Презентація "День української писемності та мови"

Про матеріал
Рідна мова є важливим елементом культурної та національної свідомості людини. Вона не просто засіб спілкування, а історія народу, його світогляд. Пропоную пізнавальний та цікавий матеріал до Дня української писемності та мови.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ДЕНЬ УКРАЇНСЬКОЇ ПИСЕМНОСТІТА МОВИ

Номер слайду 2

Свято встановлено 1997 року, коли Президент України Леонід Кучмана підтримку ініціативи громадських організацій та з урахуванням важливої ролі української мови видав Указ №1241/97 «Про Деньукраїнської писемності та мови»

Номер слайду 3

У День української писемності та мови за традицією:покладають квіти до пам’ятника Несторові-літописцю;відзначають найкращих популяризаторів українського слова;заохочують видавництва, які випускають літературу українською мовою;стартує Міжнародний конкурс знавців української мови імені Петра Яцика.

Номер слайду 4

В День української писемночті та мови, на Українському радіо традиційно відбувається радіодиктант національної єдності. Цю акцію започатковано з 2000 року. Відтоді щороку всі охочі можуть узяти участь у написанні радіодиктанту.

Номер слайду 5

Нестор Літописець- це київський літописець, народився приблизно в 1050-роках у Києві. В юнацькому віці став послушником. Згідно з переказами, він дуже цінував знання і вважав, що «велика користь від учення книжного». У монастирі він написав «Повість временних літ». Вона вміщує в собі хронологічно висвітлені події воєн, правління князів, спорудження церков і монастирів і має колосальне значення для всього слов’янського народу»

Номер слайду 6

Проте, більшість істориків сходяться на думці, що писемність була створена слов’янськими просвітителями Кирилом та Мефодієм. На основі грецького алфавіту створили слов”янську азбуку, глаголиця, що нагадує ієрогліфи. Учнями Кирила та Мефодія було створено кирилицю. Переважна більшість текстів, що дійшли до нас , написані кирилицею.

Номер слайду 7

Надзвичайну роль у розвитку української культури відіграло книгодрукування. У Львові була надрукована перша українська книжка, і зробив це першодрукар Іван Федоров.

Номер слайду 8

ГРА « ПЛУТАНИЦЯ»Розташуйте слова у приказках у правильному порядку. Поясніть їх значення.сердечко .коле Гостре словечко І теплого розмерзає. слова лід Відсам цурається, Хто себе стидається. хай мови своєїзложиться Слово мова. до слова

Номер слайду 9

ГРА «Слова зі слів»Зі слова інтермедія утвори якомога більше нових слівІНТЕРМЕДІЯ

Номер слайду 10

Українська мова – яка вона? Запиши відповідні прикметники на краплинках. МОВАРІДНА

Номер слайду 11

ЯКИХ УКРАЇНСЬКИХ ПИСЬМЕННИКІВ ВИ ЗНАЄТЕ? Запишіть на зірочках. Зірка. Мензатюк

Номер слайду 12

Падають пожовклі папірці природи. Посіріли похмурі парки. Почалася пора парасольок. СКЛАДІТЬ РЕЧЕННЯ, В ЯКОМУ ВСІ СЛОВА ПОЧИНАЮТЬСЯ НА ОДНУ ЛІТЕРУЗРАЗОК

Номер слайду 13

«Мова росте елементарноразом з душеюнароду»Іван Франко«Мова – то серценароду: гине мова – гине народ»Іван Огієнко«Бринить-співаєнаша мова, чарує, тішить і п’янить»Олександр Олесь«Чужу мову можнавивчити за шість років, а свою тереба вчитивсе життя» Франсуа Вольтер

Номер слайду 14

Розвивайся, звеселяйся, моя рідна мово,У барвінки зодягайся, моє щире слово. Колосися житом в полі, піснею в оселі,Щоб зростали наші діти мудрі і веселі. Щоб на все життя з тобою ми запам'ятали,Як з колиски дорогої мовоньку кохали.

Номер слайду 15

ДЯКУЮ ЗАУВАГУ

pptx
Додано
5 листопада 2021
Переглядів
4615
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку