Презентація "Цікаві факти про писемність і українську мову"

Про матеріал
День української писемності та мови – свято розвитку державної мови, яке щороку відзначається в Україні 9 листопада. За православним календарем – це день вшанування пам’яті Преподобного Нестора-Літописця – послідовника творців слов’янської писемності Кирила і Мефодія.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Цікаві факти про писемність і українську мову Підготувала викладач історії ЦПТО м. Житомира. Галич О. В. ЦЕНТР ПРОФЕСІЙНО-ТЕХНІЧНОЇ ОСВІТИ м. ЖИТОМИРА

Номер слайду 2

Кожного року, 9 листопада, в Україні відзначають День української писемності та мови. Свято започатковано в 1997 р., коли Президент України Леонід Кучма на підтримку ініціативи громадських організацій та з урахуванням важливої ролі української мови в консолідації українського суспільства видав Указ № 1241/97 «Про День української писемності та мови». Дата Дня української мови та писемності припадає на православне свято – день вшанування преподобного Нестора-літописця – послідовника творців слов'янської писемності Кирила і Мефодія. Адже дослідники вважають, що саме з його праці починається писемна українська мова. Колись навіть дітей віддавали до школи саме у цей день, після служби у церкві, де молились та просили у Нестора-літописця аби благословив майбутніх учнів. Це й не дивно, адже преподобний здобув всесвітню славу взявши участь у літописанні Київської Русі і залишивши світу неоціненний скарб – «Повість минулих літ».

Номер слайду 3

Піктографічне письмо Найдавніший і найпростіший спосіб письма з’явився, як вважається, ще в палеоліті – «розповідь в картинках», так зване піктографічне письмо. Письмо це, звичайно ж, дуже недосконале, адже прочитати розповідь в картинках можна по-різному. Тому піктографію як форму письма далеко не всі фахівці визнають початком писемності.

Номер слайду 4

Після винаходу стародавніми цивілізаціями систем запису люди почали використовувати для письма майже все, на чому можна писати – глиняні таблички, кору дерева, листи металу тощо. Перші книги писали на листях, корі, полотні шовку, глиняних табличках, шкірі і папірусі.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Найдавніший лист було вирубано на стіні свого помешкання первісною людиною. На землі багато місць, де на скелях, стінах печер ми можемо побачити збережені видовбані малюнки і знаки, це – петрогліфи. Вони були не просто картинками, вони служили показниками меж володінь племен, місця полювання. Значить, ці малюнки і знаки передавали інформацію, іншими словами – були першими листами.

Номер слайду 7

Папір був винайдений в 105 році н.е. китайцем, якого звали Цай Лунь. Він виготовив його з тутового дерева. В сучасному світі найбільша кількість паперу виробляється в США, Канаді, Японії, Фінляндії та Швеції.

Номер слайду 8

Один з перших алфавітів на Землі – фінікійський. У алфавіті фінікійців було 22 букви. Від фінікійців – жителів східного узбережжя Середземного моря, морських торговців і мандрівників – літерно-звукове письмо перейшло до греків. Від греків даний принцип письма просочився в Європу. А від арамейської писемності, як вважають дослідники, своє походження ведуть майже всі літеро-звукові письмові системи народів Азії. Найдовший алфавіт в світі – камбоджійський. В ньому 74 літери. Найменшим алфавітом в світі вважається алфавіт мови ротокас. Нею розмовляють жителі частини острова Бугенвіль, що входить до групи Соломонових островів в Тихому Океані. В алфавіті ротокас всього 12 букв, в основі якого - латиниця: A E G I K O P R S T U V. Ці літери використовуються для запису одинадцяти звуків. Мовою ротокас говорять всього 4,3 тис. осіб.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

У китайському письмі більше 40,000 символів. Ієрогліф, що позначає «труднощі, неприємність» зображується як дві жінки під одним дахом. В арабській мові 28 літер, які на кінці слова пишуться інакше, ніж в середині, в єврейському – 5 таких літер, в грецькій – одна, а в інших європейських мовах таких літер немає. На африканському континенті більше 1 000 різних мов. А у мови берберів в Північній Африці навіть немає письмової форми. Найдавніша зі збережених до цих пір літера алфавіту – О. У переважній більшості мов світу слово «мама» починається з букви M.

Номер слайду 11

Точно сказати, коли зародилася українська мова, – складно, але відомо, що вона однозначно виникла раніше за російську, німецьку, турецьку тощо. За даними вченого Василя Кобилюха, українська мова сформувалася ще в Х-IV тисячоліттях до нашої ери й походить вона із санскриту. До речі, перші слова з української мови були записані в 448 році нашої ери. Тоді візантійський історик Пріск Панікійський перебував на території сучасної України в таборі володаря Аттіли, який згодом розгромив Римську імперію, і записав слова «мед» і «страва». Найдавніша згадка про українську мову датується 858 роком.

Номер слайду 12

Українська мова – одна з найкрасивіших мов у світі і це відомо усім, адже на мовному конкурсі в Італії її визнали другою за мелодійністю мовою світу (після італійської). А на мовному конкурсі, який пройшов у Парижі у 1934 році, українську мову визнано третьою найбільш красивою мовою в світі (після французької та перської) за такими критеріями, як фонетика, лексика, фразеологія й будова речення. Українська мова є однією з найпоширеніших мов в світі, за кількістю носіїв вона займає 26-те місце. Також українська мова є другою за поширеністю серед мов слов’янського походження. Сучасний український алфавіт налічує 33 літери, яких сьогодні цілком досить, щоб сформувати власну думку, а письменнику написати найцікавіший та найсучасніший твір. Адже словом можна: розвеселити, розрадити, вселити надію, викликати посмішку, переконати, ощасливити, зцілити, причарувати, возвеличити, очистити душу, розсіяти сумнів, скувати сили душі, посилити тривогу й безнадію, поранити душу, приголомшити, принизити, образити.

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Українську мову офіційно визнали літературною після видання «Енеїди» Івана Котляревського. Відтак, Котляревського вважають основоположником нової української мови.

Номер слайду 15

Найдавніша в Україні граматика під назвою «Граматика доброглаголиваго еллинословеского язик» була видана Ставропігійською друкарнею Львівського братства у 1651 р. Першою відомою нам граматикою старої української мови є «Граматика словенская...» І. Ужевича. Рукопис, датований 1643 p., виданий фототипічним способом у перекладі сучасною українською мовою у 1970р. Першу друковану граматику української народно-розмовної мови – «Граматику малороссийского наречия» – випустив у 1818 р. у Петербурзі С. Павловський.

Номер слайду 16

Перший український «Буквар» видав у 1574 році у Львові першодрукар Іван Федоров. До наших часів дійшов лише один примірник книги, який було знайдено 1927 року в Римі. Зараз стародрук зберігається в бібліотеці Гарвардського університету.

Номер слайду 17

На відміну від решти східнослов’янських мов, іменник в українській має 7 відмінків. Як ви зрозуміли, вирізняє нас кличний відмінок, який існує також в латині, грецькій і санскритській граматиках. У «Короткому словнику синонімів української мови», де зібрано 4279 синонімічних рядів, найбільше синонімів має слово «бити» – аж 45!Найуживанішою буквою в українському алфавіті є літера «п»; саме з неї починається найбільша кількість слів. Натомість найменш уживана – буква «ф», її вживають переважно в запозичених словах. Найдовше слово в українській мові складається з 30 літер! Спробуйте вимовити «дихлордифенілтрихлорметилметан» (це хімікат для боротьби зі шкідниками).

Номер слайду 18

У нашій мові є особливі слова – паліндроми. Це так звані «дзеркальні» фрази або слова: їх можна читати як зліва направо, так і справа наліво. Ось приміром «Я несу гусеня», або ж «ротатор». Найстарішою українською піснею вважається балада «Дунаю, Дунаю, чому смутен течеш?». Найбільше перекладів серед українських творів має «Заповіт» Тараса Шевченка: його переклали 147 мовами народів світу. Найбільше псевдонімів мав поет Олександр Кониський – свої твори він підписував 141 іменем, в Івана Франка було 99 псевдонімів, а письменник Осип Маковей користувався 56 вигаданими назвами. У «Частотному словнику сучасної української художньої прози» опрацьовано 25 книжок 22 письменників і зафіксовано 33 391 різне слово загальної лексики.

Номер слайду 19

Таблицю слів і словоформ, розташованих у спадному порядку щодо частоти вживання, «очолює» сполучник «і». Найчастіше серед іменників вживається слово «рука», серед дієслів – «бути», прикметників – «великий», займенників – «він». Останні місця в таблиці частотності займають слова «мутація», «баклажка», «радист», «білочка».

Номер слайду 20

pptx
Додано
7 березня 2023
Переглядів
1527
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку