Презентація "Чернігівщина - північна брама України"

Про матеріал
Тема. Чернігівщина – північна брама України Мета: залучити учнів до духовної спадщини свого народу, зацікавити вивченням та дослідженням історії свого рідного краю, його традицій, звичаїв; розвивати інтерес до історичного минулого та сьогодення; виховувати любов до рідного краю, прагнення дбати про добробут своєї рідної землі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Чернігівщина – північна брама України

Номер слайду 2

Чернігівська область – одна з найбільших областей України. Розташована у північній частині держави і межує з Республікою Білорусь, Російською Федерацією, Сумською, Полтавською та Київською областями. Батурин, Цитадель Батуринської фортеці

Номер слайду 3

Будинок В. Л. Кочубея Будинок В. Л. Кочубея – генерального судді Лівобережної України в 1699-1708рр., єдиний на території Батурина дійшов до нас із XVII століття. Його почали будувати за першого гетьмана Лівобережної України Дем’яна Многогрішного як приміщення для Генерального Суду.

Номер слайду 4

Палац Кирила Розумовського. Батуринський палац -  палац останнього запорізького гетьмана Кирила Розумовського в Батурині, збудований  А. В. Квасовим і повністю перебудований в 1799-1803 рр. за проектом Ч. Камерона. Палац гетьмана України  відреставрований в 2003-2009 рр. Розташований поблизу річки Сейм і включений в комплекс Національного історико-культурного заповідника під назвою «Гетьманська столиця». У будівлі 55 кімнат.

Номер слайду 5

Цитадель Батуринської фортеціЦитадель Батуринської фортеці, відтворена в 2008 році на історичному місті, на високому мисі лівобережної тераси р. Сейм. На  території  Цитаделі  Батуринської  фортеці відтворено 11 об’єктів: головна замкова в’їзна вежа, північна замкова башта, південна замкова башта, оборонна стіна, гетьманський будинок, замкова церква Воскресіння Господнього, скарбниця, криниця, рів, замковий міст, палісадова огорожа. 

Номер слайду 6

Садиба «Качанівка»Створений деендропарк у 1981 року на основі палацового ансамблю та парку дворянської садиби, заснованої в 1770-х роках, яка на сьогодні є єдиною серед українських садиб, що збереглася в комплексі. В лютому 2001 року надано статус національного.

Номер слайду 7

Ніжинський Введенський жіночий монастир. На захід від історичного центру міста Ніжин,  вже понад триста років існує православна Введенська жіноча обитель. За словами вченого архієпископа Філарета Чернігівського, монастир був заснований удовою стародубського полковника Ганною Бриславською у другій половині XVІІ-го століття.

Номер слайду 8

Спасо-Преображенський чоловічий монастир. Спасо-Преображенський Новгород-Сіверський чоловічий монастир – один з перших Київської Русі, оплот православного християнства, вогнище освіти і культури. Заснований на березі Десни в 1033-му році князем Мстиславом – сином Хрестителя Русі Володимира. У XII столітті на його території побудований Спаський храм. Ця обитель була свідком багатьох героїчних і трагічних подій. 

Номер слайду 9

Миколаївська церква. Цей храм був споруджений 1760 року на честь святого Миколая, покровителя мандрівників та мореплавців.

Номер слайду 10

Тріумфальна арка. У 1787 р. імператриця Катерина ІІ планувала здійснити подорож на південь України. Планувалась, що вона відвідає Новгород-Сіверський. Місцева громада почала активно готувалась до зустрічі імператриці.

Номер слайду 11

Успенський собор Успенський собор - унікальний пам'ятник архітектури, найстаріша зі споруд Новгород-Сіверського, що збереглися в первинному вигляді. Храм датується 1671 роком.

Номер слайду 12

Пам’ятник Бояну. Пам’ятник встановлений у 1989р., його скульптор - А. Кущ, архітектори - М. Барановський, В. Павленко. Висота бронзової скульптури - 4,5м; гранітного постаменту - 2,8м.

Номер слайду 13

Пам’ятник К. Д. Ушинському. Один із засновників російської та української педагогічної науки Костянтин Дмитрович Ушинський (1824-1871рр.) навчався в гімназії Новгорода-Сіверського, а його дитинство минуло на Чернігівщині.

Номер слайду 14

Майбутнє Чернігівщини – талановиті діти

pptx
Додано
19 лютого 2020
Переглядів
556
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку