемогетеротрофність Б наявність лише одного ядра, на відміну від інфузорій В відсутність джгутиків Г відсутність клітинної стінки Д наявність рибосом 5. Увідповідніть супергрупи з організмами, що до них належать. 1. SAR 2. Архепластида 3. Екскавата 4. Амебозоа А ламінарія Б амеба звичайна В хламідомонада Г трипаносома Д тихохід

Номер слайду 11

Домашнє завдання. Опрацювати &7 Проект для дружної компанії cтворіть із підручних матеріалів великі й різнобарвні моделі будови клітин хламідомонади, евглени зеленої, інфузорії-туфельки, амеби, що їх буде зручно використовувати вчителеві на уроках у шостому класі.

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.3
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Евсеєнко Інна Геннадіївна
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
26 вересня 2019
Переглядів
4452
Оцінка розробки
4.3 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку