Презентація "Цікаві факти з життя Тараса Григоровича Шевченка"

Про матеріал
Матеріал підготовлений до 209 річниці з дня народження Т.Г. Шевченка , для використання на уроці математики у 5 класі по темі "Середнє арифметичне.Початкові відомості про відсоток".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Цікаві факти з життя Тараса Григоровича Шевченка. Урок математики по темі: Середнє арифметичне. Початкові відомості про відсоток. Вчитель –Козіна О. М.

Номер слайду 2

Обчислити вираз 9031814*0,0001=Ви дізнаєтеся дату народження Тараса Шевченка!903,1814 9 березня 1814 року

Номер слайду 3

Скільки років прожив Шевченко?Знайти 94,47:2,01=Вірно! 47 років. Тарас Григорович Шевченко прожив дуже мало - лише 47 років. З них 34 роки провів у неволі: 24 роки - під ярмом кріпацтва і понад 10 років - у найжорсткіших умовах заслання. А решту - 13 "вільних" років перебував під невсипущим наглядом жандармів.

Номер слайду 4

А чи відомо вам, якого зросту був поет?Знайдіть середнє арифметичне чисел 123,4 ;336,6 та 32. Вірна відповідь: 164 см. Для сучасних чоловіків це маленький зріст

Номер слайду 5

А чи знаєте ви, скільки класів закінчив Тарас?

Номер слайду 6

Перевести дріб 1/50 у відсотки!Основною освітою Тараса були два роки навчання у церковно-парафіяльній школі. Майбутня гордість української культури – Шевченко, – був зобов’язаний багатьма своїми знаннями баронесі Софії Григорівні Енгельгардт. Чарівна красуня навчала юного козачка польській та французькій мовам, а загальне уявлення про світ Тарас отримував від лакеїв.1/50==0,02==0,02*100%==2%Два роки школи і 209 років слави!

Номер слайду 7

У скільки років Тарас покинув Україну?Велосипедист першу частину шляху проїхав за 1,5 год зі швидкістю 12,6 км/год, а другу частину- за 3,5 год зі швидкістю 14,6 км/год. Знайдіть середню швидкість велосипедиста протягом всього шляху. Розв язання:(12,6*1,5+3,5*14,6):(1,5+3,5)= 70:5=14 км/год. Відповідь: Vсер. =14 км/год. У Тараса було 2 брати і 4 сестри. Юний талант рано став сиротою — мати померла, коли йому було 9 років, батько — у 12 років. Дитинство Шевченка провів у селах Моринці та Кирилівка, які належали його поміщику, генерал-лейтенанту Василю Васильовичу Енгельгардту. Інтерес до малювання і поезії у Тараса Шевченка проявився з самого дитинства. У 8-річному віці хлопчик поступає на службу до місцевого вчителя-дяка Павла Рубана, де і навчається грамоті. На 16 році його життя він потрапляє в число прислуги поміщика Енгельгардта, спочатку в ролі кухарчука, потім козачка. Помітивши у Тараса пристрасть до живопису, поміщик вирішує зробити його придворним художником. Він віддає свого кріпака у 14 років в навчання викладачеві Віленського університету — портретисту Яну Рустему. У Вільні(сучасний Вільнюс)юний Тарас пробув 1,5 року.

Номер слайду 8

В Україні Тарас Шевченко провів лише 15 років загалом, проживши при цьому 47 років. У 14 років поміщик Енгельгардт забрав його з України із собою, і з того часу поет повертався туди лише ненадовго, щоб погостювати.

Номер слайду 9

За життя Шевченка більше цінували як художника, ніж як поета , хоча поезія його теж була відома.

Номер слайду 10

У свідомості українців Тарас Шевченко – це синонім нашої Незалежності та волі, чиє слово дало потужний поштовх до відродження цілої нації. Саме Шевченко утвердив українську мову як повноцінну літературну і підніс її на загальноєвропейський рівень. Шевченко – бренд свого часу, постать, яка зробила можливим бурхливий розвиток нашої словесності. Як людина універсальних обдарувань та інтересів він увійшов в нашу культуру і як неперевершений графік та живописець. Сьогодні його ім’я носить найбільший університет України, низка населених пунктів, його вулиця є у кожному місті і містечку нашої держави.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Використані джерела:

pptx
Пов’язані теми
Математика, 5 клас, Презентації
Додано
8 березня 2023
Переглядів
1437
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку