Кекс – смачний та ситний кондитерський виріб, яким можна поласувати на роботі, в дорозі, і просто для гарного настрою. Цю солодку випічку сьогодні подають до чаю, їдять на сніданок і готують з особливої нагоди. Багато народів внесли в загальну рецептуру кексу свою родзинку, завдяки чому це частування відрізняється різноманітністю начинок – з цукатами, шоколадом, фруктами.
Історія походження кексів бере свій початок в стародавньому Римі. З вирощеного ячмінного зерна робили грубу муку, яку потім змішували з горіхами, родзинками і гранатними зернами. Для солодощі додавали меду. Таку солодкість подавали спочатку тільки римської знаті. За сучасними мірками таке блюдо більше було схоже на хлібну корж наповнену сухофруктами.
Кекси ще називають мафінами. За історичними даними, спочатку це була їжа домашньої прислуги. З обрізків тіста слуги на кухні готували собі їжу. Дізналась про це якимось чином господиня, і, спробувавши продукт, наказала подавати до сніданку смачні булочки. Так розпочалося поширення маффінів Англією. Вранці і в другій половині дня з дерев'яних лотків, звисаючих з шиї або встановлених на голові, торгували ними на вулицях так звані "Muffin men", продавці, закликаючи і привертаючи до себе увагу дзенькотом дзвіночків, нахвалюючи свої свіжі запашні булочки.
У Книзі рекордів Гіннеса зареєстрований найбільший кекс у світі – розміром 25х1,5 метра. Він був спечений до Різдва в Іст-Лондоні (Південна Африка). Його виготовлення зайняло 4 доби. Було витрачено: 50 л води, 150 кг борошна, 1675 яєць, 70 кг маргарину і 100 кг цукрової глазурі.
Перетворити звичайний ранок на свято – легко. Для цього достатньо приготувати на сніданок щось смачне, солодке та гарне. Наприклад, шоколадний кекс: Для тіста: Борошно пшеничне 250 г. Яйця 4 шт. Какао-порошок 60 г. Цукор 200 г. Цукор ванільний 10 г. Розпушувач 12 г. Масло вершкове 200 г. Вода мінеральна газована 200 мл. Сода харчова 10 г. Для глазурі: Молоко 150 мл. Масло вершкове 50 г. Шоколад чорний 100 г