Презентація "День зустрічі птахів"

Про матеріал
Презентація до позакласного заходу з біології " День зустрічі птахів". Інформація про Міжнародний день птахів, легенди, вірші та фотографії, інформація про пам'ятники птахам у світі, правила поведінки у природі щодо птахів, віршований заклик берегти природу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

«День зустрічі птахів» Презентація до заходу Підготувала вчитель біології КЗ ЛОР “Львівська загальноосвітня санаторна школа №1 Ім. Б.-І. Антонича І-ІІІст.” Гофрик М.І.ім

Номер слайду 2

1квітня – Міжнародний день птахів 1 квітня 1906р. Була підписана Міжнародна конвенція про охорону птахів, тому цей день є Міжнародним днем птахів, але ми закликаємо вас пам”ятати про охорону птахів не тільки в цей день, а завжди. За традицією в цей час в очікуванні пернатих розвішують шпаківні, синичники та інші “пташині будиночки”. Споконвіків люблять в Україні птахів, оберігають їх, приваблюють у сади, парки і ліси, допомагають у скрутні часи. З птахами пов”зано чи не найбільше вірувань, пісень, звичаїв…

Номер слайду 3

ЛАСТІВКА - символ весни і відродження, добра і щастя. Вона - Божа пташка, а тому, вбити її - великий гріх; зруйнувати гніздо-накликати на себе велику біду. Благословенний той дім, на якому поселиться ластівчина сім'я... Божа благодать на ластівці через те, що в час, коли іудеї розпинали Христа, ластівки крали в них цвяхи. Тож ластівка-співучасниця долі людини.

Номер слайду 4

ГОЛУБ - Символ Святого Духа. А також - щирої любові, злагоди й ніжності. Голуб і голубка в парі - символ вічної й вірної любові. Для всього людства - це птах всеземної любові, миру. За переказами, душа людини по смерті перетворюється в голуба. Як «Божа птиця», є символом чистоти і очищення, навіть жертовності. Його зображення часто застосовується в обрядово-ритуальному значенні, зокрема, фігурки голубів вишивають на рушниках і такими ж фігурками прикрашають весільний коровай. За багатьма повір'ями, голуба не можна ні вбивати, ні вживати в їжу, бо це - великий гріх, за яким не минути нещастя.

Номер слайду 5

ГОРОБЕЦЬ - проклята Богом пташка. Горобці не благословенні до їжі; Бог сплутав їм ноги, і вони не ходять, а стрибають по землі; їм Господь заборонив вилітати в теплі краї, через що їх дуже багато гине взимку. Це з тієї причини, що в час розп'яття Христа горобці кричали: «Жив! Жив!» - й іудеї ще більш жорстоко мучили Ісуса, аби смерть його була ще більш мученицькою... Коли горобець б'ється в шибку, то це означає попередження про недобрі вісті, навіть про покійника в хаті... Недобра слава горобця підсилюється ще й тим, що він, як вважають, є єдиним птахом, котрий в'є гніздо на Благовіщення - це в той час, коли говориться: «На Благовіщення навіть пташка гнізда не в'є!».

Номер слайду 6

ЛЕЛЕКА - символ любові до батька-матері, котрі благословили тебе на світ, а тому це - й символ сімейного благополуччя, любові до рідної землі, Батьківщини. Щасливий той двір, де є гніздо лелеки, бо він - птаха священна, за розорення його гнізда - кара вогнем. А ще лелека приносить до оселі немовлят... Лелека є символом вогню і сонячного світла: він завжди прилітає з наближенням бурі або грози.

Номер слайду 7

СОЛОВЕЙКО - Свята і вільна Божа пташка, співець добра і кохання, символ весни і волі, високого натхнення і неперевершеного таланту. Соловейко — найдосконаліший співочий талант пташиного світу. Навіть люди рівняються на нього, тому і кажуть про талановитого співака: «Співає, як соловейко!» Людина, слухаючи соловейка, підноситься духом, очищується душевно і втішається чуттями. Він - передвісник справжньої весни в лісах та гаях, але тільки тоді розпочинає оспівувати весну, коли нап'ється води з березового листя, і співає доти, поки не перецвітуть сади. Обсипається цвіт - поступово стихає солов'їний спів. Має соловейко і свою магію: якщо співає він у пізню пору літа, треба готуватись до великої біди...

Номер слайду 8

.. ВОРОН - проклятий птах, про що свідчить його чорний, тяжкий колір. Бог прокляв його, бо він не повернувся до Ноєвого ковчегу. Крик ворона чи його брата крука - на чорне лихо. І дуже рідко - на зміну погоди. З іншого боку, ворон - священний птах: його не можна ні лякати, ні проганяти, бо він символізує невідомі людині сили і попереджає про лихе. Отже, не приносить злого, а попереджає про нього! Ворон живе довго, навіть до трьох сотень літ. В народі кажуть: «Ворон кряче на нещастя!»

Номер слайду 9

СОРОКА - символ лихого, бо служить лихому. Якщо вона комусь стрекоче - то на неочікуваних гостей або попереджає про малоприємну звістку. За переказами, сороку створив сам чорт і вона служить йому замість коня. Тож, очевидно, це лихий ганяє сороку по світу і вона приносить звістки, які сварять людей одне з одним. Ця птаха ще жодного разу не принесла на своєму хвості нічого доброго чи правдивого. Її не любить навіть домовик. А відьми, відлітаючи творити щось лихе, перетворюються у сорок.

Номер слайду 10

ОРЕЛ - символ відваги і сміливості, справжньої гордості та чоловічої краси. Однак, він був і залишається цар-птахом. А коли загине, то його не їдять черви, і тіло орлове не гниє, а засихає, вбираючи сонячне проміння і подих вітру з небес.

Номер слайду 11

Шишкар Гляньте ви на дивачка, Що з гніздечка – гамачка Озира зимовий ліс, На морозі чистить ніс. Звуть його ще кригодзьобом, Не боїться він зими, Ліс сосновий йому любий, В нім зимує він з дітьми. Для коханих пташеняток У гніздечку у цей час – Пуху, шишок і зерняток На всю зиму він припас.

Номер слайду 12

Омелюх Не лінивець, і не сплюх Гість північний – омелюх. Влітку тут він не буває, Лиш на зиму прилітає. Скаче він по горобині В червонесенькій хустині, Одне гронце оббирає, А на інше позирає. Птах в роботі не сумує, Всі дерева облітає, Скрізь стрибає, наче свій, А, як стихне сніговій, День весняний завітає – Знов на північ відлітає.

Номер слайду 13

Снігурі Подивіться : у дворі В чорних шапках снігурі Ще й червоні фартушки Одягли собі пташки. Значить сніг і холоди наближаються сюди. Снігурами через те Їх тепер і ви звете. Ви мене не тільки в книжці – Бачили в садку. У червоній я манишці, В сірім піджачку.

Номер слайду 14

Зозуля Зозуля кувала серед ночі, вві сні здригнулась липа мовчазна. У чарах тиші голосом пророчим сполохано озвалася луна. Чого не спиться вісниці-зозулі? Чи журиться сама вона в біді, чи десь її дитятко не заснуло в чужому непривітному гнізді. Чи, може, літ комусь недокувала, і хтось чудний при місячнім вогні чатує, щоб зірниця не упала, не згасла у захмареному сні... Чумацький Шлях зачаєно блискоче у зоряній роздмуханій золі. Зозуля закувала серед ночі, посіявши тривогу на землі.

Номер слайду 15

м. Луганськ м. Ялта м. Ялта м.Саратов

Номер слайду 16

Чайкам поставили два пам'ятники на честь урятування ними посіву від сарани: один — у м.Сіла, штат Юта, а другий в Австралії.

Номер слайду 17

Пам’ятники горобцям м. Санкт-Петербург м Токіо

Номер слайду 18

Запам'ятай і завжди виконуй правила:  Не кричи, не галасуй у лісі, коли гніздуються птахи.  • Не чіпай руками пташине гніздо, бо пташка може його залишити.  • Не вбивай пташок, не лякай їх задля розваги.  • Навесні приготуй для пташок будиночки, підгодовуй їх. • Милуйся красою і співом пташки, спостерігаючи за ними в природі.  • Пам’ятай – справжній господар природу береже, захищає і охороняє!

Номер слайду 19

Давай будемо природу берегти! Я метелика не скривджу, хай летить. І ялинку не зрубаю, хай стоїть. Не затопчу мурашинку, хай повзе. Не зламаю з дуба гілку, хай росте. Не впущу сміття у річку, хай бурлить. Із гнізда яйце не скину, хай лежить. В джерело не пущу камінь, нехай б’є. В полі жито не столочу – це святе. Верби посаджу в долині, хай шумлять. Зерен птахам кину взимку, хай їдять. Покормлю приблуду-кішку. А як ти? Давай будемо природу берегти!

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.5
Оригінальність викладу
4.5
Відповідність темі
4.5
Загальна:
4.5
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Деркач Олександр Володимирович
    Загальна:
    4.0
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    4.0
  2. Шмагун Наталія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
19 березня 2020
Переглядів
4934
Оцінка розробки
4.5 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку