Презентація "ДЕРЖАВИ НА ПОЛІТИЧНІЙ КАРТІ СВІТУ"

Про матеріал

Тема: ДЕРЖАВИ НА ПОЛІТИЧНІЙ КАРТІ СВІТУ. ФОРМИ ЇХ ПРАВЛІННЯ ТА АДМІНІСТРАТИВНО-ТЕРИТОРІАЛЬНОГО УСТРОЮ

План

1. Відмінність понять «держава» та «країна».

2. Форми правління та адміністративно-територіальний устрій держав світу. Монархії та республіки, унітарні та федеративні держави.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Лекція 2 Держави на політичній карті світу. Форми їх правління та адміністративно-територіального устрою

Номер слайду 2

План лекції 1. Відмінність понять «держава» та «країна». 2. Форми правління та адміністративно-територіальний устрій держав світу. Монархії та республіки, унітарні та федеративні держави.

Номер слайду 3

1. Відмінність понять «держава» та «країна»

Номер слайду 4

Держава є політичною формою організації, суспільства. Вона утворюється як результат виникнення і діяльності публічної влади.

Номер слайду 5

Внутрішні функції держави: забезпечення функціонування суспільного організму як єдиної системи, збереження і диверсифікація в ньому ефективних зв'язків між окремими сферами, задоволення інтересів різних верств населення і соціальних груп, боротьба з внутрішніми деструктивними силами та стихійними лихами. Зовнішня функція держави полягає в захисті державних кордонів, цілісності власної території, суверенітету, сприянні розвитку взаємовигідних, справедливих форм співробітництва і взаємодії з іншими державами світу.

Номер слайду 6

Країна - це політичне, національне, соціальне, культурне, господарське співтовариство, організоване державою на певній території.

Номер слайду 7

2. Форми правління та адміністративно-територіальний устрій держав світу. Монархії та республіки, унітарні та федеративні держави

Номер слайду 8

Державний лад може бути монархічним або республіканським. Монархія - це форма державного правління, за якої найвища влада в країні належить одній особі – монархові.

Номер слайду 9

Нараховується близько 30 монархій. До абсолютних монархій належать Саудівська Аравія, Бахрейн, Оман, Об'єднані Арабські Емірати (ОАЕ), Бруней та інші. Прикладами конституційних монархій є переважно європейські та подібні до них за устроєм держави: Велика Британія, Норвегія, Данія, Бельгія, Іспанія, Швеція, Монако, Ліхтенштейн, Люксембург, Японія, Марокко Ще однією формою державного правління є теократична монархія. Це папська держава Ватикан

Номер слайду 10

червоним кольором позначені абсолютні монархії; помаранчевим - конституційні монархії, в яких монарх володіє законодавчою владою; темно-зеленим - конституційні монархії, в яких законодавча влада належить парламенту; світло-зеленим - держави-​​члени Британської Співдружності Націй; бузковим - не є монархіями країни, до складу яких входять території з монархічною формою правління. Монархічні держави на сучасній карті світу

Номер слайду 11

Республіка - це форма державного правління, за якої всі вищі органи влади або обираються народом, або формуються парламентом, який обирається народом. Нині у світі переважають держави з республіканською формою правління. Їх понад 140 .

Номер слайду 12

Розрізняють президентські й парламентські республіки. У президентських президент очолює уряд і має доволі значні повноваження (США, деякі країни Латинської Америки, які взяли собі за взірець форму правління США). У парламентських республіках роль президента менша. Уряд тут очолює прем'єр-міністр (Індія, Німеччина, Італія та ін.). Суто парламентськими республіками, де президента немає взагалі, можна назвати Канаду та Австралію.

Номер слайду 13

За формами адміністративно-територіального устрою всі країни світу поділяють на унітарні й федеративні. У світі нараховується близько 170 унітарних і 20 федеративних держав.

Номер слайду 14

Унітарна держава є єдиним цілісним утворенням, що складається з адміністративно-територіальних одиниць (областей, провінцій, районів тощо), які чітко підпорядковані центральним органам влади. До унітарних держав належать Японія, Франція, Італія, Греція, Польща, Естонія, Угорщина та ін.

Номер слайду 15

Федеративні держави мають у своєму складі самоврядні території (республіки, штати, землі, області, краї, кантони тощо). Ці території хоча і входять до складу єдиної союзної держави, проте мають досить значну автономію. їм притаманні деякі ознаки незалежних держав - власна конституція, парламенти, президент тощо. До федеративних держав належать переважно великі багатонаціональні держави - Росія, Бразилія, Індія, США, Нігерія, Канада та ін.

Номер слайду 16

Зоряно-смугастий прапор США - символ федеративного устрою країни: 50 зірок символізують штати держави

Номер слайду 17

Конфедерація є юридичним об'єднанням суверенних держав, яке створене з метою забезпечення їхніх загальних інтересів і реалізації спільних проектів (Швейцарський союз). Конфедерація створює центральні органи влади, які володіють повноваженнями, делегованими їм державами - членами союзу. Правовою основою конфедерації є договір. При федеративному устрої такою основою є конституція.

Номер слайду 18

Номер слайду 19

У багатьох унітарних країнах виділяються міста та території з особливим статусом. До останніх належать Нахічеванська АР в Азербайджані, АР Крим в Україні, автономні області Валле-д'Аоста, Трентіно, Венеція-Джулія, Сардинія в Італії, Абхазія, Аджарія та Півден­на Осетія в Грузії тощо.

Номер слайду 20

Столиця — офіційне головне місто держави або адміністративного утворення федеративної чи конфедеративної держави (такого як область, край, автономна республіка, провінція, штат, департамент), в якому, як правило, знаходяться вищі органи влади та управління: Резиденція глави держави (території) (монарха, президента, губернатора), парламент, центральні міністерства і відомства, Верховний суд.

Номер слайду 21

За походженням можна виділити такі столиці країн світу: родові, історичні міста, штучні столиці, ситуаційні столиці, політичні столиці.

Номер слайду 22

Родові столиці пов'язані з володінням владною особою (князем, королем, гетьманом тощо) певним укріпленим населеним пунктом, яке через це ста­вало столицею. В Європі найвідомішими є іспанське Толедо, польський Краків, українські Чигирин і Батурин тощо. Найпоширенішими і найстійкішими є столиці — історичні міста. Вони виникли як політичні й управлінські центри цілком об'єктивно, на основі найвигіднішого географічного положення в нації та державі, які народжувалися. Це Лондон, Рим, Париж, Київ, Будапешт, Прага, Стокгольм, Москва та ін.

Номер слайду 23

Ситуативні столиці виникають за умови створен­ня екстремальної ситуації в країні, яка може бути викликана насамперед війною або масштабними природно-кліматичними катаклізмами. Окупація Парижа німецькими військами під час Другої світової війни спричинила перенесення столиці Франції до м. Віші. Такою ж столицею було й місто Чунцін у Китаї. Штучні столиці переважно виникають як штучно створені колоніальною адміністрацією центри управління певними, захопленими метрополією володіннями інших держав і націй. Якщо згодом вони набувають незалежності, ці штучні столиці можуть або назавжди піти в небуття, або ж перетворитися на повноцінні столиці нових незалежних держав. В Україні за часів російського імперського панування в різні століття штучно створеними Росією столицями України були Глухів та Харків.

Номер слайду 24

Політичні столиці створюються в тій чи іншій державі заради вирішення різноманітних політичних проблем, зокрема встановлення політичної рівноваги між окремими її регіонами. З цією метою столицю будують або на межі цих антагоністичних регіонів, або ж виносять її як форпост загальнодержавної політики в саме серце одного з проблемних регіонів. Політичні столиці: Вашингтон, Оттава, Абуджа, Канберра, Астана, Анкара, Бразиліа тощо. Будівництво останньої взагалі мало на меті прискорення економічного освоєння внутрішніх малозаселених районів Бразилії.

ppt
До підручника
Соціально-економічна географія світу. (рівень стандарту, академічний рівень ) 10 клас (за редакцією Яценка Б. П.)
Додано
30 березня 2018
Переглядів
5483
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку