Презентація "Чи всі лісові ягоди можна куштувати"

Про матеріал
Дана презентація призначена для уроку-ознайомлення учнів із новим матеріалом з природознавства у 2 класі на тему "Чи всі лісові ягоди можна куштувати?. Формуємо предметні компетентності: систематизуємо знання про ліс, а саме, про лісові ягоди: їстівні і отруйні; удосконалюємо вміння спостерігати і аналізувати.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Чи всі лісові ягоди можна куштувати?Підготувала вихователь ГПДКЗ «НВК «ДНЗ-ЗОШ №218Єрохова Т. О.

Номер слайду 2

- Ви вже знаєте, що після цвітіння у рослин з'являються плоди. Плоди дуже різноманітні, але серед них є плоди з соковитою м'якоттю, тонкою шкіркою і безліччю насіння. Такі плоди називають ягодами. Ягоди ростуть на кущах і трав'янистих рослинах.

Номер слайду 3

Гра «Відгадай ягідку»

Номер слайду 4

- Лісові ягоди поділимо на дві групи. Перша  – їстівні ягоди , їх можна куштувати.

Номер слайду 5

Малина - це багаторічний кущ із соковитими і солодкими ягодами. Малина садова набагато крупніше  лісової малини, але за цілющими  властивостями і ароматом лісова малина на першому місці. Малина - відмінний медонос. Коли вона цвіте, бджоли працюють, не звертаючи уваги на інші квітучі рослини. Крім червоної малини є ще й жовта.

Номер слайду 6

Сама солодка і ароматна із дикорослих ягід - суниця. Вчені зробили припущення, що це була перша їстівна ягода древньої людини. Насіння суниці були виявлені при розкопках кам'яного століття. Стиглі ягоди суниці лежать на самій землі.

Номер слайду 7

Назва наступної ягідної рослини походить від кольору ягід, які чорнять рот і руки. Це чорниця. Чорниця - це невеликий гіллястий кущ, який росте в лісах. Плід - чорно-синя ягода. Ягоди дозрівають в липні, серпні.

Номер слайду 8

Це ожина, вона дуже схожа на малину, тільки чорні ягоди. Ожину можна зустріти і в лісі, і в саду.

Номер слайду 9

пам’ятайте, що їстівних ягід стає дедалі менше в наших лісах. Тому збирати ягоди слід обережно, не пошкоджуючи самі рослини. Старайтесь залишити декілька ягідок на кущику для тварин,які їх дуже люблять. Хвилинка -  цікавинка від їжачка Хитрячка.

Номер слайду 10

Дуже  схожа на малину,Має  чималу родину. В лісі, на кущі зростає,Темно-синій колір має. На порічку  дуже   схожа: Круглолиця і пригожа. Вітамінами багата,Чорношкіра і пузата

Номер слайду 11

Рвете – треба нахилитисьІ низенько поклонитись. Глянеш-наче полуничка,Але зростом невеличка. Серед лісу та боліт. Поселився їхній рід. Ягідка, мов горошина,А на колір, як калина

Номер слайду 12

   При зборі лісових ягід слід дотримуватися обережності, щоб у кошик не потрапили отруйні ягоди. Отруйні -  означає, що містять отруту. Їх ми віднесемо до другої небезпечної групи. За зовнішнім виглядом отруйні ягоди дуже привабливі і схожі на їстівні. Давайте з ними познайомимося. Постарайтесь їх запам’ятати

Номер слайду 13

Вовча ягода (вовче лико) - невеликий кущик з довгастими листками. Яскраво-червоні ягоди притиснуті до стебла. Отруйні  і ягоди, і кора. Легенда свідчить, що рослина називається вовче лико, бо вовк запізнився на збори звірів, де рослинам роздавали назви. Але жодна рослина не отримало ім'я вовка, тоді вовк розсердився і почав здирати кору з кущів. Щоб заспокоїти злого хижака, цим кущам і дали назву вовче лико (вовчі ягоди).

Номер слайду 14

Дуже зло дивиться на вас з трави вороняче око. На стеблі чотири овальних листки, в середині чорна велика ягода, нагадує око. Недарма люди про нього склали поетичну легенду. Жив у лісі в дуплі дуба старий чарівник з вороном, якого він навчив передбачати майбутнє. Коли старий помер, ворон літав високо над лісом і гірко оплакував його. Вдень він пророкував майбутнє на своїй пташиній мові, а вночі кидав гіркі сльози, з яких виростали рослини з очима. За вірність і любов ворона до старого чарівника,люди назвали цю рослину воронячим оком. Ягода і всі частини цієї рослини отруйні.

Номер слайду 15

А це – всім відома конвалія. У травні і червні в лісах і на клумбах розпускаються пахучі конвалії. На тоненьких ніжках розпускаються білі квіти. В кінці літа на місці квітів утворюються червоні ягоди. Ці ягоди можуть викликати серйозне отруєння.

Номер слайду 16

БУЗИНА ТРАВ'ЯНА  У бузини отруйні листя, квіти і незрілі плоди.

Номер слайду 17

Влітку свіжі ягоди або соки і компоти. Взимку вживаємо варення , джеми . мармелад, зварені із лісових ягід. Коли і як ми вживаємо ягоди?

Номер слайду 18

Смородина - смородинове;                    малина _чорниця –                        суниця –ожина – вороняче око - …?;   Гра «Яка ягідка таке і варення». 

pptx
Додано
6 травня 2020
Переглядів
1778
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку