Презентація "Дії електричного струму"

Про матеріал
Презентація призначена для використання на уроці фізики у 8 класі при вивченні теми "Дії електричного струму".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Дія електричного струму

Номер слайду 2

Електричний струм - впорядкований рух заряджених частинок. Дії електричного струму: теплова, хімічна , магнітна.

Номер слайду 3

Теплова дія струму. Теплову дію струму можна спостерігати, приєднавши до полюсів джерела струму залізну чи нікелеву дротину. При цьому дротина нагрівається, видовжується і провисає; її можна розжарити до червоного кольору.

Номер слайду 4

Теплова дія струму використовується в побутових електронагрівальних приладах, в електричних лампах розжарення.

Номер слайду 5

Хімічна дія струму. Під час проходження електричного струму через водні розчини кислот, лугів і солей на електродах, занурених у розчин, спостерігається виділення певних речовин. Так, при пропусканні електричного струму через розчин мідного купоросу на негативно зарядженому електроді виділяється мідь. У цьому полягає хімічна дія струму. Вона використовується для добування деяких металів, наприклад, міді, алюмінію або покриття одних металів іншими.

Номер слайду 6

Магнітна дія струму. Досліди свідчать, що навколо провідника зі струмом існує магнітне поле. Цю властивість вперше виявив у 1824році французький вчений Д. Араго. Так електричний струм, що проходить через провідник, спричиняє відхилення магнітної стрілки, яка розташована поблизу цього провідника.

Номер слайду 7

В наступному досліді використана невелика рамка, на яку намотано декілька витків тонкого мідного дроту. Кінці обмотки приєднані до полюсів джерела струму. Якщо замкнути електричне коло, рамка залишається в стані спокою. Якщо тепер помістити рамку зі струмом між полюсами магніту, то вона почне обертатись.

Номер слайду 8

Із усіх розглянутих дій електричного струму, магнітна дія спостерігається завжди, який би не був провідник: твердий, рідкий чи газоподібний.

ppt
Додано
19 лютого 2021
Переглядів
5792
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку